Nepasterizovaný syr v tehu

zuba1987
5. okt 2018

Ahojte, som tehu, koncim 4 mes a prave som zistila, ze syrove nite, ktore som jedla asi 6 tyzdnov dozadu boli z predajne pri salasi. Skoro som to nerozdychala. Davam si pozor co jem, a myslela som ze ked mi povedali, ze su " z obchodu", su z normalneho supermarketu.
Mam z toho stresy. Sestricka mi povedala nech neriesim, ze aj tam mi nic nedaju. Toxoplazma a encefalitida by sa snad uz prejavili teplotou, tu nemam... Hrozne sa bojim listeriozy.
Myslite ze uz by som mala prejavy?

mircalla
5. okt 2018

Nemusis mat ziadne prejavy. Ale pravedepodobnost je takmer nula, ze ju mas

neznamaznama
5. okt 2018

Neboj sa, toto sú viac menej len preventívne opatrenia. Máloktorá budúca mamička z týchto výrobkov ochorela. Resp. nepoznám takú a ani som o takej nepočula. Priznám sa, že pri treťom tehotenstve som už dala aj kúsok plesnivého syru, lebo som naň mala takú chuť, že by som za ten syr aj ..... Takže hlavne pokoj, nestresuj, lebo to drobcovi vadí a tiež škodí. Užívaj si tehotenstvo.

prihlasenemeno
5. okt 2018

@zuba1987 bud v pohode, kliestova encefalitida sa prejavi majneskor 3 tyzdne po konzumacii

zuba1987
autor
5. okt 2018

@mircalla , @meznamaznama dakujem baby za utesenie

@prihlasenemeno a ostatne? ... viem ze toxoplazma tiez do mesiaca a ma priznaky ako angina (zdurene uzliny, teplota a flaky na mandliach)... len ta listeria sa nemusi prejavit nijak... ale pred 2 tyzdnami mi vramci preventivky robili CRP, co by mohlo odhalit bakterialnu infekciu...dufam

zuzipolo
5. okt 2018

@zuba1987 ahoj,toto sa stalo aj mne,spomínam si ako som z toho bola na nervy..nič sa nestalo a mám zdravé 4 mesačne dievčatko 😉 ak si toho nezjedla neviem koľko tak by ti to nemalo ublížiť,nestresuj zbytočne 😊

zuba1987
autor
5. okt 2018

@zuzipolo Dakujem za povzbudenie. Spomenula si to vtedy aj lekarovi? Aj ta poslal na nejake testy, alebo to neriesil ked si nemala priznaky?

ivka27101
5. okt 2018

Ja jem bryndzu, plesnivy syr jednoducho všetko na čo mam chut a bábätko je zdravé.

prihlasenemeno
5. okt 2018

@zuba1987 listerioza - vacsinou sa prejavuje do 4 tyzdnov u imunitne oslabenych ludi.
Toxoplazmoza - vacsina z nas ma pozitivne protilatky, riziko ochorrnia hrozi u zien, ktore nemaju protilatky proti toxoplazme (niektori gynekologovia robia odbery aj na toxoplazmu v 1. Trimestri). Pri toxoplazme a v pripade negativity prorilatok by som sa skor obavala maciek.
Myslim, ze si v pohode, syr bol bez tychto patogenov. uzi si tehotenstvo be stresu 😊

bobozoziliny
5. okt 2018

Hladas problemy tam kde nie su... zbytocne si dopredu nenamyslaj choroby a mozne rizika...

zuzipolo
5. okt 2018

@zuba1987 nie,mám kamarátku lekárku a tá povedala,že ak nemám príznaky a nezjedla som toho na kilá tak je to ok 😉 aj ja som stresovala,neboj sa aj tvoje bábo je ok,uvidíš ako živé bude,keď sa narodí 😊

mircalla
5. okt 2018

@zuba1987 nepanikar - ja som tize zistila, ze som jedla nepasterizovanu bryndzu
su baby co jedia vsetko

nelinka888
5. okt 2018

Kľud prosím ťa. Je fakt veľmi malá pravdepodobnosť, že by si niečo z toho dostala 🙂 Takže nepanikár zbytočne, nech si to nenahovoríš

kathhii
5. okt 2018

Uź tu nerobte hystériu.
Naśe staré mamy nepasterizovali nić a boli v pohode...
U týchto výrobkov by som sa bála boreliozy a encefalitídy...
Ak ťa doteraz neprehnalo tak Ti žiadna bakterálna infekcia nehrozí. To by toho museli byť plné správy ako majú všetci hnačky a iné pliagy... Je to nízka pravdepodobnosť...Ja si sem tak dám jeden korbáčik nepasterizovaný- či sa nakazíś závisí aj od infekčnej dávky...Ak sa bojíš kludne si kupuj pasterizované, tým nič nepokazíś...
Ja jem aj plesnivý syr- myslíte si, źe nejaké francúzsky to riešia- keď tam majú milion plesnivých syrov, pijú aj víno a deťom nić nie je.
Naše babky urćite pojdeli aj plesnivé potraviny- nedalo sa vśetko tak skladovať tak ako dnes... Boli radi, ze majú ćo do úst...

kathhii
5. okt 2018

Hlavne sa nestresuj to dieťaťu škodí viac ako plesnivý syr, nepasterizované korbáčiky...

zuba1987
autor
5. okt 2018

dakujem vsetkym... uz som to nejak v hlave spracovala.... len ma to vystrasilo... babetko je veeeelmi vytuzene... mam o neho strach.... pridam viac prechadzok a uberiem stresu 😉

simca_13
5. okt 2018

To by si musel mať hrozne veľkú smolu, nemysli na to 🙂

ukulela
5. okt 2018

@zuba1987 toxo ozaj neviem, či zo syra chytis. Z mäsa áno. A boli nepasterizovane? Bryndza zvykne, no syry robia naši tuším tak, že mlieko pasterizuju, schladia a tak ťahajú... nerob paniku. Ja jem aj bryndzu. Vyhýbam sa len plesnivym syrom. Tam bola listeria aj z obchodu.

terez01
5. okt 2018

@zuba1987 ak by si mala listériozu,určite by sa to prejavilo. Neboj sa,neznamená to,že v každom nepasterizovanom výrobku číha borelia,kl.encefalitida,alebo listérioza. Inak nákaza listériozou nebýva častá. 6tt je dlhá doba na klinický prejav . Nestresuj.

terez01
5. okt 2018

@zuba1987 je možné,že si toxoplazmozu prekonala už v detstve. Inak na to sa bežne vyšetruje počas tehotenstva,myslím,že teraz niekedy by ti mali brať krv,kde sa aj toxoplazmoza vyšetruje.

zuba1987
autor
5. okt 2018

@terez01 Ahoj... mne toxo robili hned na prvej poradni... mala som negativnu aj aktivnu formu aj protilatky. Takze som ju ani nikdy nemala.

lubik87
5. okt 2018

@zuba1987 viem že si dávaš pozor na bábätko aby ste boli zdravý obaja ale nepreháňas ? Encefalitída, toxoplazmoza ???to ich máčali v žumpe ? Toxoplazmozu dostaneš skor z jablka ktoré si vezmeš.zo.zeme bez umytia z mačky,psa ....ach .. nepanikár ..

terez01
5. okt 2018

@zuba1987 tak sa na ďalšej poradni porozprávaj s dr.moze ti pre tvoj pokoj zopakovať test,keď tak si to zaplatis

vanesateo
5. okt 2018

@zuba1987 ahoj, ja som vôbec nevedela, že sa plesnove syry a bryndza nemôžu, som na seba nahnevaná lebo na všetko som si dávala pozor, umyvala sto krát a pozerala záruku a o tomto som nevedela...som v 30tt a jedla som plesnove syry aj bryndzu, nemám žiadne príznaky ale mám veľký strach. V utorok idem lekárovi tak dám vedieť čo povie.

najinka
5. okt 2018

@lubik87 no nahodou pred par mesiacmi v spravach ukazovali nejaky salas, kde mali ovce encefalitidu, potom sa to prenesie do mlieka a kedze sa nepasterizuje, ide to dalej..akoze kludne si jedzte v tehotenstve nepasterizovane vyrobky, to je na vas, ale ja osobne nebudem riskovat zdravie babatka pre kus bryndze..

lubik87
5. okt 2018

@vanesateo a čo čakáš že ti povie ? Nič ani žiadne zbytočné testy ti robiť nebude..ach baby nieste choré len tehotné

vanesateo
5. okt 2018

@kathhii máš pravdu, ale treba aj podotknúť, že v minulosti bola aj väčšia úmrtnosť novorodencov práve kvôli infekciam. Treba si dať proste pozor, veď 9 mesiacov nie je večnosť a dá sa odolať.

vanesateo
5. okt 2018

@lubik87 neviem čo mi povie ale test z krvy by urobiť mohol.

meluela
5. okt 2018

@zuba1987 to uz spatne nezistis a okrem toho nite prechadzaju nejakou tepelnou upravou .. tie myslim nie su z nepasterizovaneho aj ked su zo salasa
surova nepasteriz. brynzda a ovci syr, to uz je ina vec, tej je dobre sa vyhnut v tehotenstve, ale spatne nema zmysel patrat ci sa nieco stalo alebo nie ... s najvacsou pravdepodobnostou bude babo ok .. a velakrat babo nie je ok a ziadnu "pricinu" nikdy neodhalis

najinka
5. okt 2018

@meluela nite sa robia tiez z nepasterizovaneho mlieka a ta horuca voda, do ktorej sa dava syr je asi tak 60°, takze tiez nic moc..

lubik87
5. okt 2018

@vanesateo
@najinka jasné že si treba dávať pozor ale.netreba byť histericka kocky 🙂 aj ja som si dávala pozor ale keby som niečo zjedla čo som nemala nejdem pomaly na výplach žalúdka 😃 a ďalšia.vec koľko krát si kúpiš niečo zo salaša priamo ? A nie.z takého.kde.maju pokladňu ale z toho originál kde sú pastieri mimo realitu...ja som si také nekúpila ..akonáhle keď niečo z obchodu musíš mať sakra šťastie aby v tom bolo niečo zlé.a syry a bryndzu jeme koľké roky a nič nám nieje...baby pohoda 🙂 verím.ze ste všetky zdravé ...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre