Ako funguje počítanie kalórií?

5. nov 2024

Ako to vobec funguje?PRIKLAD
Ked denne prijmem 1500kcal lenze cez den cvicenim spalim napr 1000kcal potom mi ostane len 500? Ved to je od bazalu daleko, zvysok mi telo vezme z tuku? ( bielkoviny mam v pohode aby mi neslo zo svalov)

lisymbia
5. nov 2024

Ešte je tu totiž bazálny metabolizmus teda množstvo kcal ktoré tvoje telo spáli len tým že si, bez tvojej snahy 😊 teda ak máš bazal 1500, spalis cez deň 1000 tak aby si bola v deficite musíš prijať menej ako 2500 laicky povedané

klara351
5. nov 2024

Priklad na mne: Bazapny metabolizmus mam okolo 1500-1600. Moja denna spotreba je okolo 2000, pokial necvicim. Takze ak zjem menej, bude sa energia doplnat z dostupnych zdrojov, sacharidy, tuky a v takom nastaveni by som mala chudnut.
Ak mienis cvicenim spalit 1000 kalorii, tak pri prijme 1500 na den za chvilku skolabujes. Ja cvicim silovo a dost intenzivne a hodina da okolo 400 kalorii, kardio tiez nie je vyrazne vyssie.

thirstymonk
5. nov 2024

V prvom rade - tieto kaloricke tabuľky nie su presne. Poznám ľudí, čo sa šli pokakať z jedneho gramu tuku navyše.

Zober si to tak, že kalorické hodnoty sú vždy "PRIEMERNE". To znamena, že keď si tam dáme obidvaja ryzek 150g, tak nám vyjde, trepnem - 400kcal. Lenže v skutočnosti ty dostaneš tenký ryzek, s minimom struhanky, pekné chudučké mäsko a ja dostanem mastný hrubý falat, z ktorého kvapka ešte olej. Čiže v realite ty prijmeš napríklad 300kcal ryzek, ale ja prijmem 550kcal ryzek. Lenže KT nám obidvom budú tvrdiť, že sme prijali po 400kcal. To je prvá vec.

Druhá vec - je to tak ako hovoríš. Spáliš 1000kcal nejakou aktivitou, tak áno, to sa ti odráta z prijatých kcal, ale tiež to nie je presné. Ako vieš, že spáliš 1000kcal? Hádam len nie na základe toho, že ti to ukázali smart hodinky :D Alebo nedajbože bežecký pás. Tieto údaje sú nepresné a oveľa viac nadnesené, ako je realita.

Najväčší makači v posilke (myslím profi kulturisti, čo drepujú s 250kg činkou) len niekedy spália pri tréningu viac ako 1000kcal v realite. Aj preto je lepšie kalorický deficit dosiahnúť zmenou stravy, ako aktivitou.

Ja už som kardio ani nerobil, lebo načo? Deficit ním nedosiahneš (za predpokladu, že nebeháš maratón každý deň). Robil som silový tréning na zväčšenie svalov a deficit som dosahoval pomocou stravy.

autor
5. nov 2024

@klara351 kangoo jumps cca1000kcal

autor
5. nov 2024

@thirstymonk deficit mam v strave, chodim na kangoo jumps a denne na bicykli ale stacionarnom samozrejme dam 15km

autor
5. nov 2024

Kangoo jumps cca 1000kcal, info od lektorky a nie neprisla na to len z hodiniek, sice ja ich pri cviceni mam ale nie pre kalorie a sedi to priblizne

autor
5. nov 2024

@thirstymonk no to je to, ja si vazim jedlo aj v surovom stave a ano idem sa pokakat aj s gramu masla navyse 👍🏻✌🏻

klara351
5. nov 2024

No nasla som si, co to je a ak neskaces cez dve hodiny, 1000 nemas ani zdaleka. Nastav si kaloricke tabulky alebo si najdi vypocet, napr. u Totha, kde zadas frekvenciu aktivity a riad sa skor tym.

bytc20
5. nov 2024

Ten pocet spalenych kcal je pritiahnuty za vlasy. Kolko na tom prosim ta denne skaces? 2,5h? Ak by si mala 60kg, tak za 60min spalis tak 450kcal.

autor
5. nov 2024

@klara351 skacem dve hodiny

bytc20
5. nov 2024

A ides cely cas naplno? Aky mas tep? Aj od toho to zavisi.

autor
5. nov 2024

Jumps nemam kazdy den
Ak jumpujem nejdem na bicykel to uz nedavam
Inak dam tych 15-18km podla toho kolko rano stiham

autor
5. nov 2024

@bytc20 neviem nekontrolujem pocas toho

autor
5. nov 2024

@klara351 bazal mam aj ja okolo 1400 v KT nad 1600 nejdem

bytc20
5. nov 2024

Tych 15-18km ti moze trvat tak 30-40 minut a mala by si mat spalenych tak 240 kcal priblizne. Ale vsetko zavisi aj od tepu, aku obtiaznost si das. Takze ak v den kedy mas len bike neskaces, tak de facto mas spalenych max 250kcal. Samozrejme sa bavime o normalnej vahe. Keby si mala 150kg, tak je to samozrejme vsetko uplne inac 😃

thirstymonk
5. nov 2024

Energia sa počíta ako sila, ktorá pôsobí na určitej dráhe.
Čiže keď zdvihneš približne 100g teleso do výšky 1 meter, spáliš 1 joul (W = F.s, v tomto prípade pôsobíš silou proti tiažovej sile, tá sa ráta ako hmotnosť krát tiažové zrýchlenie, ktoré je v našej zemepisnej šírke zhruba 9,81 metrov za sekundu na druhú).

1kcal je 4184 Joulov (takže dvíhaš 418,4kg do výšky 1 metra, aby si spálila 1 kcal).

Samozrejme, nemusí ísť o jednorázovú hmotnosť... keď drepuješ so 100kg činkou a urobíš 10 opakovaní, tak si vlastne zdvihla tonu (10 x 100kg). Čo je, prosím pekne, 2,34 spálených kcal, chápeš? Smiešne dve kalorie spáliš tým, že urobíš 10 opakovaní.

Takže nie, fakt pri nejakom jumpingu nespáliš 1000kcal. :D

autor
5. nov 2024

@bytc20 30min? Skus to ty a potom chcem vidiet tvojich 15km 🤦🏻‍♀️ co som sagan ci co

autor
5. nov 2024

@thirstymonk aj tebe pekny den

bytc20
5. nov 2024

suhlasim s @thirstymonk a navyse 2h aerobneho cvicenia je zbytocne vela. Kazdopadne prijem mas nastaveny prilis nizko ak kazdy den cvicis a bazal mas 1400kcal.

thirstymonk
5. nov 2024

Čiže na spálenie 1000kcal by si potrebovala urobiť 428 drepov so 100kg činkou na chrbte. To nedá ani Coleman :D A to ešte nerátam sínus uhla pôsobiacej sily (keď robíš na multipresse, tak nejdeš úplne kolmo na zem, ale pod určitým uhlom, takže pôsobíš prakticky menšou silou proti závažiu).

Pri cyklistike je prístup trocha iný, asi najjednoduchšie sa to vypočíta ako 1/2m.v na druhú, čiže polovica hmotnosti sústava ty+bicykel krát štvorec rýchlosti v m/s. Ale tým vypočítame vlastne pohybovú energiu a nie energiu, ktorú páliš ty (vstupuje tam do toho ešte potenciálna energia toho, kde sa nachádzaš, napr. keď ideš dole kopcom, tak to nie je tvojou záslúhou, že zrýchľuješ, ale zásluhou polohy).

Takže 1000kcal spáliš, ale možno za týždeň

lucia13022023
5. nov 2024

Tu je zbytočné niečo vysvetľovať 🤣🤣

danielad9
5. nov 2024

@thirstymonk zbytočne vysvetľuješ 😅 ona to aj tak nepochopí. Ale všimla som si, že viacerí majú veľmi mylné predstavy čo sa týka pálenia kalórií pri cvičení

autor
5. nov 2024

@danielad9 skor sa mi celkovo nazory tohto pana nepacia kedze komentuje po celom mk neviem ci existuje tema kde nema nejaky komentar a drviva vacsina je o nicom

autor
5. nov 2024

@bytc20 vela/malo vies … ked mam na to priestor a cas a chut a energiu … 🤷🏻‍♀️

greta2017
5. nov 2024

Ja sice nie som odbornik ale zda sa mi ze to beres prilis vazne...prijat 1500 a cca 1000 spalit je masaker. Tvoje telo toto neda dlhodobo a ak da tak neskor si to vypyta dan...a to pisem v dobrom.
A zarazilo ma "idem sa pokakat aj z gramu masla navyse" ...preco pre boha? Uprimne ma zaujima preco tak extremne beries chudnutie.
Podelis sa s nami aj o to kolko merias a vazis? Resp.aky je tvoj ciel a z akej vahy chudnes?
Ja som zacala presne pred mesiacom chudnut. Ale zdravou cestou...
Ale k tvojej hlavnej otazke by som ja povedala ze ak mas prijem 1500-1600 a fakt mas aktivity na 1000kcal tak prijat len medzi 1500-1600 je zalostne malo. Ak mas pravidelny vydaj 1000kcal tak mala by si navysit prijem lebo si koledujes minimalne o kolaps

autor
5. nov 2024

@greta2017 davala som to ako priklad
Tu mi odbornici vyvratili, ze tolko asi nespalim
No zapisujem si poctivo inak to pre mna nema zmysel lebo zleniviem a budem tam kde som bola predtym…

thirstymonk
5. nov 2024

To nevadi, ja pišem pravdu, nie to, čo sa ľuďom páči, alebo nie. :P

autor
5. nov 2024

@thirstymonk sladka nevedomost
Urcite nepises vsade pravdu
Mal by si energiu venovat inde

thirstymonk
5. nov 2024

Ovšem, že píšem. Teraz venujem energiu tebe, lebo mi na kolene sedi dcera a kuka nejake rozpravky na YT, kym pojde zachviľu spať.