Atopický ekzém u 2-ročného

mama4444
24. apr 2023

Dobry den.
Co vsetko dieta nemoze jest tymto exemom ?
Mne doktorka povedala LEN DZEMY A KAKAO , nejako malo nie ??

zuzanaete
24. apr 2023

Treba si odsledovat, na ktore potraviny dieta reaguje. Je to individualne.

sluchatka
24. apr 2023

@mama4444 citrusy napriklad, niektorym detom robi zle aj mlieko a mliecne vyrobky. Musis zistit sama, co dietatu robi zle a co nie.

mikadooo
24. apr 2023

@mama4444 to je rôzne. Závisí od toho, na čo reaguje. Môj nemôže kakao a čokoľvek s jahodami. Ostatné džemy v pohode. Teraz sledujeme kečup, či nerobí zle. A kožná povedala, že keď budú Slovenské jahody, tak kúpiť nestriekané a jednu mu dať na skúšku. To robíme každý rok. Zatiaľ ale reaguje furt. Ale veľmi sa na tú jednu jahodu vždy teší 🙂. Má 5 rokov, ekzém má od cca 3 mesiacov. Jj a citrusy tiež nedávame, to je také striedavo oblačno, trošilinku môže a je to v pohode, ale ťažko sa to odhaduje a on ani citrusy nejak extra nemusí, takže to som aj pozabudla, že ich vlastne moc nemôže.

zorkahorka
24. apr 2023

Kysle by nemalo - kvasenu kapustu (cervstvu ano), kysle uhorky a pod...
Taktiez med, jahody.
Z cokolady a mliečnych výrobkov sa mi este nevyhadzal

nikpa
24. apr 2023

@mama4444 nebolo by jednoduchšie spraviť mu aj testy? Synovi zobrala pediatrička krv a spravila test na cca 30 najbežnejších alergénov ako mlieko, lepok, citrusy, vajíčka, orechy, sója, paradajky... Samozrejme, že treba aj sledovať čo škodí ale tieto testy to môžu značne uľahčiť.

tanyan
25. apr 2023

My sme nedostali žiadne výrazné odporúčania na obmedzenia v strave. Nám kožná hovorila, že by dcéra nemala nosiť tmavé oblečenie a najradšej čistú bavlnu... Vraj tie farby zaťažujú a cez umelinu koža nedýcha.

tinka_1807
25. apr 2023

@mama4444 Brat je silný alergik a ekzemista od malička. V prvom rade treba vylúčiť dráždenie na vonku pokožky, nielen vnútri tela = žiadna aviváž (je to strašná chémia), pracie prostriedky ideálne setrnejsie. Šampón ak sa dá tiež len nejaký eko a sprchový gél ani vobec používať netreba.
Ďalej skúste sa zamyslieť, či nemáte doma veľa čerstvo nového nábytku - formaldehyd z lepenky sa niekedy uvoľňuje roky a môže tiež škodiť a tiež porozmýšľaj, či nepoužívať veľa chémii napr. Na čistenie kúpeľne, alebo na plesne. Konkrétne toto bratovu pokožku veľmi drazdilo - tie výpary z toho.
No a potom vnútri tela - toto je zložitejšie v tom, že.to treba odsledovať. Testy intolerancie napomôžu čo by nemal, ale v zásade aj tak si to treba odsledovať. Veľmi silné alergény sú zeler, orechy, paradajky, kakao a rôzne druhy ovocia. Niekomu však nemusia vadiť. Ja napríklad som alergická na zemiaky a jablko - tiež čudné :D A zeler by som tiež veľmi nemala. Ale teda fakt to treba sledovať. Začať s jednoduchými jedlami s čo najmenej alergénov - mrkva, petržlen, ryža, ovsena kaša a skúšať potom reakcie. No je to náročné veľmi.

scila
25. apr 2023

@mama4444 tak to fakt málo. Moje deti mali z čohokoľvek mliečneho, ale keď už ekzém vyskočil, tak im ho zhoršovalo všetko kyslé. Lekárka kázala jesť nedráždivé veci (ryžu, zemiaky, mäso, kel, brokolica) a postupne vždy niečo pridať a počkať 3-5 dní. Ak nezareaguje jesť aj to a pridať zas niečo ďalšie. Plus som prala v Lovele alebo eko prostriedkoch, žiadne aviváže. Oblečenie, ktoré je priamo na tele zo 100% bavlny a v svetlých farbách.