Aký máte na ne nazor? Považujete ich za prospešné pre deti a ľudský organizmus?
žiaľ v dnešnej dobe už neverím, že nie sú GMO ani tie, ktoré sú uvádzané ako NO GMO. ŽIaľ, zdevastovali sme, čo sa dalo, a keď bude chcieť človek dopestovať niečo, bude sa musieť rozhodnúť - kopa postrekov proti škodcom alebo GMO upravené a odolnejšie potraviny.
Dnes je drvivá väčšina hospodárskych zvierat a hydiny preslachtena, krmena krmivom aby čo najrýchlejšie dosiahli vyššiu hmotnosť
K rastlinám sa je škoda vyjadrovať, preslachetenv striekané, umelo hnojene, ….
Neverim že vzhľadom k znečisteniu prostredia (vzduch voda poda) je ešte niečo bio eko raw no GMO
Mňa tiež napadlo, že aj keď si chce človek doma napriklad chovať v malom, tak aj v krmive je gmo kukurica a možno aj ukrajinská pšenica je gmo a my z nej jeme chlieb...( prekrocene pesticidy🙈)
Práve sme sa tým doma zaoberali, chceme kúpiť sliepky na domáce vajíčka ale aj zvyšky domácej stravy, napríklad chlebik co radi vyzobu, môže byt z gmo pšenice.
A potraviny pre ľudí, to je des..toto sa mi nepáči, prečo to EU povoľuje a ešte chce aj zavádzať spotrebiteľa.
autorka - už nemáš šancu mať niečo úplne,, čisté,,. Môžeš to do určitej miery iba znížiť. Keď budeš doma chovať, nebudeš im nič navyše pridávať do krmiva, a pod.
@ibatanecnica áno máš pravdu, čiastočne to bude vzdy zdravsie ako veľkochov.
vies si aj dnes kupit povodnu psenicu, kukuricu.. len si ju ledva zozenies.. napr. kamut, jednozrnko, dvojzrnko a neviem co.. pecieme z nej pecivo doma, aj cestoviny napr. robime. Zohnat si vies. Sliepky nemusis krmit zmesou, kde je kadeco.. mozes kupit ciste zrna.. a nemusis si kupit psenicu z ukrajiny (aj ked ta pokial viem, mala problem s postrekmi alebo hnojivom? a pokial viem ani sa nemalo stat, ze sa u nas vobec predavala.. aj ked pozanme obchodnikov :D ) DAju sa zohnat aj zmesy pre zvierata, vyslovene no gmo oznacene.
Chov zvierat doma je v inom vyhodnejsi, ako v gmo psenici a kukurici :D a to ze to zviera samo o sebe je zdravsie a spokojnejsie, jednak vajcia, ale tiez maso.
Ak ides prezivat to ci zvysky chleba, ktore si daju sliepky, nie je z gmo psenice, ak uz neviem.. :D to potom nejedz a nepi nic lebo moze byt hocico hocikde. zase gmo nie je jed..
@simca06022011 ďakujem, nie nejdem prežívať, len som chcela poukázať na to ze kruh sa uzatvára.
Ale trápi ma hlavne to, ze vláda, ministerstvo s tým nič nerobí.. prečo si toto necháme? To je otazka do plena, nie na teba. Ak to teda aj nase obyvateľstvo trápi.
@walentina7 u nás v čínskej restike používaju Robi mäso namiesto kuracieho.
Popravde velmi sa do gmo nevyznam, nikdy som to extra neriesila. Možno by skôr bola otázka vhodnejšia z čoho nakrmit miliardy ľudí? Väčšina je nenazrana, plytvanie potravinami je bežné... keby toto nebolo = nemusel by sa riešiť toľko rôznych odrôd kadecoho .. ak máš napr (neviem presne čísla, môj chlap.sa tomu skôr venuje, su na to ale aj oficialne statistiky, ja cisla len strelim z brucha) z odolnej odrody výnos pšenice na hektár 10ton, zo starej to boli napr 3tony.. tak rozdiel je jasný. Rozdiel nových je aj v obsahu látok, proteínov napríklad.. čiže co si necháme? Pôvodnú odrodu keď chceš pestovať, musis rátať s tým ze budeš mat chleba menej a drahší, pripadne niekto bude proste hladovať.... všetko má dve strany. Celkom chápem prečo je nutné riešiť škodcov, choroby a pod.. ved stačí sa mi pozrieť do záhrady, nestriekame =nemáme. Keby si predstavím, že mám z toho žiť tak neviem :D
Co konkrétne ti ublíži napr gmo pšenica v normálnej miere, alebo kukurica (ta sa u nás myslím aj pestuje uz roky)?
Považujem ich za budúcnosť, som ich fanúšik a podporujem ich vo veľkej miere
@misanthropicdann môžeš aj odôvodniť prečo?
Nuz, o GMO mozeme polemizovat hore dole ale je napriklad jedna vec co by sa mala povolit je ta zlata ryza s vitaminom A na ktoreho nedostatok zomieraju miliony ludi rocne a stovky tisic deti oslepnu.
mňa by zaujímalo, z vedeckého hľadiska - čo má horší vplyv napr. na mikrobiom - či GMO alebo tá chémia, ktorá sa teraz vo veľkom používa.
@simca06022011 mna len zaujal tvoj vyrok "nestriekame=nemame" lebo v teme o zdravych potravinach mi baby tvrdia, ze nestriekaju a maju dobru urodu. Konkretne rajciny, uhorky.
@simca06022011 popravde ani my nestriekame v zahrade nic... Nepouzivame umele hnojiva... A vies co?? Nezrutim sa z tiho ze namiesto 20kg jablk mam 15... Rajcin mame tolko ze nevieme co s nimi a nie nemam posadenych 150ks ale tak 15-20... A rovnako je to aj s inou zeleninou papriky, fazula, cesnak, ujlhorky... Je toho vela a ovocie tiez... Jeden rok je viac ceresni iny rok viac marhul ale berieme to tak ako to je....
@kulumulu123 ok 🙂 nezrut sa, to ze je niecoho raz viac raz menej, je v poriadku. V neporiadku je ked ti vykapu cele stromy, rastliny... cize by si prehodnotila pristup. A umele hnojiva nepouzivame ani my, predstav si :DDD dokonca aj postreky mame bio.
@oli18 tak paradajky a uhorky nie su prave najreprezentativnejsia vzorka z toho co treba osetrovat. To co a preco sa strieka a cim, je na dlhu debatu. Ver ci nie, keby si sa mala trapit so zahradou, k tomu pestovat stromy a pride ti nejaka haved, ze mozes vsetko zlikvidovat (keby len to riesit ze mas menej jablk :DDD vtipne velmi, ak mas stovky eur iba v trvalych stromoch, vinici, roky prace s tym ) tak prehodnotis pristup. Plus ako pisem, postreky su bio, a velmi dobre zaberaju. Jednak su proti skodcom priamo, plesniam, ale aj rozne "makro" latky, ktore podporuju odolnost rastlin. Co napr pri uhorkach a paradajkach haklivych na kadejake plesne je ziaduce, ale aj tak drviva vacsina ludi v nasej lokalite paradajky vyhadzuje uz v druhej polke augusta, rovnaky problem je so vsetkymi cuketami/tekvicami/uhorkami... ale teda pocasie spravi svoje, jeden rok sme mali po paradajkach uz v juli :D potom prisiel sklenik
A mame teda znamych pestovatelov okolo Sturova, aj Novych Zamkov a sice na trznici nepovedia, ale striekaju, zakaznikom nepovedia, lebo hned je z toho dramatizacia :DD Proti comu a s cim maju problem = to zalezi podla lokality. My tu v nasej doline mame vlhko, inde zase maju ine problemy
A co tam po plesniach,ale ked pridu take skocky a husenice :D to je radost... moja mama ma uplne ine podmienky napr v zahrade, pesutje si tak po 2ks z kazdej zeleniny a nestrieka, ale zahrada je svahovita, na juznu stranu cela otocena, nema tam nic.. potok, vlhko nic..ak sa niecomu nedari, vyhodi, neriesi. Stromy nema. Tak jej to staci, pre dvoch ma urody az az :D
@oli18 veľmi záleží od lokality. moji rodičia striekali ovocie, zeleninu, minimálne a mali sme úrodu. Aj keď posledné roky, už je to horšie. To, čo kedysi nemuseli, teraz musia. Inak by z toho nebolo nič. My by sme nemali žiadne ovocie bez postrekov. Všetko by bolo napadnuté. Okrem drobného ovocia. Tam dávame iba predjarný postrek. Zeleninu pestujem iba takú ktorej sa darí bez postrekov. Hrach, cibuľka, paradajky, cukety, uhorky a nejaké vňate. Ani reďkovke sa u nás nedarí. Kolegyňa tiež nepostrekuje a tá má dokonca aj baklažány, karfiol, kaleráby. Takže veľa záleží aj od lokality. A ak to má niekto ako zdroj príjmu, tak je jasné, že bude striekať a nebude riskovať, aký bude rok a nezarobí.
....pozri si a aj všetci ostatní...lebo mám pocit, ze väčšina ľudí ani netuší čo GMO znamená a reálne je
@tinqua ono možno všetky tie postreky sú 100x horšie ako GMO potraviny. Ak sa ,,vyrobí,, potravina, ktorá dokáže ,,prežiť ,, aj be z postrekov, môže byť prospešnejšia ako tá NoGMO a niekoľkokrát striekaná
Ja som objednala semená z permaseminka. Sú to staré odolné odrody, vhodné k semenareniu. Žiadne gmo ani nič podobné. Teraz máš istotu iba keď si veci vypestuješ sama v permakulturnom prostredí bez chémie. Ale stále lepšie robiť niečo ako nič. Nejde všetko na 100% hneď. Tak budú sliepky jesť zrná gmo, nevadí. Časom niečo vymyslíš.
@oli18 inak rajčiny nestriekame ani my, ale posledné roky je to čistá katastrofa, je ich síce dosť, ale kým dozrejú tak sú niečím napadnuté a polovica ide preč. Túto zimu zase poriadne nemrzlo, tak už len čakám, aký škodcovia budú tento rok. Ked sadím hrach, tak vidím, koľko všelijakých lariev je v zemi. Uhorky iba nakladačky pestujem, šalátovkám sa nedarí. Tak tie si kúpim alebo mám od známych čo majú prebytky.
@dominikamacakova nemas istotu, pouzivam ich a rovnako su nachylne napr. tie paradajky ako ine... asi 3 roky mam aj tekvice, uhorky takteo povodne odrody.
Mne sa na tychto viac paci to, ze viem tie semienka doma recyklovat 🙂 osvedcilo sa mi aj necistit tu zahradu uplne, a napr. paradajky, ktore vyrastu z popadanych minulorocnych paradajok, mam o mnoho silnejsie :D ako tie z priesad. Aj odolnejsie.
@ibatanecnica ja som citala o nejakych roztococh (nieco drave...nepamatam presne nazov), co sa dava do pody na likvidaciu lariev skodcov, nad tym uvazujem asi tyzden, ako som to zbadala... lebo mne minuly rok zlikvidovali kadejake onee aj izbove kvety, predpokladam, ze cez terasu mi to naliezlo dnu. Mali sme strapky, skocky, puklice.. proste hroza.
@simca06022011 len to dravé aby mi nezožralo aj rastlinky 😂. Ja som skúšala aj rôzne bio postupy - priaznivý susedia - čo vedľa seba sadiť a nejako nepomohlo. Aj podľa lunárneho kalendára. Keď sa to premnoží koniec. Ale zaujímavé, že dlho som nepestovala cibuľu, lebo sme mali veľa háďatiek. Po rokoch som skúsila a je taká nádherná, žiadni škodcovia. Ale to je jediné. Trochu mrkvy čo som mala - krásna veľká ale samá drobná diera. Hrach a jahody to istia 🙂
@simca06022011 áno, môžeš si vytvoriť svoje odolné rastliny presne prispôsobené na tvoje podmienky. Ja mám tiež taký plán tento rok+ aj sliepky tak som zvedavá 😀
@ibatanecnica tak ti susedia nepomohli ani mne :D ja len menim stanoviska. Napr proti nejakej havedi, co vyziera jahody daval moj chlap do zeme zemiak :D zevraj najdu a budu zrat to a nie jahody :D
toto je to (pripadne podobne, lebo su aj na ine potvory).. nie rastlinu to nezozerie :DDD https://eshop.ekoclovek.sk/pomocnici-bioagens/e...
inak pre pobavenie, najvacsi skodca v nasej zahrade su nami donesene zvierata :D husi a sliepky.. to ked sa niekam dostane, tak zbohom rastlina.
@simca06022011 ja tie stanoviská ani veľmi nemôžem meniť, mám malú záhradu a tých pár plodín pestujem po celom, takže napr. hrach je už roky na tom istom mieste, iba niektoré políčka obmieňam. A jahody po 4 rokoch.
zaujímavé - tie hlístice. Nepočula som ešte o tom.
Hnus.