Ahojte, mam taku otazku pre skusenejsie. Moj manzel ma syna z predchadzajuceho vztahu, ma 7 rokov. Sme spolu uz 4 roky, so synom vychadzame super, hrame sa, vymyslame program, varime spolu, chodim prenho do skoly, vsetko je po tejto stranke ok. Co ma ale zaraza je, ze nema vobec slusne navyky, mam pocit niekedy ze ma stale 4 roky a nie 7. Napr- ked kasle neda si ruky pred usta, vysmrka sa a vreckovky su vsade, nechce upratovat po sebe hracky, nesplachuje zachod a neumyva si ruky, nechce sa sprchovat ani umyvat zuby, nevie si naliat sam vodu/zobrat si jedlo, nevie sa pozdravit cudzim, nehovori ani prosim ani dakujem (ked ho upozornim tak samozrejme podakuje). Jedenie je kapitola sama o sebe- vzdy cely spinavy, vsetko jedlo popadane na stole aj pod nim, pusu si utrie do rukava/do tricka, nonstop vyjednavanie ze nechce jest zeleninu/polievku/maso. V momente ako ho na nieco upozornim zacne mrncat a zduje sa ze ale on nechce a zavrie sa v izbe. Takto isto reaguje aj na otca, ten samozrejme mrncanie ignoruje a donuti ho si tie zuby umyt alebo poskladat si veci, ale vzdy je okolo toho teatro. Mame ho len kazdy druhy vikend, raz za cas po skole ked s nim ideme na kruzky ale to je v podstate len z auta do auta. V skole sa nanho nestazuju, ani v skolke nikdy problem nebol, preto sa chcem spytat skusenejsich - je len lenivy a vyuziva to, ze po nom nevrieskame za vsetko alebo je to vychovou a je rozmaznany?
Aj jedno aj druhé.Treba sa zobudiť,trošku pritvrdiť a začať vychovavat
Taketi Decka to maju tazke, dve rozdielne domacnosti, dva rpzdielne pristupy k vychove. Syn to mozno trochu vyuziva, zaroven samozrejme v skole/na verejnosti je vzornejsi, doma potrebuje mozno trochu vypnut.
Nakoniec, asi ste na neho makki, casto to tak byva z nejakeho pocitu viny(vidim to u nas na manzelovycj detoch z prveho manzelstva)
Za mna je to maly manipulator, skrizeny s lenivcom a rozmanzancom, ktory vyuziva to, ze ma v podstate dve rozne vychovy a naucil sa v "tom chodit". Vie, ze ty nebudes doslednejsia aby si nebolo ta zla macocha, otec je sice dosledny, ale mlady pan robi teatro aby mu dal najavo, ze je na neho zly. Je otazka ako to ma doma u mamy.
Ako sa správa pri mamke?
Ste s ním od jeho troch rokov? vždy to bolo takto? To stolovanie, hygiena. Môže to byť aj truc, vyžadovanie si pozornosti - môže to robiť naschvál, chce byť ako malé dieťa, aby ste sa oňho ešte viac starali, doslova boli viac s ním. Vy máte deti?
Pán otec čo? On by ho mal upozorňovať v prvom rade.
Snazime sa byt nanho tvrdsi, aj dnes rano bol zase plac, ze nechce smrkat a nechce si zuby umyt a nebude jest zeleninu. Vsetko nakoniec spravil, lebo sme na tom trvali len je to narocne sa kvoli kazdej malej hluposti s nim hadat. A potom zacne s recami ze a pri mame nemusi jest uhorky a naco sa ma sprchovat ked je vikend. Potom zacne vyjednavat- ked zjem vsetku zeleninu mozem si dat kinderko/mozem sa hrat playko?
Rodicia su od seba od jeho 1 roka, cize si ten rozchod nepamata, ja som s nimi odkedy zacal chodit do skolky. Tym, ze ho mame malo a len cez vikend, pravdepodobne vie ze sa mu toho u nas viac prepecie ako doma u mami. Ked sa muz rozpraval s byvalou tak hned zacala prskat, ze ona robi vsetko co moze a ake to je narocne vychovavat dieta bez otca (ale tiez ma partnera ktory s nimi zije uz viac ako 2 roky).
Ja si ho vychovavat nedovolim, samozrejme muza vzdy podporim, tak isto aj on mna, ale za 4 dni v mesiaci sa toho neda vela dosiahnut.
Prave cakame dieta, preto som si to mozno aj viac zacala vsimat a zacala riesit, neviem si predstavit ako budeme zvladat skakat okolo neho aj popri babatku.
A bol takyto vzdy, kym bol v skolke tak som to chapala, bol maly, ale uz ma 7 rokov a to by som cakala ze tieto zakladne veci uz bude ovladat bez nejakych upozornovani.
A ešte jedna dobre mienená rada: deti sa nevychovávajú vrieskanim. To nerob, lebo budeš vrieskat ako blázon a efekt 0
Je jedno ako to ma u mamy. Potrebne je vysvetlit, ze u vas platia ine pravidla a hotovo. A preco by si ho nemohla vychovavat? Ste rodina ci nie? Mali by ste s manzelom drzat spolu, dohodnut sa akou cestou vychovy pojdete. Dieta potrebuje hranice a vela lasky.
4 dni je málo, ja by som ako otec žiadala viac dní so synom, očividne otca potrebuje, aj pravidlá a výchovu
Časť z toho robila aj moja dcéra v tom veku, nic ine mi neostávalo iba dookola pripomínať a dbať na to aby to dodržiavala. A akonáhle bola na víkend preč, u otca, u jeho rodičov/sestry, alebo u mojich rodičov tak to hneď využila. Oni ako ju nepoznali až tak dobre tak jej to zožrali aj s navyjakom...
Moja bola hrozne prieberciva v jedle, to bol vždy boj. U mna sa jej nijak extra nevarilo, keď nechcela co bolo navarene tak si dala len časť z toho, napríklad iba prílohu, z šalátu len rajčiny atď... Ja som extra alergická na take to detské "fuuuuj to nechcem" takže doma keď nechcela nikto z toho drámu nerobil, ale nemohla ani ona, žiadne krútenie očami pri stole. Nechceš nechaj tak..
No ale co robila po návštevách, amen tma. Diktovala si co bude, čo nebude, kedy bude, pri stole klasické "fuuuuuuj" ... Vymené dieťa, doslova. Videla som videa od našich, ex s nou chodil denne na kebab lebo ona nič iné nechce...
Zuby sa naučila umývať sama poriadne každý deň tak v 11, dovtedy pripomínať, kontrolovať.
V 7 mich ďalší problem vlasy, nikomu z návštev si nedala šiahnuť lebo ona sa češe sama, nosila to rozpustené jak nejaká divožena lebo ze ona to tak aj nosí doma. A doma som po víkende rozcesavala schlpene vlasy a zapletala cop.
Celkovo tento vek malého školáka 6 - 9 to dieťa zistilo co si kde v akej domácnosti môže dovoliť a využívalo to.
Možno by vám pomohlo o tom sa porozprávať s jeho mamou, ale v dobrom. Žiadny vycitavy tón, ani kritika ako ho vychováva, naozaj ten chlapec môže byť doma iný. Zistiť ako fungujú doma, čo musí, čo nemusí atď..
A samozrejme, je to stále dieťa, deti sú prirodzene lenivé, nedbaju na hygienu, rúže snove hlávky v oblakoch takže na vysmrkanie nejakého sopla skratka nemajú čas,.... Chce to dávku trpezlivosti
Ano 4 dni su malo, ale taka bola dohoda ked sa rozchadzali. Teraz zase sud byvalka nechcela, lebo ze vela zmien- isiel do skoly, oni sa stahovali, novy partner, my sme sa stahovali, zacali mu kruzky atd. Je na matku dost naviazany (spavaju len spolu, nema vlastnu izbu u mami), cize u nas je boj ho vobec uspat vo vlastnej posteli (aj tak pride k nam do postele v noci).
Snazime sa tie pravidla nastavit, len som chcela vediet ci to je bezne ze chalani su v tomto lenivi a za vsetko ich treba upozornovat, alebo treba proste pritvrdit. Ja si naozaj z mojej pozicie nemozem dovolit po nom kricat alebo mu nieco zakazovat, ale upozornujem ho aj s nim vyjednavam ked treba.
Dakujem za postrehy, urcite bude chyba na viacerych stranach a budem dufat ze sa to postupne zlepsi, urcite si sadnem s muzom a porozpravam sa s nim o prisnejsej vychove. Mne je len luto, ze maly je naozaj zvyknuty, ze len ked sa po nom krici tak posluchne, inak sa mu niektore veci musia opakovat 10krat (napr vypni uz hru, obliekaj sa, chod sa najest…).
@lujza123 hej toto to asi vystihuje najviac, kedze ste boli v rovnakej pozicii. Tiez si myslim, ze niektore veci robi v skole a asi aj doma, len u nas to proste ignoruje a skusa na co dbame a na co nie. On ten vikend u nas berie ako prazdniny, venujeme sa mu, chodime na vylety, dame si pizzu, volame si kamosov, ideme na ihriska, do kutikov…mozno sj preto mu ta vychova vyleti z hlavy a berie to tak ze mame zabavu tak nemusi.
Urcite viac pritvrdime, lebo niekedy je to az trapne, ked sme medzi kamosmi a ich 3 rocne dieta sa pozdravi aj podakuje a 7 rocny nic.
Ešte jedno ma napadlo. Nekricte, neopakujte 10 x, neuprace hračky zobrať veľke cierne smetné vrece pozbierať a vyhodiť. V tomto veku stále platí počítanie.. Povieš "vypni hru" a odratavas 10,9,8,7,.... Keď nevypne vypnes ty už navždy (do konca víkendu). Von môže ísť aj neobleceny, rozsypane jedlo si vie po sebe aj upratať sám... To zdravenie, ďakovanie vymyslite niečo vtipné, jednoduché gesto ja neviem vyval na neho oči 👀, skratka aby mu to pripomenulo ze zabudol.
Hlavne trpezlivosť trpezlivosť trpezlivost
Ono je to ťažké aj pre vás keď nemáte skúsenosti s deťmi, iné by to bolo keby napríklad máš už svoje veľke deti tak by si mala chlapca uprataného hneď, takto je to vlastne vaše 1 dieťa a neviete ako na neho, čo očakávať atd
@viestta nazvať malého človeka ktorý je 7 rokov na tomto svete manipulátora? Ty si normálna?
@lenka567899 toto ma tiež riadne zarazilo.. mám doma tri decká, sú to dobre deti a chvalene sú aj okolím a predsa sú dni keď si dovolia to čo nevlastný syn autorky, teda teraz ten aktuálne 6r.. hold, som hrozna matka, vychovala som asi 6r lenivého manipulátora, lebo občas si nezakryje ústa, nechá po sebe vreckovky, niekedy zabudne poďakovať, niekedy sa mu nechce upratovať a ja sa musím rozčuľovať aby niečo urobil tak ako chcem.. niekedy na MK zisťujem že tu sú nie len že dokonalé mamy, ale majú aj dokonale deti..
@lenka567899 keby si mala pedagogicke vzdelanie, tak by si napriklad vedela, ze deti zacinaju manipulovat uz cca od dvoch troch rokov. Hovori sa tomu nevedoma manipulacia. Uz maju odsledovane, co na koho plati. A sedemrocny chalan davno vie co si moze dovolit a u koho a ako, takze tak.
K autorke:
moja domacnost, moje pravidla. U mna si umyvat ruky budes. U nas sa wc splachuje... atd atd. Nastav si hranice.
@lenka567899
@jana_eyre_2 ženy ale každý jeden človek je tak trochu manipulator. Niečo chceme a snažíme sa to dosiahnuť cestou co najmenšieho odporu, to je podľa mňa prirodzene. Všetci skúšame hranice. Deti su v tomto také čisté, priehľadné, vo všetkých vlastnostiach, dobrých aj zlých. Neverím ze by existovalo dieťa ktoré by v tomto veku trosku nemanipulovalo, nevyjednavalo, nebolo lenive....
Robia to aj doma, nestalo sa vám nikdy ze dieťa keď niečo chce vždy sa ide spýtať najskôr toho rodica o ktorom vie ze dovolí a až potom ide za druhým s tým ze "môžem?, mama(otec) uz dovolil" Je v tom kus diplomacie ale aj manipulácie 🙂
Co sa tyka zdraveniA teraz tie deti nejak nezdravia vobec co som si vsimla dcerinych alebo synovych spoluziakov kamaratov maloktore dieta pozdravi a ked je s rodicom ani ho ten rodic neupozorni ked mi dospely sa zastavime kecame a dieta nic uz som sa nad tym minule zamyslala...co sa tyka jedenia mi j ma 9 a ked je tiez ma svincik pod sebovz rozka napriklad...tiez ho musim upozornovat a vracat nech si odnesie veci do kosa lebo necha hodene na zemi v izbe
@lujza123 mňa sa nemusíš pýtať či sa mi to stalo, o tom je môj príspevok 😉 ja nemám dokonale dieta, ani jedno, každe má svoje muchy, tak ako aj ja.. nebudem ale preto svoje deti nazývať malými rozmaznancami, manipulátormi a lenivcami.. a ani sa nebudem tváriť že doma ide vždy všetko ako z katalógu, lebo to sa na MK často deje, nejake dieťa, žena, muž ktokoľvek je tu súdený na základe pár slov autorky.. každodenné diskusie na modrom koniku..
@lenka567899 @jana_eyre_2 a ako nazvat dieta, ktore korculuje v situacii ako jemu vyhovuje? Urcite to nie je so zlym umyslom, 7 rocne dieta je dost vyspele na to aby vymyslalo vyhovorky, aby nimi riesilo neprijemne situacie tak aby sa im vyhol. MOzno to nie je manipulator, ale moze to byt ah tym, ze kluckuje v ramci nepevnych pravidiel ako jemu vyhovuje. Alebo je druha moznost, ze je z tych vsetkych prevratov v jeho kratkom zivote uplne strateny a toto je len prejav jeho bezmocnosti nejak to riesit. To uz by mali vediet posusdit zucastneni dospeli
@viestta neviem, ja by som to nazvala bežné dieťa.. 😉 poznám ich naozaj dosť a každé jedno v tomto veku robí takéto veci a nie je to nikoho chyba.. proste to patrí k veku, k uceniu sa žiť a dokázať pred ostatnými - blízkymi ľuďmi sa uvoľniť natoľko aby mohlo aj mrncat a byť nespokojné s tým čo musí.. deti sú deti a nie vojaci čo musia poslúchať na slovo a bez reptania..
@jana_eyre_2 suhlasim, nenasla som prihodnejsi vyraz
Tuto diskusiu odporucam pre vsetky zeny, co uvazuju o randeni s detnym muzom. Ono sa to nezda, ale cudzie dieta ta proste vytaca standardne viac ako tvoje vlastne. Ja by som zomrela, keby sa nam muzova dcera natlacila do postele, pri vlastnom decku mi to ale nevadi.
Ahoj. Moja dcera je taka ista, ma 7 a v skole sa sprava tiez lepsie🙃ked zistis kde som to pokazila, daj vediet. Presne takto sa doma trapime dookola aj my.
podla mna deti nie su prirodzene lenive, su take ako rodicia, my s muzom sportujeme a nase deti tiez
@ninah1486 a čo spoločné s osmrkanymi vreckovkami a špinavostou po jedle má šport?
My s mužom tiež žijeme aktívne, tak žijú aj naše deti ale to sa nevylučuje s tým že niekedy sa im nechce a ten najmladší mrnci keď sa mu zrovna nechce urobiť to, čo mu poviem aby urobil.. nie je lenivý, len vie dať najavo že sa mu čosi nepáči.. tak ako to viem dať najavo aj ja a sú to bezne reakcie deti..
podľa mňa v tomto veku už je to kombinácia ako zlej výchovy, tak lenivosti... Zrejme ho k tomu od mala rodičia neviedli.