Prosím pomôžte lebo ja už som zúfalá 🤷♀️🤦♀️
Moja 4,5 ročná dcéra má paniku z mora a odmieta tam vliezt...
Minulý rok bola invázia meduz a na brehu ich bolo veeela... Vie ze mudzy prhlia a chytila takú paniku ze zvyšok dovolenky šla do mora len na nátlak a s placom (museli sme ju ovlazit keď bola rozpálená)
Ako bonus si ku koncu dovolenky rozrezala nohu v bazéne ze sme skončili na pohotovosti a ani to ju neodradilo od bazénov... Ale more proste už nie!
U nás nikto nepanikari, neukazujeme jej strach ani nič, snažíme sa vysvetľovať zlahcovat ale zas nie klamať tipu nikdy ťa nepoprhli lebo to by stratila dôveru ak sa to raz stane..
Neviem ako ďalej za mesiac a pol ideme na dovolenku a ona stále tvrdí že do mora nevlezie a ako ju tak poznám aj to tak bude aj keby meduzy neboli.. .. ÁNO môžem ju nechať tak ale v tej horúčave nemôže byť celý deň na piesku 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Ja už fakt neviem ako jej ten blok odblokovať... A budem vďačná za akúkoľvek radu ci tip alebo aspoň ze niekto toto už zažil...
Vopred ďakujem
@anomois nic nepomoze. Mojho mladsieho porhlila meduza a potom som starsieho ani za svet nedostala do vody. Ale pekne sa hrali pri brehu.
Moja ma tiez 4 a pol, minuly rok nas pri poslednom kupani riadne zmietla jedna vlna a tento rok, ked sme sli tiez prvykrat ku vode omocit nohy, tak tiez panika, ked sa priblizovala malicka vlnka. 2 dni jej trvalo, kym si aspon nohy omocila, ale aj to 1 z 10 razov, inak utekala ako zbesena. Daj jej cas, v ziadnom pripade ju nenut ist na silu. Ak ozaj nebude chciet, zoberte jej nejaky maly bazenik, pripadne ju chod na plazi castejsie sprchovat. Na plaz chodte rano a podvecer, ked sa tak rychlo neprehreje a cez den budte v hoteli na bazene.
Ne nútiť, aby to nebolo ešte horšie. urobte si jazierko alebo ju ovlazuj. Môže byť pod slnecnikom a dbajte na pitný režim.
Tak do mora ist nemusi, ked nechce... ma zly zazitok, prekonat to musi chciet sama... bude sa hrat v tieni alebo pojde do bazena, moznost zobrat jej maly bazenik na plaz a nech si nanosi vodu sama tiez existuje...
Ako kocky radia, bud zobrat nafukovaci bazenik alebo z piesku/ kamienkov urobit taku hradzu na kraji mora, a slnecnik nad nu. Nas mal strach ako poldruharocny, to siel do mora len oveseny na mne alebo na nafukovacke, ale dalsi rok uz bez problemov.
@anomois v akej krajine boli meduzy? Ja som ich zazila iba v detstve, nejak som dufala, ze sa vytratili…
@anomois nemozem si pomoct, ale tie reci o sklamani dovery mi nepridu ani trosku uprimne, kedze ste dokazali vedome sklamat doveru dcerky tym, ze ste ju celu dovolenku opakovane, natlakom proti jej voli a cez jej plac tlacili do mora. Su situacie, kedy treba brat ohlad na dieta viac ako na svoje pohodlie - plaz, opalenie. Dalo sa to riesit uz minuly rok a da sa rovnako aj teraz - vziat kyblik, flasku, polievat ju, motivovat do mora, pripadne maly bazenik naplnit vodou z mora, casto sprchovat na plazi, nemat lehatka ci deku na priamom slnku, ale bud slnecnik, alebo tien stromov.. Nebyt na plazi v strede dna, ale rano a podvecer. Vybrat s nou nejaku milu nafukovacku a hlavne.. Komunikovat s nou. Spytat sa jej, ako to vyriesite. Co by jej pomohlo. A brat na nu ohlad.
@anomois tak sa bude s vami hrať pri brehu. Sadnite si k nej a hrajte sa tam spolu. Syn tiež nechcel ísť do mora, tak sa hral takto a my s mužom sme na striedačku chodili do vody. Zoberte nejaké striekacie pištole, na zábavu aj ovlaženie, kybliky, hračky, formičky, klobucik a bude dobre. Keď syn videl ostatne deti vo vode, sam sa po kolienka odvážil nakoniec 😊
@anomois môj synovec má brutálny atopický ekzém, iba kvôli nemu šli k moru, aby mu to trochu pomohlo a hádaj čo? Ani do mora nevliezol 🤣 to sú deti, majú svoje nálady, obdobia, ak sa na nich tlačí, zatnu sa este viac.. možno ale budes sama prekvapena, že sa to zrazu otočí. Nestresuj dopredu, veci sa vždy nejak vyvinu. Hlavne jej o tom dookola nehovor, lebo ti urobí ešte na just, netlač, respektuj a dobre to doapdne.
Nás tiež mal okolo 3-4 rokov stres z mora. Nevliezol do neho, max niekomu zaveseny na krku. Aj to boli pol hodinové posuvacky do mora aby aspoň pätu omocil. Nakoniec sme ho nechali, kyblik, diera v piesku, také jeho súkromné mikro more. Naj sranda bola, že videl staršiu sestru v potápačských okuliaroch, tak ich chcel tiež. Dostal a nakoniec v nich so snorchlom v ustach behal meter od mora, spokojný, šťastný. Ľudia mreli od smiechu.
@simsalabim my sme mali v spanielsku a v dubaji, susedia v bulharsku
Ja by som s dietatom za takychto okolnosti na dovolenku k moru nesla a vymenila by som ju za hory,pripadne kupanie v prirodnych jazerach,kde odbura strach z "potvor". Dieta sa meni a bud.rok to uz moze byt inak. Tymto natlakom jej sposobujete este vacsi strach a kazite dovolenku nielen jej,ale aj k sebe.
@anomois nenutit, dieta musi samo chciet. u nas sa stalo to iste, dceru v 5.5 roka poprhlila meduza v Dubaji asi treti den dovolenky, viac do mora uz nesla, do konca dovolenky len bazen.o par mesiacov na letnej dovolenke uz smerovala len do bazena, kedze si to pamatala. my sme ju vsak nenutili, i ked ja z duse neznasam chlorovane bazeny a obzvlast pri mori. asi v polovicke dovolenky nastal zlom, zoznamila sa v detskom kutiku v inymi detmi, ktore neskor videla, ako sa v mori clapkaju, tak sa odvazila opatrne ist do mora tiez. a bolo po strachu.
Bud by som nešla na dovenku k moru, alebo by som mala toľko chochmesu, že by som akceptovala jej zábrany a nenutila ju do niečoho, čo je jej nepríjemné. Ísť, napriek strachu, k zubárovi je nevyhnutnosť, ale ísť do mora nie.
@simsalabim mozu byt hocikde. Na floride su vzdy ked je vacsi vietor .. na Miami boli dake spanielske fialove..
Ked vidim vela meduz na brehu tak sa nehrabem medzi ne do mora. Nenutila by som ju. Chodte snou do bazena. A more moze skusit no nemusi .
Zobrala by som jej malý bazénik, nech sa tam clapka a hra.. vekom ju to prejde.. hlavne to neuponahlaj.. mám švagrinú, ktorá mala taktiež strach ako malá a bála sa tam vliezť.. (osobne si myslím že na niektoré deti pôsobí ta veľkosť sklucujico navyše vlny sú tam stále a tak to môže pôsobiť desivo pre malé deti) a môj svokor to zobral do vlastných rúk a hodil ju tam 🤦♀️ jediné čo tým dosiahol je, že vody sa boji dodnes.. do mora síce vlezie, ale len na kraj..
Strach odíde vekom, keď si bude viac istá a bude mať viac skusenosti, uvidíš..
V prvom rade bola obrovska chyba, ze ste ju nasilu do vody nosili. To ten strach este znasobilo. Tento rok by som na nu ziaden natlak nerobila. Nechces ist, nemusis. A tak to aj prezentovat. Chod si zaplavat ty, povedz jej ze sa moze pridat ak chce. Ak povie nie, nechaj ju. Ako bolo vyssie spominane - bazenik na vodu(kludne jej tu vodu nanoste vy), rozprasovat. Nech ma aj to chuda dieta nieco z tej dovolenky. Inak mna poprhlila meduza v 6rokoch a veru som nezanevrela. Vobec som sa nebala ist znova. Akurat ma museli zobrat na chrbat a preniest do hlbsej vody kde uz neboli. Nikto na mna netlacil. Von z vody cez tu kopu meduz ma rovnako vyniesli.
@aceris bože to som si ani neprečítala riadne že vlastne nátlak už spravili... No tak sa teda bloku určite nezbavíte..
Predstav si, ze mas strach z pavukov a niekto ta nasilu nuti, aby si vosla do prastarej chaty kde nikto roky nebol a je ich tam neurekom. Prestala by si sa bat? Pochybujem. Na strach je najhorsia vec - natlak.
@anomois No nijak. Ja mám fóbiu z rýb a do žiadnej vody vonku (to je jedno, či rybník, vodná nádrž alebo more) by ma nikto nedostal nikdy. Neznesiem ani akvárium v byte, a z toho dôvodu ryby ani nejem a ani ich nepripravujem, najmä keď sú "v celku" s hlavou. V živote by som nechytila do ruky ani mrazenú rybu. Mám to odmalička, neviem, čo to vyvolalo, možno nič, len to proste mám "od narodenia", teda určite odkedy sa pamätám, vždy som to tak mala, teraz mám 32 rokov a vôbec sa to nezlepšilo. Keby si naplnila olympijský plavecký bazén vodou a vypustila tam jedného kapra, nevleziem do tej vody ani za všetky prachy sveta. Navrhujem vyberať si dovolenku tak, aby z toho niečo mala aj dcéra, ak chcete k moru, tak na také miesto, kde sú aj bazény. Možno, že sa len zľakla, a potrebuje čas. Ale nenúťte ju.
@simsalabim V Grecku, cele leto minuly rok, dufam, ze sa to nebude opakovat tento rok.
@number19 a kde v grecku? na pevnine? my mame pochodenu vacsinu greckych ostrovov a meduzy sme nikde nemali.
@matkahelka Na pevnine, to sa fakt nedalo ist do vody.
@matkahelka Minuly rok bol fakt divny a to v GR travim kazde leto, takze viem o com hovorim (a mam to prechodene az prilis).
@number19 fiha, v Grecku som meduzy este nazazila... asi sa to meni, tak, ako byva niekedy viac komarov ci chrustov u nas.
@anomois Zober na plaz vodu vo flasi s rozprasovacoma postriekaj ju na schladenie.