Prosím Vás neberte to ako urážku, ale vždy ma zaujímalo prečo matky, ktoré nedokážu uživiť ani jedno dieťa, majú ďalšie? Ja sama mám len jedno a chcem mu dopriať všetko čo je v mojich silách, zarábam viac než je priemer a vôbec si neviem predstaviť zvládnuť uživiť aj ďalšie.
Takisto nechápem matky, ktoré sú si vedomé, že všetky ich deti budú mať nejaké postihnutie a aj napriek tomu sa rozhodnú množiť.. a neskôr ich každý obdivuje.. mne to príde skôr sebecké.. samozrejme hovorím o vážnejších postihnutiach, pri ktorých nie je možné žiť plnohodnotný život.
@klarissa25 poznám viacero prípadov, kedy sa páru narodilo ťažko zdravotne postihnute dieťa a neskôr im na genetických vyšetreniach ukázalo, že aj ďalšie sa tak narodia, no napriek tomu sa rozhodli otehotnieť a teraz sú väčšinou deti v DSS alebo stacionároch
@klarissa25 možno to myslela tak, že keď už rodičia majú postihnuté dieťa, trebárs si dajú urobiť genetiku a tam zistia, že obaja prenášajú nejaký poškodený gén
Mali sme totiž jeden taky pár v ambulancii, mali prvého syna s ťažkým poškodením mozgu, bol prakticky ležiaci, hoci po narodení vyzeral v pohode, prejavilo sa to až po pár mesiacoch, potom sa im narodila dcéra, zdanlivo zdravá, no po roku už bolo jasné, že aj u nej sa začína prejavovať podobne ochorenie, síce nie v takej miere, ale nie je schopná žiť samostatne, nevie rozprávať, chodí len s barlami. Vtedy si už dali urobiť testy, lebo im to bolo podozrivé. Výsledok bol, že obaja majú nejakú zriedkavu genetickú mutáciu istého chromozómu. Všetky ich deti by mali podobné poškodenie. Ona sa dala okamžite sterilizovať.
Keby mali iných partnerov, bolo by to úplne v poriadku, gen by sa nepreniesol. Bohužiaľ, oni sa stretli práve obaja nositelia.
Čiže sú aj také prípady
@autorka a na toto mám strašné nervy. Vieš čo sa teraz deje v mojom okolí? môj blízky rodinný príslušník mal dlhoročné manželstvo, bol alkoholik a stále je. Žena sa s ním rozviedla a on si našiel 18 ročné dievča, ktorému po 3 mesiacoch spravil dieťa, lebo on kondóm nosiť nebude. Prešiel rok a ona je znovu tehotná, išla na interupciu. O dva mesiace vieš čo? je znovu tehotná a teraz jej už interupciu neurobia, takže budú mať dve deti, žijú u jej rodičov v detskej izbe, on chlasce a nemajú čo do huby, hlavne, že na fajčenie s deckom na rukách majú peniaze.
Toto je podľa mňa ODPAD spoločnosti a len mi to potvrdzuje, že aký išiel, takú našiel. Obidvaja totálne mentálne brzdy, ona nikdy nepracovala, nikdy z nich nič nebude a je mi z toho zle. Takže často je dôvodom NEZODPOVEDNOSŤ, ľahostajnosť a primitívnosť a s tým moc nie je čo urobiť.
ulohu v tom podla mna zohrava viacero faktorov, nepausalizovala by som, su zeny, ktore proste neriesia antinkoncepciu (financne ci nabozenske hladisko, vzdelanostna uroven - prakticky netusia ako veci biologicky prebiehaju), niektore maju nepravidelny cylus a nesleduju si to a zrazu bum su v 5. mesiaci, dalsie maju nasilnickych
muzov, ktorym slovo nie nic nehovori, nemaju prostriedky aby muza opustili…si predstav, ze zijes v nejakom zapadakove a skoncila si ZS, s prvym ktory sa pritrafi si urobis 3 deti, nemas nic, nevies nic, co mas zo zivota, sem tam sex a len tie deti….to, ze ty tomu nerozumies je ok, ale nesud kym nie si v rovnakej situacii a nepoznas okolonosti
Všímať si a riešiť iných ľudí,je to najhoršie čo človek môže pre seba spraviť a keby ľudia dali do riešenia svojich sračiek toľko energie, čo dávajú do riešenia iných ľudí ,myslím že by sme všetci mali po problemoch
@jaskolka tak už rozumiem ako to myslela..
@minenkas najviac mnohodetných rodín je v skupinách ľudí s nižším IQ a nulovou finančnou a sociálnou gramotnosťou. Takýto ľudia spoločnosti prinášajú viac nákladov ako prospechu. Preto je namieste starať sa o to, aby takýchto rodín nepribúdalo, práve naopak. Zatváraním očí a komentármi "nech si každý rieši svoje sračky" akurát posunieme v budúcnosti Slovensko do ešte väčších hovien. Aby sme sa ako krajina neposúvali dozadu, potrebujeme zvyšovať počet gramotných ľudí a nie naopak. A to môžeme aj tým, že sa o tom bude nahlas hovoriť.
@melanta lepšie by som to nenapísala. A to sú tí istí ľudia, ktorí napíšu "riešte si každý svoje sračky" a potom nadávajú na systém a kto všetko míňa ich dane. To budú tiež nejakí mentálni atléti. 🙄
aj by som sa urazila.... ale mna neurazí hoci co... ja zasa nechapem prečo je niekto tak sebecky ze vlastnemu dietatu nedopraje surodenca ktorý s nim pojde zivotom ked tu uz nebudu rodicia... a prepac mam 2 ZTP deti a vobec som necakala ze budu postihnute, proste nevyberies si... takze zvaz svoje chapanie reality zivota a neodsudzuj ine zeny za ich "rozhodnutia" jtore si casto ani same nevybrali
@kacena4 nemyslím, že je na mieste, aby si sa urazila. Vnímam ťa v pár diskusiách a hoci nie vždy súhlasím s tvojim názorom, myslím, že si žena a mama na mieste. Bavíme sa podľa mňa primárne o ľuďoch, ktorí majú deti napriek tomu, že na to nemajú prostriedky. O tých, ktoré tu potom píšu, ako majú dlhy, exekúcie, muža roky alkoholika atd a nemajú čo obliecť svojim 4 deťom.
Nerozumiem ako taká ako TY sa mohla na množiť. TY sa čo staráš koľko má kto deti. Co chceš robiť charitu. To že si sa rozhodla mať len jedno dieťa je to tvoj problém. Za mala dobré všetko mu dáš ale hodnotu ked vy tu ako rodičia nebudete a nebude sa mať na koho v živote spoľahnúť tak to už bude asi horšie. To že chceš dať mu všetko v poriadku ale čo sa TY staráš koľko kto má deti je to ich vec. A množia sa potkany v laboratoriu nie postihnuté deti. TY si ako dovoľuješ tu napísať že postihnuté deti sa množia. TY máš zdravé dakuj bohu. Ja som mala postihnuté dieťa zomrela teš sa s toho tvojho a nestaraj sa či ma niekto 3 -5 alebo 10 postihnutých deti to je jeho problém nie tvoj. A len tak pre zaujímavosť predstav si že moja mala byť zdravá lekár urobil chybu pri pôrode bola postihnutá a čo som ju mala ísť odniesť k lekárovi nech sa o ňu stará. To že si zdravá teraz aj tvoja rodina neznamená že sa nič v živote nemôže stať. Ludia voči postihnutým majú predsudky každý nech sa stará o seba. A ked už sú ústavy plne ako píšeš pre postihnuté deti. DD sú tiež plne starých ľudí čo ich väčšina ich deti odopla a odložila ich na dožitie do DD len pre svoju pýchu a ako odpad tak že ak by boli každé deti zodpovedne čo im rodiča dali jesť utierali im zadky a dali ich vyštudovať tiež prečo končia starčekovia a starenky v DD lebo ich deti nepoznajú kompromis. Všetko sa dá ked sa chce. Aj dospelý čo svojich rodičov odložili do DD sa tiež nemali množiť či ako tvoj názor. Nikto TI to tvoje decko neberie a nestaraj sa do druhých. Asi nemáš žiadne svoje starosti nemám problém tak sa starám do druhého. Dakuj každý boží deň bohu že máš zdravé a daj pokoj ľudom čo sa starajú o postihnuté je to každého vec koľko deti má a či má zdravé alebo postihnuté.
@minenkas všetko by bolo fajn a neriešila by som ich vôbec, keby mi kazdu chvilku nevyskakovali nejaké zbierky a keby matky doslova nezobrali o Eura na chleba. Bohužiaľ aj ja prispievam na tieto sociálne prípady a nie som veru nadšená
@minenkas moje dieťa tiež vyštudovali VŠ, dostalo byt, čiže sme mu zabezpečili myslím veľmi dobrý štart do života. Lenže ľudia, o ktorých tu píšeme, ktorí majú deti hoci na to nemajú (viď moja reakcia pre kacena4) nikdy nezačnú od seba, pretože na to nemajú kapacitu. A preto je podľa mňa úloha nás ostatných sa tejto téme venovať a otvárať ju. Samozrejme nielen tým, že budeme o tom hovoriť, ale že aj pomôžeme. Keď nie každý, aspoň časť z nás.
Mam kamaratku. Normalna, slusna, pekna baba s VŠ... (to byvala) ... nasla si pracu, kde jej sef chodil do nejakeho nabozenskeho spolocenstva.. postupne tam zacala chodit aj ona.. a obrat o 180 stupnov.. uplne jej tam vymyli mozog... katastrofalny nazor na ockovanie, na aniball, na vsetko... nasla si o 20rokov starsieho. Otehotnela.. na ziadne 3d sono nesla, vraj dieta ma v bruchu odpocivat a nebyt ozarovane 😀 a ze ake sa jej narodi ,take vychova... (nastastie je maly zdravy, ale keby sa narodil s nejakou vaznou diagnozou?) ...chlap sa na nu vykaslal, ona ostala sama s dietatom, bez byvania, bez penazi, s vymytym mozgom, stara sa o nu mama a ona veselo hlasa ako sa jej paci na materskej a keby mala s kym rodi kazdy rok.. a je spokojna.. bez zazemia, bez byvania, bez logickeho myslenia .. nechapeme nikto.. zial, nikto jej nedokazeme vysvetlit, ze nerozmysla dobre.. este my sme vsetci naokolo mimo, ze sme sa dali zaockovat, ze sa kremujeme Bioilom aby sme nemali strie, ze citame na internete clanky o porode... no skoda reci nad takymi ludmi... 🙂
Ja zas nerozumiem ako nejaká matka ide dat svojmu dieťaťu všetko, ale nedopraje mu surodenca.samozrejme ak sú na druhé [ aspoň druhe] dieťa podmienky a treba sa len máličko uskromniť.Mam v okolí 4_5 denne rodiny.tie deti majú všetko potrebné ( dovolenky na maledivach ani 150 hraciek na osobu k potrebnému neratam) a deti sú slušne a úspešne. Spoluobčanov nekomentujem.tam zlyháva štát, načo by sa krotili v množeni keď všetko majú zadarmo a deti im zaručujú preplávať životom bez roboty.
Môj syn mal byť podľa lekárov postihnutý. Bolo ťažké to s manželom prijať,ale rozhodli sme sa. Je to naše dieťa.
A keď je naše,tak so vsim vsudy.
No,niečo sa stalo....asi menší zázrak. Alebo,medicína nie je až taká perfektná,no syn je zdravý.
Keby som mohla,mám ešte aspoň tretie. No vďačná som aj za tie dve
Nikdy v živote nevieš,čo ťa čaká.
Čo keď človek ochorie,zabijú ho rodinní príslušníci?či vzdajú sa ho?
A to isté s kopu deti. Netreba riešiť,kto ma koľko detí a či je schopní dať všetkým domy a auta.
Nikdy nevie rodič,či sa dožije kym jedno dieťa začne ZS,či SS,či.....
Keď zarábaš viac než priemer a nevieš si predstaviť uživiť ďalšie tak je chyba v tebe..😄
@cocolino234 no a v osadách henten tvoj prípad co máš na očiach vynasob *100
Zbytocna tema. Ak si spokojna stym ako to mas ty .. naco riesit druhe zeny? Odsudzovat? Citit sa lepsie ako oni? Nie vsetci co maju viac deti su na pokraji nudze. Su aj velke rodiny a zivot maju zariadeni krasne. A tie socialne slabsie .. tam vzdy bolo vela deti vdaka nevzdelanosti atd.
@janinah ja si zase myslím, že matka má myslieť aj na seba. Poznám ženu, ktorá má jedno dieťa a druhé už nechcela lebo z prvého si nesie veľkú traumu a nikdy v živote by som ju nenazvala sebeckou za to, že sa rozhodla mať jedináčika. A čo sa týka súrodencov, tak nemôžeš očakávať, že je to nejaká túžba do budúcna. Ja mám súrodencov, ktorých vlastne nemám a to sú traja, bližší sú mi priatelia. Takže skôr tento pohľad mi príde sebecký. Každé DIEŤA túži po súrodencovi, ale nie navždy budeme deti. A áno, túžia po nich aj dospelí, každý chce najviac to, čo nikdy nemal. Ale to je život, nebudem za to o matke hovoriť, že je sebecká. Radšej jedno dieťa a mentálne zdravá a šťastná mama ako mať dve deti, kedy to žena psychicky nezvláda a vplýva to na celú rodinu.
definuj - veľa detí...
to je tak nekonkrétne že až...
@deti95060810 ja by som definovala veľa detí tak, že ich je veľa vtedy, kedy ich nedokážem uživiť a do takéhoto štádia by sa vedome nikto nemal dostať. Inak nech ich má aj 10, sledujem také rodiny, ktoré majú adoptovaných 10-12 detí ale sú finančne zabezpečení a majú všetko. 🙂
Štatistický je na s ženu cca1, 6 dieťaťa.. To je katastrofa,. Mila autorka a nie množenie.
Inak nejde. I z hlavy ten prípad z Lamača, kedy sa 18.rocny hodil pod vlak...
Potom máa jedináčika, keď mu prepne, zrazí auto, dostane CA... Ja som vždy chcela vnukov, možno som sebecká, ale mam ich. 🌞
@cocolino234 môžem sa opýtať (len tak zo zaujímavosti), prečo jej neurobia ďalšiu interupciu po dvoch mesiacoch? Ďakujem
Autorka: neverím, že existujú matky, ktoré dopredu vedia, že ich dieťa bude celkom určite ťažko postihnuté a napriek tomu sa ho rozhodnú priviesť na svet. Skôr si myslím, že dúfajú, že postihnuté nebude.
@kacena4 Neviem síce, prečo by si sa mala uraziť, ale prečo ty urážaš ženy, ktoré sa rozhodli mať len jedno dieťa, že sú sebecké? Mám sa ja cítiť urazená? Necítim sa tak. Lebo nezastávam názor, že najlepšie, čo môžeš dieťaťu dať, je súrodenec.
Ako vie matka ešte pred pocatim ze jej deti budú postihnuté? Ale tomu prvému dotazu nerozumiem ani ja...