Ako prinútiť závisláka na jedle, aby stále nejedol?

thunderdome
26. nov 2024

Obdivujem ludí čo majú anorexiu a všelijaké problémy s príjmom potravy, a čiastočne aj tých ktorí majú taký zázračný metabolizmus že sú ako kostry a nepriberajú aj keď jedia všetko. Dalšia vec že potrviny patria medzi najväčšie výdavky v domácbosti. Tak hladovanie, anorexia sú 2v1 že aj sa schudne aj rozpočtu sa velmi ulaví. Len čo vtedy keď je človek už tak závislý na jedle, že už “ide aj cez mŕtvoly” len aby sa k tomu jedlu dostal. Je lahké povedat cica nežer, ale skúste povedať notorickému alkoholikovi aby prestal piť. Urobí to? Skúste mu to zakázať. Nájde si všelijaké cestičky len aby sa k tomu alkoholu dostal. To je tá závislosť. Proste už to človeka ovláda a je mu jedno či sa strápni, čo o ňom budú myslieť ostatní, už mu záleží len aby sa k tomu alkoholu/jedlu dostal. V tomto prípade už asi zaberá len sabotovať sám seba. Proste dostať sa do situácií kde už neni možné sa k potravinám dostať. Napríklad že nemať peniaze a pod. Máte ešte nejaké nápady?

denkabemommy
26. nov 2024

@thunderdome je to rovnako porucha príjmu potravy ako napríklad spomínaná anorexia a jediné riešenie je psychiater/psychológ, inak je to bez šance, lebo daná osoba to nemá pod kontrolou a ani nebude mať

doriiis
26. nov 2024

Môj nápad je,aby si ty navštívil odborníka.Chlapec s tebou je niečo veľmi zle.
Tak isto ako obzerstvo aj anorexia a bulímia sú choroby,ktoré človek nevie zvládnuť sám.
Ale obdivovať bulimikov,že jak fasa sa majú je tiež diagnoza

4stanka4
26. nov 2024

Keď raz nechce sám tak sa môžeš aj na uši postaviť. To je uz závislosť ako si napísala a riešiť so psychológom alebo psychiatrom ale musí sám chcieť.
Inak ja som sa odnaucila jest čipsy a to som ich mala veľmi rada- schytala som fajnú crevnu virozu a posledne jedlo co som mala boli čipsy. Odvtedy žiadne nejem a už to je snáď aj 2 roky 😀 (len na odlahcenie)

lindous
26. nov 2024

Fúha, povedať že obdivuješ ľudí s anorexiou a PPP a že je to vlastne super lebo ešte aj ušetria je silno za čiarou, to nemôžeš myslieť vážne... a ani zo srandy... k veci, závislosť na jedle je tiež forma PPP, ktorá sa dá riešiť odborne, podobne ako aj tá závislosť na alkohole....

kavasmliekom
26. nov 2024

@thunderdome vieš čo, žer, ak ťa to robí šťastnou, šťastným. Len nezáviď anorexiu.

kiki68
26. nov 2024

To su vsetko poruchy prijmu potravy a kazda moze cloveka dostat do hrobu. To je skor otazka casu. Vsetky patria do ruk psychiatra a psychologa. Vies ako vyzera anorexia, ked zacne zlyhavat metabolizmus? Jednoznacne k odbornikovi, su lieky na znizenie chuti do jedla, Amme lieky na psychiku. A terapie.

macekovam
26. nov 2024

@thunderdome zober ho k psychologovi

vanilkovazmrzka
26. nov 2024

Ako velmi musi byt clovek naruseny, aby ZAVIDEL tak zavaznu diagnozu ako anorexia? Na to ludia umieraju, vies o tom? Ak nevies prestat zrat navstiv psychiatra, lebo je to uplne ta ista kategoria dusevnej poruchy. Normalne mi je zle z tejto temy.

viestta
26. nov 2024

@thunderdome ak je to zavislost, tak tu je jedina rada, taka ista ako pri kazdej zavislosti: Psychiater.

ivik4
26. nov 2024

Je lahke povedat cica nezer ?
Zlatko, skus si bulimiu ako som mala ja , uvidis ci je to ozaj tak lahke. Mne nepomohlo nic, ani liecenie. Vies co ma vyliecilo ? Ked som zistila ze som tehotna. Ani jeden jediny raz som sa uz neprejedla a dovtedy to taaaaaak dlho neslo, nebolo to vobec lahke. Proste som sa zrazu pri pozitivnym teste zatala a hotovo

andrea_82
26. nov 2024

Zavidis ludom s anorexiou? To nemyslis vazne. A porovnanie s alkoholizmom tiez nie je uplne presne, lebo bez alkoholu sa, na rozdiel od potravin, da zit.

januska12323
26. nov 2024

@thunderdome tuším si autista tak to jediné ťa ospravedlňuje za tento myšlienkový pochod.

thunderdome
autor
26. nov 2024

Možno inák vidím svet ako vy. Ale aj logicky ked na to ideme: Sú tzv. brethariani, ktorí dobrovolne hladujú lebo si myslia že ich zasýti energia zo vzduchu a tak. Na to by ste povedali že to už hraničí s fakírstvom. Ale tak boli všelijakí politickí väzni čo držali protestné hladovky, stroskotanci čo zostali v divočine mesiac bez jedla, hladujúci v chudobných krajinách. A prežijú. To nemusí byť pravidlo že ak niekto prestane jesť tak do mesiaca ochorie atď. Je kopa ludí čo nejedia celé týždne. Ale závisláka na jedle na to neprinútite proste. Ten by sa musel dostať do situácie aby sa nedostal k jedlu. A to sa v civilizovanom svete dá? Lebo vždy sa dá žobrať, zbierať zálohované flaše, zbierať kovošrot a odovzdávať do výkupu druhotných surovín. Proste ako bezdomovci, že aj keď nič nemajú nejako sa k cigarete, alkoholu, jedlu vždy dostanú. Jedine že by taký človek bol na opustenom ostrove.

cosmic_origin
26. nov 2024

Keď organizmus nemá energiu z potravy, začne spaľovať tuky, keď aj tie dôjdu, začne rozkladať svaly. Jedlo (v istej miere) je nutnosť. Netreba to preháňať ani do jedného ani do druhého extrému. Ak nevidíš žiaden rozdiel medzi hlasovaním a prežiaraním sa k smrti, tak si fakt stratený.
Keď nechceš byť "závislý" na jedle, kľudne si choď držať hladovku. A hneď potom sa môžeš ísť zbavovať napríklad svojej "závislosti" na vode a kyslíku.

thunderdome
autor
26. nov 2024

Mimochodom stačilo trochu hladať a už tu také témy sú:

https://www.modrykonik.sk/forum/chcem-schudnut/zavislost-na-jedle/

https://www.modrykonik.sk/forum/chcem-schudnut/zavislost-od-jedla-2/

Aj keď staršieho dáta, ale toto je téma ktorú vždy niekto rieši.

andrea_82
26. nov 2024

@thunderdome ale ved ok, riesenie zavislosti na jedle je v poriadku. Ale zavidiet anorexiu? Zajdi k obvodnemu, posle ta k psychiatrovi.

katka700
26. nov 2024

@thunderdome Neexistuje závislosť na jedle ale metabolicka závislosť od živín - esenciálnych aminokyselín, vitamínov, stopových prvkov. Keď chýbajú telo vydá povel "dodaj mi ich" ktorý je vyhodnotený ako hlad ci túžba po konkrétnej potravine.
Kedysi dávno som si myslela že som závislá na čokoláde. "Závislosť" skončila keď mi z uplne iného dôvodu pred písali magnézium.
"Závislosti" na jedle sa vieš zbaviť aj tak že začneš variť zdravšie jedla zo základných surovín (obilniny, strukoviny, chudé mäso), výlučis dochucovadla s glutamanom a všetky mutácie majonézy. Ešte som nepočula ze by sa niekto prezral pohánky či struhanej červenej repy 😂

thunderdome
autor
26. nov 2024

Treba treba. Anorexárom som zvykol závidieť iba ten odpor k jedlu. Vo filme jedna pubertiačka nechcela jesť ani keď jej zadarmo dali. Ona to vždy vyhodila. Toto je to čo na nich obdivujem. Že nechcú jedlo ani keď ich nútia do jedenia. A niekto zase je schopný celý deň zbierať kovošrot, a hladať zálohovatelné flaše, žobrať, len aby sa najedol.

belasy_motylik
26. nov 2024

@januska12323 teraz si urazila autistov.

macatt
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
macatt
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
macatt
26. nov 2024

@thunderdome všetko jedlo čo dostaneš daj na kopu a polovicu odlož..a povedz si, že tvoja priorita je nemrznúť zajtra vonku, ale zostaneš pekne doma a hladný nebudeš, lebo jedlo si si odložil👍

h2
26. nov 2024

@thunderdome "Obdivujem ludí čo majú anorexiu a všelijaké problémy s príjmom potravy..." 😲

macatt
26. nov 2024

@h2 tak doteraz závidel chudobným osadníkom manželky, teraz už anorektikom anorexiu..
Je čakateľ na invalidný dôchodok, hádam pri tom posudku mu odporučia aj dobrého lekára..

nynia
27. nov 2024

Na každú závislosť treba odborníka. A je jedno či sa týka takých "tradičných" závislostí ako sú drogy, alkohol alebo tých menej ako môže byť jedlo, cukor, mobil vlastne čokoľvek...

kiki68
27. nov 2024

@thunderdome ale oni to maju len v hlave tu nechut do jedla, v podstate potom skoncia tak, ze ich na psychine alebo rovno na ARO krmia peg sondou, musia byt prikurtovani k posteli, casto uz o sebe ani nevedia, nakolko tam dochadza k zlyhavaniu srdca, poskodeniu mozgu rozvratom metabolizmu. Inak povedane to je ako zavidiet ludom na chemoterapii, ze grcaju…

thunderdome
autor
27. nov 2024

To im samozrejme nezávidím. Ide mi len on tú jedinú časť keď si vedia odoprieť jedlo, to čo ja nedokážem.

thunderdome
autor
27. nov 2024

Ako ospravedlnenie tým ktorých možno trocha naštvali príspevky tak preformulujem: Ako to tí ludia robia že si dokážu odopierať jedlo?

macatt
27. nov 2024

@thunderdome niekto má toľko starostí, že si na jedlo ani nespomenie..
Tak ako ty v ňom vidiš stred vesmíru, tak druhý najväčšieho nepriateľa..
Sú to všetko poruchy..
Prejedať sa ani nejesť nie je v poriadku..
Určite je nás viac tých, ktorí radi jedia a zbožňujú jedlo, ale pri určitom množstve cítime plný žalúdok, ak ti tento pocit chýba, treba zasa navštíviť Dr.
Stačilo by jesť kvalitné a zdravé potraviny, viac bielkovín a zeleniny čo zasýtia lepšie, toľko sa z nich nepriberá a dodajú viac energie..
Ak jedenie nevieš zastaviť, skôr či neskôr ťa zastavia problémy so žalúdkom a nebudeš môcť jesť, lebo budeš cítiť bolesť.. tak by bolo fajn to riešiť radšej skôr..