Baby moj čoskoro 6 mesačný sa nepriťahuje do sedu. (Nepritahujem ho doma). Keď mu dám ruky, vôbec sa nesnaží pritiahnuť. Máte takú skúsenosť ? U lekára som bola, že môžme začať cvičiť, ak chceme.
@stellarstar vraj to už má vedieť 🙂
áno, už by to mal vedieť. U nás to pediatrička vždy skúšala na poradni. Tvoja dr. čo na to?
Mozno podla toho kolko vazi. Ja som sa sice v inej veci pytala pediatricky, ale povedala mi, ze baculatejsie deti to maju tazsie.
@beata_k má 8,5 kg, 74 cm. 14steho bude mat 6 mesiacov. Tým to podľa mna nebude
Trakcna skuska predsa nie je o tom ci sa dieta samo vytiahne do sedu 🤷🏻♀️ Vytahovanie do sedu ci uz tak ze ho vytiahe rodic alebo ze sa dieta taha same nie je ziaduce v nijakom veku 🙄 dieta sa ma posadit do sikmeho sedu, volne sediet zo stvornozkovania atd. Nie cez priame bruske svaly. Nauci sa uplne nespravny pohybovy vzorec. Doktorka ma kolko rokov?
Moj sa tiez nepritahoval, bol sko vrece zemiakov a ani sa nezdvihal oprety o dlane z brusky, ani sa nevedel otocit z bruska spat na chrbatik. Teraz ma 8 mesiacov a robi vsetko, lozi, stvornozkuje, dviha sa na kolena…proste dal asi v priebehu tyzdna vsetky fazy naraz😂
@anavixy sleduje sa aj aktívne priťahovanie dieťaťa rukami. Je to test, nerobí sa to preto, aby sa to dieťa naučilo 🙂 je mladá, ale povedali mi to dve od seba nezávisle lekárky a tá druha je primárka v rehabilitačnom centre. Povedala, že práve preto, aby sa nenaucil zapájať nesprávne svaly, tak by sme mali začať cvičiť. Skôr má zaujima názor mamičiek, ktoré malo podobný problém a či zmizol, alebo museli cvičiť 🙂
@rivini no 🙂 môjmu robí problém aj druhé vzpriamenie. Čo vedel v 6 mesiacoch ak si spomenies ?
Mozno ma slabý chrbatik a svaly. Davaj mozno viac na brusko, aby posilnovalo
A ked ho doktorka pritahovala, drzal si hlavicku, alebo mu uplne odkvecne dozadu?
Tam ide skor o to aby napol svaly sije a ramien ked sa mu odlepi chrbat od podlozky. My sme cvicili ked nezapajal svaly v 2-3 mesiaci pri tomto cviceni. My sme chodili na osteopatiu. Potom v 6 mesiacoch uz stvornozkoval.
Ak lekarka povedala ze mate zacat cvicit, urcite zacni.
@andreatytler nie, hlavu drzí v úrovni pekne, ale nezapája sa aktívne do toho zdvihania. Jedna doktorka mi povedala (neuro), že on nepotrebuje rehabku a druha, že áno. Ale idem cvičiť no
Nám veľmi pomohlo plávanie. Je to oveľa príjemnejšie ako cvičenie a malému to pomohlo pospevnovat telíčko parádne
Moj zacal robit druhe vzpriamenie az teraz na začiatku 8 mesiaca. Od 7 sa plazi. Doktorka mi povedala, ze je to ok. A nesedi teda samozrejme. Aj keď sa stale snazi sediet, ale nedavam ho lebo sam si nesadne.
@katka533 čo dokázal v 6stom? Mne sa nezdá nejako pozadu, pociťuje do oboch strán, pretáča sa, ale to druhé vzpriamenie je fakt biedne. Od kedy sa tvoj začal dávať na štyri ?
V 6 sa pretacal a na konci sa zacal plazit. Yeraz po mesiaci zacal vyssie vzpriamenie, tak z toho potom pojde na 4. Nestvornozkuje, len sa plazi rychlostou blesku 🤣. Ale co sa tyka tabuliek, tak to tak ma byt. To ,ze väčšina deti okolo uz sedi v jeho veku neriesim, lebo ja ho nedávam sediet nasilu
@katka533 tak to druhé vzpriamenie je podľa mojej doktorky do začiatku šiesteho mesiaca tabuľkové, čiže to sa jej nezdá. No uvidíme, ako dopadneme na cvičení. Ja ho tiež nedávam sedieť, ale spadol z postele a na pohotovosti ho kontroloval neuro a odporúčal nám kvôli nepriťahovaniu do sedu cvičenie . A kvôli druhému vzpriameniu
Aha... tak to asi len svaly trochu treba pozapajat a na to vam cvicenie pomoze.
Skus si pozriet osteopatiu. Je to forma fyzioterapie, ktoreu deti znasaju ovela lahsie ako vojtovku.
@domi_1207 koľko má mesiacov?
Pri nezvládnutí tejto trakčnej skúšky sa jedná veľmi pravdepodobne o hypotóniu, bude mať slabšie bruško. Určite by som začala s dieťaťom cvičiť pod dohľadom fyzioterapeuta, ak je inak v poriadku možno by stačila Bobath metóda, je menej "agresívna" ako Vojtovka.
@katkaba1 má diastazu, ale nie je hypotonicky. Takze bude to tým slabým bruchom. V utorok začíname vojtovku v Luznej
Tak to je potom jasné, a pri diastáze je dobré cvičiť aj keby trakčnú skúšku zvládol.
Držim palce. Hlavne sa nezlakni, deti plačú pri vojtovke, vrieskajú ale nič ich nebolí. Vycvičite to raz-dva.
Nie je to moc skoro?