Prečo ste sa rozhodli mať iba dve deti?

alica2202
9. aug 2019

Zaujimaju ma dovody, ktore vas viedli k tomu, ze pri dietati cislo 2 ste si povedali stacilo (aj ked pochadzate napr. zo styroch surodencov, teda viete, co je to velka rodina, ale vy ste sa rozhodli pre mensiu 🙂 ja aj manzel pochadzame z troch surodencov. Kym on by chcel deti 3, pretoze trom je super, mne stacia dve. Moje dovody:
- prve tehotenstvo som mala bezproblemove, porod rychly, do dvoch hodin bol maly na svete. Aj toto druhe tehotenstvo zatial prebieha bez komplikacii, ale cely cas pocitujem taky vnutorny nepokoj, ci vsetko dobre dopadne, ci bude male zdrave a pod.
- hoci uz mam jeden porod za sebou a dalsi ma caka, pamatam si zivo bolesti, kontrakcie, sitie a vsetko s tym suvisiace. Absolvovat to vsetko tretikrat? Dakujem, neprosim. Neznasam nemocnice.
- mam strach o zdravie dietata. Prvorodeny nema ziadne zdravotne problemy (klop klop), modlim sa, aby aj druhe dieta bolo na tom rovnako. Ak ano, tretikrat osud pokusat nechcem.
- kedze som zena, tak musi byt aj malicherny dovod :D a tym su poporodne kila, ktorych sa mi ani tri roky po porode nepodarilo zbavit. Hoci sa snazim o seba starat, myslim si, ze vyzeram horsie ako pred porodom (celulitida, rozsirene zilky na nohach, krcove zily). Tym, ze neplanujem dalsie tehotenstvo, tak cim budu deti starsie, starostlivost o ne jednoduchsia, tym budem mat ja cas venovat sa viac sebe 🙂
- a myslim ze financne dovody sa tu tiez hodia. Mame hypoteku, rada by som ju mala z krku skor ako v 55-ke. Plus, nasi si nikdy nemohli dovolit dovolenku v zahranici, takze v tomto smere som nevyburena a chcem veela cestovat. Samozrejme s detmi 🙂

A co vase dovody?

elementissa
9. aug 2019

Každý by mal mať iba toľko deti, koľko je schopný uživiť. Narobiť si deti ako zajacov je maximálne nezodpovedné. Potom si ľudia beru pôžičky na všetko, lebo nevedia vyjsť s príjmami. Navyše, tri deti, podľa mňa nie dobre (aj my sme traja, aj sestra ma troch) - dvaja vytvoria koalíciu proti tretiemu a ten je vždy sám. Nikdy nie sú všetci traja na jednej vlne, vždy sú dvaja takí, čo sa majú radšej a ten tretí je mimo nich.. To je zleeee. Aj my to tak mame, aj sestrine deti aj všetky deti, kde sú traja (co poznám ja). Keď sú dvaja, tak bud sa majú radi alebo nie. Ale aspon nie je nikto ukrateny. A najmä - je nas tu už dosť. Fakt sa nepotrebujeme množiť, vyčerpali sme už extrémne veľa zdrojov Zeme a žijeme na ekologicky dlh. Ľudstvo treba riediť, nie vkuse produkovať ďalších vyciciavacov zdrojov.

jaron
10. aug 2019

@alica2202 z hľadiska bytových, schopností (zodpovedne sa o deti postarať, financie, čas atď.) sa nám zdajú pre nás dve deti optimálne.
Kedysi by som si síce vedel predstaviť aj tri (2 - 3 bolo také moje číslo), ale teraz už na to nemáme vek a tiež pri rôznom názore na počet detí by som ja osobne vždy dal väčšiu váhu manželkinmu názoru, ako svojmu.

janinah
10. aug 2019

@elementissa Naopak,ja si myslím,že dobre vychované deti =schopných dospelých od inteligentných rodičov nám treba na Slovenku aj v Europe ako soľ,"nevycicajú" ju takéto deti,tak to budú cigáni,moslimovia a migranti z Afriky.Je x iných spôsobov ako chrániť Zem,takto ozaj netreba rozmýšľať. My máme tri deti,keby sa podarilo,aj štyrri by sme brali,už to nestihneme kvôli veku a našli sme sa s manželom relat. neskoro.
@alica2202 prepáč,ale tvoje dôvody sú smiešne a táto diskusia "o ničom".každý nech má tolko detí kolko mať chce,môže /hlavne zo zdrav. dôvodov/,mne to príde akoby si potrebovala poriadne argumenty pre manžela..tak toto je len na vás.Deti sú bohatstvo,ja to v svojom veku už viem,viem ako čakám napr. na návštevu mojich dospelých detí,ak prichádzajú zo sveta,nepotrebujem majetok ani kariéru,potrebujem rodinu,deti,vnúčatá,čím viac ich je,bude,tým lepšie....ale k takému poznaniu sa dá dôjsť len životnými skúsenosťami a vyzretosťou/prosím bez urážky,tiež som bola mladá a maličké urevané deti mi šli na nervy ,ale ten čas trval strašne krátko,kým to bolo maličké a hlúpučké.../ predstav si kde a s kým chceš byť vo svojej 50tke,60tke a podla toho treba žiť

evittam
10. aug 2019

@alica2202 Suhlas s
@janinah
A preco? Lebo sme sa tak rozhodli. Vždy sme chceli dve deti.

klarissa25
10. aug 2019

My sme sa rozhodli mat iba jedno, a to ja mam 2 súrodencov a priateľ má 3 😉

marseillefan
10. aug 2019

- obavy o zdravie dieťaťa. Bližime sa s manželkou k 40-ke, kedy sa riziká rapídne zvyšujú a nerád by som stál pred ťažkým rozhodnutím ak by dieťaťu počas tehotenstva vyšli zlé výsledky testov
- naše dve deti sú vkuse v sebe, hádajú sa, bijú, kričia, robia hluk a ja osobne sa už cítim psychicky starý na to, aby toto pokračovalo ďalšie roky navyše...
- mať dieťa je pre mňa dosť náročné na psychiku - musíš predvídať a rozmýšľať, kde si môže udrieť hlavu, kde sa môže skotúľať dole schodmi, utopiť v bazéne, k tomu všetkému ho treba vychovávať, byť prísný aby nepozeral vkuse telku a milión ďalších vecí, čo je vekom čím ďalšej tým náročnejšie, keďže mám popri tom ešte aj dosť stresovú prácu

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janinah
10. aug 2019

@marseillefan môj manžel dostal naše posledné dieťa a svojho jediného syna k 50tke😉 nič lepšie našu rodinu nemohlo stretnúť....tým ťa neovplyvňujem,len ja už rodičovstvo v neskoršom veku viem porovnať s rodičovstvom v mladšom veku,preto mám tento názor...nevieš o čo prichádzaš🙂

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janinah
10. aug 2019

@marseillefan a strach z toho,ab y sa neskotúľal zo schodov je úplne nič oproti strachu,ked ti 19r. dcéra oznámi,že ide žiť do Kolumbie...a nič nenarobíš,len sa musíš nastaviť v hlave,inak by si sa zbláznil...

marseillefan
10. aug 2019

@janinah no keďže mám dve deti, zhodou okolností viem veľmi presne o čo prichádzam :D btw, hovoril som len za seba, každý sme iný a niekomu padne dobre dieťa v pokročilom veku... nikoho neodhováram.

iwesska
10. aug 2019

1.Lebo 2 sekcie a otehotniet zakazdym s vidinou operacie nie je to,po com tuzim. Uz pri druhej som mala problem s jazvou,.Keby som rodila ako visna a mala bezproblemove porody,kludne aj 3-4 by som mala.
2. Financne hladisko. Uz teraz toho mame nad hlavu. Nie male,ale skor vacsie deti su financne narocnejsie - viac oblecenia,viac stravy,viac poplatkov, kruzky atd..Chceme aj zit,nielen zivorit.

pieksamaki
10. aug 2019

@janinah
Je vidiet ze mas dozrety nahlad....

Hlavne ze cakas,kedy pridu dospele deti a podelia sa o zazitky s tebou....a tak....co hlavne potom drzi cloveka pri zivote,ze ma to este zmysel.......

vilma7
10. aug 2019

Kvôli veku, začala som pomerne neskoro, mať menej, asi si prajem aj tri.

diewcatqoo
10. aug 2019

My mame zatial jedno a zatial nie sme 100% rozhodnuti, ci budeme mat aj dalsie. Tretie by som asi uz nedala a a obdivujem vsetkych rodicov, ktori vychovavaju 3 a viac deti.

blackcat8885
10. aug 2019

Dôvody sú praktické, máme 3izb.byt a financie tak aby sme 2 deti uzivili. Keby to bolo inak a viac € a dom tak kludne 3 deti. Chcem im dať, čo môžem a pri troch by sme sa museli viac uskromnit a už teraz to je tak akurát s peniazmi

extempore
10. aug 2019

Napíšem za seba - porodila by som bez probl3mov ešte aj 4 deti, tehotenstvá v pohode, z pôrodov žiadnu traumu nemám - práve naopak. Dve deti sú tak akurát. Ja som karieristka, neznášam byť na materskej.

janinah
10. aug 2019

@blackcat8885 známi v 3izbáku 5 detí,tiež nechápem ako sa pomestili,oni -rodičia večne vysmiati,pozitívne naladení,deti slušné....veľa sa dá,ak človek chce😉

sintra
10. aug 2019

Mne pridu dve tak akurat.

fialka1318
10. aug 2019

Ja chcem len jedno viac nie aj to mame tazko a znova si to prezit neprosim ...nakolko sme po uspesnom ivf ,tolko 1000€ co me do toho behom roka dali vie vystavit ,uz budeme mat po 30tke zanedlho preto dalsie uz nechcem..toto je vytuzene ,dame mu co budeme moct,postaram sa najlepsie ako budeme vediet a staci 🙂 nas je vela surodencov a nikdy by som velku rodinu nechcela..

zuzinapipina
Moderátor
10. aug 2019

@janinah len by som k tomu dodala, male deti ani bábätká nie sú hlupucke 😉sú omnoho múdrejšie než my dospeláci 😊 a vdaka nim sa veľa naučíme a pochopíme 💜

bluka2
10. aug 2019

Mne sa zdá, že s tými 2 deťmi sa ešte dá naplno venovať nejakej práci, čo človeka napĺňa. Lebo deti rýchlo odrastu, tak je fajn mať ešte niečo iné zaujímavé na robote... A s viac deťmi mi to príde ťažko

taga
10. aug 2019

Mať o 5 rokov menej isto by som chcela ešte tretie .. ale teraz je aj to druhé stále malinké, kým by prišiel čas na tretie, už by sme to nezvládli . Škoda, že som muža nestretla aspoň o 5rokov skôr...

zloba_z_pd
10. aug 2019

@elementissa preboha to co píšete

vespertine
10. aug 2019

My žijeme v BA, kde je všetko šialene drahé. Mame dve malé deti, a už teraz vidím, keď chcem dat staršiu dcéru na plávanie, že nemáme z čoho. To sú strašne pálky za všetko. A ako budú deti rast a niečomu sa možno aj reálne venovať, plus škola, výlety...teraz chodíme na kúpaliska, kde je pre deti vstup zdarma, keď za nich budeme platiť tak neviem, či pôjdeme raz za mesiac v lete ci ako...ano,je to síce Bratislava, ale ja som učiteľka, takže ani keď začnem robiť po RD, nebudeme milionári. Tretie by sme finančne neutiahli. Tiež už nemladneme, a človek keď chce riešiť hoci len korunku na zube...ach no. Aj mi to je trápne, že je to všetko takto o peniazoch, ale žiaľ je. Ak nechceš žiť niekde na lazoch dlhodobo. Plus klimatické zmeny, svet sa mení, ktovie aký bude za pár rokov...A v neposlednom rade áno, tretie tehotenstvo a tretie uplakane bábo by som ja už psychicky ani fyzicky nedala. Som sociálne izolovaná, mierne pribrata, aj to co som zhodila dalo riadnu námahu...deti nám nemá kto postrazit, ani len vyzdvihnúť zo škôlky, už teraz vidím, že občasná opatrovateľka bude nevyhnutnosť, keď budeme obaja v práci...Je pekné mat veľkú rodinu, keď je človek možno mladší, ale zároveň ma už zarobené alebo zdedene 😀 Už potrebuješ trebárs ten dom, čo je úplne sci-fi pre mňa.

tosomja
10. aug 2019

Ja mam 8 súrodencov 😉 stále som hovorila, že chcem byť ako moja mama, žiaľ, už to nestíham. 😋 Srandujem. Mam 9rocnu dcéru, ja mam 34rokov, bývalý nechcel ani to jedno, aspon sa tak vyjadril, teraz je rád, že ma aspoň ju. Ja, vsak, ešte chcem deti, aspon jedno. Mam rada deti, hoci sa hovori, ze cudzie môžeš pomojkat a vrátiť. Dúfam, že budem mať ešte. Jedno, dve....ako priateľ zariadi 😁

spinone
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
miamaria
10. aug 2019

@alica2202 Rozhodli sme sa preto pre 2, lebo je to pre nas akurat, ci financne, na byvanie atd, urcite sme nechceli mat jedinacika a je to super, ja mam 4 surodencov, muz je sam

lusyc
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
siska53
10. aug 2019

@alica2202 skor som.presvedcila samu seba nejak, ze to uz nie je vhodne... Muzov otec je na voziku, finance prispievame a plus zdravotny stav mojho draheho.. starsi syn ma adhd, poruchu pozornosti..no neviem..teraz uz urcite nie...aj vek stupa, uz mame.44r... aj ked som este take dva roky dozadu dufala, ze sa nahodou podari..
Ale on nechcel.ani predtým, hlavne z finančných dovodov..ja som.bola na tretie nastartovana najma pocas rodicaku, ze by to bolo fajn otehotnieť tak, ze male sa narodi, ked mala.bude mat 3r... Potom to uz trochu klesalo, aj kocik som.predala...