Rady ohľadom adopcie

dominikq1
25. sep 2015

Mám 27 a s manželkou sme mali svadbu pred rokom, no deti nemáme...jednoducho povedané deti mať nemôžme (to sme zistili necelý rok pred svadbou) .
Posledné mesiace sme začali rozoberať tému adopcia, ale zatiaľ sme nijako nepokročili, sme na bode 0...bude to asi tým, že ani jeden z nás nikdy doteraz nad touto témou nerozmýšľal, pretože sme nevedeli, že sa nás to niekedy bude týkať a navyše po svadbe som dostal vďaka rodine novú prácu a to takú že týždeň som v Rakúsku a týždeň doma a manželka má tiež viac práce i keď pracuje doma (máme vlastný byt, ktorý budeme ešte necelých 6 rokov splácať).
Na to, že žijeme na východe tak máme celkom pekný mesačný príjem a to po tých 800€ (čiže mesačne celkovo 1500€+) mesačne plus mínus ...predtým to bolo s príjmom horšie.

Zatiaľ sme sa zhodli len na tom, že k tej adopcii pristúpime ale na viac veciach sme sa ešte nezhodli ani moc nehľadali informácie, nečítali knihy ani nič o adopcii...keď som nebol v Rakúsku tak sme sa väčšinou pripravovali na svadby a podobné veci keďže bolo leto a tiež sme prerábali celý byt.
Idem znova do práce a keď sa vrátim tak to sme sa dohodli, že si spolu sadneme na celý deň a začneme hľadať info a celkovo sa porozprávame o tom.
Dlho som sa vyhýbal tejto téme s ňou i keď to nad nami nonstop visí no i keď sme to ešte celkovo neprebrali tak viem aké má ona o tom predstavy a to sú také "zjednodušené "...neberie do úvahy, že žijeme na slovensku a ľudia tu nie sú moc tolerantný ba niekedy až hnusní a to adoptované dieťa si možno zažije svoje pre okolie a hlavne v škole a my to budeme prežívať s ním ...čo poznám pár ľudí s adoptovanými deťmi tak majú romske alebo poloromske či dokonca černošské dieťa no ja osobne nechcem ani jedno z nich ale to sa mám teraz pripraviť s manželkou na mučivé 5-8 ročné čakanie na biele dieťa?...

Som v tomto úplný lajik čiže vítam hocjaké názory...je aj iná cesta k dieťaťu ako dieťa zo slovenska s čakacou dobou toľkých rokov?...nevadilo by mi dieťa inej rasy (až na tie čo som spomenul hore) ale s našimi financiami asi max okolité štáty východnej eu ako rusko, ukrajina či balkán v ktorých jazyková bariéra nie je extrémna ale tam tie vybavovacie procesy asi, nie že asi ale určite budú niečo stáť a či sa to vôbec podarí, keďže deti idú skôr asi zo slovenska von ako k nám.
Ak máte negatívne či pozitívne príbehy, fakty o deťoch z DD tak píšte...alebo čo si máme o deťoch z DD preštudovať .. o ich psychických ranách z DD skrátka hocičo mi k tomu napíšte ...ešte sme sa neboli pýtať na žiadnych úradoch skrátka zatiaľ sme nespravili nič ...ak mi chcete napísať že o adopcii a deťoch z DD nemám ani šajnu tak máte pravdu

charity
25. sep 2015

@dominikq1 Ak Ti adopcia "nesedi", su aj ine sposoby: darcovstvo spermii, nahradne materstvo...

tova
26. sep 2015

ja by som v takom veku este nerozmyslala nad adopciou pokial chcete adopciu len koli tomu ze vlastne nemozete mat. Deti nemoze mat len zena bez maternice. Kolkym parom uz povedali ze nemozu mat deti a vacsina ich ma. Riesili ste uz umele, IUI, IVF atd???

leakatarina
26. sep 2015

dominikq1 No pokiaľ ja viem, tak je nutné sa zaregistrovať na UPSVaR, tam Vám dajú potrebné informácie, samozrejme Vás budú prešetrovať a podobne, dajú Vás do poradovníka... Koľko sa čaká na dieťa neviem. Ale do Ded prichádzajú nielen rómske deti, ale aj "biele" detičky, čo sú z tzv. anonymných pôrodov, poprípade odložené v hniezdach záchrany. U anonymných pôrodoch Vám povedia, či ide o dieťa bielych rodičov aj o tom, aké vzdelanie majú. O deťoch z hniezd nevieš takmer nič. Sú aj také prípady, keď dieťa väčšinou do roka, dvoch dajú rodičia do domova, lebo sa oň nevedia postarať či už po finančnej, emocionálnej, psychickej stránke. Vtedy, ak sú rodičia rozhodnutí, podpisujú papiere o tzv. právnej voľnosti a to znamená, že sú takéto deti vhodné i na adopciu. Viem, že v minulosti boli prípady, kedy sa na dieťa čakalo tak ako sám píšeš i niekoľko rokov, ale dnes sú tie lehoty podstatne kratšie. Ale ako píšem najskôr sa musíte ísť informovať na úrad v mieste trvalého pobytu a tam Vám všetko povedia. Aj to aká je šanca, ako dlho sa čaká, koľko je žiadateľov a pod. Prajem veľa šťastia!

cairka
26. sep 2015

No keď nechceš dieťa rómske, polorómske, či černošské, pochybujem,že by si prijal dieťa vietnamské, či iné, pretože všetky sa na prvý pohľad líšia od detí bielych....tak ti naozaj ostáva len sa pripraviť na roky čakania. Ešte je možné to urýchliť prijatím dieťaťa bieleho zo zdravotným handicapom, prípadne súrodeneckej skupiny.

Medzinárodná adopcia je náročná časovo aj finančne, bližšie info nemám.

andisko
26. sep 2015

niektorym parom aj prirodzene pocatie potomka trva 5-10 rokov. tak len treba byt trpezlivy. samozrejme vam ale zelam, aby ste cakali co najkratsie.

pribinak
26. sep 2015

@charity nahradne materstvo je na Slovensku zatial nelegalne a nezrealizovatelne

bosoriak
26. sep 2015

@dominikq1 Su tu o tom cele temy, mozes studovat:
https://www.modrykonik.sk/forum/category/adopci...

Je to velmi zlozita a citliva tematika, obaja, aj ty aj tvoja manzelka budete musiet ustupovat zo svojich predstav. Verim ale, ze ak sa uz rozhodnete, tak to dobre dopadne.
Drzim palce.

charity
26. sep 2015

@pribinak Ale da sa bez problemov zariadit v zahranici a vyjde ich to rovnako ako adopcia zo zahranicia.

dominikq1
autor
26. sep 2015

@charity " adopcia v zahraniči vyjde rovnako ako zo zahraničia" ...nejak som nepochopil tú vetu 🙂 chcela si tým povedať že adopcia zo zahraničia veľa nestojí alebo že je možná či rýchla?...či?

@bosoriak na MK som niky nechodil takže na tie témy som na ňom narazil len včera ...my sme ako tak rozhodnutý no ešte nie úplne pripravený (cesta bude dlhá a tiež príprava) ...vieme že to nefunguje tak že dostaneme krásne inteligentné modrooke dievčatko po študovaných rodičoch abstinentoch a bude nám vdačné do konca života-práve preto chceme si to naštudovať....vďaka za link

@cairka keď som začal čítať tvoj príspevok tak som si povedal že na 90% má dieťa z rómskeho či černošského etnika alebo niekto z jej rodiny a nemýlil som sa...nejde mi o to že romske, černošské deti sa vzhľadom líšia od bielych ale ide o spôsob života ktorý žije 90%+ ich ľudí a k tomu IQ, gény ...myslím že to sa premelie v hlave každému kto rozmýšľa nad adopciou a rozhoduje sa nad etnikom dieťaťa ktoré si vezme a nie že bude tmavšie či mať šikmé oči a ľudia zistia že je adoptované ...to nie je rasizmus ani strach že nemá v sebe lásku k deťom taký človek ....myslím že ak by sa na biele a romske deti čakalo rovnaký čas tak drvivá väčšina párov si vyberie to biele...azijské či židovské alebo dokonca arabské deti by som dokázal prijať (to ked som písal že manželka neberie do úvahy okolie, pohľady, školu atd tak som to myslel tak že sa na to treba pripraviť a ona to berie z ľahka) ...mám rodinu vo viedni a od mala som tam chodieval a bol dosť často na návštevách či spoznával arabské rodiny a až na to ich náboženstvo sú ich deti normálne a rozkošné ...araby sa delia na kurdov a potom na moslimské skupiny...a o ázijských či židovských deťoch myslím že nemusím rozprávať
Je skvelé že sa staráš o romske deti..určite si skvelá matka...len som tým chcel povedať že to že nechcem romske deti neznamená že som rasista ktorý nevie prijať azijske či iné deti (ázijske su dokonca inteligentnejšie, milšie ako tie naše) ....dlho už sedím v dodávke na ceste tak som sa nejak rozpísal

________________________________________________________________________________________
Na úradoch sa budem informovať spolu s manželkou keď bude doma...nechcem tam písať bez nej ...
Chcem sa spýtať...ak by sme chceli dieťa ktoré má 1až4 roky (biele) tak by sme ho nedostali tak rýchlo ako napr romske?
Je možné si adoptovať dieťa z ukrajiny na slovensko?...má s tým niekto skúsenosti?

Ak som nejak urazil rodičov s romskymi deťmi či naštval tak sa ospravedlnujem ale nemyslel som to zle

cairka
26. sep 2015

@dominikq1, aha, som myslela, že máte obavy, že by deti vyčleňovali z kolektívu kvôli fyzickej inakosti 😉 čo je naozaj ťažké pre rodiča to riešiť. Pokiaľ v tom sú len subjektívne postoje a len voči niektorým etnikám, tak samozrejme by bola hlúposť ísť proti tomu, len aby sa celý proces urýchlil.

najjulinka
26. sep 2015

@dominikq1 tu v sr aj "biele" deti su od takých istých asocialov ako ciganske... IQ maju všetky rovnake šancu. .proste je to o šťastí.... ale je fakt že viac idu na dračku biele deti schizofrenikov rodičov ako ciganske, resp. polociganske od šlapiek. .pri tom čo mne neušlo, tak vacsinou tie "prac. urazy" su velmi šikovne.. tam je ten zavan cudzich genov.. pre genetiku je najlepšie ak je to fakt čosi uplne nove.. takže šlapky a ich deti su naj vyberom. .bez ohladu na farbu pleti... 😝 😀 😀 😀 😀

a azijsek su u nas vacsinou mixnute ciganskymi... mesticov je pomerne dosť v domovoch.. 😉

charity
26. sep 2015

@dominikq1 Adopcia zo zahranicia vyjde rovnako ako nahradna matka zo zahranicia.

dominikq1
autor
26. sep 2015

@najjulinka keby som si bral ázijské tak nie zo slovenska ale z ázie (no na to by bolo treba vela povolení na slovenských uradoch a možno by som ani nepochodil)....v ázii ked skončí dieťa v decáku tak to je skôr pre chudobu či mladé rodičky a aziati majú väčšinou (to myslím aj tých chudobných) IQ 107-110 čo je podobne ako u židov...
to je to že aj ked by sme chceli biele dieťa tak nedostaneme k nemu zázračný spis v ktorom by bolo zdravotný stav rodičov,iq,známky zo školy, povaha, či brali drogy alebo užívali vo veľkom alkohol alebo či nemajú psychické poruchy
....na ukrajine je možno viac tých detí v domove len z dôvodu chudoby rodičov nie alkoholu či drôg ale môžem sa absolútne mýliť
A to tiež asi nezistím či matka bola len šľapka 😀

@cairka pri adopcii romskych je aj problém že v puberte môžu začať hľadať svoje korene ktoré sú hneď za mestom v chatrčiach ...a ak začne tráviť veľa času s nejakou romskou partiou či romskym/ou priatelom/kou tak celá výchova bude v prdeli a zostanú len gény ... prijať romske dieťa znamená prijať aj romsku kultúru, život, povahu pretože tú to dieťa bude hľadať a pre mna romovia nie sú dobrý príklad života až po ich historiu z indie až po súčasnosť....

________________________________________________________________________________________________________

Keby sme s manželkou do tej adopcie už šli tak budeme chcieť len dievča...brať si chlapca z domova si netrúfame

dominikq1
autor
26. sep 2015

@charity predtým som nečítal tvoj prvý príspevok tak som nepochopil vetu... zaujíma ma čisto len adopcia 🙂

tortelinka
26. sep 2015

@dominikq1 no z toho čo tu píšeš, tak veľkú šancu tomu nedávam, proste si treba vybrať, buď voľnejšie požiadavky (vek, pohlavie, zdravotný stav, etnikum) alebo dlhé čakanie

yukki
26. sep 2015

@dominikq1 je možné, že by si čakal rovnako dlho na dievča do 4 rokov ako na novorodenca dievča...a možno kratšie, to ani sojka netuší.

dominikq1
autor
26. sep 2015

@tortelinka ten vek max 4 roky to je asi jediná voľnejšia (i ked nie nejak extra voľnejšia) požiadavka..etnikum biele na tom trvám (kedže ostatné sú miešané s romskymi alebo čisto romske) a tiež chcem aby bolo zdravé čiže netrpelo...no tiež to vidím na čakanie 4-10rokov kedže sme zo Stropkova (východ) takže tu ak som dobre čítal tak čakatelia sa delia do krajov a na východe sa na biele čaká najdlhšie... preto sa zaujímam aj o tú ukrajinu kedže ja ruštinu ovládam a manželka ako tak tiež...za hranicou pri hraniciach je hned mesto Užhorod ktoré je obrovské čiže je tam zrejme aj nejaký detský domov...ale či je možné si adoptovať dieťa z ukrajiny tak to nemám zatiaľ ani šajnu

tortelinka
26. sep 2015

@dominikq1 podľa mojich info sa zo zahraničia dá iba z krajín, s ktorými máme podpísanú medzinárodnú zmluvu z ruskom a ukrajnou ju nemáme

cairka
26. sep 2015

@dominikq1, ináč je zaujímavé, že o psychike nechcených detí nevieš nič... a o intelekte a psychike všetkých národností vieš všetko.... 😅 (nerozumiem prečo k deťom rôznych národností miešaš deti židovské 😅 )

dominikq1
autor
26. sep 2015

@tortelinka nempotešila si ma

@cairka o psychike nechcených detí si naštudujem nebojsa cairka 😀
...prepáč že som tam zamiešal židov ale to je tiež rasa...
no možno nakoniec zmením názor žeby mi nevadili ani romske deti..
Skús mi napísať prečo si sa rozhodla pre romske deti namiesto bielych?

cairka
26. sep 2015

@dominikq1, judaizmus je náboženstvo , nie rasa 😉 Skúsenosti sú neprenosné, ja som aj pracovne sa stretávala s rómskymi deťmi a prišli mi rovnako úžasné ako tebe arabské 🙂

yukki
26. sep 2015

@dominikq1 ak chcete pomôcť hlavne sebe neprežiť život ako bezdetní, tak si proste počkajte na ideálne biele dievčatko. Trpezlivosť. Čím skôr začnete prípravu, tým skôr ju ukončíte a zapíšu Vás do zoznamu žiadateľov. Počas prípravy budeš počuť, aké problémy môžu nastať u každého dieťaťa s ťažkým životným začiatkom, ono sú to omnoho ťažšie následky ako akákoľvek genetika či výška IQ či životný štýl či farba pleti......a sa rozhodnete.

ittanka
26. sep 2015

@dominikq1 vaše príspevky sú zaujímavé...

dominikq1
autor
26. sep 2015

@cairka nemyslel som náboženstvo ...myslím že správne to je Žid s veľkým Ž čím sa myslím národ ...veľa židov profesorov, vedcov, doktorov povedala že Židia sú rasa ...od slovanov a germánov sa odlišujú pár črtami ...je rozdiel stať sa židom cez náboženstvo a židom sa narodiť čiže vtedy nemusíš veriť ani v onô judaizmus
...no mne zas prídu viac úžasné biele deti ako romske ...mám pár romskych priateľov a tí mi dávajú za pravdu že 90%+ romov žijú zle, v špine, bez práce a degenerujú a tým robia hanbu a vrhajú tieň na tých zvyšných necelých 10% romov ...
nebojíš sa že ked tvoje deti dospejú alebo už v puberte prejdu na život romov?..tým životom myslím ten čo žije drvivá väčšina romov na slovensku .....prepáč že kladiem možno blbé otázky ale to sú veci ktoré človeku napadnú pri adopcii romskych detí

dominikq1
autor
26. sep 2015

@yukki ale čo ak budeme čakať 8 rokov?...som toho názoru že ľudia by mali mať deti vo veku 25-30 rokov...a tiež čakanie toľké roky že v akom poradí si na biele dievčatko tak to zas dá zabrať
...viem že to tak je na slovensku a všetky páry takto musia čakať ale rád by som sa informoval aj o iných cestách tým myslím staršie deti alebo zo zahraničia ...ak nemáme dohody s ukrajinou a ruskom čo sa týka adopcie tak potom už ostáva len balkán či krajiny eú a tam je situácia ako na slovensku plus jazyková bariéra

@ittanka to myslíte ironicky či ? 😀

yukki
26. sep 2015

@dominikq1 osem rokov čakať nebudete, a ak, no tak budete. Tak to je. Ak chcete svoj vysnívaný ideál-daj Bože aby vaše očakávania nesklamala-tak musíte holt čakať. Alebo si rozbehni aj adopciu zo štátu, s ktorým máme dohody a zároveň tu, na Slovensku. Chod´do Prešova do OZ Návrat. alebo v Stropkove na ÚPSVaR a informuj sa, oni budú vedieť viac.

dominikq1
autor
26. sep 2015

@yukki jéééj aké rozkošné deti máš ... nemáš zoznam tých krajin či stránku na tie krajiny s ktorými máme dohody?...a ak nemáme dohodu s ukrajinou či ruskom tak to znamená že niet vôbec žiadnej cesty ako odtiaľ dostať dieťa sem ? ....viem že raz jeden rodinný známy pri večeri u rodičov to sme vtedy tuším oslavovali ocovu 50-tku (oni si v rodine prešli adopciou no dieťa zo slovenska) spomínal že pri adopcii detí v číne či rusku ide len o papierovačky že tam sa nečaká vôbec roky na deti lebo ich tam je veľa...že v číne to je otázka týždnov či mesiacov a v rusku do roka dvoch nezáležiac na veku...záleží tam iba na rýchlosti vybavenia všetkých papierov ..........ale zas nebudem teraz tomu známemu volať či písať na fb a pýtať sa ho to

cairka
26. sep 2015

@dominikq1, Slovania a Germáni sú spolu súčasťou europoidnej rasy. Národ nerovná sa rasa 🙂

Neviem, na čo mi píšeš, aké deti sa zdajú tebe úžasné, ty si sa pýtal mňa na dôvod, ja som odpovedala ako slušnosť káže. Nijako som sa nesnažila (a ani nechcem) presvedčiť, že musíš to vnímať ty rovnako.

Budúcnosti mojich detí sa bojím. Bojím sa, že by mohli ochorieť ťažkou chorobou, či mať úraz, bojím sa, že budú terčom útokov len pre svoju farbu pleti. Verím, že spolu všetko zvládneme. Verím, že ich spoločnosť nepresvedčí, že ako cigánky nie sú na nič súce. Hoci keďže sú s tým konfrontované od útleho veku, by sa človek nedivil... A verím, že budú žiť tak, aby boli šťastné, či si nájdu rómskeho partnera, či nie , to nechám na nich 😉

dominikq1
autor
26. sep 2015

@cairka dal by som ti takého smajlíka s palcom hore ale není tu tak dám len "páči sa mi to" ako súhlas ... 🙂

yukki
27. sep 2015

@dominikq1 vďaka , obe moje deti sú rómskeho etnika, jedno je šikovnejšie v učení, tanci, druhé v speve, obe lyžujú, majú v nohách takmer všetky národné parky Slovenska atď atď. @cairka presné vyjadrenie pocitov aj mojich, vďaka za zhrnutie.

Nie, nemám taký zoznam, nezaujímala som sa o to tak ani neviem kde hľadať. Na úrade by Vám mali poradiť najodbornejšie.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre