Kam s dieťaťom, ktoré po páde nevie dostupiť na nohu?

29. máj 2024

Ahojte zeny, prepacte za blbu otazku, ale uplne ma vyplo.

Kam ist s dietatom, ktore po pade nevie dostupit na nohu? Cakala som ci to ustane, ale ocividne nie a neviem ci cakat do 16:00 na detsku pohotovost alebo ist na urgent. Nevyzera ta noha zle, ale nepaci sa mi, ze nevie chodit. Je malicky, ma 1,5roka a nepovie mi 🤷‍♀️
Obvodacka mi nedviha a nie som schopna to vygooglit.
Viem ze blba otazka, prepacte, ale fakt ma vyplo a neviem teraz racionalne rozmyslat.

Dakujem za odpovede.

doriiis
29. máj 2024

Išla by som do nemocnice na urgentný prijem

veronikavaneska
29. máj 2024

Ja by som pozrela ortopéda v okolí a zavolala mu či by zobral ak nie nemocnica. Ak moc neboli počkala do zajtra a obvodná. Možno to má len narazené tak krivka a prejde to o chvíľu. Ak to nieje opuchnuté krv modriny a neplače..

autor
29. máj 2024

@veronikavaneska on sa ani nepostavi. Povie ze boli a sadne si radsej. Uz to ma od 9tej, som myslela ze ked si pospi, ze zabudne a bude lepsie, ale asi to nema uplne ok.

tanyan
29. máj 2024

Tak ako on ti nevie povedať, tak ani nevie pochopiť niektoré súvislosti. Je prirodzené, že po úraze je človek opatrnejší a aj zostatková bolesť pár dní pretrváva, čo spôsobuje dočasnú deformáciu napríklad štýlu chôdze.
Je to opuchnuté? Kríva alebo sa vôbec nepostaví? Kedy sa to stalo? Ak je to čerstvé a chceš rtg pre istotu, tak choď na urgent.

autor
29. máj 2024

@tanyan nepostavi sa vobec. Stale skusa a vzdy si sadne. Ale to, ze neplace, neopuchlo to, neni tam modrina ani bodky, tak myslim ze nic vazne to nie je, ale predsa len to nechcem podcenit a zas s tym ist na urgent neviem.. skusim zavolat ortopediu

kacena4
29. máj 2024

ak nema viditelny opuch, modrinu asi to bude iba narazene, octanova mast a zajtra ak sa to nezlepsi pediater. toto nie je na pohotovosť

jana_eyre_2
29. máj 2024

Ja by som tiež len obviazala, dala octan - kvôli pripadnemu opuchu aj niečo chladivé.. ak nie je pri sedení extra placlivy, dráždivý, počkala by som do zajtra a išla na najbližšiu detsku chirurgiu ak to neprejde..

melanta
29. máj 2024

Noha môže byť zlomená aj bez toho, aby bol opuch a modrina, to na margo vyššie uvedenej hlúposti, že ak nie je opuch a modrina, tak je to iba narazené. Takže ortopéd, ak ešte ordinuje a zoberie vás, alebo potom pohotovosť, nech mu urobia rtg.

mareka49
29. máj 2024

Nemá podvrnuty členok, či o akej často nohy sa bavíme.
Skús mu dať papučky.
Spevnia členok a daj ho do iného prostredia, trebárs na chodbu a prizabudne že ho bolelo a bude ok.
Toľko moja skúsenosť.
Trvalo to asi 8 hodín po páde a toto nám pomohlo

autor
29. máj 2024

@melanta dakujem. Uz som sa dovolala detskej, ze na detsku urazovku, alebo pohotovost. Asi pockam do tej 16:00 a pojdeme tam, urazovku mam daleko a neviem ju ani najst na nete ze by som tam zavolala.

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marcellka32
29. máj 2024

Spadla som, noha nebolela, nebol opuch, ale stupit som nemohla ..mala som zlomený členok, sadra...

neznamaznama
29. máj 2024

Ak máte v nemocnici úrazovu pohotovosť, tak na ňu. Ak si nie si istá, určite máte niekde číslo do nemocnice, na nejakú operátorku, alebo podobne, ona ťa navedie. A hlavne, nenechaj sa učičíkať slovami, že keď nemá opuch, nie je to zlomené. Ja som si to isté myslela o svojej ruke, nakoniec bola z toho sadra. Na druhej strane, syn reagoval úplne ako tvoj, nevedel, nechcel stupit na nohu, nebolo z toho nič, len strach a reflex pred bolesťou. Ale nik na mňa vtedy nepozeral v nemocnici zvláštne. Normlane mi to vysvetlili.

miskaska
29. máj 2024

Po skusenostiach so zlomenymi rukami mojich deti, by som uz dnes isla na urgent.

martul
29. máj 2024

@jana_eyre_2
@kacena4 môj syn nemal ani náznak zlomeniny, žiadne opuchy....mal na ruke zlomených 5 kostičiek ešte mu to museli aj naprávať.

januska12323
29. máj 2024

Choď ešte dnes na rtg. Čakať nemá zmysel ak má zlomené bude aj zajtra a môže sa to zbytočne posunúť. Keď zlomené nemá aspoň budete kľudnejší.

autor
29. máj 2024

@januska12323 ved prave. Nechcem to podcenit, ale zas nechcem ani moc oxidovat na urgente, kde budu vaznejsie pripady.. ale podla toho co som obvolala asi budeme musiet ist jedine na ten urgent, ze aj z pohotovosti nas tam pravdepodobne poslu 😔

jana_eyre_2
29. máj 2024

@martul ja nikde netvrdim, že nemá zlomeninu.. píšem že by som ešte počkala, pokiaľ nie je placlivy kým sedí (čo autorka vravi, že nie je) mám doma dvoch chalanov a jedno dievča, milión krát sa za svoj život udreli aj v malom veku a silné udretie jednoducho boli aj deň, nemusí to byť rovno zlomené.. (najstarší syn aj mal zlomeninu a tá bolela aj keď sa nehybal) ak autorka chce samozrejme nech ide na urazovku, vyjadrila som sa že by som čakala do zajtra..

autor
29. máj 2024

@jana_eyre_2 neplace ani ked mu to sama chytam, nevyzera to vazne, ale predsa len je malicky a radsej by som na ten rtg sla. Len na urazovke mi povedali zas ze na urgent, uz som z toho jelen 🤯

iwesska
29. máj 2024

Na pohotovosti ho ale neosetria. Taketo veci riesi chirurgia,treba spravit RTG. Takze ak chirurg na tej detskej pohotovosti nie je,pojdete tam zbytocne. Treba ist na chirurgicku ambulanciu v ramci urgentu.

jana_eyre_2
29. máj 2024

Ja som v takýchto prípadoch, keď sa bolesť nemiernila ani na druhý deň, šla k súkromnému chirurgov, čo nás poslal na rtg.. (kedy sa úraz stal?) pokiaľ to nebol úraz hlavy samozrejme - to je iné.. chápem že je maličký a zrejme je to prvá skúsenosť, ale v dobrom vravím že často ide len o narazenie, to boli deti dosť výrazne.. ale pre kľud chod, len tam strávite zrejme dosť času..

kapanek1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
29. máj 2024

@iwesska dakujem, toto mi aj pediatricka povedala. Takze uz sa aspon orientujem, kam ist.

autor
29. máj 2024

@jana_eyre_2 vies co, mam dvoch chalanov a urazov mali uz kopec. A hlavne praveze hlavy 😀 Ale ja som taka, ze vzdy zachovavam klud a cakam ako sa to vyvinie, nechcem hned bezat s niecim banalnym, aj ked tie urazy hlavy vyzerali velakrat hrozne. Aj pred 2tyzdnami ma svokra posielala s oboma na pohotovost (kazdy mal nieco ine) a ja ze doma to s nimi zvladnem..
Aj tuto nohu si zranil o 9:00 a cakala som ze ked sa vyspi, ze sa to trosku zlepsi, zabudne.. nemam pocit ze je to vazne, nehystercim. Ale aj napriek tomu, ze sam stale chce na nohy (nezastavitelne dieta), tak to vzdava a sadne si radsej. Pockam uz na muza a druheho syna a pojdeme sa "prejst" na ten urgent, ked to bude stale taketo.

jana_eyre_2
29. máj 2024

Tak držím palce nech to dobre dopadne 👍🏻

autor
29. máj 2024

Tak uz sa na nu postavil, ale place ze boli. Cakam co sa bude diat dalej, snad to bude ok.
Dakujem vam vsetkym za rady, normalne ma fakt nenapadlo, ako sa riesi uraz v bezny den, ked este nie je pohotovost.

mamatroch
29. máj 2024

Jednoznacne na urgentny prijem do nemocnice. Urcite mu budu robit RTG. Moja dcera (v tom istom veku, ale este nechodiaca, akurat sa v tom obdobi dokazala vytiahnut do stoja a stat s oporou) stala pri postielke a chcela mi zamavat ruckou a nejako stratila rovnovahu, zvrtlo ju a spadla. Velky plac, ale o chvilku sa mi ju podarilo upokojit, bolo to vecer a sla spat.
Na druhy den lozila po styroch, ale vsimla som si, ze jednu nozku od kolena po chodidlo drzi vo vzduchu. Pritom sa vobec netvarila, ze by ju nieco bolelo, bola pokojna a vesela, ale ta nozka sa mi z tohto dovodu nezdala. Nemala na nej ani modrinu, ani nebola opuchnuta. Pre istotu som s nou ale zbehla k lekarovi, urobili jej RTG a mala ju zlomenu...
Takze ja by som s takym malym dietatkom urcite pre istotu sla do najblizsej nemocnice. Neviem teda ako mate vybavenu pohotovost vy, ale na nasej teda RTG urcite nefunguje. V nemocnici maju k dispozicii vsetko, co treba na spravnu diagnostiku.
Ak ste z BA kraja, jedine miesto (ak sa mylim / zmenilo sa to, opravte ma niekto), kde osetruju detske urazy je NUDCH Kramare.

martul
29. máj 2024

a prečo čakáš?

jankka1981
29. máj 2024

Určite by som išla na urgent. My sme tak nedávno s malým nešli hneď, bolela ho ruka, ale neplakal stále, občas zamrnčal. Na druhý deň sme išli na urgent a mal ju vykĺbenú. Povedali nám, že nabudúce máme hneď prísť.

livuska124
29. máj 2024

Ja som mala úraz, noha nepuchla, bez modriny - ale nedokázala som sa na ňu vôbec postaviť. Doktor na úrazovke - to bude len vytknuté, nevidím opuch.... Po rontgene doktor zhrozený - pre boha, trojnásobná zlomenina, budeme vás musieť operovať 😀 ale najprv to musím trochu napraviť. Keď mi nohu "trochu" napravil, do 10 minút celá spuchnutá 😀 následná operácia, klince, šróbiky a tak. Srandy kopec. Takže sa netreba spoliehať na to, že ak nie je opuch a modrina, tak to zlomenina nie je.