Ahojte. Som po 1 pôrode (zatiaľ), ktorý bol myslím celkom fajn , bez komplikácii. Odvtedy už prešlo 5 rokov. Všetko bolo ok. Asi po 3 rokoch od pôrodu ma začala trápiť inkontinencia. :( A odvtedy sa to doposiaľ dosť zhoršilo. Momentálne čakám druhé bábätko a bojím sa čo to bude po ďalšom pôrode. :( Bojím sa, že sa to po pôrode oveľa zhorší a to už teraz nemôžem byť bez intímky ani na krok. :( Mám pocit, že mi moč uniká nie len pri prudšom pohybe, ale už aj v kľude pri ležaní napr. Teraz stále premýšľam nad tým či by nebol vhodnejší cisársky rez. Mali ste niektorá podobný problém? Viem ,že sa to už nikdy nezlepší, ale keby sa to už aspoň ani nezhoršilo po tom druhom pôrode.... :( je to strašne nepríjemne a obmedzujúce riešiť takéto veci keď nemáte ešte ani tridsať. ...prípadne riešil to tu niekto tento problem laserom ,operačne atď? Pomohlo to?
V akom štádiu tehotenstva si?
@suge nie , neriesila som to u lekara este vobec. Viem ze je to blba výhovorka,ale svojmu gynekologovi sa o tom doslova hanbim povedat a mam aj hrozny strach z následných vysetreni, ale uvedomujem si ze uz to musim zacat riesit, lebo za posledny rok som uz z toho velmi nešťastná ako mi to komplikuje zivot :(
@ironfit
Ja ti nerozumiem ... hanbíš sa to povedať ... lekárovi ... tak čakáš ... takmer ROK!!!??? Nechápem. Ja som mala tento problém po druhom pôrode, tiež mi ušlo pri kýchnutí, kašľaní ... keďže som videla, čo to je, keď dospelí nosia plienky, túto vec som do týždňa, keď sa to začalo diať, letela riešiť s gynekológom a ten mi odporučil na úvod veľmi poctivo cvičiť svaly panvového dna, že myslí, že by to malo stačiť v mojom prípade. Stačilo. Problém vyriešený. Prestaň sa hanbiť a choď s tým k lekárovi.
Ja sice nemam unik mocu, ale caste nutkanie..nonstop som na wc. Kegelove cviky nepomohli, budem musiet kst na zakrok, ale dohodli sme sa, ze az po 2. tehotenstve. Nie je to ziadna hanba, lekari su tu na to. Inak mna sa na to sama pytala dr na gynde, ci vsetko ok.
ahoj, niet sa za co hanbit. Ja som inkontinenciou trpela po narocnom porode. Velmi mi pomohlo cvicit s aniballom, posilnovat svalstvo panvoveho dna. Su to jednoduche cviky, vies ich robit aj bez pomocky kedykolvek. Odporucam s nimi zacat hned po porode. Urcite o tom povedz lekarovi na poradni.
@ironfit Urcite by som sa poradila s Monikou Srenkelovou, je to fyzioterapeutka, ktora sa venuje hlavne zenam po porode a ma svoj specialny system rehabilitacie na diastazu. Viem, ze riesis iny problem, ale velmi uzko s tym suvisi. Je to zalezitost celeho brucha, podbruska. Ona napriklad prave neodporuca cisarsky rez, pokial to nie je nutne, tym sa funkcnost brucha narusi este viac ako pri normalnom porode, rehabilitacia je narocnejsia. Ono ta inkontinencia nesuvisi len so samotnym porodom, ale fukcnostou vsetkych struktur brucha a samotnym tehotenstvom. Vtedy sme hormonalne nastavene tak, ze sa nam vsetko uvolnuje, a potom zalezi od toho, do akej miery sa nam to brucho ako celok vrati do normalu alebo nevrati. Spravne cvicenie je zaklad a pri horsich stavoch uz treba lekara. Ale bez cvicenia to vsetko je len docasne. Skus sa jej ozvat, najdes aj na FB, Rehab Women alebo aj www stranku ma. Google najde 😉
Ahoj, na MK vznikla
Poradňa o inkontinencii........Pani
MUDr. Monika Nováková je odborníčka, ktorá poradí https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@ironfit inkontinencia sa riešiť dá - niekedy stačí posilniť svalstvo panvového dna (pozri kegelove cviky), niekedy treba operačne, ale hlavne to treba riešiť, úprimne neviem na čo čakáš. Moja mamina má za sebou operáciu, pomohlo. Aj keď u nej to nebolo po pôrode ale už proste vekom. Takže na tvojom mieste sa hneď ráno objednám k urológovi, nečakám ani deň navyše.