Dobrý deň chcela by som sa spýtať je tu niekto kto čaká bábätko alebo čakal a mal tetaniu a úzkosti?
Diagnostikovali mi to už 3 roky do zadu od vtedy mávam záchvaty že mám pocit jak keby som sa nevedela nadýchnuť niekedy has vydýchnuť tlaky na hrudi núti má to kašlať nasilu cela tŕpnem
Na rok to prestalo a poslednú dobu cca pol roka zas a skoro každý deň väčšinou večer.
Stačí keď sa viac namaham alebo viac chodím a hneď má to chytí zas..zas má začne drhnut zas sa mi ťažko dýcha jak keby.
Neviem čo s tým ďalej robiť bola som už na milion vyšetreniach pľúca srdce mám v poriadku ani alergie nemám.
Povedali mi že sa len nemám stresovať a prejde to no neprechádza...
A ostala som tehotná a bojím sa že to bude stále take a jak to budem pri tehu znášať a hlavne sa bojím že by má to pri pôrode chytilo..Ďakujem za odpovede 🙂
@kisskiss no práveže mne nepovedali nič o magneziu hneď chceli do mna pchať lexaurin neurol
Za tie 3roky som si dala možno dve tabletky z toho
Ale o magnezku vôbec nič moja lekárka mi povedala že či si snej srandu robím že tam stále chodím keď mi nič nieje a na pohotovosti má chceli zobrať na psychiatiu nech má tam vyšetria keď som mala ten záchvat že neviem dýchať.. občas som natrafila na dobrých lekarov ale len toľko mi pocedali že mám ísť k psychologovi a brat neurol😕
Ja síce nie som tehotná, ale mám veľmi silné tetanicke záchvaty, až extrémne, a pomohli mi až teraz v jednom neurologickom centre v BA, zameriavajú sa na tetaniu. Žiadne ťažké či psycholieky- to by som aj odmietla. Psychológ sám podľa mňa nepomôže, treba neurológa.
@pauli2807 inak toto ma riadne štve, ako sa k tomu ešte stále lekári stavajú, že stačí nestresovať sa a ako keby to bola nejaká čisto psychická porucha.. veď ide o zvýšenú dráždivost nervového systému a má to vplyv aj na hladké svalstvo.. vznikajú predsa kŕče hlavne nedostatkom magnézia a iných minerálov. Tie psychické problémy a úzkosť sú skôr následok, aspoň u mňa boli, mne sa to začalo ešte v puberte a ja som teda žiadne úzkosti ani psychické problémy a stresy nemala, boli to úplne bezstarostné roky, čo sa týkalo školy, rodiny aj kolektívu.
Ale teda, keď som ešte nevedela, čo mi je a som mala príznaky, som si myslela, že stopro umieram. Doktorka - netušila, čo to je a myslela si, že si len vymýšľam, že som hypochonder.. mávala som kŕč v celej pravej časti tela od hlavy až po prsty pravej nohy, mala som aj tzv. pôrodnícku ruku, úplne skrútenú v kŕči. Po kŕči prišlo stŕpnutie celej tej pravej časti. Stŕpnutie v hrudi, v tráviacom trakte. Následne kvôli tomu presne ten pocit, že neviem dýchať, úzkosť, búšenie srdca.. človek začne reflexne zhlboka dýchať pre upokojenie a ono je to práve ešte horšie, lebo nastane hyperventilácia. Potom som sa dočítala, že je lepšie to predýchať do papierového vrecúška, nech sa vyrovnajú hladiny kyslíka vs. oxidu uhličitého.. (asi veľmi laicky povedané, sorry) a ono to vážne pomohlo.. (čiže papierové vrecko nie je len metóda hysteriek z filmov!! 😀 ) ale vraj max 10 nádychov a nie pre každého je to vhodné, čiže zase raz neviem ako v tehotenstve. Ale metóda 4 sekundy nádych a 8 sekúnd výdych by mala byť tiež ok na upokojenie dýchania. Proste dýchať pomaly a nie hlboké nádychy.
No a inak, keď som prvýkrát konečne začala brať tie minerály a D vitamin.. som po pár dňoch normálne revala, že to fakt som za toto toľko trpela fyzicky aj psychicky, že asi len toto mi v tele chýbalo? Lebo ono to potom reálne prestalo a prešli aj roky, kým sa to znovu občas vrátilo, ale aj to len tak jednorazovo, lebo to som si vtedy vždy už len uvedomila, že ups, vážne dávno som nebrala Mg alebo Mg-Ca-D3.. teraz už dlhé roky nič.. a to som mala za posledné roky extémne veľa stresu a predsa žiadne prejavy tetánie. Čiže to, že to dookola omieľajú čisto len ako chorobu vystresovaných mladých ľudí, by si už mohli strčiť niekam..
@torysheer som rada, že si našla lekárov, čo sa tomu venujú tak, ako treba. Našťastie to u mňa nezašlo tak ďaleko, že by som musela až neurológa riešiť. Mne sa pri niektorých záchvatoch stalo, že som si hovorila že tak tento bol riadne silný, keď mi stŕpli ešte aj korienky vlasov a prsty na rukách a nohách mi skrútilo až som si myslela ze sa mi dolámu jeden o druhý a že tentoraz mi už určite ten kŕč z tváre neodíde a ostanem navždy so skrútenou grimasou. Ale keď som čitala, že niekto ešte aj zvracia a zamdlieva, som si hovorila, že ešte som na tom dobre, aj keď som občas nemala ani ja k tomu ďaleko..
Keďže v mojich počiatkoch to ešte lekári brali ako hypochondriu som sa musela samodiagnostikovať prosím pekne z knihy Zdravoveda, kde bol jeden malý stĺpček o tom! Potom o niekoľko rokov už bol bežnejší net tak vtedy som zistila aj o tých výkyvoch minerálov, o potrebe vyhnúť sa panike a hyperventilácii.. (jejda vyzniem ako starenka a to mám len 33, lenže mne sa to začalo cca pred 20 rokmi) no keďže mi to teda pomáhalo, naučila som sa, kedy je zle a zakročila som, vedela som sa s tým už vysporiadať tým pádom aj po fyzickej aj psychickej stránke a necítila som potrebu vyhľadať doktora.. ani som už nechcela po predošlých skúsenostiach..
Ale určite ešte raz zdôrazňujem pre @pauli2807 že ak chceš skúsiť či by ti stačilo doplniť spomínané minerály, treba v každom prípade od lekára zistiť, akú dávku Mg Ca D3 možno brať počas tehotenstva, lebo ešte možno berieš aj nejaké iné tehotenské vitaminy a minerály, aby si to neprehnala.. a možno skúsiť aj tú neurológiu, kde sa venujú tetánii.
@pauli2807 ospravedlňujem sa, neviem prečo sú moje odpovede vždy nakoniec také dlhé 😅
Inak zabudla som povedať, že som teraz tehotná (24 tt), ale záchvat som ani teraz nemala a stresov bolo až-až.. tak snáď bude ok naďalej.
Ešte ti poradím, keďže si písala, že máš po záchvate uzkostné stavy z ťažkého dýchania a akoby drhnutia - naozaj skús to predýchať tým počítaním dychu, čo som písala a snaž sa myslieť na to, že tá "stŕpnutosť" v hrudi naozaj nemá nič s tvojimi pľúcami ani srdcom a reálne to nie je život ohrozujúci stav. Ideálne je, keď ťa to nezastihne o samote, ale je pri tebe niekto, kto ťa tiež môže upokojiť.
Inak tento článok je fajn - píšu tam aj o tých padnutých hodnotách minerálov aj o tom, že hyperventilácia reálne nie je život ohrozujúca, aj o návšteve neurológa..
"Hyperventilačná tetánia - príznaky tetanického syndrómu a prevencia" https://www.imunovital.sk/odborne-clanky/ostatn...
Mne sa tetania prejavuje (nastastie?) len hroznymi bodavymi krcami do koncatim. Par rokov som sa s tym trapila, potom bol relativne pokoj a ked som ostala tehotna, od cca 24tt som mala kazdu boziu noc take krce do ruk ze ked mi niekto povedal "vyspi sa kym mozes" tak som vrazdila pohladom. Skrz tie krce som az do porodu nepreslala ani jednu noc vkuse... Ja som brala magnezko ale teda skoro ziadny efekt. Po porode sa to bohu vdaka dalo zas do normalu (rozumej ze uz mi "len" trpli ruky pri kojeni ale tak s tym sa da zit)...
Mne to cele spustili moje caste a silne migreny. Ak ti lekar na tetaniu predpisuje lexaurin a neurol, nevie celkom co tetania je a od takeho by som isla prec, hlavne ked si tehotna, toto naozaj nie je riesenie. Drz sa, je to naprd diagnoza ale ked najdes spravneho lekara, da sa s tym naucit zit ❤️💪🍀
@veronice no ono magnezium práve nemusí stačiť, lebo to sa dava v podstate aj na "obyčajné" kŕče. Tetania je už vyšší level.. tam sú nejaké väčšie výkyvy a nerovnováhy.. a on ten vápnik horčík a D vitamin nejak "spolupracujú" aj keď ako som písala, vápnik a horčík musia mať časový odstup, lebo keď sa berú naraz, si zas prekážajú.. tieto naše telá a ich procesy sú fakt komplikované..
@kisskiss to je v poriadku aj ja dosť často buď píšem dlhu litaniu čo mi je alebo dlhé odpovede 🤣 mna to napríklad chytilo aj teraz a už asi dve hodiny to mám na sekundu to prestane a zas v kuse má to núti kašlať nasilu a už má z toho boli aj na hrudi ani neviem presne povedať že kde lebo raz na jednej strane raz na druhej 😕 snažím sa to predýchať nejako ukľudniť sa stále si tak v duchu hovorím že veď to prejde keď to aj do teraz prešlo.. len je to otrasne neprijemne a ešte keď tak dlho 🤦🏻♀️Aj mna vie mega vytočiť že lekári má pošlú do kelu s tým že veď to je psychika sa ukľudní a bude fajn 🤷🏼♀️
@pauli2807 ak Ťa s týmto problemom lekári posielajú do kelu, či to považujú za psychicky problém, su to lekári neznali problematiky. Tetania je závažná diagnóza, neurológ ju vie zistiť podľa príznakov, prípadne na MR, a určite to neberie na ľahkú váhu. Jeden tažký záchvat vie odpisat človeka aj na celý týždeň, a ak dôjde az k hyperventilacii, ide už aj o pridruženu panickú poruchu, ktorú spôsobuje práve tento stav. U každého sa ale tetania môže prejavovať inak- mne napríklad nič netrpne, len sa mi strašne roztrasu ruky, pery, niekedy nohy, nedokážem písať či zdvihnúť lyžicu k ústam, otočiť hlavou doľava...celkovy pocit nepohody. Nedávno som po záchvate močila krv, a vždy mám týždeň nauzeu- vraciam, nechutenstvo....od leta som preto schudla necielene 12kg. V noci nedokážem spať, lebo mi ,,preblikava" mozog- akoby mal zvýšenú činnosť, nezmyselné sny, slová, stále budenie sa.Podľa mňa je tetania vyslovene záležitosť pre neurologa. Je to považované za chorobu zo stresu, okrem minerálov chyba mozgu najmä serotonin- hormón šťastia, ale môžu tam byť aj genetické predispozície- môj otec mal epilepsiu, a tetaniu diagnostikovali už aj môjmu bratovi a mojej najstaršej dcere (18), našťastie slabé občasné prejavy. Teraz chodim na infuzky, beriem Magnosolv, a začala som brat špeciálny prípravok ktorý vyrobili v Prahe na známej klinike čínskej medicíny, čisto na prírodnej báze podľa dávnych receptov (ja nerada beriem lieky)- dali mi ho práve na tej neurologickej klinike (nebudem menovať nech to nevyzerá že reklamu robím). Mám pocit že zaberá, ale beriem ho príliš krátko ešte aby som hodnotila.
@flakulka užívam Neurofit, to je prípravok na základe čínskej medicíny, nechcela som fungovať na chémii. Zatiaľ chválim velmi, ale užívam ho relatívne krátko, tak nechcem hodnotiť. Doteraz som brala Magnosolv, bol dobrý, ale slabý pri zachvatoch. No moje záchvaty boli naozaj silné, možno inak stačí. Kliniku neviem či môžem spomenúť... skusim...Hippokrates.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@pauli2807 neviem ako je to počas tehotenstva, ale keď ti to diagnostikovali, neporadili ti brať kombináciu D3 + calcium + magnézium? To je úplný základ, ktorý mi veľmi veľmi pomohol. Pretože sú pri tetanii nízke hladiny a výkyvy týchto látok a sú nevyhnutné pre správne fungovanie tela. Len teda nie je dobré úplne naraz brať horčík a vápnik, mal by byť odstup aspoň 2 hodiny, aby sa správne vstrebali. Ja som to riešila tak, že som si kúpila v dm horčík v podobe magnézium citrát - oveľa lepšie sa vstrebáva než bežné formy horčíka - oxid horečnatý a pod. No a v inom čase som si dala ten vápnik s D3. Ale samozrejme sa treba poradiť s lekárom ako s týmito doplnkami v tehotenstve.