Ako sa zlepšil váš život k lepšiemu po narodení prvého dieťaťa?

17. máj 2020

Ahojte 😊 iba tak ma zaujimaju vaše skúsenosti ,možno potrebujem trošku motivovať a povzbudiť. Mám 20, krátko pred pôrodom a nejak som sa prestala tešiť,alebo skôr sa ma zmocnili obavy.

lucijalucy
17. máj 2020

Tiež čakám prvé a pocity mám rovnaké.. čím bližšie mám TP, tým viac mám obáv. Už je to všetko skutočnejšie každým dňom 😬

11iva11
17. máj 2020

Ja by som povedala, že zo začiatku to bude skôr zmena k horšiemu. Zlaté, usmievavé bábätko to bude len pár minút z dňa a samozrejme keď bude spať. No najprv ho uspať musíš ty 😀
Ale určite závisí aj od toho, aký životný štýl si mala predtým.

autor
17. máj 2020

@11iva11 no veď toto. Predtym moj zivot bola jedna velka party ved asi ako vačšina 20r dievčat😂 teda kym som bola nezadaná, potom už to bola praca domacnost. Len ma trapi že sme si s partnerom neužili vobec nič, že sme nikde ani neboli poriadne. Mam pocit že on sa teši viac ako ja a citim sa zato ako hlupaňa no ale tak čo mam robiť

autor
17. máj 2020

@lucijalucy ja som si este ani neuvedomila že som tehotná😁 myslim ze si to vsetko uvedomim až keď ho budem držať v naruči lebo doteraz som ozaj iba hlavou tam že či som pripravena sa starať o maleho človiečika a že niekto ma bude potrebovať na prežitie 😲

evittam
17. máj 2020

@11iva11 Vidis a ja ti musim napísať, ze nie vsetky deti su take ako píšeš.😉 Az na par noci co sme boli dlhsie hore ako obvykle obe moje deti boli usmievave bábätká co pekne spali bez nejakych ceremónii a papali. Samozrejme cim boli vacsie nielen to.😉

brana512
17. máj 2020

Ja som sa stala mamou v 31 rokoch, a ako sa nám zmenil život? Všetko je lepšie. Čo sa týka dieťaťa tak zo začiatku som mala problém s mliekom, brala som lieky na štítnu žľazu a dieťa sa vyhadzalo mala alergiu na moje mlieko, najhoršie pre mňa bolo keď sa nám spustil monitor dychu, keďže bábätka nie vždy dýchajú pravidelne. A čo sa týka partnera tak viem sa s ním lepšie porozprávať, máme oveľa lepší sex, a celkovo som v tom vzťahu šťastnejšia. A včera sme sa zhodli že ako sme tak dlho mohli byť bez malej, dala nášmu životu zmysel. Keď sa ráno zobudí a vysmiata sa na nás naťahuje tak na to nema nič

daganov
17. máj 2020

zmocňujú sa ťa obavy asi preto, že si uvedomuješ, že tvoj život už nikdy nebude ako pred tým. No nebude, párty skončila. Možno si mohla ešte zopár rokov počkať, niečo zarobiť, možno ešte študovať, cestovať, vyblázniť sa a potom by tieto pocity neboli. Ale, dobrou správou je, že okolo štyridsiatky (ak teda neplánuješ 6 detí v rozmedzí 10-12 rokov), budeš stále ešte mladá, ale deti už relatívne samostatné a ty si budeš môcť zase užívať vo väčšej miere. Život sa narodením dieťaťa nekončí, len je iný. Náročnejší, ale aj bohatší. Nemusíš s dieťaťom predsa sedieť doma. Ja som sa stala matkou o niečo neskôr a bolo to úplne úžasné. S partnerom sme si boli bližší a nastala medzi nami väčšia úcta, už sme neboli len manželia, ale aj rodičia. Užívaj sa tieto chvíle, sú jedinečné, aj keď niekedy náročné, ale nie všetky deti preplačú celé noci, moje teda len pár. Nezabudni byť aj partnerkou, nie len matkou a zapriahni partnera hneď po pôrode. Veľa šťastia.

11iva11
17. máj 2020

Ja som porodila prvé v 36, v 20 som bola na skusoch vo svete, študovala, spoznávala ľudí, mužov, atď. Ani chýru, ani slychu po dieťati.
Ale tak toto je na každého individuálnom rozhodnutí, kedy má dieťa.
Ale osobne si myslím, že v dnešnej dobe je brutálne skoro mať dieťa v 20. To si však asi nechcela počuť 😕

autor
17. máj 2020

@daganov no nemozem povedat teraz či ma v buducnosti chyti tužba po ďalšom dieťati. Ale zatial som nastavená tak, že jedno mi stačí. Takže určite si užijem ešte život aj do tridsiatky.
Partnera mam užasneho, napomocneho,naštastie bude doma až takmer do konca jula takze si tie prve tyzdne uzijeme spolu. 😚 dakujem

autor
17. máj 2020

@11iva11 ja som sa tak sama nejak nastavila že v 20 kedze v našej rodine všetky ženy tak skoro rodili 😁 mňa mama v 19 babka v 20 prve takze od puberty som si vravela ze urcite otehotniem v 20. A aha mame to tu. Ale nelutujem nič to by som nikdy nevyslovila ani. Možno ak by som mala zleho chlapa pri sebe tak by som si trieskala hlavu ale to nemám. A praveže sa mi zda že sa vraciame do doby kde maju dievčata deti v 20. Teda ja mam minimalne 10 znamych čo porodili v 20 ,posledne 3 roky. Aj tu na mk vidim vela dievčat🤷🏻‍♀️

daganov
17. máj 2020

nemyslela som to tak, že mať iba jedno dieťa, samozrejme, je to vaše rozhodnutie. Ale aj keby si mala dve, okolo štyridsiatky ich už nebudeš musieť obliekať, kŕmiť, kúpať...koľko rokov má tvoj partner?

11iva11
17. máj 2020

Áno, veď ja som v pôrodnici bola najstaršia 😀 zas sa to vracia do trendu našich mám. Samé ročníky 1988-1992....
No niektoré tie mladé devy na oddelení boli riadne naivné; bolo vidieť, že ešte nič poriadne nezažili.

autor
17. máj 2020

@daganov ano viem ako si to myslela. Ak by som na malom videla že mu je samemu smutno a že ozaj by mu bolo lepšie ak by mal niekoho tak porozmyšlam nadtym,no priatel ma velku rodinu vela surodencov takze maly bude mat vela bratrancov sesternic. Ja som tiez bola jedinacik do 15. a bolo mi fajn. Potom uz v 15 som bola skôr ako druha mama ne ako velka sestra 😁 .. 26 má

autor
17. máj 2020

@11iva11 ja som bola zase vetroplach dosť, žijem sama od 17, túlala som sa po zahraničí kade tade. Ale bola som velmi osamelá😭 takže som sa velmi potesila ked som.si nasla dobreho chlapa a este viac ked som sa dozvedela ze cakame babo. To iba teraz mi asi prepina par dni pred pôrodom, neviem co so sebou😂

deti95060810
17. máj 2020

@11iva11 ja mám zas iný názor ako ty...pre mňa je strááášne neskoro mať prvé bábo v 36.... to už syn chodil na gymn. Moja kolegyňa sa stala v tomto veku starou mamou... Ale aj v tomto veku som bola zas tehotná....

deti95060810
17. máj 2020

na život k lepšiemu si ešte troška počkáš... Nie žeby to bolo zlé, ale iné . Zrazu príde strááášne vela povinností okolo malého človiečika....Možno ťa bude ubíjať aj to ,že stále dookola budeš robiť to isté...Jednoducho ti bude chýbať tá volnosť ktorú si kedysi mala...Niekto si zvykne takmer hneď, niekomu to potrvá troška dlhšie...

jajko22
17. máj 2020

Najlepsia vec v celom vesmire mat dieta. Velká radost a velké stastie.

daganov
17. máj 2020

@jajko22 no ja s tebou súhlasím, ale neplatí to bohužiaľ vždy...

daganov
17. máj 2020

prepína ti z hormónov, neboj sa, každá z nás sa učila byť mamou za pochodu, každé dieťa je iné.

najk
17. máj 2020

@deti95060810 Ja som tiez vzdy pocuvala nazor, ze tie, co maju dieta skoro si aspon v 40 uz mozu uzivat, lebo maju deti odrastene. A realita? Vacsina z nich v 40 ma za sebou rozvod, riesi alimenty, byvaleho debila ako tu vsade citame, deti maju super spomienky na detstvo, kde sa rodicia stale hadali, lebo si ich spravili ked este na to neboli pripraveni.. Ze dakujem, radsej si uzit, cestovat, pracovat, otukat si chlapa, zit s nim a mat dieta s pocitom, ze uz som na to pripravena a zabezpecena.. Tym nehovorim, ze to bude autorkin pripad, ale vacsinou to tak zial dopada..

juliet86
17. máj 2020

ja mam dnes mesiac do porodu. 33 rokov. a vobec mi to zatial nedochadza. jedine co ma irituje je ze si to neviem predstavit ake to bude ked tu bude. neda sa to vyskusat na necistom neviem aka bude. velmi som zvedava

11iva11
17. máj 2020

@deti95060810 Takže si nemala "život" ani v skorom veku, ani v neskorom, lebo v každom prípade si akurát bola tehotná. No to je asi najhoršia kombinácia.
No to je fuk, každý nech si zariadi, ako chce. Ja osobne som spokojná. V 36 rovno dvojičky, chlapec a dievča. Odrodené, vybavené.
Ale ináč nechápem tie argumenty, že v 36 by som už mala syna gymnazistu. Tak ho budem mať v 50, a? Neplánujem byť vtedy ešte stará zaprdená "teta".

11iva11
17. máj 2020

@jajko22 Ako mám svoje deti rada a všetko, ale to si asi v živote veľa nezažila, keď toto píšeš.....že dieťa dávaš na nejaký piedestál v celom vesmíre. Je možné mať v pohode život aj bez detí.

daganov
17. máj 2020

@najk myslím si, že je to úplne fuk, či rodí 20 ročná, alebo 35 ročná, rozvádzajú a rozchádzajú sa aj také, aj také páry. Jedna si to odrodí do 25, vypiple do tej 40., 45. a užíva si, tá čo rodí neskôr, to má naopak. Nemyslím si, že v 50. je v dnešnej dobe žena zaprdenou tetou, ako spomenula @11iva11, nie vždy sa deti podaria vtedy, kedy by sme si ich želali, netúžila som ale nikdy riešiť domáce úlohy a krúžky po 50. , ale zase som rodila trocha neskôr ako v 20. Je to skôr o výbere partnera ako o veku, kedy žena rodí a aj celkovom nadstavení.

jajko22
17. máj 2020

@11iva11 co je také krajsie v zivote ako deti? Neviem co moze byt krajsie radostnejsie ako deti, ved napis. Deti to je zázrak. Zivot je zazrak. Deti su zivot. Iste da sa zit bez detí, ale ta radost z deti tam neni, to obohatenie, ta pravda o cloveku, ktoru vidno na detoch najlepsie.. Ale ved napriklad verim, ze viera v Boha je este nad tym.

najk
17. máj 2020

@daganov ano je to o vybere partnera. Ale povedzme si kolko ludi, co spolu chodia ked maju 20, spolu realne ostanu do konca zivota. Takze v 45 si potom mnohe uz neuzivaju, ze maju odrastene deti ako pises, ale riesia rozvody, namiesto dovoleniek riesia ako vyzit s biednou vyplatou a alimentami, deti uz samostatne, takze v 45 namiesto uzivania ostanu same, alebo zufalo hladaju nahradneho partnera.. Ano aj ti, co sa daju dokopy v 30 sa casto rozvedu, ale urcite to nie je az tak caste ako ked maju dieta v 20.
Ked sa daju dokopy ludia v 18-20, este maju vacsinou dost rozdielne predstavy o zivote. Ked sa daju dokopy ludia okolo 25-30, vacsinou uz je ich smerovanie a nastavenie podobne, teda svadba, vlastne byvanie, deti. Vacsinou su uz zabezpeceni, nemusia riesit kto koho bude zivit, dotahovat sa o financie a podobne (ak si slecna zrovna nenajde tlka, co chce byvat do smrti s mamickou a odmieta ju zivit kym je na rodicaku. Ale to je zas kazdej volba)..

autor
17. máj 2020

To snad v dnesnej dobe ani neexistuje 😊 ze "do konca zivota" krasne a určite každeho sen, ale velmi nerealne teda aspon čo sa mojej generacie tyka tak určite. A každy človek s triezvym pohladom bez ružovych okuliarov si to uvedomuje. Ale tak to neznamena ze sa prestaneme množiť však 😂 keby som mala uz teraz rozmyslat nadtym ako sa za 10 rokov rozidem/rozvediem tak by som bola minimalne šediva ztoho..

deti95060810
17. máj 2020

@najk omyl, ženy v staršom veku riešia tehotenstvo - lebo im tikajú biol. hodiny a neraz aj ony rozvody, milenky mm, alebo rovno kde nájsť toho pravého lebo všetci sa lepia na mladé kočky... 😉

eliska13
17. máj 2020

@11iva11 čo odpoveď to perla🙂
tak pre ňu to je najlepšia vec v živote a?tak to cíti prečo by nemala nic v živote zažiť, keď to povie?ďalšej povieš, že porodila brutálne skoro.Dalsia, že si neuzila, lebo bola stale tehotna😂
@jajko22
Autorka obavy sú úplne normálne je to aj strach z neznameho.Kazda zodpovedná žena má strach aké to bude, či zvládne, že je to veľká zodpovednosť nová životná etapa.Budes dobrá mama to mi povedala psychologicka, keď som sa jej z ničoho nič rozplakala mesiac pred pôrodom😂ako to na mňa doľahlo.Dcera mojej kamarátky teraz rodila tiež plánovala dieťa mať skor má 22 r zvláda všetko, a hlavne tu únavu drž sa

deti95060810
17. máj 2020

@11iva11 v 50tke sú ženy zaprdené staré tety? Neviem to si si myslela aj o svojej matke?