Život s 5-mesačným bábätkom

11. sep 2024

Krásny večer prajem.
Mam 5 mesačnú dcéru, moje prvé dieťa. Momentálne týchto 5 mesiacov trávime tak, ze som s nou doma alebo idem n prechádzku. Sem tam na návštevu k starým rodičom a tak. Po týchto mesiacoch ale začínam chcieť už aj sa venovať samej sebe a preto sa pýtam ako to máte alebo ste mali vyriešené vy. Napr. Potrebovala by som obehat obchody s oblečením, lebo mi treba par veci na zimu. A teraz neviem ci mam ísť s malou do nákupného centra. Žiaľ nemá mi kto malú postrazit. Celkovo tým myslím aj nákup v drogérii a tieto bežné veci. Muža mam skoro stále v práci, čo sa týka nákupu potravín striedame sa. Raz idem ja a raz on keď ma voľno a dokáže mi malú postrazit. Neviem, som nováčik a nejako neviem zapojiť malú do života. Skôr všetko podriadujem jej a ja nič. Ďakujem za rady

hederamonstera
11. sep 2024

A v com je problem ju zobrat so sebou na nakup? Do kocika alebo nosica?

autor
11. sep 2024

@hederamonstera neviem ci je to správne brat babatko do nákupného centra napr. Ja viem asi som v tomto zaostalá...

anavixy
11. sep 2024

Jasne, normalne so sebou, najlepsie ked spi, alebo ked obsedi, tak hocikedy. Raz za cas je super ist aj bez dietata len s kamoskou napr., ale inak sa urcite nemusis obmedzovat, dietatko moze byt partak.. aj na nakupy 🤭

petamich
11. sep 2024

chodil so mnou bezne na pochodzky tohto typu, obchod, posta, urad...jedine ak som chcela ist sama, to sa staral manzel

viestta
11. sep 2024

Nie si zaostala ale zbytocne ustrachana. Od synovho malicka som behala po obchodoch, elektrickach, autobusom s kocikom. Cestovali sme aj vlakom. A ked uz strazenie, dieta ma aj otca. On by ho mal bez problemov zaopatrit, kym mama vypadne z domu. Na nakupy, na kavu, do fitka alebo hoc aj do cirkevneho spevokolu...

autor
11. sep 2024

Áno mal, len u nás je "problém" ze muž malú nechcw prebalit lebo ho nadrapuje ked je kako. Inak všetko okolo nej spraví ale musím sa keď je plná plienka ponáhľať domov. Tak sa nezdrziavam.

kati301
11. sep 2024

Jooj “vylety” do dmky a na postu sa v prvych mesiacoch materskej stali pre mna higlighty dna 😃😃 milovala som to, doslova.. a tak som sa opat citila ako stara ja. 🙂 vrelo odporucam praktizovat!🙂

petamich
11. sep 2024

ja naozaj nechcem rypat ale to sa teraz 2 az 2.5 roka budes ponahlat domov, lebo dospely chlap nevie prebalit dieta, no ani mne to nebolo uplne prijemne, taky je zivot? 🤷‍♀️

viestta
11. sep 2024

Tak sa pogrcia. No a? Aspon sa pozrie co obedoval, ked uz zabudol... Toto je vyhovorka, je chlap, nech sa prekona.

beata_k
11. sep 2024

Muz nech si da respirator. Ja 95% veci objednavam. Od nabytku po potraviny.

anjelicek26
11. sep 2024

Maly mal vcera pol roka a ide so mnou vsade... a to vie muz uplne vsetko okolo neho, ale proste maleho chcem vyvetrat, nech je zvyknuty aj na ruch, ludi, normalny zivot, chodime na dovolenky, vylety odkedy sa narodil... a muz ho tiez bezne berie, ja by som povedala, ze sa nim chodi vychvalovat 😂😂

autor
11. sep 2024

Hmm. Ďakujem takto začnem aj ja robiť. Ja som sa len bala, že keď je taka mala s nou behať po obchodoch. Len už chytám ponorku. Ja viem ale s nim nepohnem. Minule mi volal tak som sa z polovice cesty musela vrátiť. Teda musela ako musela. No radšej, aby nebola panika. Alebo aby náhodou už by stratil záujem postrazit. Ako píšem učím sa za pochodu. Snažím sa tak aby obom bolo dobre. Len teda som nevedela ze ci môžem ísť ale teraz určite to zmením a začnem aj ja s malou chodiť aj do toho ruchu.

kitycat
11. sep 2024

S vyberom otca dietata si akoze spokojna?

autor
11. sep 2024

@kitycat kvôli tomu ze nechce prebalit?

janica_
11. sep 2024

Rozumiem Ti, ani ja som nechcela s prvym chodit v uzavretych priestoroch, este aj po korone bolo, a ani som nechodila. Ale teraz uz chodi do skolky a mame dalsie babo a nemozeme sa vyhybat beznym pochodzkam, takze budem chodit normalne. Planujem si ist kupit topanky na krst a uz sa velmi tesim na to 😃

t1nusa
11. sep 2024

ahoj, ohľadom toho prebaľovania - ani môj muž nerád prebaľuje a odkedy je malá na svete ju prebalil možno 3x, ALE pokiaľ by som bola preč a nedajbože by sa mu pokakala - bohužiaľ, musel by to zvládnuť, určite by som sa nevracala kvôli tomu naspäť a on by sa ako otec o ňu musel postarať a snáď by ju teda nenechal s prepáčením celú posratú 😊 takže v tomto si na muža dosť mäkká, nechaj nech si to užije… a k prvotnej otázke - kľudne zober malú so sebou, nemá týždeň, že by nemohla ísť do nákupného centra, výlet prospeje aj tebe aj jej, DMKa je ako výlet do Prahy počas rodičovskej, ja som v nej bola/som pravidelne vždy keď sa dá 😂 ale teda ja väčšinu nákupov - od potravín po drogeriu a iné veci objednávam domov a kuriér mi dovezie čo potrebujem, ale pokiaľ potrebuješ vypadnúť z domu určite chod a neobmedzuj sa

svetlonos
11. sep 2024

Hmm to si si dobre vybrala... Dala by som mu plienky, servítky vlhčené, uterak a kybel - nech ma kde grcat!
Ja som mala nedavno zlomenú ruku, maly mal rok. No bez sance! Nebola som schopna ho pribaliť, ešte naviac on nelegálne ukážkovo. Takze to robil muz a musel byť koli mne/malemu tyzden doma!
V takom prípade by msnzelil grckal tiez alebo by rafsej pokojne riskoval, ze by si v pripade zaťažovať ia ruky musela ísť na operáciu? A teda by sa musel starat ovela dlhsie a ešte aj o teba?
Kludne ho ber vsade zo sebou. Ale muza povieš, lebo sa fakt roky nepohne. Teraz je to Olinka, potom obdobie vzdoru atd. A Boh opatruj ochorieť!

dagas
11. sep 2024

Teraz odhliadnuc od tvojho muža by ma zaujímalo čo všetci grckáči čo nevedia prebaliť mimino by robili v situácii že musia prebaliť dospelého. Lebo bohužiaľ v živote môže nastať aj taká situácia.
No ale späť k téme.Ja syna nechávam doma s mužom pretože mi v obchode za jedno nevydrží a za druhé keď si potrebujem niečo nakúpiť snažím sa to vybaviť rýchlo.Pri malom by mi to trvalo raz toľko..🤭 Keby ale nemám na výber zobrala by som ho.

44janica44
11. sep 2024

Je to aj jeho dieťa, tým že je s ním sám ti nerobí láskavosť ale normálne je rodič ako ty.....
Kamoska v živote neprebalila žiadne pokakane dieťa, proste jej z toho bolo nagrc... Zrazu ma svoje a ide to. nie je jej 2x dobre ale čo nechá dieťa pokakane kým niekto nepride?
No nech si zvyká ... V živote bude musieť niekedy odpratať aj horšie veci ako pokakana plienka. Preboha je chlap tak nech sa posnaží. Môj po mne 20 týždňov odpratával tehotenské grcky - nebolo mu to príjemné ale robil to lebo keby to mám robiť ja tak vraciam ešte viac a asi skončím v nemocnici.
Tak cez víkend mu nechaj dieťa na pár hodín, výbav čo potrebuješ a nech sa postará aj on sam - opakujem je to aj jeho dieťa. keby aj tebe bolo z toho na grc tak čo urobíte?

deti95060810
12. sep 2024

obchody s oblečením máte len v obch. centrách? bábo zober do hoc akého obchodu, ty si pekne kúp čo potrebuješ a rýchlo hajde domov - nemusíš predsa pol dňa byť v oc....

lneviemmeno
12. sep 2024

Ja mám 7-mesačného a normálne ho brávam so sebou, je pekne zvyknutý a nie je nikdy zlý. Ale keď idem na veľký nákup tak ho muž postráži, lebo je mi pohodlnejšie ísť sama s veľkým vozíkom ako ťahať aj jeho. Ohľadom prebaľovania, tiež ho doma neprebaluje, ale keď niekam idem a je plná plienka tak musí a nemá s tým problém. A ak by som bola dlhodobo v nemocnici, čo by bolo s dietatom? Jeden otec to musí jednoducho dokázať

olivia_c
12. sep 2024

Ja chodim s malou do obchodnych centier od jej 3 tyzdnov, ziaden problem v tom nevidim. Ved dieta je partak, netreba ho izolovat, ale normalne fungovat ako predtym + prebalovanie, jedenie, kupanie, hranie.

ysseba
12. sep 2024

Mne by viac ako dieta v obchodnom centre vadilo to, ze MI muž nepostraži dieta(mimochodom ti? To je iba tvoje dieta?) ze ho nadrapuje ked “je kako”? Tak to hadam nie. Teba ked pocas tehotenstva nadrapovalo, tak si to tiez nemala zvladnut a mala si to dieta dat prec? A co take sa stane? Maximalne sa dogrcia a ide sa dalej. Ale kvoli tomu nestrazit vlastne dieta a obmedzovat manzelku, ze nemoze vystrcit paty z domu bez dietata, lebo co ked bude “kako”? 🤯 keby si musela ist do nemocnice, tak co by robil? 🤔

jesenzima
12. sep 2024

A keby aj teba nadrapovalo pri prebaľovani, tak to dieťa necháte po 💩?? Či ženy, matky, majú smolu a môžu sa aj pogrcať, aby chudáčikovi mužovi zle nebolo? Odpadnem ...

milanemila
12. sep 2024

Ja by som take male dieta do obchodaku netahala, uprimne odkody mam deti a mozno je to aj tym, ze prve sa narodilo ako zacinala korona, tak objednavam vsetko oblecenie online. Ved kludne nechaj na nejake 3-4 hodinky babo tatovi a chod sa trosku do tych obchodov odreagovat. Je to extremne narocne byt kazdy den nonstop s dietatom.
To ze muz nevie/nechce prebalit dieta ani nekomentujem a on ked sa 💩💩💩 na zachode/vvkupelni, tak z toho ho nenadrapuje? 🤦🏼‍♀️
Ja neviem ale mne osobne dost vadi, ked ma niekto niekde stretne a spyta sa, ze preboha a kde mas deti, kto ti ich strazi? No nikto mi ich nestrazi, normalne su s otcom on sa o nich stara, su to rovnako aj jeho deti. Muz isiel s obidvoma detmi (dcera 3r a mladsi 1r vtedy) k pediatricke na ockovanie, no a ta skoro odpadla, ze pane boze to naozaj ste prisli sam s 2 detmi?! 🙈 moj muz na nu nechapavo pozeral, ze koho si mal akoze este brat sosebou :D normalne tam spravili z neho poloboha, ze ako to len zvladol :D
Proste sa snazim povedat, ze otec je rovnaky rodic ako matka a mal by byt schopny sa plnohodnotne postarat o dieta a ano aj ho prebalit. By som sa ho opytala, ze teda keby aj teba nadrapovalo, tak co dieta sa nebude prebalovat? Nech to len pekne chlapec prekona a este len pridu smrady, ked zacne dieta tlacit vsetko piate cez deviate a nie kako 5 mesacneho 🙈

lasona
12. sep 2024

Dieta pekne chodilo so mnou. ..normálne aj do OC, normálne do mesta na prechádzku, všade.. ale zase keď som si robila školu, tak malý bol celé víkendy s otcom...od rána do večera...

elviku11
12. sep 2024

V prvom rade musíš čím skôr zrušiť toto mužove vymýšľanie, že nebude prebaľovať kako. To sa budeš ešte dva roky ponáhľať z polovice cesty domov? Fakt???
Normálne si aj ty zaslúžiť v pokoji si vyskúšať oblečenie a nakúpiť si, aj keď máš dieťa.

hederamonstera
12. sep 2024

Nie si zaostala, ja som tu otazku nemyslela utocne. Len ze ci ti babenko nevydrzi tak dlho v kociku a pod. Ja som bola takato tiez pri prvom dietatku🙂 ale naozaj sa nemusis bat, vyskusaj a uvidis, hned ziskas viac slobody, ked naberes odvahu robit bezne veci s babom. Ja som to zistila az pri druhom, tak ty taku chybu neurob❤️

A s tym muzom a kakom…je to dospely chlap, snad sa vie premoct

lilope
12. sep 2024

Muž ti nestráži dieťa. Je to rovnako rodič ako aj ty. Ty máš nárok na nejaký čas pre seba na sebahygienu, lebo ti z toho prepne. Nechaj muža doma s dcérou, nech sa jej venuje a choď si povedzme 2-3x do týždňa na 2 hodiny do mesta pozrieť čo potrebuješ, nakúpiť, zacvičiť si, jednoducho sa odreagovať. A muž nech sa učí prebaľovať pri tebe, zvykne si na zápach a začne to robiť sám. Ako si chce vybudovať vzťah s dcérou keď sa jej nebude venovať? Dopraj im spoločný čas.

dceramamababka
12. sep 2024

Tvoj manzel nestrazi dieta TEBE, je jeho otec, otec sa ma podielat na vychove svojho dietata rovnako ako matka. Venuje sa svojmu dietatu, nerobi tym Tebe ziadnu sluzbu. Ty ked sa venujes dietatu tak ho strazis manzelovi? Ste obaja rodicia s rovnakymi povinnostami voci dietatu.