Kvalitné potraviny

taka_ta
12. feb 2024

Ahojte ženy (väčšina😁),
dospela som do štádia, kedy mi začína záležať na kvalite potravín. Viete mi, prosím, povedať, koľko Vás tak vyjde mesačne nákup v potravinách typu Yeme, Gazdovský trh, pripadne nákupy priamo z fariem/trhov? Kupovala by som tam všetko, od nikoho z rodiny alebo susedov nič domáce nemám. Žijem sama v BA a určite mnohé z Vás majú viacero stravníkov, ale nejaký približný priemer napríklad na osobu, ak máte, bola by som povďačná, aby som vedela, čo približne očakávať.🙂 S vyššími cenami rátam, ale nikdy som v takom obchode nebola, tak nemám vôbec žiadnu predstavu. Na nete som pozerala ceny Yeme, u iných som tak dopodrobna nenašla, ale iné sú aj skúsenosti. Ďakujem vopred za pripadne postrehy.

karolinakr
12. feb 2024

Tak chlieb 8eur, makovnik 8eur, redkovky 3, ked si priemerny nakup v Tescu vynasobiš x 3 alebo x4, tak ta to vyjde v Yeme

dzejny656
12. feb 2024

Ahoj, my nakupujeme podľa mňa kvalitné potraviny a mesačne minieme 2 dospelí a jedno dieťa (škôlkar) cca 800€. Sú to čisto len potraviny, nie sú v tom žiadne reštaurácie, kávičky, ani obedy v práci. Ale nenakupujeme čisto iba v Yeme, ale aj v Starom otcovi a občas aj normálne v Tescu alebo Lidli. Mäso, mliečne výrobky, ovocie a zeleninu objednávame vacsinou na nete z fariem, v lete na trhoch. Kvalitné potraviny nájdeš z rôznych zdrojov, určite nemusíš nakupovať len v Yeme, veľa vecí tam je zbytočne predražených.

dominikamacakova
12. feb 2024

Ja som teraz objednávala napríklad zo sladučké ovocie a bolo tam asi 3kg mrkvy, 3kg zemiakov, veľké hokaido, dva póry, dve cvikle, päť kakaových lizatiek, domáce pečivo, chleby, 3kg jabĺk , cesnaky, aronia nápoj a platila som 45€. Keď si pridám strukoviny a ryžu čo máme doma tak žijeme týždeň z toho. Ale my nejeme mäso ani debiliny.

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
h2
12. feb 2024

Vážne si myslíš, že potraviny z Yeme sú kvalitné? Videla som to ovocie tam a neverím, že bez hnojiva a postrekov môže vyzerať tak, ako vyzerá.

oli18
12. feb 2024

Moj nazor na kvalitne potraviny je, ze ziadne v obchodnej sieti nie su. Ani z dvora nejakeho sukromnika. Pretoze, ak niekto pestuje a chova zvierata na biznis, rovnako postrekuje, krmi zvierata zmesami z velkovyrobni, lebo inak by mu skodci zozrali zeleninu a ovocie a pre zvierata by musel komplet pestovat krmivo ( hlavne na zimu) . Aj ked vidite sa past kravy v lete na luke, v zime musia mat kvalitne krmivo nielen vo forme sena. Musia sa preventivne ockovat, ako ktorekolvek zahranicne kravy. My mame zahradku, aj ovocny sad. Paradajky pre vlastnu potrebu striekame 2-3x, lebo by sme nic nedopestovali. Stromy sme striekat prestali, tak cela uroda opadala pred dozretim. A ovocie kupujem v Kauflande, kde su jablka striekane 13x. Zemiaky kupujem u sukromnika v jeseni a tesim sa, ze maju jeden postrek menej a to proti klicivosti, kedze celu urodu rozpreda pestovatel hned v jeseni. Moja znama ma v zahradke vzdy bohatu urodu, vsetko nadmernej velkosti. Strieka velmi casto. Ma teoriu, ze ak nepostrieka, nebude mat urodu a bude musiet kupit tiez len postriekanu. Takze ani na trhu zenicky nepredavaju bio, lebo to by nemali co predavat 😃. Raz v TV hovoril najaky drobny pestovatel, ze by musel predlozit mestskemu uradu 5 roznych potvrdeni, aby mohol predavat svoju zeleninu s nalepkou bio a ze on to vzdal. Takze hore menovane obchody su len ich marketingovy tah, sami nevedia, v akych podmienkach je vypestovana ich zelenina a vychovane ich maso.

liv1
12. feb 2024

Nemyslim si ze potraviny z Yeme su kvalitne. Su predovsetkym extremne drahe.

daniela2202
12. feb 2024

Dievčatá, spamätať sa treba z toho sna.... nič kvalitné a nič bio neexistuje 👉 .... vzduch a pôda sú maximálne otrávené ... príklad - kedysi letelo 1 lietadlo za deň , dnes letí 1 za minútu.... a viete si predstaviť, koľko ton paliva padá dolu 👉👉👉

gabika0825
12. feb 2024

Ja som sa istý čas stravovala iba z potravín z yeme, alebo cez leto aj z trhov. Ja som mala ale potravinové intolerancie a naozaj som potrebovala jesť kvalitne potraviny, čo netvrdím že všetko v yeme je kvalitne, ale je tam viac veci na vyber z takých kvalitnejších zložením ako napr. Z tesca alebo z lidlu atd…no priemerne som tam nechávala za týždenný nákup aj cez 100€ čo je extrém pre 1 osobu. Neviem si predstaviť že tam nakupuju ludia z viacclennych rodín, veď tam musia za jeden nákup nechať aj 400€. Ale zas niektoré veci sú tam naozaj neporovnateľne s kvalitou iných bežných potravinových reťazcov. No ak by som nemala tie alergie tak by má tam nenapadlo nakupovať. Teraz už nakupujem normálne v tescu

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
taka_ta
autor
12. feb 2024

Dievcence, ďakujem za skúsenosti, postrehy a názory🙂 čo sa týka konkrétne Yeme, tak nepisala som to v presvedčení, že len oni sú najlepší, to len ako príklad drahších potravín, ktoré mame v BA, lebo vôbec v tomto ja prehľad nemám. Ste super🙂

taka_ta
autor
12. feb 2024

@gabika0825 možno mi sibe, ale v poslednej dobe mi maso z Kauflandu či Billy smrdí a to kupujem zväčša klasiku bravčové/kuracie🤦‍♀️

h2
12. feb 2024

@zuzudrnda My máme tiež záhradu a tiež sa nám na nej urodí všeličo aj bez postrekov, ale to, ako to vyzerá a ako dlho to vydrží, sa s kupovaným v reťazcoch (čiže hnojeným a striekaným) nedá porovnať.

paradajkova
12. feb 2024

@h2 @zuzudrnda tiez tak, u rodicov sme roky nestriekali nic, maximalne tak skoricou a octom a uroda bola skvela. Samozrejme nie kazdy rok vsetko, niekedy bol rok jablk, inokedy bolo lepsie hrozno. Ale vzdy bolo urody kopec a take ze tekvice, cukety, paradajky toho bolo vzdy kopec.

liv1
12. feb 2024

@oli18 ja vypestujem vela rajcin bez akehokolvek striekania. Nestriekam absolutne nic, mam cukety, cviklu, hrach, jahody, cucoriedky, mrkvu, petrzlen, cibulu, cesnak, uhorky, papriku, hokkaido, salaty atd. Ale uznavam s tymi stromkami to moze byt zlozite, tie mame este mlade tak neviem.
@daniela2202 to ze sme zamoreni je pravda. Ale je rozdiel, kde kupujes tie potraviny, ci si pestujes atd. Netvarme sa ze je to jedno. To je ako keby si povedala, ze je jedno ci niekto fajci alebo nie, lebo aj tak dychame exhalaty. No nie je to jedno. Nie je jedno ci kupis talianske jablka, alebo nase. Atd.
@h2 problem je, ze dnesne bio uz nie to co byvalo. Ak to clovek nastuduje zisti, ze oznacenie bio staci ak sa s potravinou naraba istym sposobom, nie to kolkokrat sa striekalo. Resp ci sa striekalo.

liv1
12. feb 2024

@taka_ta kupuj od Topfarm. Oni maju velmi kvalitne maso, aj drahsie. Je chutnejsie. A uplnou nahodou som ich nasla v jednej chladnicke v Bille, zvlast od ineho masa.

deedol
12. feb 2024

@taka_ta ja len zareagujem na to maso 🙂
tiez sa snazime stravovat zdravo a co sa tyka masa, jeme ho co najmenej (muz je vegetarian, ja a syn nie). ked uz jeme maso, tak kupujem morcacie, kacacie alebo telacie. to sa mi zda aj z "obyc" obchodov celkom ok. kuracie nekupujem vobec, jeme ho len u nasich a syn v skolke. bravcove pouzivam uz len na segedin, ktory nevarim casto.
kedysi sme chodievali aj do yeme, nie na cele nakupy, ale skor na niektore konkretne veci, ale potom sme si zvykli chodit skor do rakuska, tam je vacsi vyber bio potravin. pises, ze si z BA, tak toto by mozno bola cesta pre teba. (odporucam vsak NEIST cez vikend.)

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
liv1
12. feb 2024

@deedol prosim ta a kam chodite presne?

deedol
12. feb 2024

@liv1 hlavne spar a merkur ci ako sa to teraz vola (billa extra?) a do dm-ky, kedze rakuska je lacnejsia ako slovenska tusim kvoli dph

h2
12. feb 2024

@zuzudrnda Mne tiež nevadí, že tie naše jabĺčka majú polovičnú veľkosť, ako tie z obchodu. Spomenula som to kvôli tomu, že som predtým písala o tom ovocí z Yeme, že teda ak ho porovnám s našim nestriekaným, tak ma nikto nepresvedčí, že je to bio bez zásahu chémie. Práve preto, že to viem porovnať.

oli18
12. feb 2024

@liv1 teda uhorky a paradajky si neviem predstavit nestriekat, ved ich znici pliesen. Mrkvu mi zozrali mravce, karelaby slimaky, cibulu hadatko.

labkosuch
12. feb 2024

@zuzudrnda Dobry vecer,
obilniny zemiaky a oleje v bio kvalite kde kupujete?
tiez nerozumiem.. - kurence Top farm vo farmárovi alebo "z dvora"
- vajíčka "z dvora" co toto znamena? Kde to kupujete?
Dakujem

liv1
12. feb 2024

@oli18 nikdy som nemala pliesen na rajcinach. Nahodou nepolievas celu rastlinu? Rajciny sa maju polievat len ku korenom. Nemaju sa prelievat. Uhorky mi rastu do vysky, tie privazujem k tyciam opretym o plot. Na slimaky pouzivam feramol. Najlepsie hned na zaciatku, aby ich nebolo vela. Feramol pouzivam len okolo zahonov. Inak, mozno aj v tom to bude. Ja pestujem len a len v zahonoch.

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzudrnda
12. feb 2024

@labkosuch ešte som zabudla. Kurata aj z Farmy Jonas (to som nesprávne nazvala z dvora). Kupujem najmä vajíča. Farmu tiež nájdete na nete. Chovajú bez ATB.

labkosuch
12. feb 2024

@zuzudrnda Pozerala som ze ste pezincanka, aj ja som ) byvam v BA no chodim do PK pravidelne. Teraz som zacala kupovat vo farmarskom kosiku v mole, ale len mlieko, maslo a syr..nemame tam susedov co predavaju kurence ci vajicka..tu v BA na mileticke ovocie a zeleninu napriklad predavaju vacsinou madari ale vsetko vyzera ukazkovo tak neviem neviem

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
oli18
12. feb 2024

@daniela2202 polcas rozpadu cezia a stroncia z Cernobylu je 30 rokov.

oli18
12. feb 2024

@liv1 rajciny polievame ku korenom a 3x denne t.zn, ze su preliate. To som teda nevedela, diky za radu. Uhorky sa mi tiez tahaju do vysky, slimaky zbieram, mravce polievam vodou.