Angličtina - čistý horor

5. okt 2024

Ženy poraďte pls. Syn má veľké problémy s angličtinou. Prvý problém je pamäť, ale teda to ešte nadrilujeme nejako. Ale písanie, to je čistá čistá katastrofa. Je štvrták, majú novú učiteľku, tá predtým na písaní toľko netrvala.
To čo on stvára keď to píše je strašné niečo.
Minulý rok sme sa trápili aby hlavne rozumel, vedel povedať. No tento rok je to level milión, chudák nemá potom ani víkend voľný, nikdy. Ani žiadny iný deň v týždni kvôli ostatnému učeniu. O nás ani nehovorím. Neviem čo už s ním mám robiť. Anglické rozprávky pozerá, minulý rok mal doučko ale veľké úspechy neboli (mladý chlapec ho doučoval). Už neviem fakt.

s1s4
5. okt 2024

pri písaní pomôže veľa čítať v angličtine, aspoň články v učebniciach

s1s4
5. okt 2024

+ pri cvičeniach prepisovať aj zadania

simca06022011
5. okt 2024

treba si viac tu ucebnicu citat, skusat slovicka s pisanim .. najst si proste sposob ucenia vhodny.

thirstymonk
5. okt 2024

No proste syn asi nie je talent na jazyky. Treba sa s tym bud zmierit, alebo ho mozes nutit, cim sa mu to cele zhnusi. Tiez nie som talent na jazyky, prakticky po anglicky viem čítať, pisat, aj rozpravat. Ale ked niekto na mna hovori po anglicky, nerozumiem mu ani💩

0silvia0
5. okt 2024

Najst ineho doucovatela

ina2405
5. okt 2024

Youtube s titulkami. Napočúvať a načítať angličtinu, to pomôže. Nie za týždeň, ale za pár týždňov, mesiacov sa zlepší.

kavasmliekom
5. okt 2024

Asi len prepisovať články.
A tiež prečítam, aj napíšem, ale neviem rozprávať a nerozumiem ani ň 🤭

autor
5. okt 2024

@thirstymonk 😁 pobavilo. Asi to len nemáš napočúvané. Filmy pomáhajú, mne sa velmi zlepšilo porozumenie, filmy pozerám len v angličtine. Musím ho nútiť, inak bude mať 4-5. Táto pani učiteľka nie je to čo tá minulá. Minulý rok mal 1, jej to stačilo, nepísali veľa. Ale vydretá 1 veľmi. Teraz je to oveľa ťažsie. Hneď prvá písomka pomaly na 5 a to sme sa učili. Ešteže to môže opraviť.
@ina2405 asi len makať a makať.
@s1s4 budeme musieť. Ale i tak už toho má veľa s ostatnými predmetmi.
Ďakujem vám za rady. Bude viac čítať a prepisovať

skumavka
5. okt 2024

My podobne, mam 8 rocneho, je tretiak a trapime sa s angličtinou- písaním aj čítanim. Tiež majú novú učiteľku. Osobné si myslím, že je to cele na hlavu, tretiaci sa ešte len učia písať správne po slovensky, teda ovládať pravopis, vybrané slová, výnimky a podobne a toto potrebujú trénovať a do toho sa im tam mixuje cudzí jazyk, v ktorom sa inak číta a inak píše. Hlavne ze mame angličtinu od prvého ročníka. A keď už, tak zameranú na počúvané a hovorené slovo, ale trápiť ich písaním, keď nevedia písať ani v materinskom jazyku poriadne. Je mi jasné, že tento môj názor nebude populárny, ale tak to proste vidím.
Mam aj staršieho 16 ročného syna, ten sa v tom veku 8-9 rokov tiež trápil s angličtinou a teraz študuje na Gamči v bilingvalnom anglickom programe. Potreboval vyzriet, pochopiť odlišnosti a princípy cudzieho jazyka a sam sa namotivoval a vybrusil si angličtinu na rôznych videách, hrach a knihách, ktoré si sám začal čítať.

autor
5. okt 2024

@skumavka tiež si myslím, že je to skoro. A ešte aj tlačeným musia písať.

mikadooo
5. okt 2024

Duolingo ste skúšali? Je to taká celkom milá appka. Bez reklám za poplatok, alebo s reklamou bez poplatku.

autor
5. okt 2024

@mikadooo to ma nenapadlo, vyskúšam

earlgrey
5. okt 2024

@autorka
Filmy, rozprávky atď. pomôžu samozrejme...k tomu, aby lepšie rozprával, porozumel, vedel slovne komunikovať...ale nepomôžu veľmi v písanej angličtine.
Mala som spolužiačku na strednej, ktorá sa venovala od malička modelingu a behala po svete hore dole, ona rozprávala plynulo po anglicky, ale písať nevedela...z angličtiny zmaturovala na 3...keďže písomnú časť nezvládla...
Ja som zase prepisovala články a tak som sa naučila písať...čo sa týka gramatiky, skús mu kúpiť také tie kartičky, kde je to pekne vysvetlené...a anglické knihy, my máme doma cca 100 detských anglických kníh a dávaj mu tie knihy prepisovať...kúp jednoduché, kde nie je veľa textu ale nech ich prepusuje...

simca06022011
5. okt 2024

@earlgrey presne som to chcela napisat, ze v pisanej aj, gramatike.. tieto veci vobec nepomozu, na pisomkach vela toho listeningu a speakingu mat nebudu....
Presne mam aj priklady ako ty, kocky co odisli od usa/uk na skolsky rok, aj nevedeli a rovnako ju nevedeli ani ked sa po roku vratili.. dohovorili sa, nejak, ale gramatika, pisanie, a ta "spravnost" rozpravania o nicom, jedna ledva zmaturovala z aj, co je co povedat.

Podla mna AJ treba pochopit, ako funguje, ako sa co cita a zaroven pise, za mna ani "hocijake" prepisovanie nepomoze. PRoste musi pisat to co sa uci + vediet preco sa to tak cita. A potom nebude mat problem. Prepisovat hocijake knihy by pomohlo, keby to vedel aj precitat spravne a rozumel tomu, a to on este asi nie... Ked mu to docvakne v hlave, ako to je, tak uz bude vediet, a nebude mat problem... niekto to vie hned, inemu to trva. Zaroven viem, ze naozaj na skolske pisomky treba vediet slovnu zasobu a tu gramatiku, ktoru sa tam ucia. Nezvyknu nejake prekvapenia byt. Nerozumiem velmi, preco ich nutia pisat urcitym pismom...

earlgrey
5. okt 2024

@simca06022011
Áno, máš pravdu. Ja si pamätám, že ja som každé učivo doma prepisovala do ďalšieho zošita...ale my sme mali na základnej v 5 ročníku jednu super učiteľku, ktorá tak dokázala vysvetliť tú gramatiku, že tam som ju pochopila a potom sa to už tiahlo ďalej do ďalších ročníkov...a nemala som problém....veľa záleži aj na učitovi...prípadne vážne vyhľadať dobrého doučovateľa, aj kebyže autorka mala za to zaplatiť viac....ja som aj tie nepravidelné slovesa, ktorých je "milión" (v každom čase) doma prepisovala na čisté papiere...ja som sa učila tým, že som prepisovala...aj 5x to isté...ale ja som mala aj fotogenickú pamäť (odkedy mám dieťa som tuším "osprostela" a už pamäť nemám skoro žiadnu 🤣), takže mne stačilo v hlave "prelistovať" a vedela som presne kde to v zošite je, akou farbou to je napísané...
Takže áno, učivo hlavne prepisovať...ale kebyže toho bolo málo, tak kľudne aj nejaké ľahké články z učebnice, po prípade z knihy nejakej.

elanor
5. okt 2024

@skumavka och, ani nevies ako som rada ze je si toto mysli aj niekto iny ako ja 😀
ja to tvrdim uz 4ty rok. Na kieho oneho je tym deckam uz teraz anglictina, ked nevedia ani poriadne este pisat po slovensky. A vlastne aj rozpravat, lebo ovplivnene do istej miery narecim, rodinou v cechach a v neposlednom rade velmi ceskym dabingom vacsiny rozpravok, rozpravaju miesane slovensko-trnafsko-cesky. A ze velmi casto pouzivaju ceske vyrazy, alebo cechizmy. A ked im chce clovek vysvetlit, ze po slovensky je to spravne inak, jeeeemine...
Anglictina je kapitola sama o sebe.
My sme sa kedysi zacinali ucit 1. cudzi jazyk az ako piataci. A aj to sme mali iba jeden. Druhy cudzi jazyk pribudol az na strednej skole.
Prvostupniarov najprv treba naucit aspon ake take zaklady slovenciny, a az potom sa moze zacat s niecim viac.
Lebo vysvetluj takemu prvakovi, druhakovi a aj tretiakovi (lebo slovne druhy sa ucia az skoro na konci roka), ze toto slovo, ked pouzijes ako sloveso, ma vyznam X, ked ho pouzijes ako podstatne meno tak ma vyznam Y, a ked ako pridavne meno, tak ma vyznam Z. Ked ani chudaci netusia co to vobec je to sloveso atd...

freepalestine
5. okt 2024

Nechaj ho kazdy den pozerat Vooks na youtube. Su to zaujimavo citane knihy v anglictine, video su stranky tej knihy, takze ma text, obrazok a audio. Pozri sa na to. Mojmu dietatu to dopomohlo pekne citat v 5rokoch.

simca06022011
5. okt 2024

@elanor tak deti sa zvacsa lahko ucia, moja v 5.rocniku zacina uz druhy jazyk.. a veru podla mna ziadne komplikovane veci sa neucia na angline ani prve rocniky... a vobec nic take ze to ma xy vyznamov a je to sloveso a podstane meno... proste sa to ucia s vyznamom. A naucia sa. Kopa deti sa AJ nauci este aj pred nastupom do skoly lahko.
Ide iba o pristup aky ma ucitel, ako uci a potom o to, ci to dieta vobec ma bunky na jazyky, lebo proste nemusi mat.
Lahsie sa ucia jazyky deti podla mna ako potom dospeli/takmer dospeli.. a to ze deti z domu rozpravaju kdejak, tak to uz je na vas rodicoch. Moje dieta napriek rozpravkam, nikdy nepouzivalo ziadne cechizmy ani ine jazyky nekomolilo, ale teda ja som jej eliminovala, to co nepotrebovala.. :D A inak to mas presne ten priklad toho ako sa deti lahko naucia jazyky :DDD z rozpravok pochytia vsetko raz dva :D

biba_18
5. okt 2024

doučovnie poňať ako prípravu do školy - teda reálne robiť s dieťaťom úlohy do školy a čítanie čĺnkov - a zobrať niekoho kto sa tomu naozaj rozumie, nejaká študentka šprtka z bilingválneho gympla alebo nejaká mladá učiteľka…

vkatush
5. okt 2024

Ak ide len o slovíčka, tak cez rôzne hry (stiahnuť Duolingo, rôzne online hry-stránky napr gamestolearnenglish.com, môžeš kľudne s ním hrať aj na spôsob Scrabble, že musí vyskladať slovo z písmen, hrať hry s danou tematikou ak máte nejaké grabbolo/dobble, klasika obesenec, pexeso obrázok-slovo,...).

Pokiaľ ide o gramatickú časť, keď má napísať vetu a neviete vytvoriť a správne napísať, tak to dobré doučovanie, sama sa s ním učiť alebo nechať ho dospieť do toho jazyka a neriešiť teraz známky (nie každý je na jazyky a môžeme sa aj na hlavu postaviť).

sisaka
5. okt 2024

Asi nechápem, ako sa na Slovensku uči angličtina. Ako môže dieťa vedieť čítať a hovoriť a nevedieť písať? Keď viem niečo po anglicky prečítať, tak to musím vedieť aj napísať a treba sa to učiť naraz. Nie, že teraz sa učím čítať a o 2 roky sa začnem učiť to aj napísať.
A už vonkoncom nechápem ako dieťa môže mať známku výborný, keď sa trápi s jazykom, ledva sa niečo nabiflí a nevie písať….

A ako sa učiť angličtinu? To by ich mala učiť v prvom rade učiteľka, ktorá to študovala. Doma precvičovať, ale keď nejde, tak nejde. Nie každý má talent na jazyky, treba sa zmieriť, že z jazyka bude dobrý, či dostatočný.

lizatko1009
5. okt 2024

Ono nie každý ma hlavu na jazyky, tak bude dobrý v niecom inom.

autor
5. okt 2024

@vkatush ďakujem 👍

sisaka
5. okt 2024

Skús si zohnať anglické knihy, z ktorých sa učia deti čítať. Ja som napríklad teraz čítala vnučke tuto. Veľmi jednoduchá, dobrá na precvičovanie jednoduchých slov a zafixovanie spellingu.

earlgrey
5. okt 2024

Série kníh Pete the Cat od Eric Litwin sú úžasné pre takéto už väčšie deti. Síce my s dcérou sme ich čítali už keď mala 3 roky, vtedy ich poznala už naspamäť. Ale sú aj videa na youtube, kde tieto knihy čítajú. A musím priznať, že tie knihy bavili aj mňa ☺️ My máme úplne všetky doma, dokonca aj plyšáka Pete 😉 a dcére som ušila aj ďalšie postavy z tých kníh a keď sme čítali, tak sme aj hrali divadlo...keď bola kniha o stratených cupcake-och, tak som ušila z fleecu malé muffinky, alebo kniha o pizzi, tak som z fleecu ušila pizzu a všetky suroviny...atď. (iniciatíva učenia dcéry po anglicky bola preto, lebo jej otec je cudzinec a to je jediný jazyk, ktorým sa vedia dohovoriť, nie som žiadna premotivovaná mamička 😄)

lula313
6. okt 2024

Len prísny ucitel tvoje dieta niečo nauci, bude motivovaný sa na predmet viac pripravovať. Ja som sa anglictinu učila tak, že som si na markizackom teletexte (pane bože, to bola doba) odpisovala texty piesni - každý tyzden bola nová a potom som si na music boxe pockala na tu pesnicku, nahrala si ju a spievala som si ju a tým sa zase učila text tej piesne (niektoré v aute odspievam aj doteraz😀). V každom prípade, dnes to majú deti omnoho lahsie. Toto je podľa mna super Metoda. Aj keď sa velakrat v piesňach pouziva nespisovna anglictina, náhras si do hlavy celé skladby viet, ktoré vieš pouzivat a byt plynulejsia. Mne to pomohlo napr aj na maturite pri písaní slohu. Mala som nejakú milostnú tému, som tam dávala take vety z piesni interpreta Ushera, že to bolo za 1 a aj s pochvalou🤣🤣🤣 môžete si z toho spravit zabavu, napr vytlač text jeho obľúbenej piesne a spravte si doma karaoke sutaz alebo pôjdete autom na vylet, daj mu text do ruky v aute a ucte sa ho spolu spievať. Keď robis niečo, čo tá bavi, Skorej si to zapamatas. Ja mám podľa mna aj preto taku dobrú vyslovnost, ktorú má tak dobrú málokto (aj keď sa mi stalo, že som pochytala aj austrálsku vyslovnost niektorých slov, na čo má upozornila britská native speakerka), ale stále lepsie ako vyslovnost ala tenista Dominik Hrbaty alebo bývalý minister Jahnatek 😀

andreatytler
6. okt 2024

To co znamena ze nevie pisat? Akoze nevie tie slova spravne vyspelovat? Ze on vie ze stol je "tejbl" ale nevie ze sa to pise "table".
Toto jedina drilovat slovo za slovom naspamat sa ucit vyspelovat. Tak sa to ucia deti v anglicky hovoriacich krajinach.

jumama
6. okt 2024

Netlac syna do jednotky, nedrilujte rovnako blbym sposobom ako sa ucia v skole, ziska voci tomu odpor. Radsej nech ma horsiu znamku, je to len znamka, nikam nejde, nic neznamena... Pomysli si o pristupe ucky svoje - ak uci deti v tomto veku takto, je to slaba a netvoriva ucka. Nedokaze ich motivovat, nedokze im prinies radost z ucenia.

Sprav to zoznamovanie sa s anglictinou zabavne aspon ty - co ma syn rad? Vytlac mu obrazky jeho oblubenych hier, rozpravok, hraciek alebo zoberte jehooblubenu knihu obrazkovu - a hrajte sa hru, nech na tom obrazku pomenuje po anglicky vselico, co uz vie. Pomoze to s motivaciou, ked vidi, ze predsa len uz cosi vie. Napr. na postave snazit sa co najviac slovicok zapojit - red lips, green eyes, long hair, two legs... A nenapravat za chyby, nechat ho co najviac menovat, bez ohladu na gramatiku... proste nech ziska doveru v seba. Alebo mu daj papieriky so slovkami o nabytku a nech pochodi po miestnosti a tie slova polozi na dany predment... Spytaj sa ho, akych 10 slovicok sa chce naucit a hladajte ich v slovniku - trebars zase o jeho oblubenom sporte, hracke, hre...

Pri uceni je dolezite aj vystavenie sa hovorenemu jazyku - jazyky maju ine zvuky, inu melodiou a on sa musi naucit sluchom odchytit tie slovka z prudu zvukov. Tu zas odporucam pesnicky. Ak ma nejake oblubene pesnicky, tak skusit v nich odchytavat slovka, iba sluchom - a to tiez nemusite nutne kazdy den, prleziostne, idete autom a v radiu ide piesne, alebo pri vareni ti pomaha, mate pustene radio - skuste odchytavat slovka. Raz ty raz on...

Tvojim cielom je, aby mal anglinu rad a aby sa nieco naucil, nie aby mal jednotku a odpor k tomu na cely zivot... Nauci sa z takych praktickych veci, co ma rad... neskor, hlavne chalani, sa ucia z pocitacovych hier. Alebo s filmov... ked uz bude namotivovany a nauceny tymto sposobom odchytavat slovka a bude ich mat velmi vela naucenych...

liz_lemon
6. okt 2024

@mikadooo Duolingo je fajn, ale nie je tam slovencina, cize dieta si moze vybrat max CZ, a to ho este moze pomylit, co sa tyka slovenciny

autor
6. okt 2024

Ďakujem vám všetkým za skvelé tipy 👍❤️. Urobím si plán na najbližsie týždne.

@jumama Na známke mi nezáleží, aj tak 1 to určite nebude. Ale záleží mi na tom, aby z neho učitelia neurobili outsidera a taktiež, aby sám potom neuveril že je blbý, lebo občas už také tendencie má. A aby si k tomu jazyku našiel cestu. U dcéry sa to podarilo, tá už hovorí lepšie ako ja, číta knihy v anj len taký fukot. Ale so synom je to iný level, omnoho ťažsí. Pre neho aj pre nás. Ale vaše tipy sú úžasné, rozhodne mnohé z nich využijem.