Bývajú nekojené deti často vážnejšie choré?

saska2208
30. aug 2012

Ahoj mamicky, mam mesacnu dcerku a len dake 2tyzdne som jej davala moje odstreknute mliecko a dokrmovala som ju UM lebo jej bolo malo. Mliecko som.uz stratila a ysk davam po zlej skusenosti so Sunarom francuzske mliecko, ale chcem sa spytat citala som ze deticky ktore niesu kojene a su v podstate od zaciatku na UM byvaju casto a vazne chore. Mate niektora podobny problem ako ja ze ste.nmohli kojit a kojili str malo ale dietatko je zdrave? A este od kolkych mesiacov ste uz dali aj nejku stavicku alebo podrvene piskoty s presnedavkou? Dakujem pekne.

bianca
30. aug 2012

@saska2208 nasa bola od narodenia na UM a kym v 3 rokoch nenastupila do skolky nemala ani sopel a to od 3 tyzdnov precestovala mesacne cez 1000 km a v nakupnom centre bola so mnou hned na druhy den co nas pustili z nemocky a zili sme v najspinavsom meste siroko daleko takze ziaden sterilny start do zivota

uberfrau
30. aug 2012

Ja osobne som kojená nebola.. Mám 19 rokov a zatiaľ som nikdy netrpela žiadnou vážnou chorobou ;) Aj moja imunita je a bola OK ..

davidka27
30. aug 2012

ja mám 14 roč. syna skoro nekojeného a žiadne choroby zatiaľ ukážkovo zdravy

eeffka
30. aug 2012

Nie,moja 1. Bola na Mm len asi 5t,kým nenadtupila do skolky nevideli sme lekárku.škôlka to bolo uz o inom ale len sople...takže nic vazne.
Deti na Um sa začínajú prikrmovať okolo 4m ale nie presnidavkou s piskotami.začína sa jednozlozkovou zeleninou mrkva,zemiak,brokolica... Je tu téma prvé prikrmy.pozri na nu.

saska2208
autor
30. aug 2012

@bianca dakujem pekne. Nasa dcerka podobne ako ty pises. Tiez som.snou hned aj do obchodu sla a vonku sme takmer stale,vyrasta pri psikovy ktory zije v byte snami cize vytvara si imunitu a taktiez cestujeme,akurat vcera sme sa stahovali z Lipt.Mikulasa do Trnavy,cize nas caka kazdy mesiac tiez vyse 600km a o dva tyzdne ideme najblizsie zas na Liptov. Kazdy mesiac mame dovod preco ist. Ale myslim si ze je to dobre pre imunutu len to telicko v tom vajicku sa mi moc nepaci ale dcerke v aute ano, to.ju uhojda a raz dva buva 🙂

jaannuusskkaa
30. aug 2012

pripajam sa 🙂 tiez je maly na UM a zatial ziadne choroby ani nadchu nic nas nepostrehlo....ani len z obycajneho ockovania :D nic 🙂

saska2208
autor
30. aug 2012

@jaannuusskkaa
@eeffka
@davidka27
@uberfrau
@bianca a ake UM sa vam najviac osvedcilo?? Nas po vychvalenom Nutrilone tyzden zapekoalo a potom som presla na frnancuzske mliecko,zatial sme spokojny. No davam aj cajik aby ju nezapieklo. Pre istotu.

jaannuusskkaa
30. aug 2012

@saska2208 ja dovam od zaciatku babylove malemu chuti cenovo je lepsie nutrilon je iba znacka.....

sisaha
30. aug 2012

@saska2208 nie, nie je to pravda. 😉

mimikas
30. aug 2012

ja som maleho kojila a mali sme ukazkovy atopicky ekzem (dokonca kozna priznala ze taky uz davno nevidela), mali sme koliky z toho pupocnu herniu, mali sme mliecnu chrastu na hlave a vsetko co len deti mozu vychytat. Od 3 mesiacov nekojim, ekzem skoro zmizol, kolika zmizla zo dna na den a mam spokojne a zdrave dieta. Takze moja 'pozitivna' skusenost s kojenim 😅 😅

dejnas
30. aug 2012

u nás to bolo naopak... ja som dojčená bola len veľmi krátko, mama musela po 600 nedelí na operáciu... v podstate som zdravá, v detstve som prekonala len úplne bežné ochorenia, nič závažné... môj brat bol dojčený takmer do 2 rokov, chorý bol takmer v kuse, navyše od detstva je veľmi silný alergik, má alergiu snáď na všetko 😝 😝 musí užívať celoročne lieky, ktoré mu objednávajú z francúzska 🙄 momentálne má už i nábeh na astmu 😖
takže tiež nemôžem potvrdiť tento názor

kvetinka211
30. aug 2012

@saska2208 je uplne irelevantne ked ti tu hoci aj 100 mamickiek napise taku alebo opacnu skusenost ci skor presvedcenie. Nekojene deti su castejsie chore, dokazuju to vyskumy na tisicoch deti. Neznamena to vsak, ze tvoje dietatko bude nevyhnutne casto chore a ani to ze keby si ho kojila tak by bolo 100% zdrave. Ma na to totiz vplyv kopec inych faktorov, od genetiky az po prostredie v ktorom vyrasta ... kojenim sa vsak daju sance dietata na zdravie podstatne zvysit.

lilysk
30. aug 2012

Je to dost individualne podla mna -zalezi aj ta genetika rodicov -aku maju imunitu a zdravotny stav to vsetko dieta dedi .
Pokial by si dieta zacala opat prikladat a velmi by si chcela urcite by sa ti laktacia zase spustila ,lebo mesacne dietatko je este velmi male -laktacna poradkyna by ti doporucila o iste .Pocitila by si to aj finacne ,ale samozrejme su dovody pre ktore mamicka kojit nemoze ☹(
Moja 1 dcera bola od 3 mesica na umelom a moja 2 dcera je doteraz kojena -ma 1 rok a by som povedala ,ze vidim rozdiel - ta starsia mala kozne problemy a ma intoleranciu na laktozu ,takze ziadne mlieko ani mliecne vyrobky nemoze -co je dost blbe ☹( Vsetky UM su v podtate ,,chemia,, ked si precitas zlozenie musis mat dost !!!
Prikrm som davala od ukonceneho 6 mesica -netreba skor prikrmovat -traviaci trakt este nie je pripraveny na prikrm.
Kup si knizku od Bukovskeho -navod na prezitie pre baby -tam sa presne docitas vsetko je k tej knihe prilozena aj kucharska kniha a tam aj opisuju ,ktore potraviny a hlavne preco davat ,alebo nedavat v akom veku -recepty,chorby,zuby,zdravie,spravanie -proste som tam nasla odpoved na kazdu moju otazku 🙂))

kakika007
30. aug 2012

@saska2208 tak moju malú ( 😀 už má takmer 6 rokov) som kojila asi tak týždeň a pol, potom mi mliečko odišlo a bola na UM,najskôr nutrilon, po mesiaci necelom sme prešli na BEBA HA, nakolko nutrilon jej spôsoboval problémy - mala hnačky. k lekárovi sme chodili iba na preventívne prehliadky, tie povinné, takže žiadne nejaké zdravotné problémy nemala, až keď nastupila do škôlky, tak sa začali objavovať také klasické detské choroby ako soplík a kašlík,ale nič moc. takže ja neverím tomu, že deti na UM bývajú vážnejšie choré ako kojené... naozaj závisí od celkovej imunity jednak rodičov (keďže to dieťa zdedí) a jednak toho dieťaťa...

helencek
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dejnas
30. aug 2012

@kvetinka211 súhlasím s tvojim názorom, na choroby má vplyv kopec iných faktorov, ktoré si uviedla .... 🙂
až na jedno - moje presvedčenie je, že dojčenie je pre deti to jednoznačne najlepšie... moja skúsenosť je vyššie popísaná 😉

davidka27
30. aug 2012

@saska2208 dvom synom som dávala nutrilon / kupovala som aj ten polský bebilon t.j. to isté a je to aj lacnejšie/ dcere dávam klasický sunar, nemám rada ak niekto preferuje určité mlieko, každíé dieťa je iné a pre každé je to dobré ktoré znáša sunar je najlacnejší 600g- kupujem po cca 7eur a ved predsa celá naša generácia vyrastla na sunare takže nechápem prečo niekto ma proti sunaru niečo...

lenka2312
30. aug 2012

ja som maleho kojila 4m + mesiac prikrmovala, potom bol uz len na UM a zatila nebol chory (klop, klop).. suseda kojila syna vyse roka a maly je chory stale, stale..

gubcikova
30. aug 2012

a ja ti napíšm opak.moja dcérka bola kojená do roka a 5mes. akonáhle som ju prestala kojiť zostala bývať chorá

raffaella
30. aug 2012

@saska2208 urcite na to nie je jednoznacna odpoved, staci sa pozriet po okoli a uvidis paradoxy 🙂 moje dieta bolo do roku kojene, do pol roka vyhradne kojena, od pol roka postupne zavadzana strava tuha. Citrusy, rajciny, kakao, morske ryby a ine "akoze" alergeny dostala cca v 10. mesiacoch, nikdy ziadna reakcia. Ako som ju prestala kojit, vobec nebyvala chora, obcas ten soplik. V roku a tristvrte nastupila do kolektivu do jasli, okrem zelenych soplov tiez nic. Myslim si, ze cim viac sa dieta ofukuje, tym je to horsie pre jeho imunitu. U nas budujeme imunitu aj tak, ze je rad za radom vsetko (okrem stiplavych veci, ci mastnych). Ja ked som kojila som jedla takisto do radu vsetko. Ziadne ofukovanie, mala nikdy nemala koliku, ekzem ci ine pliagy. Padol nam rohlik na zem vonku? Zdvihli sme, ofukli a zjedlo. Obcas si na pieskovisku zaje aj piesku 🙂 s ostatnymi detmi si obcas upiju z flasky, nakaslu na seba, pooblizuju si hracky. Jedna mudra doktorka mi raz povedala, ze ak jej do 3 rokov nevybudujem ja ako matka imunitu, uz jej ju nevybuduje nikto. Este dolezita vec co ovplyvnuje imunitu je ockovanie. Moja neterka bola tiez rok kojena, na dobre strave, a po roznych ockovaniach - povinnych i nepovinnych nulova imunita.TAkze tolko roznych faktorov ovplyvnuje chorobnost ci imunitu deti, ci len samotne kojenie to nie je, to sa neboj 😉

raffaella
30. aug 2012

@saska2208 inak mliecko umele davame od roka, HIPP alebo Babylove, obidve su v bio kvalitke. To jej budem davat kym jej to bude chutit, je tam vela zivin a nasa je slaby jedak, tak aspon viem ze v tom mlieku dostava vyzivu.

bianca
30. aug 2012

@saska2208 ty sa vobec vajicka neboj.I v brusku bola v takej polohe ze ty by si sa do nej ani neposkladala a pre nu je to prirodzenejsia poloha ako v lahu na chrbatiku.Obzvlast ak sa tam zachumla je ako v maternici

@saska2208 jaj moja my sme vyskusali plno mliek.Mala mala reflux a tak sa nam najviac nakoniec osvedcilo Hami HA ale dlho predlho sme davali aj Bebu.S nou sme vlastne zacinali uz v porodnici a neskor sme na mlieko chodili do PL lebo tam su,resp.boli neporovnatelne ceny

a k imunite.Nasa bola uplne luxusne dieta az kym nenastupila do skolky.Tam ju drahe deti tak zhuntovali ze momentalne ideme po lieky na podporu imunity a trasiem sa pondelku lebo kolektiv sa zrejme nezmeni

malinkaaninka
30. aug 2012

skús prikladať,mlieko sa ti spustí po nejakej dobe a zas dokrmuj.možno sa ti podarí už len kojiť a potiahneš pár mesiacov.máš malinké drobátko,za pokus to stojí 🙂
ak sa rozhodneš pre umelé mlieko,skús si v lekárni popýtať vzorky.alebo cez net.aby si nekupovala celú krabicu.
čo sa týka chorobnosti,môžeš ho zdravo stravovať,chodiť na vzduch,otužovať aj neviem čo,ak raz je náchylný,tak ochorie.

anjelicek26
30. aug 2012

@saska2208 - imunita zdaleka nie je len o UM a MM, ale aj o genetike, sterilite prostredia, vlastnom imunitnom systeme dietata. Su kojene deti aj do dvoch rokov a napriek tomu chore non-stop, poznam take. Moja kojena dcerka bola chora prvy raz ako 5 rocna. Takze takto pausalne sa to povedat neda.

Stavu detom netreba, deti piju vodu. A piskoty az po roku. Prikrmy vseobecne od 4 mesiacov (17 tyzdnov), to teraz fakt neries 😉

majasimon
30. aug 2012

Náš malý nebol tiež kojený, teraz má rok, už tretí mesiac chodí do jasličiek a je ok... Teplotky mal zo zúbkov, občas soplík, ktorý odsajeme a je ok. Zato sme každý deň chodili von na dve hodiny za každého počasia. Vo veľkých mrazoch na hodinu a zatiaľ sme nejaké problémy nemali...
O tých príkmoch sme sa vždy radili s lekárkou v poradni...

kimmie
30. aug 2012

@saska2208 Ja si myslim, podla vlastnej skusenosti ze kojenie je dolezite hlavne pri druhom dietati, ak to starsie chodi do kolektivu. Moj mladsi syn sa narodil v januari a starsi zacal skolku od februara. Starsi v priebehu 2 tyzdnov ochorel, priniesol domov uplne vsetko co v tej skolke mali🙂). Ja s manzelom sme tiez na par dni ochoreli a nase mesacne babo, ktore som v tej dobe kojila tak na nom som si ziadnu chorobu vobec nevsimla. Mojim kojenim som mu dala protilatky. Neviem si predstavit ze by bolo vtedy mesacne babo odkazane samo na seba. Vies ja sa vzdy citim tak bezmocna ked mi deti ochoreju a som rada ze aspon to kojenie im moze pomoct kym su malicky. My urcite potiahneme to kojenie aspon do buduceho leta.

bubelko
30. aug 2012

@saska2208 myslim si, ze to zavisi od viacerych faktorov ako len od toho, cim je dieta krmene. mam kamaratku, ma deti rovnakeho veku ako su moje, nikdy nekojila. ked porovnam chorobnost jej deti a mojich kojenych, tak je to takmer rovnake, dokonca mam pocit, ze moj starsi byval castejsie chory ako jej dcera. a co sa tyka tych mladsich - tak co starsi doniesol domov, to si mladsi - v tom case este kojeny - prezil na plno. vsetky virozy, prechladnutia, vo veku 10mesiacov az 15 mesiacov mal v kuse sviecku pod nosom. bez ohladu na prisun materskeho mlieka.
teraz - poslednu zimu to bolo uz daleko lepsie. boli chori mozno 2x za zimu? 😉

evka4
30. aug 2012

@saska2208 chorobnost u deti podla mojho nazoru neovplyvnuje skutocnost, ci piju UM alebo MM. Najdolezitejsiu ulohu zohravaju geneticke predispozicie. Vo svojom okoli pozorujem, ze deti na UM/MM su chore viac menej rovnako.

iwesska
30. aug 2012

Moj maly bude mat 19 mes. - od 2 mesiacov je na UM - raz bol prechladnuty a raz mal 6.chorobu - ale to je infekcne, tym prejde snad kazde dieta. Inak sa mu snazim hlavne zdravo varit., chodime vela von, nebabusime zbytocne. To vsetko k imunite len prospieva. Vobec nemusis mat vycitky, ze nekojis. Skor sa naozaj oplati zaoberat sa viac stravou, ked uz dieta zacne jest, tym sa da vela ziskat.

renatka737
30. aug 2012

@saska2208 ahoj, ja som kojila asi 3dni🙂 mala ma dva a pol roka a na antb. bola len dvakrat, vobec nieje chora,aj obycajnu nadchu ked ma tak len 2-3dni. takze podla mna to vobec nieje dane tym ci ma MM alebo UM