Je podľa vás správne a nesebecke mať dieťa v dnešnej dobe? Nemyslím to v zlom práve naopak máme už jedno dieťa a rozmýšľame nad druhým, len sa nám naskytla táto otázka. Je správne mať ďalšie dieťa v tejto dobe?. Priviesť ho do sveta plného chorôb, nenávisti ,vojen, do sveta v ktorom je ťažko sa uplatniť, nájsť si prácu a prežiť? Chcem pre svoje deti to najlepšie a nechcem aby žili v strachu zo zajtrajšky.
... Tak čo myslíte je, alebo nieje správne a hlavne nesebecke priviesť ďalšie dieťa na svet?
Deti sa rodili vždy. Myslis, že kedysi bolo lepšie? Vojen bolo omnoho viac. Epidémia každú chvíľu, mor, cholera, tyfus,….zomieralo sa na dnes bežne choroby. Kopec ľudí bolo chudobných, makalo sa fyzicky omnoho viac ako teraz. Deti sú naša budúcnosť. Neprivádzame ich na svet pretože je dokonalý. Každý musí v živote aj bojovať. Nikto nežije na ružovom oblaciku.
Svet bol vzdy nebezpecny, praveze je vynimkou ten cas mieru, co to bol poslednych 70 rokov. Snaz sa robit svet lepsim a dieta ti podakuje aj za narodenie, aj za lepsi svet.
@simona_11 neviem ci si na tom dejepise spala a ci si nevytiahla nikdy paty z domu, ale dnesna doba je fantasticka v porovnani s minulostou. Na Slovensku si doslova zijeme ako prasata v zite v rovnopravnosti, statnej zdravotnej starostlivosti a slobode. Pred 100 rokmi mal par 10 deti a bol rad ked sa 5 dozilo dospelosti. Neboli lieky, neboli RTG, neboli MRI a hlavne neboli antibiotika. Priemerna doba dozitia stupla z nejakych ?45 rokov k 70+. Zijes na Slovensku kde ziadna vojna nie je, nie je hladomor, funguje stat a dostanes rodicak a matersku, este ked bude zle stat ti aspon trochu da podporu v nezamestnanosti. Ako neprehadzuje vtedy clovek peniaze vidlami ale ma aspon nejaku viziu mimo spania pod mostom. Uvaha nemat dieta lebo sa mame zle je uplne mimo realitu.
@kittykat22 ako prasata v zite na slovensku,😃🙈prepac ale smejem sa (nic v zlom)
To hlavné si nespomenula - klimatickú zmenu. V tom kontexte to najefektívnejšie, čo človek môže spraviť je nemať deti...
@simona_11 ja by som povedala 2 a dosť. 1 už máš a v ťažkom svete predsa mať dobre niekoho po boku. A verim, že môžu mať dobrý vzťah, ak to rodičia nepohnoja v rodinných vzťahoch. To máš 1 za teba, 1 za partnera, mínus nejaký faktor (nie všetky deti sa dožijú dospelosti bohužiaľ), k preludneniu neprispejes. S trochou úsilia sa dá na to ísť aj ekologicky... Čo sa týka vojen a pod. to z nich musíš spraviť schopných ľudí, čo dokážu (dobre) žiť tam, kde momentálne je bezpečne. A s tvojimi úvahami, ak budú rozmýšľať podobne, môžu byť pre svet aj prínosom a nie ťarchou
@sapetka pozri sa do Afriky alebo Indie, pozri sa do juznej Ameriky, pozri sa na ostrovy ako je Laos, Madagaskar ... a potom sa pozri na Slovensko. Ze ti nie je trapne. Mame sa tu ako prasata v zite, pretoze si zijeme ako par hornych percent ludi na tejto planete.
@simona_11 určite sa neboj všetko sa dá zvládnuť a mať deti teraz je super a mať súrodenca je tiež ok byť sám nieje to najlepšie ja mám 5 deti a som šťastná
@kittykat22 to iste ti mozem napisat opacne.. pozri sa na zapad a ze ti nie je trapne. Kazda palica ma dva konce. Na svk ludia prezivaju ale neziju. O rovnopravnosti a zdravotnej starostlivosti co pises nemite byt ani rec.
@simona_11
Žiješ v najbohatšej časti planéty v najluxusnejšej dobe, aká kedy bola. Pokiaľ ťa trápi vojna na Ukrajine, takéto konflikty prebiehajú na Zemi nonstop, len to nie je tak blízko. Irán, Severná Kórea sa vkuse vyhrážajú jadrovou vojnou už roky. Máme lekársku starostlivosť, sociálne zabezpečenie, plné obchody, mega nadbytok potravín, pomaly každý je obézny, máme všetkého prebytok. Radšej by si mala dieťa, keď sa tu žilo v chajdách, deti umierali hneď po pôrode, lebo nebolo ich ako zachrániť, ľudí kosil mor, neexistovali antibiotiká, ľudia umierali na banálne choroby a poranenia, páni si so svojimi poddanými mohli beztrestne robiť v podstate čokoľvek, všade bordel, špina, potkany, žiadna kanalizácia a nič tomu podobné? To sa ti zdá lepšie ako dnešok? Keď máš pocit, že si tu žijeme hrozne, behni do Afriky, Južnej Ameriky a im podobných krajín na ktorých úkor si mi Európania a ďalšia časť vyspelého sveta žijeme.
Kedy bola lepšia doba? Kedy neboli choroby, vojny?
@simona_11 V momentálnej situácii by som dieťa určite nechcela mať. Keby som sa teda rozhodovala, či otehotnieť, tak určite nie.
V USA sa mali v nedavnej minulosti najlepsie asi ludia, ktori sa narodili za druhej svetovej vojny. Vojnu si nepamataju a po nej prisiel velky ekonomicky boom a dlhy mier. Naopak napriklad my sme narodeni povedzme ze v prieznivej dobe atoto co si popisala prezivame. A aj keby zrovna teraz bolo uplne najlepsie obdobie plne radosti, ak bude tvoje dieta zit 70 rokov, nikdy nevies co sa mu prihodi. Mozno zazije vojnu a krizu ako babo, mozno ako dospely, mozno ako dochodca, mozno vobec. Kym budes cakat na zaruku, ze pocas celeho zivota tvojho dietata budu vsade duhy a jednorozce, tak sa asi nedockas.
@simona_11 V tejto dobe dieťa určite nie.
@kittykat22 ja by som povedala, ze sa mame dobre a zijeme viac-menej bezproblemovy zivot.. zit ako prasa v zite ma trochu iny vyznam...
@simona_11 preludnenie planety je sa berie celkovo cela planeta nedavno som o tom citala clanok ze preludnenie planety je vdaka niektorym krajinam ako napr cina africke staty atd ale ked sa pozrieme na europu ta preludnena nieje. Rodi sa v priemere 2.5 deti na 1par. Tak neviem 🤷♀️
Keď sa narodili moji prarodičia, začala 1. svetová vojna.. keď mali moji starí rodičia pár rokov, vypukla druhá svetová vojna.. moji rodičia sa narodili do časov tvrdej normalizácie.. ja som zas narodená v predvečer Nežnej revolúcie, naši boli v tom čase tiež skeptickí, aký život ma čaká, čo prinesú nové časy... môj syn sa narodil v čase, keď sa už niečo šuškalo o nejakom zatvorenom viacmiliónovom čínskom meste a akýchsi netopieroch.. ani jedno nebolo ideálne. Teraz sa bojíme viac, lebo si uvedomujeme našu smrteľnosť, lebo všetky tie hrôzy, o ktorých sme len počuli či čítali (epidémie, vojny) sú doslova za rohom, covid dokonca priamo v obývačke.. je prirodzené, že sa zamýšľame aj nad takými vecami, ako autorka. Ale rozhodnutie mať dieťa v tejto dobe by som sebeckosťou nenazvala. Ja mám len jedno, viac nechcem, ale napriek tomu si myslím, že deti sú nádej. Keby sa celá planéta rozhodla tak, že sa nechce ďalej množiť, tak by ľudstvo tak či tak vymrelo.
Sebecke je mat sex a odmoetat dieta.
Podľa mňa je vždy sebecké mat dieťa "lebo chcem". Ale tak už ten svet funguje. 🤷♀️
@kittykat22 ja len k tomu priemernemu veku dožitia, to že bol v minulosti nižší neznamená, že ľudia sa dožívali len 45-tky ako si ľudia často myslia. Normálne sa dožívali aj 80-tky, tak ako dnes. Ale keďže sa rodilo viac detì a bola naozaj vysoká detská úmrtnosť, priemerný vek vychádza nízky.
Podľa mna mat dieta, starať sa on a v dospelosti ho nechať žiť svoj vlastný život a nežiadat, aby sa o svojho rodiča postaralo je absolútne nesebecke a je úplne jedno aka doba je.