Dobry den.
Co vsetko dieta nemoze jest tymto exemom ?
Mne doktorka povedala LEN DZEMY A KAKAO , nejako malo nie ??
@mama4444 to je rôzne. Závisí od toho, na čo reaguje. Môj nemôže kakao a čokoľvek s jahodami. Ostatné džemy v pohode. Teraz sledujeme kečup, či nerobí zle. A kožná povedala, že keď budú Slovenské jahody, tak kúpiť nestriekané a jednu mu dať na skúšku. To robíme každý rok. Zatiaľ ale reaguje furt. Ale veľmi sa na tú jednu jahodu vždy teší 🙂. Má 5 rokov, ekzém má od cca 3 mesiacov. Jj a citrusy tiež nedávame, to je také striedavo oblačno, trošilinku môže a je to v pohode, ale ťažko sa to odhaduje a on ani citrusy nejak extra nemusí, takže to som aj pozabudla, že ich vlastne moc nemôže.
Kysle by nemalo - kvasenu kapustu (cervstvu ano), kysle uhorky a pod...
Taktiez med, jahody.
Z cokolady a mliečnych výrobkov sa mi este nevyhadzal
My sme nedostali žiadne výrazné odporúčania na obmedzenia v strave. Nám kožná hovorila, že by dcéra nemala nosiť tmavé oblečenie a najradšej čistú bavlnu... Vraj tie farby zaťažujú a cez umelinu koža nedýcha.
@mama4444 Brat je silný alergik a ekzemista od malička. V prvom rade treba vylúčiť dráždenie na vonku pokožky, nielen vnútri tela = žiadna aviváž (je to strašná chémia), pracie prostriedky ideálne setrnejsie. Šampón ak sa dá tiež len nejaký eko a sprchový gél ani vobec používať netreba.
Ďalej skúste sa zamyslieť, či nemáte doma veľa čerstvo nového nábytku - formaldehyd z lepenky sa niekedy uvoľňuje roky a môže tiež škodiť a tiež porozmýšľaj, či nepoužívať veľa chémii napr. Na čistenie kúpeľne, alebo na plesne. Konkrétne toto bratovu pokožku veľmi drazdilo - tie výpary z toho.
No a potom vnútri tela - toto je zložitejšie v tom, že.to treba odsledovať. Testy intolerancie napomôžu čo by nemal, ale v zásade aj tak si to treba odsledovať. Veľmi silné alergény sú zeler, orechy, paradajky, kakao a rôzne druhy ovocia. Niekomu však nemusia vadiť. Ja napríklad som alergická na zemiaky a jablko - tiež čudné :D A zeler by som tiež veľmi nemala. Ale teda fakt to treba sledovať. Začať s jednoduchými jedlami s čo najmenej alergénov - mrkva, petržlen, ryža, ovsena kaša a skúšať potom reakcie. No je to náročné veľmi.
@mama4444 tak to fakt málo. Moje deti mali z čohokoľvek mliečneho, ale keď už ekzém vyskočil, tak im ho zhoršovalo všetko kyslé. Lekárka kázala jesť nedráždivé veci (ryžu, zemiaky, mäso, kel, brokolica) a postupne vždy niečo pridať a počkať 3-5 dní. Ak nezareaguje jesť aj to a pridať zas niečo ďalšie. Plus som prala v Lovele alebo eko prostriedkoch, žiadne aviváže. Oblečenie, ktoré je priamo na tele zo 100% bavlny a v svetlých farbách.
Treba si odsledovat, na ktore potraviny dieta reaguje. Je to individualne.