Ahojte, mám problém s dcérou(13r. ) Zdá sa mi že v poslednom čase príliš vyjedá sladkosti. Kúpim viac, čakám že vydržia týždeň minimálne, zje ich do dvoch dní. Schovám -nájde. Prestala som kupovať, no zistila som že s jednou kamáratkou na ne stále chodia, tá kamarátka má zjavne vysoké vreckové, lebo moja von peniaze nebráva, ale vždy keď ich vidím v rukách nanuky, vo vreckách čokoládové tyčinky, medzi sebou cukríky. Keď nemôže ísť von tak normálne vezme do izby cukor, lyžičku, kebyže ju nestopnem tak je ho schopná zjesť aj všetok... Skrátka hľadá cesty ako sa k tomu sladkému dostať. Mňa to trápi, mám pocit že už je silno závislá, ale neviem ako jej už viac zabrániť, to jej mám kvôli tomu zakázať chodiť von?
Skôr vysvetliť následky. Je o tom aj kopa kníh. Možno jej to hneď nedôjde, ale časom verím že áno.
@pribinak Lenže jej nestačí malá sladkosť - keď kúpim, zje všetko. Keď pustím napr. na zmrzlinu, tak si nedá jeden ani dva kopčeky, ale päť. Nevie to zdravo obmedziť
A jedava pravidlene? Má dosť bielkovín?
Nemá nejaký problém?
A varis ako? Ma dostatok bielkovín, zeleniny? Celozrnné pečivo, cestoviny? Ak nie, tak sa nečuduj. Ja mám chuť vyjedat vtedy, keď sa mi rozkolíse krvný cukor a to sa deje vtedy, keď nemám stravu vybalansovanu.
Nie je hladna a prve co zje, je sladke? Toto je vek, co o chvíľu zje aj slona, rastie, spaluje vela... Neviem co ine jedava bezne, mozno to nejak ustriehnut. Sladke skus doma upecene, kde vieš kolko das cukru, mozno trochu muky nahradis celozrnou ci pridas nejake mlete orechy, ovocie, zvysit vyzivovu hodnotu jedla. A snazit sa, aby mala dostatok bielkovin, pestrú stravu, sladke jedla az po "hlavnom" jedle, nie ako obed či ine zakladne jedlo
Ma nejaky konicek? Mozno kruzok od sept, aby mala viac pohybu...
A hlavne, nekupuj nic sladke v obchode. Ked uz musis, mozno nejake orechove maslo ochutene, susene ovocie ale nie tie tycinky a pod
Zmrzlinu urobte doma spolu a pod
Teraz cez prázdniny som väčšinou v práci, tak uvarím vopred len obed, inak neviem čo je, ale obed má dosť zeleniny, bielkovín, aj ho normálne zje
Nedaj sa tu uchlacholit vekom. Normalne existuje zavislost na cukre a s vekom to nema nic spolocne.
No veď keď bude chcieť chlapca, čoskoro, tak schudne 😀 ale myslím si, že nevaris nejak zdravo, teda v zmysle, že nemá jedlo správny pomer bielkovín, tuku, sacharidov, zeleniny. Keby bola najedena, tak podľa mňa nemá na to chuť a mohla by to mat rovno pod nosom.
Cez školský rok má nabitý režim, škola, potom gymnastika, úlohy. Len teraz veľmi program nemá, celý deň je vlastne doma, poprípade vonku s kamarátkami
Pokiaľ má vyslovene zvýšenú chuť na sladké, môže to byť aj prejav vnútorných parazitov, treba vypátrať príčinu.
Tak jej musíš nachystat asi aj raňajky a pripadne olovrant, kým prídeš.
Tak ale musíš vedieť čo máte v chladničke či potravinovej skrini?
Aký chlieb kupuješ? Či jedla jogurty? Syry? Vajcia? Šunka?
A vidíš či niečo ubúda …
A ako je ked si doma? Raňajky, desiata, obed, olovrant a večera? Pečieš doma nejake kolače?
Cukor telo potrebuje,ak má málo energie. V jej prípade zrýchlený metabolizmus kvôli rastu. Najlepšie, čo môžeš urobiť je kúpiť jej čokoládový proteín, tyčinky bez cukru, erytritol, ovocie, ktoré má rada, už aj zmrzlina je s menším počtom kalórií. Ona sladké jesť neprestane. Musíš zmeniť zdroj.
@pribinak Chlieb celozrnný, ale veľa toho teda neubúda, väčšinou slaninu zvykne jesť, ale bez pečiva, iba tak samú, veľmi výnimočne chlieb a trocha syra
@panonia raňajky, desiatu nemá, doobeda jej nechutí, večer takisto veľmi nechce pečivo, buď iba samotnú salámu, uhorku, alebo keď zostane z obeda. Celkovo je viac na teplé jedlá, a koláče veľmi nerobíme
Tak slanina len tak nie je vôbec super ….potom organizmus pyta čo mu chyba
@mamamasama nepotrebujem aby prestala jesť sladké, skôr chcem aby ho jedla v menšom množstve
Prepac ale to neni normalne. Ved ona podla toho je iba raz dene poriadne jedlo tak sa nemas co cudovat. Ja som mala tiez taketo problemy a nevedela som sa dojest slsdkeho pretoze mi chybali ziviny. Toto musis riesit. Ma len 13 musi jest pravidelne. Telo si robi zasoby kedze caka kedy najblizsie dostane dalsiu davku. Toto je ale tvoja chyba. Dieta Ti doma hladuje a teba ani nezaujima ci pravidelne je.
Keby si k tej slanine dala celozrnný chlieb, cibuľu papriku rajcinu tak by to bolo fajn
Nahrad 80% jej sladkeho niecim zdravsim. Napriklad tym proteinom a ovocim a 20% nech je sladke normalne.
@modrykolibrik Nechce viacej jesť. Aj keď sa spýtam či nechce niečo jesť, povie mi že ju mám nechať a že nie je hladná. Nechcem ju nútiť.
Podľa mňa má bulimiu.Kto s normálnym stravovanim zje samostatnu slaninu pol dňa hladuje a potom si dá uhorku, salámu.V každom prípade nejakú poruchu má.Bud sedí celý deň na mobile a nemá čas si spraviť jesť a hladuje a potom sa nevie dojest sladkého, ale smrti jedlo zámerne a potom ju to pochutí a nevie skoncit
Po noci sa musí najesť raňajky atď....
Daj s ňou reč o cukrovke aké je nebezpečné hladovat, lebo celé doobedie nejesť je hladovanie a potom sa jej prudko zvýši cukor a prudko klesne a je ešte hladnejsia.Aj, keď puberta atď...asi ta moc nebude počúvať.Ma veľmi zle stravovacie návyky.
Aku ma vahu a vysku?
A ako je na Tom s váhou??? Má nadváhu?
Tak to rob ako s malym dietatom, pokial nezie niečo normalne tak kupovane sladké doma nedostane, vonku to už neustražiš. Začni to riešiť lebo s takym stravovanim sa dopracuje k cukrovke alebo rakovine takže žiadne že ju nechceš nútiť Mala si dovolenku? Čo ste robili cely deň? Musiš sa jej venovať viac.
Podla teba sa stravuje normalne, ma dost zeleniny aj bielkovin.
A potom píšeš, ze je slaninu, salamu, uhorku, chlieb moc nie, doobeda tiez neje nic.
Ved to je cele zle. Same udeniny, ta bielkovina v nich sa ani rátať nemusi. Jasne, ze je hladna a bez enegie, tak najjednoduchšie je zobrat sladkosti, bez prace a este ake dobre ..
Ak tolko sportuje aj cez rok, tak treba doma cosi zmenit. To sa nedá takto dlhodobo fungovat
Vy nakupujete, varite, takze je to na rodicoch
@7miriam77 nemá, skôr je pomerne štíhla
@pralinka86 Takže ak zoberiem sladkosti, tak podľa teba začne lepšie jesť?
Keď bude lepšie a častejšie jesť nebude mať výkyvy hladu a chuť na veľa sladkého.
Však chodením von má aspoň pohyb
Podľa mna je lepšie každý deň daň nejakú malú sladkosť, ako potom na tajnasa potrat všetko čo vidí
V 13tich prudko rastie, puberta v plnom prúde, takze potrebuje aj cukry
Radšej nech ide ba zmrzku, ako nekontrolovateľne vyjednať všetko vo nájde