Mám 5 ročného syna, ktorý od 3 rokov nosí okuliare. Začalo to tak, že sme jedného dňa po neho prišli do školky a on škulil pravým okom. Už bol na dvoch operáciách kvôli škúleniu. Dnes na kontrole nám povedali, že je tupozraký , strašne zle vidí s tým okom a že celý život bude takto vidieť. Vraj máme prelepovať oko 5 minút denne čo sa mi zdá málo a cvičiť s okom (čo sme už robili jeden čas pre operáciou, ale len doma, lebo v škôlke nemohol mať oko prelepené, lebo zle videl, spadol na spolužiaka omylom atď.) Neviem sa zmieriť s tým, že bude tupozraký celý život. Určite urobím všetko preto, aby som mu nejak pomohla, aj keby ma nenávidel, keď to oko bude mať prelepené celý čas keď nebude v škôlke. Chcem sa len opýtať mamičiek ktoré sú tupozraké, ako sa žije s tupozrakosťou? On je hokejový maniak, chce hrať hokej. Bude môcť byť športovcom? A čo sa týka šoférovania? Nebude mať problém šoférovať, priestorovo vidieť?
Žije sa mi v pohode, viem aj zaparkovať, normálne som dostala vodičák. Akurát tie 3D filmy si neužijem 🙂 Inak to prelepovanie oka mi bolo na...dve veci.
My mame v rodine tupozrakost, zial je u nas dedicna, ma ju moj otec, neter a aj syn, synivi to zistili ako 5 rocnemu, tiez mu fest zabiehalo to ocko, zacali sme navstevovat reocentrum, specialna skolka pre deti s ocnymi vadami, nosil tam zakryte ocko pol dna, dost mu to pomahalo, potom presiel do skoly, uz sme ho tak intezivne nezakryvali, ale potom na isty cas prestal nosit okuliare, dokonca sa mu upravilo aj to skulenie, dnes ma 15 hra futbal, normalnefunguje, pocitacove hry mu dost pomahaju, okrem toho aj moj otec aj neter v pohode funguju soferuju, moj 74 ricny otec sa venuje aktivne prekladatelstvu
Aj ja mam chlapca s tupozrakostou na jednom ocku, bude mat 9 rokov, zistili sme to v 3 rokoch. aj sme prelepovali, nieco to pomohlo, okuliare bude mat na cely zivot, tupozrakost mu trochu ostala. v okuliaroch precita 8 riadkov z 10, na tej svetelnej tabuli u ocnej. Dufam ze nebude mat v zivote problemy, ci uz s pracou, s vodicakom a tak ...
@junkfoood
@mimla dakujem kocky, ja tiez vidim na prave oko menej, tiez som skulila a prelepovali mi rodicia oko, doteraz na prave oko vidim slabo, ale priestorovo vidim. Neviem ci som tupozraka. Lave oko mam zdrave. A @mimla myslis, ze ti to prepelovanie oka nepomohlo? Mne moja mama tvrdi, ze muselo, kedze mne prelepovali a vidim slabsie ale vidim. Aj mne Dr povedal, ze s tym prelepovanim nedosiahneme zlepsenie zraku len to, aby ten sval zacal pracovat a maly neskulil. Ze je to len esteticke.
@pepemommy este ti chcem napisat ze som nasla stranku jednej kliniky UVEA Mediklinik, su v Martine myslim a tam maju na liecbu tupozrakosti speci okuliare, nie je to ani brutalne drahe, ochotne mi odpisali aj na messengeri,
@stepanka274 presne tuto kliniku som nasla aj ja. Aj tie okuliare. Boli ste aj osobne na klinike.?My sme sice z KE, tu nie je absolutne nic. A isla by som aj do martina kvôli tomu.
mne ju zistili tiez ako decku, uz do skoly som sla s okuliarmi. prelepovali mi oko, ale nebadam, ze by mi to pomohlo 😀 ci mam okuliare alebo nie, tak na lave oko neprecitam viac ako par riadkov na ocnom... prave oko mi funguje na 100%, takze uplne bez problemov vidim. ked som bola na jednej vstupnej prehliadke na ocnom, tak sa ma doktorka pytala, ze preco vlastne nosim okuliare, ze ked sa mi to doteraz nezhorsilo, tak sa mi to uz nezhorsi... ale tie bryle nosim uz vyse 20 rokov, takze je to skor o zvyku... a vobec sa nemusis bat o syna, pokial sa mu nieco nestane s tym zdravym okom, tak bude fungovat uplne normalne... 🙂 stresovat sa nemusis 😉
@pepemommy nie neboli sme, ale podla toho co pisali tak tam na to liecia aj dospelych
@guiseppinka si zlata strasne si ma ukludnila. A mas to diagn ako tupozrakost?? A v priestore vidis?? Len som citala par diskusii, kde niektore mamicky pisali, ze nemozu soferovat, lebo nevedia odhadnut blizkost auta v spatakoch a pod. Predsa to soferovanie v dnesnom svete je podla mna uz alfa omega.
Inak tie co ste nosili prelepene ocko prave preto precitate aspon par riadkov, moj syn uz ten okluzor odmietal a nevidi nic, o citani nehovoriac, este ze ma zdrave druhe oko
@mimla Takze asi mali pravdu. Ja len ze moja mama mi vehementne tvrdi, ze preto lebo ona bola na mna tvrda, ze to oko som mala prelepene stale a preto na neho vidim aspon tak ako vidim. Tak zase som nechcela nieco zanedbat. Maly ked sme lepili oko , boze to bol cirkus az mi srdce pukalo ked mi s placom vravi "mami ja nevidim..."
@stepanka274 maly vidi s tym chorym okom strasne slabo, u Dr da ten najvacsi obrazok a potom nic. Ale zase ked pozera oboma vidi super vsetko. Ja musim tie okuliare splasit, lebo to prelepovanie, on mi to surovo odlepi a pozera cez to. Ten latkovy okluzor nehrozi, to si posunie hned. Musíme mat lepku a tie rohy poodlepovane. ...ach
@pepemommy aj ja mam tupozrakost. Zial, zistili mi to dost neskoro, takmer v 7 rokoch a prelepovanie oka mi uz velmi nepomohlo. U ocnej nim precitam tak max 3 riadok zhora. Spolieham sa na druhe oko. Na tom mam stredne tazku myopiu a astigmatizmus. S optickou pomockou (okuliare, sosovky) je ho mozne 100% korigovat. Dokazem zit plnohodnotny zivot. Mam aj vodicak. Avsak, musim si davat na to druhe oko, ktore je pre mna nosne velky pozor. Keby sa mi s nim nieco stalo, bolo by to dost neprijemne.
Ja by som sa na vasom mieste este nevzdavala. Skusit prelepovat. Moja ocna vravela, ze do 8 rokov sa to este da korigovat. Ked ma maly 5 rokov, tak to stoji aspon za pokus. Problem je to, ako prinutit dieta chodit s prelepenym okom. Ja som sa dost branila. Bolo mi to nepohodlne, kedze som nan dobre nevidela.
@pepemommy ano ano, normalne diagnoza tupozrakost a neviem co este... ako videnie v priestore, ked myslis na papieri nakreslene nejake rezy alebo nieco take, tak to ako kedy... niekedy mi to robilo problemy, niekedy v pohode... ale co sa tyka soferovania, tak nemam problem s odhadom vzdialenosti. by som povedala, ze dokonca viem lepsie odhadnut vzdialenost ako niektori kamosi chalani 😀 a to su strojari 😀 ale ja sa smejem, ze oni robia s malymi velkostami, preto velke nevedia odhadnut... myslim si, ze zijem plnohodnotne ci uz s okuliarmi alebo bez...
ked som bola mala, tak som si "precvicovala" odhad vzdialenosti a rychlosti - isli sme oproti s nejakym clovekom a odhadovala som, ze kde sa stretneme... robila som to ale len tak z vlastnej zvedavosti a z dlhej chvile 😀
@pepemommy no ja som bola rovnaka. So mnou to neslo ani po dobrom, ani po zlom. Mamina to potom vzdala. chodila som aj na take ocne cvicenia. Prelepili mi oko a navliekala som goralky. Alebo zatlkala klince a pod. Nie je nieco take, co by ho mohlo bavit a zaroven by pri tom cvicil oko?
S tym hokejom by som sa iba bala, ze ak by sa nepodarilo "nastartovat" tupozrake oko a nahodou by sa mu nieco stalo so zdravym okom, bolo by to pre neho zle. Inak ako hovorim, tupozrakost ma nejako obzvlast neobmedzuje. Fungujem prevazne na sosovkach. Sportovat mozem.
@pepemommy Odhad vzdialenosti pri soferovani mam uplne normalny. Nepocitujem obmedzenie. Aj Prriferne videnie mam na oboch ociach v poriadku, nastastie aj sietnica je na oboch ociach v poriadku. Ono to "zdrave" oko (netuporzake) prebera funkciu. A ked pozera obomi ocami, tak vidi vsetko aj bez okuliarov? Ak ano, to je uplne super. V tom pripade nebude nejako obmedzeny v zivote. Netreba sa zbytocne stresovat.
@janka279 ano vidi aj bez okuliarov, dokonca mi povedal, ze v zivote nebude musiet nosit okuliare ale aktualne mame po druhej operacii ani nie mesiac a zatial tie okuliare ma nosit. o mesiac kontrola. dnes mi vraveli, ze on ma tu sietnicu nevyvinutu.
Toto, ze moj junak nie je vôbec typ, ze by ho nieco kde sa sedi bavilo. On mi nakreslil teraz pred tyzdnom obrazok v skolke , ze rodina . Pre mna najkrajsi obrazok, lebo on konecne pouzil viac farieb. Nie zeby to nevdel, alebo nepoznal, ale on na to nema cas, nervy, trpezlivost. Myslim, ze omalovanku este zatial nikdy nevymaloval. Lego ho bavi chvilku. No musim nieco vymysliet.
@pepemommy no moj zacal skulit tyzden po druhych narodkach,u ocnej sa zistila tupozrakost,s prelepovanim nemam dobru skusenost,zacal mierne skulit aj na druhe oko,ale okuliare nosi cely den od 3,5 roka
teraz ma 5,5,na kontroly chodime raz za pol roka,o ubiehani ocka mi ocna hovorila,ze s estetickeho hladiska by mu to mohli mierne upravit ked pojde do skoly,alebo teda v skolskom veku
po case pozorujem,ze v pohode chyti,kopne do lopty,nepada,nenaraza na bicykli,ale s kreslenim,skladanim puzlov,lega je to horsie,
pri lege uz ma dostatocnu trpezlivost,pomozem mu
ku kresleniu,strihaniu ho nenutim,ale uz ma o to vacsi zaujem ako rok dozadu 😉
bola som s nim aj u psych.,v sprave mam ze odporucana tvorba v skolke,ak mu nepojde nejaka vec,tak prejst na inu,no proste neurochirurg nebude 😉
inac pri niektorych obrazkoch pozera zboku,takze ja uz mam po rokoch vacsi prehlad,zo zaciatku som bola nervozna z toho ze nechce pracovat v skolke atd.
moj muz je tup.a funguje uplne normalne,je tazsie pre mna si predstavit tento problem,lebo okuliare nenosim
neboj,daj tomu cas,ja som aj preto bola pre papier od psych.,lebo ucitelka nechapala ze jeho niektore aktivity niezeby nebavili,ale on ich pre zly zrak jednoducho ignoruje,tak ma v nizsom priemere grafomotoriku,na intelekt to nema vplyv/to si ale myslela ucitelka/
@pepemommy Tak to je na tom o dost lepsie, ako som bola ja. Ja bez okuliarov neprecitam nic. Ten treti riadok citam tupozrakym okom len s okuliarmi. Na oboch ociach mam kratkozrakost a astigmatizmus a na pravom oku aj tupozrakost. Ako hovorim, s okuliarmi dokazem korigovat aspon lave oko na 100%. Pripad tvojho syna je o dost lepsi. Takze ziadny strach. Podla zakona je mozne dostat vodicsky preukaz, ak je zrakova ostrost oboch oci 0,5 a to vratane zrakovej pomocky, pripadne 0,8 na lepsom oku a 0,1 na horsom oku vratane zrakovej pomocky. Deli sa to na dve skupiny, neviem presne ako. Dokonca aj clovek slepy na jedno oko moze dostat vodicsky peukaz, ak je druhe oko v poriadku a splna zakonne poziadavky na vydanie vodicskeho preukazu.
Teraz mas len bojovu ulohu a to donutit syna nosit prelepene oko a nevzdat to aj napriek odporu. bude to boj, ale ked bude tvoj syn dospely, tak ti za to podakuje. Ja som bola zial tazky oriesok a teraz na to doplacam.
@pepemommy Manžel je tupozraký. Zistili mu to ako malému. Mali to dedičné z oboch strán. Nosil okuliare a stále nosí. Nemá s tým žiaden problém. Šoféruje výborne a nenapadá ma žiadna činnosť, ktorú by nevedel normálne vykonávať. Jediné obmedzenie sú tie okuliare. Keď si dá okuliare dole, tak vidí zahmlene - ako mi to opísal. Na jedno oko lepšie, na jedno slabšie, ale v okuliaroch v pohode.
@kristinka86 ja mam praveze pocit, ze ci ma maly okuliare alebo nie vidi rovnako. ale ked sa ho na to spytam raz povie ze tak a raz tak.
@kbeata no my tiez v skolke sme zo zaciatku bojovali, aj kvôli lepeniu oka a aj kvôli tomu, ze on ked nieco kreslili, tak vsetky deti na nastenke vykresy a maly nic. Som sa ho pytala, ze preco a on, ze sa mu nechcelo. Ale teraz v 3 triede ma stale obrazok na nastenke. Toto si zase nemyslim, ze bola chyba v jeho videni ale ze konecne maju ucitelky, ktore priam zboznuje a dokazuu ho motivovat.
Ako dlho ste prelepovali oko?? My uz sme boli na 2 operáciách a dnes povedali, ze nas mozno caka este jedna. Ked hovoríme, len o skuleni tak este mu to oko zabieha. sam Dr povedal, ze chvilu drzi to oko pekne v strede a potom nie, no musíme cvicit.
Ja som silne tupozraka,ked som mala 5 r. Zistili mi to a dali dioptrie 13,5, cvicila som s prelepovanim oka niekolko rokov, stiahli mi to na dioptrie 5, ale aj tak to oko ked mi testovali, tak povedali,ze vidi 4% toho zdraveho oka,ale pravdupivediac nemam s tym v zivote problem,ani okuliare nenosim, lebo mi to uz nepomaha a len ma z velkych dioptrii boli hlava. Soferujem,existujem normalne, neviem ako je to s hokejom,lebo tam treba priestorove videnie a to prave s tupozrakostou nemusi mat dobre. Podstatne je s nim to prelepovanie a cvicenie,ako vidis mne stiahli 8,5 dioptrie,neviem kolko ma.tvoj maly,u deti je ta korekcia mozna,tak vyuzite cas,pripadne sa nakontaktuj na Uvea kliniku v Martine,oni robia experimentalnu liecbu tupozrakosti so specialnymi okuliarmi.
ja nosim okuliare od 4 rokov, som tupozraka a všetko vidim 😀 ... s tou diagnozou sa da robit vsetko, ja sportujem - zimne, letne sporty, fitness - bez okuliarov, lebo mi vtedy zavadzaju. robim rucne prace od malicka, to uz s okuliarmi. ak by chcel byt tvoj syn pilotom, tak o tom len snivat moze - tam musia byt 100 percentne oci. Ale očka prelepujte, to pomaha, svaly treba trenovat...nechces aby bol v dospelosti skulavy. Ja som sa tiez natrapila s lepenim a to pred x rokmi boli ine leukoplasty( depilovali aj co nebolo treba). V skolke som si vypocula od deti kadeco na svoju adresu ohladom okuliarov a lepiek, no ale som tu.Takze lepit, lepit, lepit aj v horucavach, vynimky neexistuju! a to na cely den, 5 min je nic.Tato diagnoza sa da korigovat do 6-7 veku dietata, potom smola. Neboj sa vsetko bude OK.
mne zistili tupozrakost, ked som mala 6, cize korigovanie uz bolo zbytocne... ako dieta som nosila okuliare, neskor sosovky... v 27. som bola na laserovej operacie, kde mi odstranili dovtedajsie dioptrie a odvtedy okuliare nepotrebujem... tupozrake oko sice obcas trucuje a citim, ze vidim slabsie, ale druhe, to nastastie celkom dobre zvlada a zatial som bez okuliarov. Uplne v pohode soferujem a sportujem, 8 hodin stravim v praci za PC... u nas v rodine je to dedicne, ale nikto nema zavaznejsie obmedzenu kvalitu zivota. Drzim palce 🙂
@pepemommy ak sa tupozrakost zisti v nizkom veku, da sa to riesit a korigovat.. mne ju zistili az ked som mala nejakych 14, takze som uz mala smolu.. zije sa s nou normalne, za predpokladu, ze ma clovek druhe oko zdrave, da sa sportovat, soferovat, hocico.. ono clovek celu realitu potom vnima tym zdravym okom.. ale kedze je syn este taky maly, tak by som urcite vyhladala specializovanu ocnu ambulanciu a nevzdala sa..