Výčitky, že idem od dieťaťa skôr do práce

5. okt 2023

Ste tu niektoré , ktoré ste išli od ročného dieťatka do práce ? Naskytla sa mi dobrá pracovná ponuka, tak ju zvažujem. Práca je od 8 do 16. Mám doma ročne dievčatko a 4 ročného chlapca. On chodí do školky, ona by musela ísť do jasli. Zmena by mi padla vhod, popravde už mi dosť šibe doma, cítim sa dosť frustrovaná a niekedy zbytočne kričím po deťoch, rýchlo sa nazlostim. Viem , že je to preto, lebo som nespokojná. Som človek , ktorý potrebuje niečo robiť, mať nejaký cieľ. Viem, že by som si mala užívať materskú atď, ale potrebovala by som aj zmenu. Táto práca by mi k tomu pomohla nazbierať skúsenosti k niečomu, v čom by som chcela v budúcnosti sama podnikať. Na druhej strane mám ale výčitky, že so starším synom som bola doma do jeho 3 rokov a dcérku takú malú dám do jaslí.

amelia89
5. okt 2023

Ja pojdem tiez od 2. syna skor. Nechcem byt 6 rokov doma uz by ma preplo z toho. Nemaj vycitky,spokojna mama spokojne deti 🥰

hederamonstera
5. okt 2023

Nemaj vycitky, len sa zamysli, ci nebudes aj potom po case frustrovana, ked ti k dvom detom pribudne praca

anjelicek26
5. okt 2023

Vobec netreba mat vycitky, mimo Slovenska tak idu vlastne vsetky maminy, ine dokonca skor a deti to zvladaju, ci jasle ci opatrovatelka, to je uz vasa volba. Moji boli od 1,5 roka vsetci mimo a ja uz v praci, su zdravy, sikovny, nic im nie je... na zaciatku som ale robila skrateny uvazok 4 dni v tyzdni iba kym nemali tri roky... aj toto v brusku tiez tak planujeme, po pol roku uz 20h do tyzdna cisto home office, po 1,5 roku aj office... mame cas, ale nepracovat by mi prislo zvlastne... muz tiez doma, tak to dame...

kvetinka75
5. okt 2023

ak budeš všetko potrebné stíhať, tak choď. Ale zase aj keď bude mať dcéra 3 roky, pôjdeš do práce a doma budeš musieť stíhať. Vyskúšaj, ke´d ťa to láka, príp. sa potom vrátiš na MD

larena
5. okt 2023

Ja som na tom uplne rovnako..mám síce len 7 mesačnú ale veľmi mi chýba práca a kontakt s ľudmi a taký ten pocit že mám nejaké “poslanie” a na niečom pracujem😅Tiež sa plánujem vrátiť naspäť do práce čo najskôr pretože sa takto cítim celkom nešťastná a potom mám z toho výčitky že si to neužívam tak ako by som mala..na druhej strane si vôbec neviem predstaviť dať malú do jaslí a viem že sa budem cítiť hrozne ale zas viem že návrat do práce mi mentálne pomôže

nejdemaprihlasit
5. okt 2023

Ja som do prace nastúpila hneď po skončení MD to znamená ze ako polročná už bola pri babke lebo z mužom sme pracovali a je to v pohode , polroka som si dala pracovnú pauzu keď ju ako 2 a polrocnu prijali do škôlky. Keď som po práci prišla domov užívala som si s dcerkou každý okamih vzťah mame krásny aj je na mňa naviazaná a ja som sa tiež cítila lepšie ze mi nekrpateje mozog doma lebo popravde ani pri starších deťoch som nebola doma cely rodicak a robila som si školu

pribinak
5. okt 2023

Na Slovensku sme zvyknuté že matky sú doma 3 roky. Ale to neznamená že tá žena ktorá je doma 3 roky je lepsia matka ako tá čo ide do prace skôr
Mnohe ženy sú doma frustrované, zabite stereotypom, unavene z neustáleho pobehovania okolo deti …..lebo Slovensko má mužov vychovaných tak, že však ty si doma tak rob všetko doma a ja chodím do práce

kristinkakvetinka
5. okt 2023

Ja by som zvážila pretože pracovať budeš celý život ale deti sú malé len raz a ten čas ti ujde ,deti veľmi rýchlo vyrastú. Mam kamarátky ktoré majú veľké deti ,ponáhľali sa do práce keď boli malé a teraz si to vyčítajú ale cas sa nedá vrátiť. Samozrejme každá sme iná, mame inú podporu od rodiny a možno ti to bude vyhovovať. Ale ja osobne by som si užila čas s deťmi. Mama je mama 😊

maranta_leuconeura
5. okt 2023

Co je v zahranici normalne tu z toho robia tragediu. Nemam pocit, ze v zahranici su menej vyrovnani, stastni alebo menej sikovni ludia, lebo neboli s mamou do troch rokov.

h2
5. okt 2023

Ja som išla od jeden a pol ročného. Ale začínala som so skrátenou pracovnou dobou. Tebe by sa nedalo? Tých 6 hodín denne napríklad?

jaond19
5. okt 2023

Bezna vec vo svete, to ze na SK mas moznost byt dlhsie, neznamena ze ju MUSIS vyuzit. My narodení v 80tych rokoch sme tiez boli hufne v jasliach.... nase mamy isli po roku do prace, niektore aj skor... Vtedy bezne. Preco sa teraz nadtym tak ludia pozastavuju?

beronsche
5. okt 2023

Ja ta velmi nepovzbudim... tiez som isla od rocneho dietata (o to sa starala moja mama, ja by som fakt musela byt na tom financne velmi zle, aby som dala dieta do jasli, cim netvrdim, ze moj postaj je spravny. To nie, ale je takyto 🙂) a lutujem to..
teda, aby som bola uplne presna, lutujem, ze to tak vyslo. V danom case to bola dobra a rozumna volba, ale taky smutok vo mne z toho zostal dodnes.

anjelicek26
5. okt 2023

Skus sa skutocne v ponuknutej praci spytat na skratenu dobu alebo 4 dnovy tyzden. Za opytanie nic nedas. Mne to pri detoch neskutocne prospievalo ked boli male, mat trojdnovy vikend s nimi...

ivangeline
5. okt 2023

ponuka sa ponukla sama od seba ci si hladala ...ze teraz uvazujes ci ? vsak ked si hladala,uz to bolo jasne....mozes skusit a mozes aj odist...

katarinaba
5. okt 2023

Prvy syn siel do jasliciek ked mal rok. A ja normalne do prace na 8 hodin. Druhy syn siel do mini jasliciek ked mal 11 mesiacov, treti ked mal 9 mesiacov. Po nich som chodievala podla toho, ako som v praci skoncila a hlavne to boli male jaslicky roddineho typu, takze az take pravidla o prichodoch a odchodoch to neboli.
Ja som bola spokojna, ze som vyuzita, nenudim sa. Deti dostali toho podstatne viac - riekanky, pesnicky, zabavu, rezim, druhe deti - nic z toho som nebola schopna im dat v takej miere (ak vobec - ja neviem ziadne basnicky, pesnicky, detske hry a pod.) ako dostali v tychto zariadeniach.
Teraz si s nimi viem viac uzit. Som proste typ matky, ktorej to ide lepsie s vacsimi detmi. Nelutujem a urobila by som tak znova.

yanni
5. okt 2023

Zijem v zahranici a nie, nesla som a ani by som nesla (keby som fakt koli peniazom nemusela) od rocneho na cely den prec. V tom druhom roku zivota dieta strasne rychlo napreduje a ty prepasies vela milnikov. 8 hodin cisteho pracovneho casu je ale viac byt od dietata ako len tych 8 hodin (kolko by ti trvala cesta do a z prace? To musis tiez priratat. Ak naozaj chces ist pracovat, zvaz skor skrateny. Ono je to zial u vela matiek tak. Prve dieta si vychutnavaju 3 roky, potom retazovka, ved ako bolo fajn, dame aj dalsie 3 roky a potom im zacne padat plafon na hlavu. Pre mna osobne bol idealny vek 2-2,5 roka. Okrem jedneho boli uz vsetky deti odplienkovane a vedeli pekne rozpravat. Vsetky mohli ist bud k opatrovatelke na par hodin alebo ako dcery, hned do skolky - 3-4 dni doobeda. Idealne riesenie aby som sa ja nezblaznila a aby aj deti neboli dlho s cudzimi. A vychutnavali sme si to vsetci. ja pracou, deti si vzdy nasli nieco v skolke a potom sme mali este dost casu aj na spolocne aktivity. Nie budes sa po 16stej nahanat z roboty po dieta, varit veceru, deti obriadit a ist spat.

beronsche
5. okt 2023

Este dodam, ze paradoxne som po narodeni dietata dala vypoved vo fantastickej praci v zahranici, praci s prislubom karierneho rastu, Lebo som si nevedela predstavit, ze pojdem Po roku spat...
A nakoniec som Isla aj tak. Akurat do horsej a na slovensku..
Clovek mieni... 🙂

salome123
5. okt 2023

nemaj vycitky. kopec z nas bolo v jasliach a ako nas to ovplyvnilo vo vztahu k nasim rodicom? nijak... Obzvlast ked si neuzivas matersku, tak by som sla.

simsalabim
5. okt 2023

Od oboch dcer som isla skor do prace - od starsej v 15. mesiacoch (koncila mi zmluva na dobu urcitu a pracu som si chcela nechat) a od mladsej v 13. mesiacoch - musela som z financnych dovodov. Nemala som vycitky, taky je zivot.

martinka13
5. okt 2023

Je to len a len Tvoja(manželova) vec. Keď to tak cítiš, tak choď. Ja osobne by som síce nešla, ale ja som pracovala home office v podstate celú materskú aj rodičovskú, 1xdo týždňa som chodila do kancelárie. Aj Ťa chápem, ze už máš toho doma dosť ....

beronsche
5. okt 2023

@yanni suhlasim.

Ja mam dokonca podozrenie, ze to, ze som odisla do prace tak skoro, sposobilo, ze moje, v predskolskom veku emocne nezrele dieta, bolo na mna az prisilne naviazane.. bolo to tazke obdobie. Nie v tom 1-2r, ale potom, neskor..
Samozrejme kazde dieta je ine ..

simca06022011
5. okt 2023

Za to ze pojdes do prace, urcite nie si zla mama. Nevycitaj si hlavne nic, nemas mat preco vycitky... Je to len medzi vami. Zaklad je aby ste boli spokojni. Nepomoze ti citat, ze niekto isiel do prace az ked dieta islo do skoly :D a neviem ci ti pomoze, ze napr ja som pracovala aj MD aj RD.. MD z domu a od 1,5 mala dcera jasle. A aj tak sme boli kovli chorobam dost doma prvy polrok/rok.
Moje dieta je super, samostatne, sikovne... doma som miesto nervacenia 12h denne, bola po praci v klude a uzivali sme si ze sme doma :D Aka povaha bude dieta nemozes vediet, ja mam neter predskolacku, napriek tomu ze mama s nou bola vacsinou doma je to zamamickovane uplakane dieta, rovnako ma dcera spoluziaka, ktory mal problem este aj v skole. Ja skor si myslim, ze atmosfera celkova doma a vzivote dietata vplyva na jeho "nervovu sustavu". Nie jasle, skolka.. ale to ake nervy a cirkus sa okolo toho dietata robi, zhon neustaly, nahanacky sa za neviem cim atd..

livi123456
5. okt 2023

Ja som isla od prvej ked mala rok a od druheho sa idem vrátiť rovnako. Absolútne to nijako nepoznacilo nas vztah, ja svoje deti milujem ale ten stereotyp ma ubíja a potrebujem sa realizovat aj inde ako doma. V zahranici bežná vec, to len u nas sa na kazdu matku pozeraju ludia cez prsty keď ide do prace skor ako v 3 rokoch dietata.

siska53
5. okt 2023

Ak uz pojdes pracovat, nemaj vycitky. Ja by som nesla, pokial by som kvoli financiam nemusela.. ani som nesla..lenze mne na rodicaku nehrabalo, to obdobie som si krasne uzila. Ak ty to ale citis inak, tak vhod do prace, vzdy, ak zistis, ze to nie je dobre, sa vies este na rodicak vratit. Alebo sa mozes s nimi dohodnut na pol uvazok.. ( homac neodporucam, moze to vycerpavat, tak by si aj sa realizovala, aj bola s detmi, je ine, ked koncis o 12 a o 16..

yanni
5. okt 2023

@beronsche inak toto povedala aj moja kamoska. Od prveho dietata isla presne po roku do prace (inak je to aj moja kolegina). Vtedy som jej vravela, ci sa zblaznila, kedze koli financiam nemusela. Ale, pracovala 2x5 hodin, dieta mala za ten cas u svokry (hned vedlajsi pozemok). No a stalo sa, co sa stalo, dalsie dieta sice planovane ale nik neratal s tym, ze to bude hned. Po mesiaci ako nastupila, otehotnela. A ked bol maly na svete, povedala si, ze toto uz neurobi. Neostane sice doma 3 roky (chlapec budem mat o par dni 2 roky), chysta sa tak o pol roka spät do prace, potom do septembra bude mat dieta svokra a az potom ako takmer 3 rocny pojde do skolky. A pojde zase len na par hodin. Ja mam napr. najmladsie 4 rocne a pracujem na skrateny (3x6 hodin) a je to to najlepsie, co som mohla urobit. Mam cas na deti, ich kruzky, domacnost, cas na seba, cas povybavovat co treba. Aoni ejdna z mojich kolegin nerobi na plny uväzok. A to uz maju z casti takmer dospele deti.

anjelicek26
5. okt 2023

Celkovo predstava, ze rodina financne na limite a vynervovana mama, ktoru to uz doma po rokoch fakt nebavi a uz jej to nahyna psychiku... je hodne "ocenenia" okolia, ze sa starala o dieta do troch rokov je dost scestna... clovek to robi sam pre seba a svoju rodinu a nie preto, aby nejaka suseda ci svokra nepindala, ze ako "mozem" dieta dat opatrovatelke... no mozem.

beronsche
5. okt 2023

Inak uprimne obdivujem zeny, ktore sa po 8,5h v praci + cas na dochadzanie, dokazu vecer plnohodnotne venovat malickym detom...
Ja uz mam deti vacsie (zs), ale po prichode z prace, najma ak mame nejake sibenicne terminy, byvam psychicky vyflusnuta, takze by som to nedala..
aj tak mam pocit, ze Ani s mojimi relativne velkymi detmi , netravim cez tyzden plnohodnotny cas..

yanni
5. okt 2023

@siska53 homc nevycerpava. Zalezi od cloveka. Ja mam homac uz 6 rokov (medzitym este posledne dieta). Najskor z troch pracovnych dni 1x office v meste a 2 dni HO a teraz komplet homac. Mna vycerpaval ten den v office. To bol len stres a nahananie sa. Takto vypravim bez nervov rano deti, vratim sa domov do "office po strechou", nenahana ma nijaky cas, ci pojde zase mhdcka, ci sa nieco nepototo atd. Uplna pohodicka. Denne usetrim do 3 hodin, ktore spom stravila cestovanim.

luccija
5. okt 2023

Vyskúšaj a uvidíš...má ti byť kto s nimi doma, keď budú chorí?Ak to nebude dobre vrátis sa späť na MD nevyskusas nevieš ..každá sme iná.Od 2 r by to bolo lepšie, ale tak situácia je aká je

yanni
5. okt 2023

@beronsche mas pravdu. Len co si predstavujes pod "plnohodnotne straveny vecer s malickymi detmi"? To je asi tak, ze pride domov, urobi veceru, hodi deti do vani, precita rozpravku a ide sa spat. To nie je vobec straveny vecer s detmi. Ja mam najmladsie 4tacku a 4 rocnu. Keby som mala robit do 16tste, pokym prideme domov by bolo dajme tomu 5 hodin, aky cas tam este ostava? Vybalit ruksaky a mozes zacat robit veceru. U nas sa veceria okolo 18stej (aj sme nie na treningu) a to v pohodicke. Pred siedmou sprcha a najneskor o 8smej sa zhasa svetlo. Co sa za tieto 3 hodiny da plnohodnotne s detmi? No nic. Akurat tak pri veceri sa porozpravat, aky den sme mali a co nas caka zajtra. Uz nestaci cas ist von, popripade sa nieco zahrat, nieco tvorit atd.