Bratislavské gymnázia

1. okt 2021

Ženy myslíte si, že sú veľké rozdiely medzi gymnaziami v Ba?Syna zaujalo na Einsteinovej je tam rozšírený ruský jazyk 4 r. a bilingválne 5r.AJ a NJ vedia už všetci preto ho zaujal ruský jazyk. Moja švagriná mi spravila prednášku ako si mám zistiť štatistiky úspešnosti prijatých na VŠ ,aky učitel učia, aké majú projekty, stáže, priznám sa, že nie som typ, ktorý hodiny blúdi po webe a hľadá každú pozitívnu, neg.skusenost.Dala mi chrobáka do hlavy, že ide o budúcnosť dôležité rozhodnutie...preháňa či ja som ľahkovážna?A teda poradíte mi, ktoré gymnázium má prestíž je dobré?
Nehľadám matematické, ani ničím špeciálne, ak bude viac hodín jazyku poteším sa, neviem či rovno bilingválne...jazyky ho bavia, ale zase netúžim po tom, aby mi sedel hodiny nad školou.Je v tom naozaj taký rozdiel?

veronice
1. okt 2021

Tak zrovna Einsteinova ma jednu z tych lepsich reputacii. Podla vyucujucich by som sa neriadila, ti sa mozu menit kazdy rok. Kruzky su uz na kazdej skole, staze (myslis erazmus - vymenne zahranicne projekty?) sunuz tiez takmer vsade a myslim ze aj projekty. Tu statistiku uspesnosti prijatych na VS najdes na nete a to je celkom zaujimave pozriet.

Ja som vychodila gymnazium matky alexie. Ano, cirkevne gymnazium ale ziadny fanatizmus si nepredstavuj. Projektov bolo viac nez dost, rozne kruzky, tematicke dni, jazyky ucil native speaker, erazmus fungoval a statistika uspesnosti prijatych na vs je na tej skole aj po tych rokoch stale vysoka.

Podla mna by ste mali vybrat hlavne podla toho, co syna bavi. Takze ak spominal ze rusky jazyk a ma zaujem o jeho studium, urcite nech si posle prihlasku aj tam. Koniec koncov tych prihlasok moze podat aj viac a potom sa rozhodne ze teda kam 🙂

Inak este som pocula ze aj gercenova a tomasikova su dobre gymple. Drzim palce k vyberu 😊👍🍀🍀

lenkapap
1. okt 2021

Najlepsie gymnazia v Bratislave (ale aj celoslovenskych rebrickoch) je Gamca (Grosslingova) a GJH, ak ma zaujem o jazyky, tak jednoznacne GJH, odporucam program IB, skus pogooglit 🙂

lienka.7
1. okt 2021

Ja mam GLN. Stale si drzi svoju uroven. Plus este aj Ivana Horvatha ci Kosicka...

deedol
1. okt 2021

ak jazyky bilingvalne, tak pripadne metodova (francuzstina) alebo ladislava saru (taliancina).

makova333
1. okt 2021

F. G. Lorcu spanielske biligvalne 5 rocne.

felycity
2. okt 2021

Tu je mozno taky sikovny prehlad - rebricek skol: https://skoly.ineko.sk/rebricky/?r=2020&ts=Gym&.... Ak chce bilingval, tak by to mal byt studijny typ, bilingval je troska viac narocnejsi ako vseob gymnazium. Ak ho taha rustina, tak dobre referencie ma Einsteinova. Mozno nemcina by bola zaujimava, v ba skoro vobec nie su nemecke iba bilikova a sukromna , nemcinu ani zdaleka nevedia vsetci , z mojho pohladu ma nemcina vacsiu perspektivu, susedime s nemecky hovoriacou krajinou, rovnako nemecko ci svajc nie je daleko. Ale najdete ajnfajn ine bilingval skoly. Hlavne si zreba zvazit co ho taha matika fyzika? Jazyky? Prirodne vedy? A podla toho ist.

93kris
2. okt 2021

Ja som chodila na Einsteinku, na ruske bilingvalne.. ale koncila som 10 rokov dozadu, takze to neviem objektivne posudit 🙈 Rustinu som po prvom rocniku ovladala perfektne, so skolou aj vyucujucimi som bola velmi spokojna. Mam velmi dobre spomienky. V rustine som pokracovala aj na VS, no ked som si pred par rokmi hladala pracu, bola som sklamana ako malo pozicii s rustinou pracovny trh ponuka. Ostatne jazyky si myslim ze maju daleko vyssi potencial ☺️

93kris
2. okt 2021

@felycity S tou nemcinou uplne suhlasim 🙂 Kedze som robila v personalnej agenture, viem, aky vysoky dopyt je po kvalitnych nemecky hovoriacich kandidatoch. A presne ako hovoris, Rakusko je hned za rohom, vela ludi z mojho okolia sa uplatnilo prave tam.

lilke
2. okt 2021

Určite je dosť veľký rozdiel v úrovni gymnázií. Hore žienky ti napísali viac-menej zamerané na jazyky. A ak tvoj syn je jazykový typ, prečo nie? Einsteinova by mala byť celkom fajn. Dosť gymnázií sa špecializuje - prírodné vedy, humanitné, jazyky, na to si musíte dať pozor, aby ste neboli prekvapení. A zisťujte aktuálne otvarane programy, nie absolventi, aj keď čerství. Práve my sme doplatili na neaktuálne info. Ešte prednedávnom GJH bolo matematické, no začalo sa špecializovať iba na ANJ programy, a slovenská trieda je len všeobecná. A syn preferujuci matematiku uprednostnil GJH pred Gamcou. A teraz ho nevieme presvedčiť na prestup.
Sú napr. školy, z ktorých vôbec nepomyslaj na medicínu, biológiu, fyzikálne smery (ak nebude tvrdé doučovanie).

autor
2. okt 2021

@felycity práveže ho bavia prírodné vedy a jazyky matematiku má vydretu.Bio, Chémia, Dejepis...
@93kris každý jazyk je plus.Rustina nie je ťažká.Anglictinu sa učí roky baví ho, NJ majú 2 r ma dobre známky, ale hovorí, že ho nebaví ako AJ.
@lilke veď to, že niektoré gymnázia su špecializované ako matematické a pritom to už nie je pravda.Nemam taký prehľad.
V hre bola aj elektrotechnická počítačový odbor, ale učiteľ a výchovná radili gymnázium, keď ho prírodovedné predmety na ZŠ bavia..mám obavy dať ho na elektrotechniku a bude mať technické predmety, mechaniku a iné..ale zase všetci radia, že počítače a podobne odbory sú žiadané na trhu práce, že čo bude mať z gymnázia všeobecný prehľad a nič viac.Som z toho zmetena.Tiež mám názor, že získa 4, 5 r. vyprofiluje sa a snáď zistí čo chce ďalej.Momentalne nevie a nevie čo by ho bavilo🙂)
@makova333 mám v okolí 2 rodiny kde majú deti nie sú spokojní, ale nepatrala som na dôvod.Ale dievča chce ísť na farmaciu,tak škola nemôže byť zlá.

makova333
2. okt 2021

Autorka: Chodila tam moja dcera, na bilingval 5 rocny. Prvy rok drvili spanielcinu a postupne presli takmer na vsetky predmety (okrem slovenciny) v spanielcine. Neviem preco nie su spokojni znami, mozno preto, ze skola je naozaj narocna a pre jazykovo nadane deti (dcera je). My sme boli velmi spokojni. Nemuseli sme mat ani doucovanie a dostala sa na medicinu. Ak ma syn jazyky vydrete, tak nad bilingvalonm ani neuvazuj, bude sa trapit.

93kris
2. okt 2021

Jasne, rustina je lahka, zaklad je naucit sa azbuku - tu sme mali zmaknutu v priebehu dvoch tyzdnov a potom to uz bolo jednoduche. Moja skusenost je taka, ze ostatne jazyky isli trosku do uzadia na ukor hlavneho jazyka.. Sustredila som sa len na rustinu, cestovala som do rusky hovoriacich krajin, bola v kontakte s ruskymi kamosmi. Na ZS som sa ucila 7 rokov nemcinu. Po nastupe na Einsteinku som nemala na vyber - rustina hlavny jazyk a anglictina druhy. Kedze som sa ju ucila len 2 roky v jazykovke, isla som od zaciatku, kedze nas rozdelili na polovicu a bola som zial v horsej skupinke. Ucili sme sa abecedu, zakladne slovicka, isli sme velmi pomaly 🤦🏼‍♀️ V AJ som sa zlepsila az vdaka brigade, kde som proste musela komunikovat. Na VS som mala tri cudzie jazyky a ani v jednom som nebola na vybornej urovni. Takze je to podla mna individualne a zalezi ba kazdom ako velmi sa danym jazykom venuje. Spoliehat sa len na skolu sa neda, ale to nam je asi vsetkym jasne ☺️ Ale ako som spomenula vyssie, rozhodla by som sa teraz rovnako, Einsteinka bola super skola s vybornym vedenim, ucitelmi a mimoskolskymi aktivitami, takze rozhodnutie ist tam podporujem ☺️ Aj ked teda vedenie aj ucitelia sa trosku pomenili ☺️ Momentalne su myslim otvorene az dve triedy - jedna zamerana na humanitne vedy a druha na prirodne ☺️

portret7
2. okt 2021

Chodila som na gymnázium v malom okresnom meste, nemala som pocit na VS, že študenti z vyššie spomenutých gymnázií vynikali😉 toto sa mi potvrdilo aj keď som na VS učila… zamerala by som sa na to, čo baví syna…bude dobrý v tom, čo ho baví.

autor
2. okt 2021

@makova333 nie, jazyky ho bavia.Pozera filmy bez tituliek mal aj učiteľku súkromne, lebo v škole išli veľmi pomalým tempom.Tak dcéra je šikovná🙂vôbec som sa nepýtala s čím si nespokojní ľudia sú nároční a chyby vlastných detí nevidia.Ak mám pozerať, aby ďaleko necestoval tiež by som ho dala na túto školu.
@93kris takže tam vôbec nie je NJ?budem si musieť vytlačiť všetky info o školách zatiaľ to pozerám len zbežne.To by ma mrzelo, keby NJ bol úplne vynechany.A ty si bola v tom 4 či 5 ročnom rozšírený jazyk či všetko v RJ možno vtedy, keď si ty študovala ešte neboli otvorené všetky odbory.
@portret7 ja som toho istého názoru.Nikto nepozerá či má gymnázium v Trnave, Senci či špičku v Ba ...len neviem či mám okolo seba premotivovanych ludí, alebo ja to beriem menej vazne.Samozrejme, ak by exceloval v Mat dám ho na Gamcu, ale matematika ho nebaví.A nemám záujem ho rok dávať na doučovanie nech spraví prijímačky a potom sa tam bude trápiť.Nie som typ premotivovanej mamy.A dieťa sa mi zrúti, že nespraví prijímačky.On sa ani neučí zapamätá si veci z hodiny a sama vidím, že inklinuje k prírodným vedam.Polovica triedy chce ísť na stavebnú geodet, strojnicku to ho vôbec neláka ešte zvažujeme tu elektrotechnickú, ale..keď počujem počítačový odbor to bude matematika, logika...vzorce ...aj, keď sused, ktory je počítačový technik mi tvrdí, že počítače a robotika majú budúcnosť a, že nebude problém sa zamestnať.Muz má strojnicku a nadrel sa s rysovanim, matematikou toto určite nie je naša cesta.Ja mám dopravnú ekonomika, logistika pracujem v obore v spedicnej firme.Vela spolužiakov tiež na vyšších poziciaciach vo VW, letisko...alebo začali podnikať v doprave

alibaba70
2. okt 2021

Ahoj, keby sa chcel syn ucit RJ, da sa aj na Ivana Horvatha, je tam jedna trieda bilingvalna RJ, dcera tam chodi. Je spokojna, druhy jazyk maju AJ, po rusky maju matiku, dejepis,etiku, obciansku, umenie a kulturu. Skoda, ze ako je pandemia nikam sa neda cestovat. Na Eisteinovej na stvorrocnom, sa da vybrat rustina ako druhy jazyk. U nas bol, problem, ze nevedela kam by chcela ist, matika jej isla, ale nechcela ist na elektrotechnicku ani strojnicku. Najlepsie bude, ked pojdete na dni otvorenych dveri, minuly rok boli online a potom byvali aj v Avione veltrhy skol, bola tam vascina strednych skol a gymnazii.

makova333
2. okt 2021

Tak ak mu idu jazyky, nevahaj. Na F.G.Lorcu studovala aj sestra Martiny Šindlerovej a je z nej doktroka prav, takze slaba skola to nebude. Ibaze to zavisi viac menej od dietata, ako je nadane a ako sa mi chce, ci je motivovane. Moja bola prijata na 3 bilingvalne gymnazia, kedze mala same jednotky a monitor spravila v oboch predmetoch 98 a97 bodov. Sama si vybrala F.G.Lorcu. Spanielcina je krasny jazyk. A ak syn vie anglicky a ciastocne nemecky (ale nebavi ho az tak), tak by stalo za to porozmyslat nad inym jazykom (spanielcina, taliancina, rustina). Moja vybrala preto ŠJ, lebo je po AJ najrozsirenejsi na svete.

makova333
2. okt 2021

@portret7 presne tak 🙂. Zuzana Caputova chodila na pezinsky gympel a neda sa povedat, ze by nic nedokazala 😀

coochy
3. okt 2021

skola da dietatu len tolko kolko je dieta ochotne si zobrat

autor
4. okt 2021

@alibaba70 ďakujem za info

zuzika33
21. okt 2021

ked pozerame jazyky metodova je tiez fajn, vazovova taka old school elitna, tiez ma sikovnych studentov (pozerajuc aj ucast na sutaziach a uplatnenie). ja mam gamcu matiku, ale su tam aj nematicke triedy 🙂 inak lorcu poznam sikovnych ludi (a nepremotiovanych ), novomestkeho,.... einsteinova mam kamosky co chodili, neviem no, dopadli dobre ale nikdy z nich nesla nejaka hrdost ku skole alebo tak.. a rustina sa priklanam k nazoru ze su aj lepsie jazyky na ucenie v tejto dobe

bluka2
21. okt 2021

Ja by som skúsila určite niečo z tých lepších, napríklad tu gamcu. Jazyky sa naučí kľudne aj neskôr počas výšky - z vlastnej skúsenosti - pracovala som v angličtine, nemčine, španielčine, portugalčine a keď treba, dohodnem sa aj po francúzsky a s týmito jazykmi sa človek chytá potom už vo veľa ďalších jazykoch. Na maturite som vedela prakticky len po anglicky. Teraz už každý z VS kto chce chodí do zahraničia, tam je ten proces naucenia sa jazyku omnoho efektívnejší, takze teraz by som sa sústredila na to, čo sa môžeš naučiť v Bratislave.

bluka2
21. okt 2021

@makova333 Španielčina je po angličtine najrôznejší jazyk na svete? Ani nie, je to čínština

makova333
22. okt 2021

@bluka2 a kolko tu mame cinskych gymnazii? Samozrejme, ze moja veta bola myslena v kontexte vyberu gymnazia, teda z toho co si realne moze vybrat na SK studovat v bilingvale a je pomerne dobre rozrirene vo svete. Ale opravujem, AJ je az po ŠJ z pohladu rozsirenosti vo svete, z pohladu vyucby u nas je to opacne. A samozrejme cinstina je najrozsirenejsim jazykom sveta z pochopitelnych dovodov.

rainee
12. jún 2024

Ahojte na einsteinova nebikingval si môžu vybrať 2 jazyky podľa seba alebo vždy tam musí byť ruština?