Ide o to,že odkedy sa mi narodil synček,snažím sa ho vychovať ako najlepšie viem.Odmalicka mu kupujem knižky,keďže sama rada čítam.Zacinali sme leporelami,potom sériami Kubka.Ked mal cca dva roky som mu kupovala malého zajačika pracovné zošity,bavilo ho lepiť nálepky a riešiť úlohy.Potom som mu kupovala montessori pracovné knižky,paw patrol pracovné zošity,aj úlohy pre škôlkarov.Jeho to baví riešiť úlohy,spojovacky,bludisko a pod.Nemyslim si že by som ho do toho tlačila.Sam si pýta že chce robiť "úlohy".Teraz má 3roky,učím ho čísla a farby.Zakladne už vie.Kupila som mu taký kalendár kde sú mesiace dní čísla a ročne obdobie.Sestra len krúti hlavou že čo toľko preháňam a kupujem malému blbosti.Ze kopa vyhodených peňazí to je a tie veci sa naučí v škole,na čo zbytočne ho s tým zaťažujem.Aj podľa vás to preháňam?
nevidim na tom absolutne nic zle a ani neznies, ze to prehanas 🙂 ved ho nenutis, evidentne ho to bavi
Ak to drobec prirodzene chce a baví ho to, treba len podporiť takéto aktivity.
Neprehanas kazdy ma iny styl vychovy.Tiez sme to robili.Sestra je asi ina je to jej vec, dieta...
Ked to dieta bavi tak preco nie 🙂 moja tiez je taka, a tiez uz teraz v 4 rokoch vie kadeco, aj anglicky sama sa uci, aj pocitat skusa a tak. Zboznuje tieto ulohy na riesenie, niekedy si to chce zobrat aj do postele pred spanim namiesto knizky :D
No aj tak ja som ho na to naučila,ja som mu to ukázala že knižky a tie pracovné zošity sú na svete.Podla sestry je to nutenie dieťaťa do tej činnosti.
Tiez som takto vychovavala dceru,bavilo ju to a vyborne na pamat bolo pexeso,mali sme ich rozne.
Sestra už deti ma? Robila som presne to isté s deťmi, hravou formou
Rovnako si mu mohla ukazat tablet, telku, plastove hracky.... Zvolila si dobre a kasli na reci sestry.
nútenie by bolo, keby sa vzpieral a ty si na tom trvala - keď ho to baví, je to preňho hra, ktorá ho navyše rozvíja, nepočúvaj nikoho a pokračuj, robíš to dobre
@sante81 Áno má staršie deti od môjho.Ona sa s nimi ani nerozprávala doma,pustila im telku a z toho sa naučili slovicka.Ja som môjmu čítala.
Skoro som zabudla na puzzle,to tiež mu kupujem odmalička.Teraz v pohode poskladá 60 dielové sám.Dojde zo škôlky a ide z regala si bere puzzle a skladá.Hovori že v škôlke také nemajú
Podla mna to nie su blbosti, knizky urcite nie a ani tie pracovne zosity. Ja mam skoro 3 rocnu a tiez ma velmi rada take ulohy a sama si ich pyta. V jej veku je uplne normalne, ze pozna farby (vie ich aj po anglicky) a spocita veci do 10, striha, lepi, maluje. Ked ho to bavi, urcite ho v tom podporuj dalej. Tiez u nas ficia puzzle a navliekanie koralok (cim mensie tym lepsie :D)
A baby ak mate nejaky tip na taketo zosity, napiste sem konkretne, nech sa inspirujeme navzajom 🙂
@natalala To aj u nás strihanie lepenie,maľovanie.Farbicky moc nemusí,ale a vodovodu farbou rád maľuje🙂
Nie, neprehanas vedies ho spravne ak je to formou hry. Prepac, ale sestra je z kolonky matiek - ved v skolke,skole ho nauci- su za to platení. Naco by sa trapila.Ale mozno sa mylim.
Take male dieta sa neda prinutit do cinnosti, ktora ho nebavi. Ak ho to bavi, sam to chce, urcite je to v poriadku. Dieta treba podporovat v zaujmoch, v akomkolvek veku.
Ako by to mohlo byt nieco zle? Ze svoje dieta rozvíjaš? Ano vela mam ma teóriu, ze deti sa najlepsie učia z telky, a nech, ty vies co je pre tvoje dieta najlepsie. Nútenie by bolo kebyze reve a ty stojíš nad ním s palicou…nerozumiem naco sa vobec takýmto niecim zatazujes. Moje trojročné dieta ma vzdy porazi v pexese a je mi jedno kto si o tom co mysli 😀
neprehanas bodaj by to tak robila kazda matka, ale dnes radsej milion hraciek a bordel z toho vsade a potom ten bordel matka roka zavesi na net😃
@natalala Ak mozem pridám fotku,prvé foto taketo som mu kúpila v Lidl.Sice píšu tam 5+ no tie úlohy sú celkom ľahké.Hladaj rozdiely,spoj rovnaké predmety,bludisko, rátanie a podobne.Stane sa že sú aj písmenká že prejdi ceruzkou,aj to skúša.A druhá foto to dostane na Vianoce
Ja som presne ako ty 🤭 milujem knihy, čítať... A k tomu vedie máj synčeka. Na každý sviatok a Vianoce je podmienka kniha a vôbec ma neštve6, že už ich nie je kam dávať.
Má 2.5r a pri knihách dokáže stráviť hodinu, dve. Rovnako montes a pracovné zošity si obľúbil, nenútim ho, sám si začne robiť "cvičenia". Ja v to absolútne nič zlé a divne nevidím, podľa mňa je to len dobré.
Naš vo svojom veku vie počítať do 10, ovláda viacero farieb, tvarov, porozprávam sa s ním ako s dospelák im, možno pre niekoho sú to zbytočné vedomosti na jeho vek ale mne je to jedno. Nebudem mu predsa brániť v rozvoji, keď vidím, že chce a baví ho to.
Len tak ďalej, máš šikovné dieťatko ❤️
Keby ho to nebavilo, poviem, ze prehanas. Ale bavi ho to, tak nie, neprehanas, rozvijas ho podla jeho zaujmov.
Myslím si, že to, čo ho učíš, nie je preháňanie. Základné farby sa učia aj v škôlke a niektoré čísla či písmená sa na dieťa nalepia tiež. Môže byť kľudne šikovnejší ako priemer, a teda rozvíjaš v ňom niečo, o čo má sám záujem, to je dobré. Len to neprežeň a neuč ho niečo, čo vážne ešte nepotrebuje, ako sú napríklad 3D tvary alebo celý dvojslovný názov zvierat (výr skalný 🙄) lebo už aj to som u maminky videla v tomto veku, a to je vážne už príliš. Hlavne, keď sa o to dieťa vôbec nezaujíma a len memoruje, čiže o týždeň to už, samozrejme, nevie.
Nepreháňaš. V mojom okolí to takto robí drvivá väčšina rodičov. Netreba samozrejme zabúdať aj na rozvoj iných oblastí - samoobslužné činnosti, sociálne zručnosti, fyzické zručnosti... Ale ak ho bavia pracovné zošity a knihy, niet prečo ho obmedzovať. Vieš, baví to väčšinu detí, takže je dosť možné, že keby sestra kúpila rovnaké zošity, jej deti by to robili tiež s radosťou. Jediné moje odporúčanie je, viac než na memorovanie (písmenká, farby, vlajky štátov a podobné), si vyberať zošity, knihy a aktivity zamerané na rozvoj logického myslenia.
@annm81 Sestra hovorí že pri týchto zositoch aj pri knihe treba byť pri dieťati a čítať mu,lebo úplne sám to ešte nevie.Preto ona nechce jej deťom to kupovať.
Ja sa čudujem, že ostávaš neistá po hodnotení osoby, ktorej podľa tvojich slov, dieťa vychováva televízor 🤷♀️. Tiež si myslím, že nepreháňaš. Keby tak malé dieťa nechce robiť pracovné listy, neprinútiš ho.
Ja tiež na tom nevidím zlé, od malička k tomu vediem aj ja svojho synčeka.. bude mat o mesiac 5 a už vie napísať svoje meno, vie čísla, je precízny pri úlohách v pisankach, nádherné maľuje, to som ho prihlasila aj do umeleckej školy, zo škôlky mu dali výkres na súťaž... Ale zase na druhej strane som, bola "poučená" že nie je dobre, keď všetko vie, lebo v škôlke vyrušuje a v škole ho nebudú mať radi , tak to ma zarazilo...
Nepozerá sa na šikovnosť, a ako dieťa napreduje, ale aby kráčalo s ostatnými prinajlepšom bolo pozadu..
Nie, podľa mna je to super a si dobrá matka, ktorá vidí čo syna baví a rozvíja ho. Super 🙂 Ke vidím ako veľa deti dostane namiesto knihy do ruky tablet, to je pre mna preháňanie