Som zo seba veľmi sklamaná

21. nov 2022

Ani neviem či hľadám nejakú radu, alebo to len zo seba potrebujem dostať von. Som zo seba veľmi sklamaná. Nerozumiem tomu ako niektoré ženy dokážu mať tip top domácnosť, každý deň uvarené, upratané, stíhajú kaderníka, nechty, majú čas pre seba a to všetko popri deťoch.
Ja som úplne vyčerpaná, doma mám malého nespavca. Cez deň pospi 2x20 minút, v noci každú chvíľku hore. Dnes som bola hore presne 24 krát. Bordel ako v tanku, ja zápal priedušiek, antibiotika už tretí deň. Malej idú zuby, starší je chorý. Spánok za posledných 6 mesiacov sa mi zredukoval na max 2h za noc, a aj to na etapy. Uspavanie je moja nočná mora, koľko krát trvá aj 2h a keď už zaspí tak každú chvíľku sa preberie a mrnčí. Kde robím chybu? Prečo nedokážem mať aj ja poriadok, spánok a krásnu materskú ktorú by som si užívala? Každý na okolo mi hovorí ako mu dobre spi dieťa, prespi celu noc, pripadne sa zobudí, napapa a spí ďalej. Ja už nevládzem. Práve som vyšla von na dvor vyvenčiť psa s kávou, malú sa mi konečne od 4:16 podarilo uspať, prešlo 8 minút q už cez vysielačku počujem ako mrnci. Zlepší sa to? 🙈

h2
21. nov 2022

Áno, zlepší, určite! Hlavne nebuď sklamaná zo seba. Nemáš prečo. Robíš maximum. A never tomu, ako majú ostatné mamičky všetko tip top. Nemajú.

natalala
21. nov 2022

Vobec nebud zo seba sklamana a ano zlepsi sa to, vsetko je iba obdobie 🙂 ja som mala vzdy tip top domacnost a odkedy sa narodila mala, tak to trosku islo do uzadia, lebo som ten cas chcela venovat hlavne jej (pocas materskej a rovnako aj ked som zacala pracovat) Byt dlhodobo nevyspata je extremne frustrujuce. Ma ti kto pomoct? Zapoj do domacich prac viac manzela alebo ak vam to financie dovoluju najdi niekoho, kto ti poupratuje/pozehli, skus si pospat aspon cez vikend. Iba si z toho vsetkeho nervozna a dieta to citi, je nervozne tiez, horsie spi, je to cyklus.

marianarem
21. nov 2022

Sklamana? Ked to citam, tak v mojich ociach si skor hrdinka s nadprirodzenymi schopnostami 🙂 Ja mam jedno dieta, ktore dobre spi, a aj tak je to pre mna narocne.Toto co ty popisujes - dve deti, z toho jedno nespave, do toho choroby a este aj pes, je pre mna cosi, co mi pripada daleko za ramcom mojich moznosti, pre mna je zahada, ako niekto dava toto.

anjelicek26
21. nov 2022

Tak momentalne chora s uplnym spankovym deficitom je trochu zbytocne robit si nejake uvahy o tom, ako to ine matky zvladaju... my sme mali "teroristu" len jedno dieta, zvysok spaval a fungoval krasne, takze viem pekne porovnat, kedy sa to dalo zvladat absolutne v pohode a kedy boli dni, kedy som proste chodila 24/7 s vrestiacim dietatom zavesenym cez ramenom... vsetko prejde, treba si opakovat, ze je to docasne... a cez vikend 1-2 noci bude proste musiet prebrat manzel - ty sa potrebujes dospat. Lebo toto je uz (ak vozis deti) - nebezpecne takto malo spat, ak chces fungovat.

thoughtfulweirdo
21. nov 2022

A ktoré ženy majú tip top domácnosť, deti, vzťah s manželom, aj veľa času na seba? Ja takú nepoznám, možno tak na instagrame 🤣 medzi kamarátkami vidím, že aj tie, ktoré na pohľad veľa zvládajú, nezvládajú všetko. Vieš, čo mne pomohlo necítiť sa nemožne po narodení druhého dieťaťa? Začať prvá s blízkymi a známymi hovoriť o tom, čo nestíham, nezvládam, nejde mi. Každá jedna mama bez ohľadu na počet a vek detí sa s radosťou pridala s výpočtom vecí, čo zas nezvláda ona ;)

michaela66
21. nov 2022

Možno to čo máš ty v sebe prenasas aj na malú 🤷‍♀️Skús byt viac v klude nejako sa nadstavit ja mám 8 mesačného drobca a stále hovorím,že každému by som dopriala take dieťatko ako je on od narodenia ja si užívam materskú ale som kludna aj keď pýtal papať plakal alebo niečo neskakala som hneď úplne v klude všetko riešim ale áno možno to je tým že on je naozaj dobrý teraz bol taký dosť choručký a ano pochopila som ženy čo nič neurobia keď dieťa len na rukách domácnosť nula bodov a v noci nič nespia ale mne to nejak nevadilo lebo som vedela,že je chory ale už je to zas moj drobček čo pekne spinka neprespí celu noc je tak raz dva krat hore ale ano nwm si to prestaviť žeby som od narodenia mala mrchave dieťa ja som takú mala dcéru teraz má 12 ale ona dokym bola kojená bola mrchava cez deň v noci ja som bola nervózna určite som to prenášala aj nanu potom to nejako utíchlo keď bola starsia a aj prespala celu noc ….skús vypnúť viac byt v klude neriešiť nwm ja aspom mam taký prístup maly mi sám zaspi v postieľke žiadne nosenie na rukách sem tam si ho dáme do postele medzi nás polezat ale nie stále aby si nezvykol a tak no …chce to asi len čas buď sa ti mala otočí a ak nie tak je proste take dieťatko ale neboj neni si prvá ani posledná ..ale chápem no …ja to som to poznala pri dcere teraz to nepoznám pri drobcovi …

hilda08
21. nov 2022

Musis zapojiť muža nech ti aspon pomoze upratať, nech si aspon v tomto kludnejsia. Moj prvy nespal nic do dvoch rokov, druhy tiez nevyzera ružovo😁 a tiez som velmi trpela tym, ze mam stale bordel a nic nestiham, teraz ked uspavam muž so starším upratujú, potom si spolu sadneme, čítame, hráme pexeso..kebyze vyndem zo spálne a nervy, ze musim riadit tak aj starší by bol nervóznejší…je to ľahké radiť ale ver mi, vela zien tu si niecim takym prešlo, len s odstupom času to uz tak čierno nevidia…ty si teraz chorá a neskutocne vyčerpaná…mohol by si muž alebo niekto z rodiny zobrat voľno a pomoct ti, je to taka situácia, ze to proste potrebuješ, a najdôležitejšie na celom svete vo vašich životoch si teraz ty, lebo su na tebe závislé dve deti

mam1na
21. nov 2022

Nebuď k sebe taká prísna a pochváľ sa, čo ti ide a za čo si vďačná. Nenastavuj si laťku príliš vysoko. A hlavne sa s nikým NEPOROVNÁVAJ. A tobôž nie s tipytopy insta a inými domácnosťami. Mnohé majú na to pomocníčky, aby mali krásne upratané - alebo len dobre schovajú nedostatky.
Snaž sa len nejako v pohode fungovať, oddychovať, keď sa dá. Upratuj postupne, zorganizuj to tak, aby bolo dobre.
No najdôlezitejšie pre teba je - vyspať sa. Hlavne, ak si chorá. Že nič nevládzeš. Toto poznám. Vtedy si žena siaha na dno síl a psychiky, keď nemá (nechce) nikto pomôcť. No si neviem predstaviť, ak by som po svojom boku mala otecka našich detí, aby nezabral, keď ja nevládzem...

Nikde nie je zmienka o partnerovi a či sa podieľa na fungovaní vašej domácnosti, v starostlivosti o vaše deti.
Toto je len obdobie, ktoré prejde.
Je to LEN OBDOBIE.

Skoré uzdravenie. Spi vždy, kým sa dá. Spánok je na prvom mieste. Nemaj výčitky. Vždy vždy vždy, keď je možnosť, pospi si.

autor
21. nov 2022

Ja nemôžem povedať, mala je úžasná, šikovná, veľmi ju ľúbim. Nemala ešte ani 5 mesiacov už sa mi tu plazila, starší nosí samé jednotky zo školy. Finančne na tom vôbec niesme zle, môžme si dovoliť. Ale hnevá ma to. Každý deň rozmýšľam nad tým kde robím chybu. Prečo nestíham toto, hento. Partner sa snaží pomôcť koľko sa dá, ale je to ťažko keď je aj on od rána do večera v práci. Ocino mi pracuje ďaleko, s mamou nemáme vzťah, súrodencov nemám takže mi nemá kto pomôcť. Malá je malý krikluň, nemôžem sa ísť ani vycikat , nieto ešte niečo robiť popri nej, lebo okamžite spustí rev ako na lesy.
Keď sledujem tie krásne mamičky s kočíkmi, upravené vlasy, krásne oblečené, namaľované, štíhle, šťastné..
A potom vidím seba, vlasy čistá katastrofa, turistické topánky, 10kg nadváha, kruhy pod očami a doma neporiadok tak ma premáha zúfalstvo a smútok. Syn bol úžasné dieta, sam sa hral už od malička, spával cele noci, pri nom bol vždy poriadok, navarene, napečené a ešte som stihla pracovať z domu.
Pri malej stíham len nahadzat veci do práčky a za usedavého plaču ho vyvesit 🥴 Blížia sa vianoce a ja sa desim toho ze na vianočnú večeru budeme mat tak akurát parky, lebo viac nestíham ani keby sa postavím na hlavu a posúvam sa ušami 🙈

hilda08
21. nov 2022

Máš očividne milujúceho muža, ktorého ti vela z tych krásnych zien mozu závidieť…sikovne dve deti.. uz len vydrzat a na teba pride rad, ked mladšia trochu podrastie 🙂

autor
21. nov 2022

@hilda08 mám, som za neho vďačná 🙏 len ho musím naučiť variť 🙈😁
Horšie je to že aj keď by chcel pomôcť a vstávať v noci k malej on, ona nechce. Ak ju neuspavam ja tak plače, plače a plače.
Cez deň s ním vydrží, hrajú sa, ja si môžem aspoň teplú kávu vypiť 🙏 ale už keď chcem variť, alebo napr. Upiecť koláč tak musím od toho odbiehat za nou, lebo tak dlho s ním vydržať nechce 🥴

hilda08
21. nov 2022

Áno, aj moj je taky..najviac sa s mužom prebavi napríklad pred zrkadlom alebo ho drží na rukach a chodí okolo mna nech ma maly vidi. A este ho dokáže brat zabaviť ked skáče a spieva okolo neho ale to je tiez par minut.

cubo2
21. nov 2022

Tie tip top mamičky máš odkiaľ, z Instagramu? Never tomu, tam je to všetko naaranžované, ukazujú sa len pekné závideniahodné veci.. vôbec to neodráža realitu

autor
21. nov 2022

@cubo2 nemám instagram. To už by ma že komplet porazilo 🥴

fotoarch
21. nov 2022

stredny mi bol taky nespavec, ja total vycerpana , starsi mohol mat 5 rokov , rekonstruovali sme, popri tom som z domu par hodin pracovala .. raz som nasla z tohto obdobia fotku deckej - akoze hnus , vybuch hraciek, v tom vysmiate deti , vysavac podlaha par dni nevidela ostala so zhrozena kam moja unava az dosla, ze sa mi to nebridilo, ked som ju isla zmazat z archivu, som si povedal nie ! raz ked budem mat nevestu a bude sa citit neschopna gazdina a matka , pozriem sa na moju fotku a poviem jej - UZIVAJ SI DETI , vyspi sa, navar im a chodievajte von , zvysok pocka - kludne aj rok, dva 🙂 ....

autor
21. nov 2022

@fotoarch mať teba ako svokru tak ti ruky nohy bozkávam 🙏
Mne ta moja vyčítala pár jabĺk ktoré zhnili na záhrade, aká som neschopná. Ze si mam decko priviazat do plachy o strom a pokosit (ešte som bola ubolena po pôrode).
Zvoniť a vyhukovat pod oknami keď to dieťa ledva ledva zaspalo a potom spokojná odísť keď už počula plač.
A potom partnerovi vyčíta že ona si vnúča nevidí, že ona príde na záhradu pre jablka a ja jej nedonesiem koláč a kávu von....
Kiežby boli všetky svokry také akou by si chcela raz byť ty 🙏❤

jesenzima
21. nov 2022

Tvoje deti a manžel ťa ľúbia aj nenalíčenú, s kruhmi pod očami a v turistických topánkach 😉
Hlavu hore 🙂

timetotime
21. nov 2022

len na socialnych sietach to tak posobi, ze ostatne zeny/mamicky maju vsetko tip top a ty nie. ver mi, realita je celkom niekde inde. nesmies byt zo seba sklamana, to v ziadnom pripade.

moonlight1210
21. nov 2022

Moje deti spali ukazkovo. V noci aj 6 hodin v kuse a cez den kludne 2x po 2 hodiny.
Ked vsak boli hore, vyzadovali si pozornost a uspavanie a jedenie boli nekonecna vojna.
Uspavnie predstavovalo aj hodinku. A kazde jedlo (okrem pribinacika a kase) predstavovalo cca 1,5-2 hodiny krmenia. Nepomahalo nic, nedokazal to nikto, ani ine skusene matky. Kde ine deti zjedli jedlo do 20 minut, u nas sa trpezlivo presviedcalo, ohrievalo a stracali sa nervy. Takze u nas jedenie zabralo cca 6-7 hodin z celeho dna, uspavanie cca 2-3 hodiny zo dna.

Miesto oddychu, ked spali (chvalabohu) som bleskovo robila vsetko ostatne najnutnejsie (pranie, zehlenie, varenie. Upratat len uchytkom najhorsi bordel. Raz prisla navsteva a co cert nechcel, slnko zasvietilo prave vtedy zosikma a ta vrstva prachu na parapetach a zaluziach zasvietila v celej svojej niekolko-mesacnej nedotknutej krase. Vsetci sa na nu fascinovane zadivali, mna skoro drblo.).

Takze ani ja som nejak extra nestihala a este vtedy viedla zaroven vojnu na tretom fronte s mm, ktory mal zrovna muzsku fazu, ze ak je zena doma, tak on ju zivi (ak som nieco chcela, musela si to vyprosit a obhajit) a ona ma predsa dovolenku, tak by mala stihat vsetko laviu zadnou (reci typu: kolegyna ma tri deti a zahradu a vsetko ma tip-top, do roboty nosi napecene kolegom,… moze byt rad, ze tie reci prezil.).

Ty mas nespave dieta, ale chapaveho manzela. Tato faza zivota deti prejde a zas bude dobre. Netrap sa tym. Zredukuj zivot na nutnosti a uzivaj si malu.
Alebo nech sa s nou tvoj muz hra v kuchyni, kym varis (ak mate tam na to priestor), alebo vo dverach kuchyne, aby ta videla. (Dajte jej trebars krabicu a tam par riadov a varesiek, nech moze opakovat po mame. Mozno ju to zaujme a bude ta zaroven vidiet.)

Svokru ignoruj. Ver, ze ked casom budes mat viac casu a vynesies jej von ten kolac s kavou, tak na tieto dni a frflanie aj zabudne, ze ti to robila. Tak ty si to ako balvan nenos dalej na krku. Mozes kaslat na jej reci.

A jo, zabudla som.
Nosila som rifle, tricko, bundu (obcas mikinu, sveter,…), tenisky a v zime turisticke topanky. Heslo bolo: hlavne pohodlne a vzdy pripravena rychlo bezat za dietatom, ak bolo treba.
Licila som sa minimalne (obocie a linky nad oci. Lesk na pery, iba ked som nezabudla) a vlasy v cope, alebo rozpustene v den, ked boli cerstvo umyte (raz za tyzden).
Nemaj mindraky. Si dobra mama.

anonymous87
21. nov 2022

Jasne ze zlepsi. Moje deti su obaja uplne ze nespaci. Ja som vlastne nespala poriadne uz 9 rokov 😂
A teda nemas byt preco zo seba sklamana. Ja tiez neupratujem denne. Snazim sa. Ale nie vzdy mi to vyjde 🤷‍♀️ Bohuzial. V spine nezijeme. Min 2-3x za tyzden upracem. Akoze podlahu denne. Ale kupila som si swifer a to je za chvilocku. A treba zapojit aj polovicku 😉
Mimochodom: nie neziju vsetky v dokonalej domacnosti. To len internet a soc.siete v nas vzbudzuju taky dojem. Lebo ved kto da foto bordelu? Nikto 😉
Cize pokoj. Si skvela mama a clovek a vsetko co robis, robis spravne. Naozaj

lenkakravcova
21. nov 2022

Malej daj trochu nurofenu (ak jej idú tie zuby, u nás to jediné pomáhalo - 3 dní a aspoň ma neporazilo a dieťa bolo tiež šťastnejšie 😀).
A nejako skús poriesit ten spánok. Spi ti veľmi málo cez deň. Nemáte hluk v izbe, alebo svetlo, čo dieťa budí? (moje spali v úplnom tichu a tme, stiahnuté rolety). Ak by ani toto nepomohlo, tak potom do kočíka a na prechádzku (aj budeš mat menej neporiadku v domácnosti).
Čo sa týka jedla, nie vždy sa dá všetko stihnúť. Dá sa variť ja na dva dni, dá sa aj variť napr pirohy zamrazene raz za týždeň. Nikto z toho nezomrie a sú celkom chutné.
A ako posledne, určite - umývačka riadu a robotický vysávač. Potom budeš mat čas aj na tie nechty atď atď. 😀

domca1408
21. nov 2022

no úprimne dúfam, že sa ti to zlepší a ešte ma napadla jedna vec. moja mama bola zo mňa tiež zúfalá ked som bola dieťa...nechcela som spať ale, že vôbec. stále nervozna a hore a urevaná. ked mama schudla na krásnych 50 kg z nespania a vyzerala už ako smrťka tak jej moja stará mama povedala, že to už nie je normálne a že smer doktor. ukázalo sa ,že som totálne chudokrvná, od obvodnej ma sanitka brala do nemocnice. a to vraj spôsobovalo moju nervozitu. ked ma po mesiaci vrátili z nemocnice bola som vraj úplne iné dieťa.

eskop
21. nov 2022

Ženy, ktoré spia 5hodin za noc určite nemajú všetko tip top, ver mi. 😀 rok som tak fungovala ako matoha. Aj keď som mala navarene a upratané áno, ale moja psychika a vyzaz bola na nule
Už by s to robila inak, jedlo sa dá sem tam objednať, navariť polievka sa dá aj na 3dni.
Je dôležité mať systém, napr keď som sa zobudila skôr ako mala, stihla som si nakrájať mäso,zeleninu, vypiť kávu a raňajky, potom som dala prať, išli sme na prechádzku, varila som jedla z jedného hrnca alebo pekáča. Aj to väčšinou boli do 20min.
Tiež som moc nemala pomoc ,manžel stále v práci,nočné denne, mama 200km odomna, svokra sem tam prišla o žehliť to bolo všetko
Ale zvládneš to, hlavne keď už dieťa bude väčšie, teraz mam.cas si pri nej aj zacvičiť aj vlasy nafarbit aj nechty mat😀

oblecenie99
21. nov 2022

Poznám také, až dve!!!! 😅 ale obidve majú už svoje mamky doma na dôchodku, či nerobia, každý deň zoberú deti, pomôžu, navaria, a deti sú také, že spia od siedmej (môj sa to nenaučil za tri roky a už to vzdávam, skoro trojročný, včera bol hore do pol jednej noci, s tým, že cez deň spal hodinku a ráno o šiestej uz bol hore fit a vyspatý, a bol by aj v škôlke, nebyť soplokaslov) no a takto sa parádne stíha variť, čítať aj si zabehať 😉 tie ostatné sú cca rovnako na p**u, ako ja a ako píšeš aj ty, len každá rôznym inym spôsobom. Ak máš k dispozícii 24 hodín, a si na to najmä sama, za okolnosti, ktoré popisuješ, tak sa nedá, a ten, kto tvrdí opak, tak klame, alebo je kúzelník. Cize pokoj. Raz sa skončí aj toto obdobie. Píšeš, že na tom finančne nie ste zle, ja byť tebou, keď už veľmi tie Vianoce, tak to vyriešim tak, že si normálne objednám vopred z reštauracie Vianočné menu (u nás som teda už evidovala takéto ponuky) a koláče dala tiež upiecť.

ivangeline
21. nov 2022

Je to len obdobie! 🙂 Hladaj pomoc. Aj vypisat sa je cesta ale tiez muz,rodina,kamarati.. Nech niekto donesie navarene. Pokeca s tebou. Zabavi deti s ruskom na tvari. ;)

radkaradix
21. nov 2022

urcite nemaju ostatne mamicky vsetko tip top ;) mnohe maju skvele dieta/deti, co len spia a papaju, alebo nevaria a objednavaju/nosi im jedlo rodina/vari muz, alebo nemaju upratane, alebo kombinacia vsetkych a potom maju cas este aj na kadernicku a manikuru :D :D

monikamama
21. nov 2022

Ja som tiez nic nestihala, ale to sa zlepsi. A to som mala tiez jedno dieta ktore spalo iba vonku, jednoizbovy byt a stale bordel. Teraz mam tri deti byt ktory ma 100m2 a vsetko stiham. To pride neboj. 🙂

lenka2232
21. nov 2022

Autorka odkial si? Prisla by som ti aj pomoct keby si potrebovala,syncek ma 1r4m,takze to uz nebude taky problem🙂

petricka22
22. nov 2022

Mas velmi tazke obdobie. Ten spanok chyba a clovek je potom nahnevany a unaveny. A je to trapne klise, no je to pravda, ze je to len obdobie. Aj ked sa ti zda, ze to trva nekonecne, ale bude sa to zlepsovat. Teraz si tu pre svoje deti, kasli na bordel, na kadernika, realne to tak ma maloktora, resp.taka, ktora ma pri sebe pomoc, alebo naozaj menej narocne deti. Nepozeraj na to, co jw na fb a ig 🙂 to je jedno velke klamstvo. Ak ti ma kto, tak si nechaj pomoct, nech si vies aj ty trochu oddychnut.

babulkomale
22. nov 2022

A ty chodis k tym zenam na 24 hodin domov?
To su bludy ze vsetko ma kazdy STALE tip top. To jednoducho technicky nejde. Cim skor to pochopis a prestanes zit vo svete iluzii IG, tym lepsie ti bude na dusi.
Mala som nespavca, bola som ako zombie.
Hrozne obdobie, aj som z toho ochorela lebo to trvalo pridlho. Vyzivna strava, vitaminy, niekoho na pomoc a vydrzat. Opakuj si ze vsetko raz skonci 🤜🤛