Ahojte, som tehu, koncim 4 mes a prave som zistila, ze syrove nite, ktore som jedla asi 6 tyzdnov dozadu boli z predajne pri salasi. Skoro som to nerozdychala. Davam si pozor co jem, a myslela som ze ked mi povedali, ze su " z obchodu", su z normalneho supermarketu.
Mam z toho stresy. Sestricka mi povedala nech neriesim, ze aj tam mi nic nedaju. Toxoplazma a encefalitida by sa snad uz prejavili teplotou, tu nemam... Hrozne sa bojim listeriozy.
Myslite ze uz by som mala prejavy?
Neboj sa, toto sú viac menej len preventívne opatrenia. Máloktorá budúca mamička z týchto výrobkov ochorela. Resp. nepoznám takú a ani som o takej nepočula. Priznám sa, že pri treťom tehotenstve som už dala aj kúsok plesnivého syru, lebo som naň mala takú chuť, že by som za ten syr aj ..... Takže hlavne pokoj, nestresuj, lebo to drobcovi vadí a tiež škodí. Užívaj si tehotenstvo.
@zuba1987 bud v pohode, kliestova encefalitida sa prejavi majneskor 3 tyzdne po konzumacii
@mircalla , @meznamaznama dakujem baby za utesenie
@prihlasenemeno a ostatne? ... viem ze toxoplazma tiez do mesiaca a ma priznaky ako angina (zdurene uzliny, teplota a flaky na mandliach)... len ta listeria sa nemusi prejavit nijak... ale pred 2 tyzdnami mi vramci preventivky robili CRP, co by mohlo odhalit bakterialnu infekciu...dufam
Ja jem bryndzu, plesnivy syr jednoducho všetko na čo mam chut a bábätko je zdravé.
@zuba1987 listerioza - vacsinou sa prejavuje do 4 tyzdnov u imunitne oslabenych ludi.
Toxoplazmoza - vacsina z nas ma pozitivne protilatky, riziko ochorrnia hrozi u zien, ktore nemaju protilatky proti toxoplazme (niektori gynekologovia robia odbery aj na toxoplazmu v 1. Trimestri). Pri toxoplazme a v pripade negativity prorilatok by som sa skor obavala maciek.
Myslim, ze si v pohode, syr bol bez tychto patogenov. uzi si tehotenstvo be stresu 😊
Hladas problemy tam kde nie su... zbytocne si dopredu nenamyslaj choroby a mozne rizika...
Kľud prosím ťa. Je fakt veľmi malá pravdepodobnosť, že by si niečo z toho dostala 🙂 Takže nepanikár zbytočne, nech si to nenahovoríš
Uź tu nerobte hystériu.
Naśe staré mamy nepasterizovali nić a boli v pohode...
U týchto výrobkov by som sa bála boreliozy a encefalitídy...
Ak ťa doteraz neprehnalo tak Ti žiadna bakterálna infekcia nehrozí. To by toho museli byť plné správy ako majú všetci hnačky a iné pliagy... Je to nízka pravdepodobnosť...Ja si sem tak dám jeden korbáčik nepasterizovaný- či sa nakazíś závisí aj od infekčnej dávky...Ak sa bojíš kludne si kupuj pasterizované, tým nič nepokazíś...
Ja jem aj plesnivý syr- myslíte si, źe nejaké francúzsky to riešia- keď tam majú milion plesnivých syrov, pijú aj víno a deťom nić nie je.
Naše babky urćite pojdeli aj plesnivé potraviny- nedalo sa vśetko tak skladovať tak ako dnes... Boli radi, ze majú ćo do úst...
Hlavne sa nestresuj to dieťaťu škodí viac ako plesnivý syr, nepasterizované korbáčiky...
dakujem vsetkym... uz som to nejak v hlave spracovala.... len ma to vystrasilo... babetko je veeeelmi vytuzene... mam o neho strach.... pridam viac prechadzok a uberiem stresu 😉
To by si musel mať hrozne veľkú smolu, nemysli na to 🙂
@zuba1987 ahoj, ja som vôbec nevedela, že sa plesnove syry a bryndza nemôžu, som na seba nahnevaná lebo na všetko som si dávala pozor, umyvala sto krát a pozerala záruku a o tomto som nevedela...som v 30tt a jedla som plesnove syry aj bryndzu, nemám žiadne príznaky ale mám veľký strach. V utorok idem lekárovi tak dám vedieť čo povie.
@lubik87 no nahodou pred par mesiacmi v spravach ukazovali nejaky salas, kde mali ovce encefalitidu, potom sa to prenesie do mlieka a kedze sa nepasterizuje, ide to dalej..akoze kludne si jedzte v tehotenstve nepasterizovane vyrobky, to je na vas, ale ja osobne nebudem riskovat zdravie babatka pre kus bryndze..
@zuba1987 to uz spatne nezistis a okrem toho nite prechadzaju nejakou tepelnou upravou .. tie myslim nie su z nepasterizovaneho aj ked su zo salasa
surova nepasteriz. brynzda a ovci syr, to uz je ina vec, tej je dobre sa vyhnut v tehotenstve, ale spatne nema zmysel patrat ci sa nieco stalo alebo nie ... s najvacsou pravdepodobnostou bude babo ok .. a velakrat babo nie je ok a ziadnu "pricinu" nikdy neodhalis
@vanesateo
@najinka jasné že si treba dávať pozor ale.netreba byť histericka kocky 🙂 aj ja som si dávala pozor ale keby som niečo zjedla čo som nemala nejdem pomaly na výplach žalúdka 😃 a ďalšia.vec koľko krát si kúpiš niečo zo salaša priamo ? A nie.z takého.kde.maju pokladňu ale z toho originál kde sú pastieri mimo realitu...ja som si také nekúpila ..akonáhle keď niečo z obchodu musíš mať sakra šťastie aby v tom bolo niečo zlé.a syry a bryndzu jeme koľké roky a nič nám nieje...baby pohoda 🙂 verím.ze ste všetky zdravé ...
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Nemusis mat ziadne prejavy. Ale pravedepodobnost je takmer nula, ze ju mas