Ahojte, je tu niekto kto je buď čakateľom na darcovské oocyty alebo teda už má touto formou dieťatko?
My sme čakatelia a neviem čo sa so mnou deje, doteraz som bola úplne o tejto forme IVF presvedčená, veď sa nám konečne splní sen. No zrazu ma prepadli rôzne myšlienky, bude to dieťatko moje? bude mi aspoň trošičku podobné? Bude mať vôbec niečo zo mňa? A potom zasa tie otázky, prečo ja nemôžem mať vlastné dieťa? Prečo iné chodia na potraty a aj tak potom majú krásne zdravé detičky? Určite chceme dieťatko, aj keď je to jediná cesta ako ho mať, tak prečo mám také pocity? 😟
@katulastraka ďakujem ti krásne za podporu, lomcujú so mnou obavy, ale neskutočne sa teším na ten malinký zázrak
su rozne studie, ktore dokazuju, ze cast DNA matky, ktore dieta vynosi, cize aj ked je tehotna vdaka darovanym vajickam, sa prenesie na plod. to len tak mozno pre povzbudenie 🙂 a myslim, ze ked budete citit prve kopanceky tak vsetky negativne pocity pominu. ja si zase neviem predstavit, ze by moje dieta vynosila nahradna matka ako napr v zahranici a prisla by som o ten pocit byt tehotna. to si myslim, ze tych 9 mesiacov naozaj neskutocne spaja matku s dietatom , cele ako ho citi v sebe rast a pohyby proste vsetko. ja mam 2 deticky /jedno vdaka IVF, jedno prirodzene/, obidve prisli na svet sekciou, ale ten pocit tehotestva je nenahraditelny ;)
@ivikbloom No priamo do genómu dieťatka sa ďalšia DNA v žiadnej významnej miere počas tehotenstva neintegruje -kompletný genóm bábätka totiž vznikne splynutím vajíčka a spemie. Ale o takéto technické záležitosti pri prežívaní materstva nejde, presne ako si písala, to tehotenstvo matku s bábätkom neskutočne spojí bez ohľadu na gény🙂
@elis11111 pochybnosti sú normálne. Myslím, že aj takmer každá tehotná žena má pochybnosti.... Je to preto, lebo si zodpovedná a myslíš to vážne, zároveň máš obavy.... Ale všetko bude dobre💗... Uvidíš, keď to vyjde, budeš šťastná, ale obavy už budú stále. Napriek tomu bude bábätko tvoje a určite ho budeš veľmi milovať. Keď sa na teba usmeje, prestane plakať, keď si ho privinies, povie ti mama. Rozhodne to za to stojí. Ale je to vážne rozhodnutie, veľká zmena a tie pochybnosti k tomu proste patria. Uvidíš, tvoja veľká láska bude stáť za to🥰. Nebude to tvoje vajíčko, ale bude to tvoje dietatko💞.
Ked uvidis babatko prvy raz, ked ho budes drzat v naruci,ked mu das prvu pusu, vsetky pochybnosti o tom ci je tvoje sa stratia. Uvidis. ✊
ďakujem vám všetkým za krásne slová, veľmi ste zlaté, ďakujem ❤️
@elis11111 my máme pár mesačného synčeka ,ale rovno z celého darovaneho embrya a ten pocit ako sa ku mne tuli a hľadá má keď ma nemá nadosah ,je neopísateľný ❤️... V momente ako mi ho vložili dnu, nebol nikoho iného ako môj a už vtedy som ho milovala. A ako začneš cítiť pohyby, sa bude tvoja láska k nemu len stupňovať 🙂 .. pre mna to bola jediná ,ale tá najlepšia možná voľba v živote . Držím palce ,nech všetko dobre dopadne 🍀🤗🤗
@elis11111 Prezivala som presne to iste a myslim ze kazda zena to ma take iste. Je to velka strata ked si uvedomis ze tvoje dietatko nebude mat tvoje geny. Je to v ludoch hlboko zakodovane ze chcu preniest svoje geny na potomstvo a ked o to prides, tak ti je z toho smutno.
Mne bolo az tak smutno, ze ma po transfere (este kym som cakala na tehotensky test) prepadla myslinka ze by som bola radsej aby to nevyslo a ono to nevyslo a ja som bola zufala a dala by som cokolvek za dieta aj ked nema moje geny.
Nastastie sa nam podarilo s darovaneho embrya. Ale este aj pocas tehotenstva som mala niekedy zmiesane pocity, ale uz som sa tym netrapila. Zmierila som sa s tym ze to bude trochu ine ako ked mas bioloicky svoje dieta. A vies co, ked sa syn narodil, vobec, ale vobec nezalezalo na tom ci ma moje geny ale nie. Bol (a aj je) uzasny a uz ma 2 roky a nikdy ma ani na chvilocku neprepadli smutne myslienky alebo trpkost. To ze je z darovaneho emrya je uplne nepodstatny detail, ktory ma ani trochu netrapi.
Poradim ti absolvovat kurz PRIDE. Je to priprava na adopciu a tam mne velmi pomohli pochopit pocity ohladom "cudzieho" dietata.
@zuzzi18 veľmi ti (a aj mne 🙂) prajem, aby sa nám splnil sen. Sen, ktorý veľa žien ani nesníva, lebo k nim príde ten dar "automaticky" bez akýchkoľvek ťažkosti. Tak sme si to priali aj my, ale žiaľ svoj sen si musíme splniť inou cestou. Moc ti držím palce nech už čoskoro aj ty sa budeš môcť pýšiť menom "mama"🍀🙏
@elis11111 ahoj,ja mám s tým osobnú skúsenosť,som v 19tyzdni tehotenstva po KET a máme vajíčka od darkyne, spermie sú manželove. Po neúspešných KET s mojimi vajíčkami sme sa rozhodli pre tento krok a vôbec neľutujem, začínam cítiť pohyby a je to neskutočný pocit šťastia,že budem mama 🥰
@elis11111 my sme boli v Splne v Ke a na darkynu sme čakali asi pol roka,presne nepamätám,je tomu asi 2roky dozadu. Viem že sme embryjka dávali zamraziť,a KET som podstúpila o pol roka neskôr lebo som končila výšku. Prvý KET pred rokom nevyšiel, potom prišiel do toho covid tak sme skúsili až toto leto a podarilo sa🥰
@elis11111 ja ti neviem odpovedat, lebo nemam skusenost, ale tiez som si presla trnistou cestou, a viem aka je silna tuzba po dietatku ,,ked to nejde z akejkolvek priciny,, ja som mala to stastie nakoniec, ale syn sa na mna nepodoba vobec 😁 takze to vobec neries, ja ti len chcem napisat, ze verim tomu ze ked to dietatko vyrastie v tvojom lone a porodis ho som si ista, ze tieto pocity ( ktore su urcite prirodzene) pominu ... a ty ho budes lubit najviac na svete, dieta formuju rodicia a prostredie kde zije, takze proste mozno nebude mat tvoju farbu oci, ale bude tvoje bude k Vam zapadat a uz sa ani nebudes zamyslat podla mna 😊 materinska laska je nieco, co sa neda slovami vysvetlit, prajem ti aby sa Vam to podarilo a pride k Vam zdrave vonave babatko a naplnia sa Vam srdiecka 😊
@elis11111 Pekny vecer, momentalne pri mne spinka 4 mesacna dcerka z darovanych ocytov
Na zaciatku som pocitovala rovnake obavy akymi si prechadzas ty v tomto obdobi
U mna tieto myslienky a obavy prestali v momente ked sme s manzelom absolvovali transfer.
Od sameho zaciatku som citila, ze je to moje babetko a nesmierne sa tesila na jeho prichod. S pohybami babetka a ubiehajucimi tyzdnami som malu citila kazdym dnom blizsie pri nas a uplne som prestala vnimat realitu ze som mala darovane ocyty.
Nikdy nezabudnem na ten moment ked sa stretli nase ocka, na momet ked som ju po prvy krat drzala v naruci
Ta laska a pocity sa nedaju opisat
Prajem vsetko dobre
Bude tvoje, vaše a milované, vysnívané, jedinečné a ty budeš jeho matkou.. 🤍
A tie vajíčka vyberajú aj podľa toho, že napríklad je to tmavší typ tak mu nedajú úplnú blondynku, aby boli take podobne typy ľudí, výškovo, že rodičia maju 160 cm a aby sa im nenarodilo dieťa nad dva metre… alebo neviem… či je to uplna náhoda?
@luci310 Nie je to vobec nahoda, zadavate si parametre na darkynu/darcu. Nam povedali, aky ma darkyna vek, vysku, vahu, farbu vlasov, oci (koordinatorka ma poziadala aby som si dala dole rusko a ked ma uvidela, povedala ze nasla pre mna darkynu). Zaroven nam este o nej povedali aky smer na VS vystudovala a ake ma zaluby a dovod preco sa rozhodla darovat vajicka. Viac uz prezradit nemohla 🙂 Drzim palce
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@elis11111 pozri, je kopec zien, na ktore sa ich deti absolutne nepodobaju :D a su ich "vlastne". To dietatko bude tvoje. Vynosis ho, porodis ho, s laskou sa o neho budes starat. Kto iny by sa dal nazvat jeho matkou, ked nie ty? 🙂