Alergia na penicilín

86tonka86
12. apr 2023

Ahojte chcela by som sa opytat ak dietatu vo veku 3 roky bola testom zistena alergia na penicilin, je moznost ze ju vekom strati? Alebo ostane uz dozivotne?

janinah
12. apr 2023

Doživotné

viestta
12. apr 2023

@86tonka86 nie, nestrati ju. Treba kazdeho lekara pri predpise ATB upozornit, ze ma alergiu na penicilin aby nepredpisali tuto radu ATB. Nastastie je na svete dost nepenicilinovych ATB, takze sa s tym da bez problemov zit

banalu
12. apr 2023

Aj moja ma, pytala som sa priamo na koznom ked prisli vysledky, je to na cely zivot. + moja ma aj na cefalosporiny zaznacene.

laura07
12. apr 2023

@86tonka86 mám od decka. A furt mám, 38 r.

oriesocek
12. apr 2023

ja som sa rozprávala s mojom vseobecnou, kedze aj ja mám alergiu (reagovala som na Augumentin - teda penicilinove), ze som ciatala nejake clanky, ze to nemusi byt na penicilin, ale na pridavne latky v ATB. asi sa pojdem dat otestovat - ci ej to reálne penicilin. kedze aj vseobecna hovorila, ze na augumentin velmi vela reaguje a na niektoré penicilinove este nezazila v svojej praxi, aby jej niekto hlásil alergiu.

banalu
12. apr 2023

@oriesocek autorka pise, ze maju potvrdene testom, moja tiez. Pediatricka z malej tiez ostala prekvapena, ze to vyslo pozitivne, kedze sa domnievala, ze to mohlo byt aj z niecoho ineho. Ist na test som si vyziadala sama.
Inak test sa robi najskor 3 mesiace po reakcii, cas kolko po reakcii uz nie je obmedzeny, kludne aj o rok dva ci tri.

oriesocek
12. apr 2023

@banalu dakujem za info. Urcite sa objednám na test. Ked som bola na pohotovosti na koznom, tak povedali, ze to je velmi častá reakcia, ze velmi vela ludi má alergiu na penicilin.

86tonka86
autor
17. apr 2023

@janinah este by som sa chcela opytat ze syn je alergicky na penicilin na 30%, to este su dolezite aj tie % povedat lekarom? To znamena ze znesie penicilin len bude mat slabsie prejavy?

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viestta
17. apr 2023

@86tonka86 už sa musí pnc vyhýbať doživotne. Upozorňovať pri každom prepisovani ATB doktora. Nikto nevie kedy taka alergia spustí anafylaktickym sok

86tonka86
autor
17. apr 2023

@miriam11 nerobim z toho problem len sa informuj

banalu
17. apr 2023

@86tonka86 mne to svagrina (skoro Mudr.) vysvetlovala, pri tejto alergii je reakcia vzdy horsia a horsia. Teraz to bol vysev, nabuduce sa uz moze dusit... Ja som nalepila vyraznu nalepku - alergia na penicilin a cefalosporiny - krizom cez malej karticku poistenca. Pre istotu, aby som pri nejakej stresujucej situacii nezabudla. Do buducna zvazujeme naramok, hlavne do akolky, skoly, vylety atd.

86tonka86
autor
17. apr 2023

@banalu tak isto som mu nalepila na karticku poistenca ze je alergicky , ten naramok je tiez super napad

katustek23
26. júl 2024

@banalu ahoj,prosim ta,normalne na koznom spravili test? mne stale opakuju,ze sa to robi len formou hospitalizacie v nemocnici,ze ziaden test

katustek23
26. júl 2024

@86tonka86 ahoj,prosim ta,normalne na koznom spravili test? mne stale opakuju,ze sa to robi len formou hospitalizacie v nemocnici,ze ziaden test

diaszoky
26. júl 2024

@86tonka86 ja som dospela a mamju stale ked aom bola mala dusila
Som sa a
Spuchla

banalu
26. júl 2024

@katustek23 ano normalne v nemocnici na koznom. Zavolala som, povedali kedy mam doniest ampulku s krvou a lieky. Oni to poslali do labaku a hotovo. Ani mala so mnou nemusela byt, vsetko spisali len so mnou.