8-ročné dievčatko má bolesť prsníka. Čím to môže byť?

martul
29. sep 2011

Dobrý deň, moja dcéra má 8 rokov, pred pár dňami si všimla trošku zväčšený pravý prsník, včera sa sťažovala že ju to trošku pobolieva. Je vysoká, ale drobná takže si nemyslím že by jej už mali začať rásť prsia /ak bude po mne tak až v 8roč./. 😅 Nemáte niekto prosím skúsenosti? Ak áno ďakujem za odpovede. Naša doktorka má dovolenku a zastupujúca rieši len súrne prípady.

bambi2
29. sep 2011

@martul to ti bohuzial neporadim... ale to co je za zastupujucu dr????? to nemoze ani poradit ci ako??? ved to tam nemusi ani sedet potom... 😖

anjelicek26
29. sep 2011

@martul - predcasny nastup puberty riesi endokrynolog pokial viem, neni to urgentne, ale treba to riesit, bohuzial sa to stane aj v tych 8-9 rokoch u dnesnych dievcatiek 😖

opicamartyna
29. sep 2011

Ahoj ja som mala niečo podobne ked som mala asi 12 rokov, bola som s tym na detskej gynekologii doktorka to ohmatala a zistila ze to je nejaka tukova zrazeninka alebo niečo take nič vážne, kazala mi to masirovat....ale neviem či je to to iste, každopadne ak mate v meste detsku gyn. skus tam ist....

irriss
29. sep 2011

@martul
Mame tento pripad doma 😉
Dvojkam bylo 8 let, jedna si stezuje na prsicko, obcas ji zarudne a druha uz ma kratke,, ale jasne dukazy o vyspivani..(nahore i dole) 😉

martul
autor
29. sep 2011

Díky baby, no u nás to tak funguje že vyšetrí len súrne prípady a ostatné vám povedia počkajte kým sa vráti vaša. Ja som to mala tiež ale až v 8. triede že mi začal rásť len jeden tiež ma len moja obvodná sledovala a potom začal aj druhý, ale teda moc nie 😠 Možno to bude akurát len začiatok dospievania, len tak skoro, teda keď si predstavím ženy v našej rodine tak nič moc. 😅

irriss
29. sep 2011

@martul
to, ze je to "skoro" Ti nezarucuje "velikost"...vsak i noha se zastavi "kdykoliv" 😀 😀 😀

anjelicek26
29. sep 2011

@martul - ono rast prsnikov je sposobeny hormonalne, vylucila by som zo stravy napr. uplne kuracie mäso a dala urobit dcerke hormonalny profil, kludne to moze byt s toho, dobre vieme, co v tom mäse je 😔

lumimi
29. sep 2011

treba k doktorovi, vyšetrit zápalové markery, nechat vysetrit hormony - môže to byt všeličo, nechcem tu písat čo aby som nevystrasila ale treba nechat dievčatko vyšetrit. čím skor tým lepšie

nibiru
29. sep 2011

tiez by som zasla k obvodnej popripade ku gynekologovi su aj detcký ....pre istotu nech to pozrie uroby vysetrenia ci sa tam nenachadza nieco iny mne teda rastli prsia cca od 9r v 13r som mala uz velkost 6 nepametam si ze by ma nieco bolelo jedine tak chrbtica len raz som prechladla ked sme sa boli kupat a fukalo strasne ma potom boleli bradavky na to mi dali masticku a pomohlo.

nelicefo
29. sep 2011

Ahoj,ja by som zašla ku detskému gynegológovi. Podľa mňa aj obvodná Ťa k nemu pošle.

irriss
29. sep 2011

@martul
..muze to byt i pouhe podrazdeni od obleceni, drazdiva tkanina, umelotina... avivaz, praci prasek......nemusis se bat...aspon si myslim, ze mas trosku strach 😉 ☹ ..tech duvodu muze byt vazne nekolik a nemusi byt "zdravotni"

atreyu
29. sep 2011

@martul ahojky ja som to mala presne rovnako, presne v tom veku mi začali rásť prsia a keď som mala desať dostala som menštruáciu....tak podľa mňe je to vporiadku, dnešné deti dozrievajú skôr, ale ak chceš zájdi s ňou k lekárke...ale poviem ti ja som mala z obhliadky len stres...vystriedali sa na mne traja lekári, do dnes si to pamätám...aj som sa začala v tom čase hrbiť lebo som ich chcela skryť keďže mi každý vravel, že to je skoro...

felixa
29. sep 2011

@martul
A nemohla sa dcérka do niečoho udrieť alebo spadnúť? V každom prípade by to mal posúdiť lekár. Ak sa jej nestal nijaký úraz, tento problém súvisí s endokrinnými žľazami, čiže tvoju dcérku by mal vyšetriť endokrinológ.

Ak ťa nepošle zastupujúca lekárka (môžeš sa informovať aj telefonicky), tak choď za svojou lekárkou po jej dovolenke, nech ťa pošle k endokrinológovi, popr. si telefonicky zisti, či ti tvojej dcére nedá endokrinológ rovno termín (pozor, sú dlhé lehoty, aj niekoľko mesiacov) aj bez odporúčania (lebo v súčasnosti k odbornému lekárovi už nepotrebuješ odporúčanie od praktického lekára), popr. odporúčanie si môžeš vybavovať aj neskôr.

V ôsmich rokoch je začiatok puberty predčasný. Endokrinológ by mal najprv vylúčiť, či nejde o nejaké závažné ochorenie, popr. či nejde o predčasnú pubertu (pubertas praecox) bez zjavného ochorenia, len so sprievodnými znakmi. Tam sa potom posudzuje výška dieťaťa a rýchlosť postupovania predčasného dospievania (kostný vek, dozrievanie vaječníkov a pod.) a popr. sa nasadí liečba, lebo od nástupu menštruácie dievča už narastie len niekoľko centimetrov, uzatvára sa kostná štrbina a dieťa prestane rásť.

Je pravdepodobné, že to nemusí byť vôbec nič závažné, ale mala by si sa aj tak poradiť s lekárom.
Popr. dievčatá môžu predčasne dospievať, ak v strave jedia často jedlo z hydiny. Hydina (najmä kurence) sú rýchlené hormónmi a tie nie sú veľmi zdravé pre ľudský organizmus, najmä deti.

martul
autor
30. sep 2011

Ďakujem pekne v pondelok ideme k našej doktorke.

martul
autor
30. sep 2011

@felixa Ďakujem za rady, norm. mám pocit že si doktorka, alebo si aj ty nebodaj mala s tým problém?!

palomka
25. feb 2018

@martul ahoj. Čo to nakoniec bolo? Máme aktuálne taky prípad doma. Dcéra má 9r a dnes mi ukázala na jednej bradavky dosť tvrdu hračku... neviem či jej začínajú rásť prsia alebo to bude niečo iné. :( Zajtra skočíme k dr.

mzov
4. apr 2018

@palomka ahoj, riešime presne to iste - ako ste dopadli? Ďakujem!

eeffka
4. apr 2018

@palomka
@mzov
rastu im prsia... o dost skor nez byvalo zvykom ale uz sa to stava beznym

palomka
5. apr 2018

@mzov už sa jej urobila aj na druhej bradavke hrcka. Takze to budu tie prsia 🙂

mzov
5. apr 2018

@palomka boli ste vtedy aj u dr?

palomka
5. apr 2018

@mzov ano boli sme. Tiež povedala ze to je už dospievanie. Dala nám výmenný lístok na endokrinologiu...Ale nešli sme. Caka sa aspoň 6mesiacov. Za ten čas aj podprsenku kúpime 😂

andrema
17. aug 2018

Dnes som si vsimla u dcerky 8 rokov, ze ma obidve bradavky ako keby krvavo cervene, len uplny stred, neviem ci to moze byt podrazdenie odevom- nic nove neobliekala, alebo len dospieva? Spotorovali ste u vasich dcer nieco take? Hovorila, ze ju to aj boli

tigriatko
20. jan 2021

ahojte, ozivujem tuto temu... dcera bude mat o 2 mesiace 9 rokov a presne toto mi dnes ukazala, ze ju boli jedna bradavka, zdurena, cervena, na hmat nieco tvrde pod nou... ako to bolo nakoniec u vas?
@palomka
@mzov @andrema @martul

mzov
20. jan 2021

@tigriatko u nás tak začali rast prsia, najskôr jedno a po nejakom čase druhe

mnamko
20. jan 2021

@martul moja ma 9r.a uz male prsia ale nebolia ju

mnamko
20. jan 2021

@tigriatko mne tak rastli a veru ma ta hrcka pod kozou bolela,hrala som hadzanu a ked mi padla lopta na hrud to bola bolest,dceu ako som pissla nebolia

palomka
22. jan 2021

@tigriatko začali rast

andrema
22. jan 2021

@tigriatko u nas to jednoducho same prestalo

veva45
29. júl 2021

@andrema dobrý vecer. Presne to iste co opisujete ma aj moja dcéra. Bolia ju prsia a v strede bradavky červene. Neviem co to moze byt. Vedia ju uz dlhsie bolia, myslela som ze rastu. Teraz sme mimo sk takze ani k lekárke nemôžeme ísť. Hlavne ked sa ideme kúpať tak vtedy ze ju strašne bolia.

djordje
26. sep 2021

@veva45 ,mame taky isty problem okolo bradavky cervene zatvrdnute, ked viete poradte