Som dospelá a neviem povedať R. Pomôže mi logopedička?

18. nov 2024

Ahojte. Už od mala neovládam R. Neveim ho vysloviť. Ako mala som chodila logopedičke, no nepomohlo to. Myslite že by sa to dalo vyriešiť aj v dospelosti?velmi ma to obmedzuje Ďakujem

zuzubb007
18. nov 2024

Áno určite držím palce, ja som sa pýtala našej logopedicky čo chodím s dcérou, a vravela, že má pani po 40tke a presne sa učí R, je to skvelé, že si sa rozhodla, lebo keď sa to dá treba 😉

autor
18. nov 2024

@zuzubb007 Moc ďakujem. Keby sa to naučím, zmení sa mi celý život od základov. Veľmi ma to obmedzuje, hanbím sa za to a vždy som radšej ticho aby som niečo povedala. Ale to asi treba hľadať už logopedičku pre dospelých.

gabinkomisko
18. nov 2024

držím palce. Môj syn ako dieťa chodil k logopedičke, ale nepomohlo to. Naučil sa až v ca. 13-14 rokoch, keď sa zaťal, a dovtedy cvičil klasiku - td-paslík 🙂, kým sa to nenaučil.

autor
18. nov 2024

@gabinkomisko ďakujem krásne ❤️ som odhodlaná sa to naučiť. no poznám sa a viem že sa ľahko vzdávam. Ale tento raz už nechcem

domak2
18. nov 2024

Kamarátke bolo treba nastrihnut tu uzdicku pod jazykom, potom už to šlo. Ale fakt to nie je taký strašný problém aby si kvôli tomu nerozpravala. My sme ju mali všetci radi aj keď rackovala, nijak sa za to nehanbila.

autor
18. nov 2024

@domak2 ja mám z toho dosť pravdepodobne nejakú traumu. Nechcem rozprávať pred ludmi. Tak to chcem celé zmeniť

ovaaa
18. nov 2024

Ja sa len čudujem, že až teraz.Rodičia to neriešili v detstve? Držím palce 👍👍👍

autor
18. nov 2024

@ovaaa Niesom stará, mám do 27. A ako som písala, ako malá som chodila, nepomohlo to. Rodičia sa to snažili riešiť.

katie253
18. nov 2024

Ja som práve dnes bola s deťmi u logopedičky. Vravela mi, že najstaršiu pani, ktorú naučila R mala 74 rokov. Povedala mi, že tam ide o to, ze ak napriklad niekto račkuje, ze R zle vyslovuje, tak tam je to už veľmi ťažké, resp. ze sa to už nedá opraviť. Ale ak niekto nehovori R vôbec, ze ho napriklad nahrádza písmenom L alebo ho zamlčuje, tak tam sa to dá pekne naučiť. Treba ísť za logopedičkou a ona posúdi.

autor
18. nov 2024

@katie253 ja neračkujem ale nehovorim ho vôbec, tak ho pohlcujem. Zas je pravda že veľa ľudí pokiaľ som im to nepovedala tak si to ani nevšimli

earlgrey
18. nov 2024

Pohlcuješ? akože keď chceš povedať napr. ryba, tak povieš yba?....ja ráčkujem celý svoj život a nikdy som sa za to nehanbila, neobmedzovalo ma to, dokonca to nikto nikdy ani nespomenul....ale tak je to aj o ľuďoch...len si neviem predstaviť, ako pohlcuješ to r.

letfenixa
18. nov 2024

@earlgrey tak. Mali sme žiačku, ktorá ho vynechavala, bolo jej veľmi zle rozumieť.

autor
18. nov 2024

@earlgrey ja sa nepočujem to je to. Keď poviem 3 tak mi to v 90% prípadoch nikto nerozumie a pýta sa 100x že čo chcem povedať

yosi
18. nov 2024

Problém je to až keď pracuješ v záhradníctve a musíš často hovoriť ,,Rododendrón"

miricka77
18. nov 2024

Nevzdávaj to. Ja SIM na naučila ako 14 ročná,sama,na slove trdelník. Najprv som to r nevedela povedať krátko,tak moje meno som vyslovovala Mirrrrra. Ale prekonala som to a používaním- trvalo to krátko,som r začala vyslovovať ako nič. Tiež ma to obmedzovalo, rozprávala som tak,aby som nepoužila slovo,v ktorom je r.

miricka77
18. nov 2024

@earlgrey Normalne ho povie v krku,namiesto jazykom o podnebie.
To,že ti ti nikto nepovedal,že mu to vadí neznamená,že mu to nevadi,len je možno slušný . Mne to vadí veľmi,ale tiež by som nikoho neurazila svojim komentárom.

autor
18. nov 2024

@yosi 🙃🙃

minesasubu
18. nov 2024

Odporúčam smer ORL - kontrola hornej a dolnej uzdičky ak tam nebude chyba tak len trenovať reč

katie253
18. nov 2024

Tak potom by to malo ísť. Len treba cvičiť. Ona ti ukaze aj cviky, ako cvičiť, aby si rozhýbať jazyk, svaly atď. Držím prsty, zvládneš to. ❤👌

autor
18. nov 2024

@minesasubu na to potrebujem aj nejaký papierik? Alebo len sa objednať

autor
18. nov 2024

@katie253 ďakujem ❤️

minesasubu
18. nov 2024

@ zaleži v akom meste , skus si najst na nete obvolať a uvidiš čo povedia
ak listok tak smer obvodak

earlgrey
18. nov 2024

@miricka77 No nikto nie je dokonalý 🤷‍♀️

earlgrey
18. nov 2024

@autorka
Chápem. Ďakujem za vysvetlenie.

earlgrey
18. nov 2024

@letfenixa Ďakujem za vysvetlenie. Nevedela som si to predstaviť.

mamamasama
18. nov 2024

Moja kamoška sa naučila hovoriť R až po 30-tke. 🥹 Pamätám si ako sa z toho tešila a čítala mi texty 😁

autor
18. nov 2024

@mamamasama dúfam že aj mne sa to podarí 🙏🏻

oli18
18. nov 2024

Zalezi aj od logopedicky. Teda v pripade mojho vnucika to tak bolo. Az po vymene sa to naucil.

autor
18. nov 2024

@oli18 ja som ako mala chodila len jednej, možno keby sa vtedy zmení tak to pomôže… ale tak keby bolo keby

danielahamar
18. nov 2024

Ja som s mojím stredným,keď bol malý chodila 4r k logopedicke, nakoniec to vzdala aj ona😁, proste človek musí chcieť a veruze sa tiež už dostáva do stavu, že možno to skúsi znova, má 18r.