Moju 6-mesačnú dcérku od narodenia umýva svokra

16. apr 2023

Dobrý večer prajem,

už neviem čo robiť. S priateľom bývame u jeho rodičov. Doteraz bolo všetko v poriadku aspoň som si nikdy nevšimla žiaden problém medzi nami. No pred mesiacmi sa mi narodila dcérka a vtedy to začalo. Je to moje prvé dieťa a priateľova mama sa hneď ponúkla, že mi bude pomáhať a ukáže, ako sa o také novorodeniatko starať. Postupne som od nej odpozerala čo a ako a samozrejme som sa o moje dieťa chcela starať sama a to sa jej očividne nepáči. Malá má pol roka a ja som ju si ju ešte neumyla. Stále to robi oná a ja ako trúbka na ňu pozerám. Minule som jej povedala, že to urobím, tak že nie ona ju umyje. A keď je u nás priateľova sestra tak povie jej nech ju umyje. Cítim sa vtedy veľmi zle a je mi to nepríjemné. Ja si ju ako osobu vážim a nedovolím si byť drzá. Veľa krát sa stálo, že mi malú zobrala z rúk, že ju chce ona. Povedala som si šak dobre je súper, že malú ľúbi. Bola chorá a len sa pchá ku malej a pcha. Keď jej priateľ povedal, nech si drží odstup, tak sa urazila. Samozrejme o par dni dieťa teplotovalo. Minule ju trebalo pripraviť na spánok, tak som jej povedala, že ja to urobím vyzerala, že je s tým v pohode, no očividne to tak nebolo. Ďalší príklad, malá plakala nedala sa utíšiť, tak som ju tíšila na rukách a ona stále len daj mi ju daj šak pozerám dobre šak neplače. Urazila sa s tým, že jej nechcem dieťa dávať, že čo si ho ona nemôže brať. Ostala som ako obarená. Nikdy som nikomu nezakázala malú brať aj keď sa mi nepáčilo, ako s ňou manipulovali a rozprávali. Dneska som ju počula o mne škaredo rozpráva a dosť ma to zabolelo. Že som sa trocha naučila robiť s dieťaťom, tak ju už nepotrebujem. Že som jej povedala, že si dieťa na spánok pripravím sama, tak dobre že na mňa nevybuchla a že ja nie som v poriadku. Veľmi ma to ranilo. Véd je to moje dieťa a je samozrejme, že sa chcem o neho starať. Keď chce nech pomáha ale šak nie tak, že teraz všetko ona. Priateľovi sa zdôveriť nemôžem, lebo si hneď svoju matku zastáva. Nemôžem sa mu ani zdôveriť s niečím ohľadom malej, lebo jej to hneď všetko referuje a zo mňa robí neschopnú. Navrhla som mu aj odsťahovanie, tak pre neho to je skoro. Inak je to naozaj úžasný chlap. Neviem ako to riešiť. Je mi neprijemne byť v jej spoločnosti. Čo mám robiť? Porozprávať sa s ňou? Ako, keď sa za všetko hneď uráža. Nechcem ešte viac pokaziť naše vzťahy, no keď to tak pôjde ďalej a priateľ sa ma nezastane ostáva mi odísť domov.

maxalla
16. apr 2023

Trvaj na odstahovani.

iffushka
16. apr 2023

Ten tvoj chlap nebude taký úžasný, neklam sama sebe. Váš vzťah nedopadne dobre. Odíď.

milanemila
16. apr 2023

Nie je normalne, ze mala ma pol roka a ty si si ju este ani raz nemohla okupat 🙈 nie je normalne, ze svokra z teba robi neschopnu zenu/matku a rovnako nie je normalne, ze sa nemozes zverit partnerovi a ze aj on by z teba potom robil neschopnu. Podla mna to teda az taky super chlap nebude, ked sa nevie zastat vlastnej zeny a podporit ju. Trvala by som na odchode a aj urcila nejaky cas, napriklad 4 mesiace (alebo kolko chces) a upozornila ho, ze v tom case sa stahujes s nim alebo bez neho 🤷🏼‍♀️

zuzanka.zuzu
16. apr 2023

o čom sa chceš s ňou rozprávať keď bývaš u nej? 😀 rodičov máš kde? nemáš alebo sa k nim nedá? prečo máš dieťa s priateľom a nie manželom? (i keď teraz dobre, ľahšie sa ti odíde, ale toto je zle od začiatku) prečo ten tvoj úžasný chlap nerieši vlastné bývanie ale spinkáte v jeho detskej izbe? nie je mu ani trochu k*k*tno? no ak nie a ešte mu je krátko u maminky, tak čau... ani nikomu nehovor, že si si doteraz nekúpala vlastné dieťa, hlavne nie sociálke 😉 túto časť úplne vynechaj, aby sa to neobrátilo proti tebe.
PS: si predpokladám dospelá a svojprávna, ty nemáš čo "ostáva mi odísť domov", ty si matka, máš sa postarať teraz už sama, nie ísť pre zmenu do inej detskej izby... z dažďa pod odkvap, moja, z dažďa pod odkvap.

h2
16. apr 2023

Fakt úžasný chlap, priam fantastický! 😒

ankare
16. apr 2023

Tu pomôže len odstahovanie. Buď Vás ako rodiny, alebo Ty s dcerkou. Držím palce!

miadi
17. apr 2023

Uff to je hrozne! Ty mas 15rokov Alebo si nejak nesvojpravna? Tvoje dieta mà pol roka a uz ho mohli kupat vsetci okrem teba??? Chlap ktory z teba robi neschopnu nemoze byt fantasticky. A Hlavne nie taky co nechce odist od mamicky hoci uz je otcom. Uplne prve co by si mala urobit hnet dalsie kupanie vlastneho dietata sa postaraj ty! A druhe dat ultimatum tvojmu uzasnemu priatelovi nech si vyberie zivot s tebou v podnajme alebo nech teda ostane doma u mami. Ty Musis byt riadne udupana prevalcovana ze si pol roka matkou no nikdy si vlastne dieta nekupala .Ze si toto dovolila. A teraz si zistila ze jeho mama ta nema rada a babatko si choro prisvojuje. Ty si mama mas pravo na svoje dieta . Este to budes mat tazke.

andreatytler
17. apr 2023

Nechces este viac pokazit vase vztahy. Ake vztahy? Ved ty si pre nich nikto, uplna hlupana a soplana, ktora nie je schopna sa postarat o vlastne dieta. A vlastne maju pravdu. Ktora mama si necha takto skakat po hlave? Pol roka sa pozeras na to ako ti proti tvojej voli niekto iny kupe dieta? Ty by si sa snad prizerala aj keby ti ho cudzi clovek bral na ulici. Ved sa trochu vzchop. Si teraz mama a musis sa byt za svoje dieta. Oni ta tam len trpia aby ta mohli ponizovat. Doteraz bolo vsetko fajn, lebo si hrala svoju rolu poslusnej hlupane, ale pri prvej najmensej znamke odporu z teba spravili nevdacnu bosorku. Preco stojis o dobre vztahy s takymito ludmi? Nikdy, nikdy s nimi dobre vztahy nebudes mat.
Jedinne riesenie je ze si nabrusis pazure a vyceris zuby a budu sa ta bat a respektovat.
Musis byt velmi rozhodna a trvat na svojom. Vysvetli svokre ze si vazis jej pomoc ale odteraz to bude inak. Bude ho mat na kocikovanie kazdy druhy den a to je vsetko. Ze uz dlho sa necitis komfortne tam kde ste, ako si ho ona kupe, berie a ohovara ta.
Nastane peklo zo svokrynej strany a vtedy este len uvidis aky je ten tvoj priatel uzasny. Nevadi. Tomu hlupakovi treba ultimatum, ze sa so 3 mesiacov stahujete alebo sa stahujes sama.
Ak sa nevzchopis a nezacnes bojovat, podla mna si na najlepsiej ceste stratit dieta. Ved tvojej svokre staci zajst na socialku a povedat ze sa nedokazes postarat o svoje dieta, lebo ani nevies ako ho okupat. A bude to pravda.

viera
17. apr 2023

Treba jej povedat, VY STE SI vychovali svoje deti a my(priatel+ty)si vychovame svoje… Lenze zjavne slovo MY tam chyba…A sice opisujes tvojho muza ako pana UZASNEHO ale teda “Priateľovi sa zdôveriť nemôžem, lebo si hneď svoju matku zastáva. Nemôžem sa mu ani zdôveriť s niečím ohľadom malej, lebo jej to hneď všetko referuje a zo mňa robí neschopnú.”
Tak tu nieco nebude s kostolnym poriadkom…

viera
17. apr 2023

@maxalla
@iffushka
@milanemila Ak ma kam odist,lebo nie vsetci maju tu moznost..Ale presne tak…Ja uz by som bola za horami za dolami

beata_k
17. apr 2023

Odstahovat. Uz vcera bolo neskoro. Nechala si to zajst az prilis daleko.

cacianka
17. apr 2023

Všetky tu dobre píšu,
Začni už dnes, okup dieťa skôr ako svokra, ulož spať skôr ako svokra, a žiadne 3 mesiace nečakaj.
Od 1.5. už môžete byť preč, takže tomu " uzasnemu" neschopakovi to jasne povedz buď ideme preč alebo pôjdem preč ja a dieťa. Nič viac. Ani slovko, ale o 2-3 dni, keď budú niekde vonku, zbal veci sebe a dieťaťu a choď domov . Vopred sa so svojou rodinou ale dohodni, priprav si tam zázemie, a potom odvoz

mimi2120
17. apr 2023

V zuboch by som roztrhala toho kto by si takto nárokoval na moje dieťa. Riešila by som to skôr ako začne male viac vnímať a chápať čo sa deje okolo neho.

nikpa
17. apr 2023

Ty si matka a tak sa musíš aj správať. Za svoje dieťa sa máš vedieť postaviť aj keď to niekedy nebude príjemné. Ak treba tak aj zvýšiť hlas a dať rázne najavo, že to bude ako ty povieš, nie svokra. A keď nepočúvne, viac neopakuj ani sa nedoprosuj aby si mohla svoje dieťa okúpať alebo čokoľvek iné. Proste si ho zoberiem a urobím to, napr. aj skôr keď nebude svokra doma a potom jej to len oznam. Mala je už okupana a od dnes ju kúpem už len ja! Viac nedebatuj. A takto so všetkým, proste musis byť ráznejšie a trvať na svojom aby to svokra pochopila. A čo povieš, to aj sprav. Chlapa máš chumaja 🙄 toto sa neskončí dobre.

chrumka333
17. apr 2023

Buď sa odstahuj, alebo jej povedz svoje,by mi nevadilo keby bola aj mesiac urazená :D

janinah
17. apr 2023

Tak to dopadne.ked si neasertivna rejme aj submisivna žena robí dieťa s priateľom a bez vlastného bývania.Bud sa postavia za seba a svoje dieťa alebo sa budeš naďalej trápiť.My ti môžeme len radiť.urobit to musíš ty.

patka_673
17. apr 2023

osobne by som trvala na odstahovani sa alebo by som sla sama. takto ako fungujes teraz, to dlho nevydrzis, ako sama sa cudujem, ze si to takto dala doteraz. dieta v takejto rodine nikdy nebude tvoje, budes len ta, co si ho porodila

daniela2202
17. apr 2023

Tolerovať alebo odsťahovať

zorkahorka
17. apr 2023

Tu treba jasne urcit pravifla a hranice. Svokra je na rozmaznavanie a vypomoc, nie vychovu tvojho dietata. Prioritne by to s nou mal riesit tvoj muz. Ak to nepojde, hod s nou rec este raz ty. Ked aj za cenu hadky. A ako ti radua hore - predbehni ju a vykup sama
Co znamena,ze je skoro sa odstahovat?

trgypadl
17. apr 2023

Prec prec prec.... Peklo este nezacalo, ale nastane... Toto je este jemny odvar zaciatku

anjelicek26
17. apr 2023

Svokra ju berie ako dalsie "svoje" dieta vo svojej domacnosti... rob vsetko pre to, aby ste sa odstahovali cim skor... ako babka moze byt uzasna a starostliva - ale to znamena OBCAS odbremenit maminu dietata od povinnosti, zobrat dieta pokocikovat ci babysitting, ked ma mama nejake povinnosti, a nie preberat vsetky rodicovske povinnosti na seba... nesla by som do ziadnych konfrontacii ani konfliktov, verim, ze to robi, lebo malu miluje... ale odstahovat sa je jedine riesenie vyriesit to elegantne. Zasluzite si sukromie tak ako tak. Aj keby to ma byt 1-2 izbak, bude vam tam lepsie, kludnejsie. K babke mozete chodit vikend ci prazdniny...

solange7
17. apr 2023

Tak tam nestoj ako taka knedla a vezmi iniciativu do svojich ruk. Nebudes drza, len sa budes normalne asertivne domahat svojho. Odteraz budes kupat a zaobstaravat dieta ty a bodka. Svokra nemoze povedat na to ani ň.
Mozno ta ohovara lebo ta berie ako neschopnu a este k tomu aj submisivnu tichu sedu mys, ktora si nevie presadit svoje. Posobis tak z toho co pises, prepac.
A ten tvoj priatel je tiez riadny trtko.

chadkroeger
17. apr 2023

tu pomôže jedine odstahovať sa - osamostatniť sa. A ver mi, že viem, o čom hovorím

euka210
17. apr 2023

Ja byvam so svokrou, mame 3 deti, 2 sa narodili uz tu u nich a svokra mi nikdy dieta neumyvala, ani neuspavala, ani neriesila nase veci. Ked trebalo, bez debaty stale postrazila deti. Ale nikdy sa nam nepchala do starostlivosti, ani z ruk nebrala dieta.
Moja mama opak...u nej som stale mala pocit, ze ona vsetko najlepsie vie...a toto tak a tak...jej rady boli o nicom, radsej som sa pytala svokry.
Ju nezmenis, tiez to vidim na odstahovanie.
A ze sa nevie priatel zastat Teba?...problem...ako rodina mate drzat vy spolu. Ja mame poviem ked sa mi nieco nepacilo...a ze sa urazila, ci potom mala reci, mne to bolo jedno...manzel a deti su priorita u nas....a vdaka Bohu som od nej 100km 🙏 ...ale mna dokaze vytocit i cez telefon 🤦‍♀️

taga
17. apr 2023

Uz 5 mesiacov, 3 tyzdne a 5 dni by ma tam nebolo!
To ti netrha srdce, ze si nemozes vlastne dieta pomojkat bez pritomnosti svokry? Okupat? Akoze, nalozili ti uz dost, ale prosim ta kolko mas rokov?

Ja uz by som bola davno zbalena a odstahovana.
Ci na co cakas, kym mala zacne chodit, ale TY nebudes moct ist s nou na ihrisko iba svokra?
Ci kym zacne mala rozpravat, ale TY sa s nou nebudes moct rozpravat a hovorit "mama" ju bude ucit svokra?

Zena vzchop sa!
Si matka, ty si ta, kto rozhoduje o dietati, NIE SVOKRA!
a ake kazenie vztahov prosim ta??? Mas pocit, ze ta niekto z nich respektuje? Pocuva tvoj nazor? Tam nie su vztahy, normalne ta maju za nic!

simca06022011
17. apr 2023

babka sa hra na matku, na tvojom mieste to razne ukoncim... prote by som povedala, ze nepotrebujem aby mi dieta umyvala, ani nic. Nech sa proste odpalkuje... mama som ja. A ked sa im nepaci (svokre a drahemu), tak sa mozete odstahovat. A to by ste mali, lebo toto bude len horsie.
Trosku treba vystupit z poklonkovania sa, "nie dakujem, ja si dieta viem umyt", "nie dakujem, ja si ho viem aj utisit, chodte si robit svoje veci"... atd. Proste je cas uspavania, ides a uspis si dieta, okupes a ides von.. jej sa nemusis pytat, ani spovedat. Preco by si bola drza? Je to tvoje dieta , ci jej? Vztahy uz mate pokazene, nekaz si ich s dietatom. Ona si svoje deti vychovala, moze ist syna prebalovat, ked este nepozbieral svoje saky paky a neodstahoval sa so svojou rodinou prec od mamicky.

matullienka
17. apr 2023

Ja vôbec nechápem ako si to mohla nechať zájsť takto ďaleko a ešte sa tváriť, že všetko je v poriadku keď celé to je cez čiaru od samého začiatku. Každá sme tu boli prvorodička tak je veľmi chabá výhovorka, že by si sa nevedela o dieťatko sama postarať čo máš 15 rokov. Žena nauč sa postaviť za svoje dieťa keď už za seba nie. Svokre by som oznámila, že od dnes sa o dieťa starám sama či sa jej to páči alebo nie. Ak si v niečom nebudem istá maximálne sa jej spýtam alebo si zistím inde. Keď sa urazí jej problém. A tomu tvojmu chmulovi by som oznámila, že má mesiac na nájdenie podnájmu a odsťahovanie sa, ak sa mu to nepáči idem sama s dieťaťom a hotovo.

simca06022011
17. apr 2023

A pre chlapa je skoro odstahovat sa?? a dieta mu nebolo skoro robit? :D nemas kam ist bez neho? Ak mas, chod. Oznam mu, ze napr. das sancu vztahu, ak budete zit ako rodina, vy traja atd. Uz ako to ty citis... Ale neostavala by som tam, kym dostane rozum. Lebo ostavas=bude ot natahovat a ty budes mat iba nervy.

jana_eyre_2
17. apr 2023

Čítala som tu už mnoho príbehov o svokraxh, ale toto namna zapôsobilo.. naozaj hrozna predstava.. máš rodičov, môžeš tam nájsť útočisko? Toto by som doslova nevydržala a išla na týždeň preč k mame, kde by som nebola obmedzovana a rozmýšľala o ďalšom živote.. mužovi by som dala ultimátum o tom že do pár mesiacov si musíte nájsť bývanie osamote kde sa naučíte fungovať ako normálna mladá rodina.. babky sú fajn ale musia si uvedomiť, že svoje deti už odchovali a vnúčatá vychovávajú ich deti..

pleja
Autor odpoveď zmazal
Zobraz