ahojte,ja uz si neviem rady,mojmu malemu sa nechce za nami na tento svet a uz som z toho smutna 😲 cez vikend mi zacina 41tt.cele tehotenstvo som mala pocit ze to urcite pride skor,aj doktor mi tvrdil ze maly je o dva tyzdne vacsi.termin mam sice tuto nedelu ale uz je to na nevydrzanie.pribrala som 28kil,vsetko ma boli,nic uz nevladzem,cela opucham,najhorsie je ze kopance a hybanie maleho uz velmi bolia,tazko sa mi aj dycha,najhorsie je to v noci,mam bolesti v podbrusku,v krizoch,a mam aj silnejsi vytok.pred dvomi tyzdnami som skoncila v porodnici s velkymi krcami a bolestami, s muzom sme mysleli ze rodim,ale mala som crevnu virozu,hnacky a zvracanie,cely vinekd na infuziach,lezala som v porodnici,videla som tam vselico,napr.ako priniesli mamicke ine babatko na kojenie nie jej vlastne,dalsia skoro porodila na izbe a nikto si ju nevsimal lebo ctg neukazovalo kontrakcie pritom hlavicku dietata uz mala medzi nohami,potom ako uz jej babo priniesli,nikto jej neukazal ako kojit,ako a kedy prebalit,skratka nic.odvtedy mam z porodu hrozu a velmi sa bojim ist do porodnice znovu.predtym som sa tesila,ze konecne bude maly zo mna von a uvidim ho.neviem ako sa ukludnit a nebat sa.aj mna tam nechali trpiet do rana ani mi nikto nic nepovedal co je so mnou,ci mam virozu alebo rodim.navyse sa pozerat okolo na mamicky a babatka a ja mam prazdnu postielku vedla seba a z prazdnymi rukami zase domov je hrozna spomienka.uz fakt neviem co mam robit.po sty krat idem zajtra na ctg aj poradnu ,kde mi zase povedia ze sa nic nedeje.uz sa mi zvysuje aj tlak,byva mi zle,bojim sa ze maly bude moc velky a nakoniec pojdem cisarskym,ani neviem kolko vazi,meria,ci vobec pojdem rodit normalne,sono mi od zaciatku decembra nerobili.bojim sa aj toho ci porod vobec rozoznam ze je to ono po tejto skusenosti z porodnice.vsetky zname co boli tehotne uz to maju za sebou a su doma z porodnice,velmi im zavidim,mam pocit ze ten maly bude vo mne vecne,ze uz to nevydrzim,ked vidim babo alebo nieco o porode a tehotenstve hned sa rozplacem,co mam robit?
@ewka0012 Ahoj, verim, ze Ti uz je tazko, ale ja som si presne tym istym presla pred takmer 12 rokmi.
Termin som mala 10.5. a dcera sa narodila az 23.5. Tiez som uz z toho bola na prasky a nestastna a ja som dokonca vtedy pribrala 30kg. Ani sa nenazdas a budes mat babatko pri sebe a potom o par rokov sa uz nad tym len pousmejes, ake to bolo vtedy tazke 😉 😉
@ewka0012 co mas robit? ukludnit sa, uvar si dobry cajik, zober si prijemny casopis alebo knihu a nieco pekne (nie o detoch a tehotenstve) si precitaj, pusti si prijemnu muziku, daj si teply kupel alebo sprchu,pozvi na navstevu kamaratku, hocico, co ta privedie aspon nachvilu na ine myslienky. zbytocne si vyrabas stres, ktory porod neurychli, prave naopak...
s tou nemocnicou, na slovensku asi viac nez kdekolvek inde plati - nic neocakavat a byt pripraveny na vsetko. ak budes mat pri sebe partnera alebo niekoho blizkeho, urcite to pomoze aspon tomu, ze urcite neporodis na izbe bez lekara 😉 a zas urcite treba aspon trochu lekarom doverovat, oni vacsinou vedia, co maju robit.
trochu ta chapem, sama som prenasala 12 dni a od asi 38tt som nebola schopna takmer vobec chodit, aj chlieb som chodila kupovat tak, ze som parkovala auto skoro vo dverach obchodu 😅
@ewka0012 musis to brat tak, ze termin je vzdy orientacny a nepoddavat sa takymto stavom, ale sustredit sa na seba a na babo, toto su vase posledne chvile, co je v brusku a aj ked tomu teraz nebudes verit, ale ked sa Adamko narodi, bude ti chvilu to brusko aj chybat 🙂
mna osobne teda dost dorazilo, ze gynekolog nevie rozoznat crevnu chripku od porodu a nechali ta lezat s mamickami po porode a cerstvymi novorodeniatkami, to je fakt pruser podla mna 😠 mali ta dat na gyndu, nie na porodnicu....
@ewka0012 ahoj, termin porodu je len orientacny, porodid mozes medzi 38.a 42.tt. ale to isto vies. tie posledne tyzdne su najtazsie, ale treba to iba vydrzat. spomen si, akych dlhych 40. tyzdnov uz cakas na prichod svojho synceka, tak tie max. 2 tyzdne, co ta cakaju, su uz oproti tomu nic...
tie negativne skusenosti s nemocnice skus vyuzit vo svoj prospech, nech ti kamaratka, ktora uz ma dieta, ukaze, ako sa prebaluje, skontaktuj sa s laktacnou poradkynou a ta ti vysvetli, ako spravne kojit, ak nemas laktacnu v okoli, tak si si nastuduj stranku mamila.sk ... a neboj sa, to, ze ides rodit, urcite vcas rozoznas, to sa neda prehliadnut 🙂
urcite to mas teraz tazke a bude to tazke aj par dni, pripadne prve tyzdne po porode, budes mat chaos, co robit, ci to robis dobre, ale vsetko sa to rychlo naucis a uz coskoro bude z teba mamicka ako sa patri. v mnohom treba dat na instinkt, ten malokedy sklame.
k porodu si zober manzela, personal v nemocnici sa k tebe bude spravat s vacsim respektom...je to smutne, ale taka je mnohokrat realita.
drzim palce a prajem skory porod 🙂
skus sa informovat ohladom tej vyvolavacky...alebo moja mama mi vravela ze rady straych mam hovoria ze sa treba zacat hybat...a tak sa vyvola porod...po schodoch....
@evka4 ako krasne si to napisala, ja sm v 38 tyzdni, vsetko v poriadku maly uz ma 3200 gr. ako pises ze zobrat manzela k porodu ze sa personal lepsie sprava, no je to smutne ale asi to tak bude, nemam vlastnu skusenost ale uz som to pocula. Ja som manzela nechcela na sale, chcem aby bol vc nemocnici ale velmi som nechcela aby bol na sale, potom mozno ked budem tie 2 hodny tam este lezat ze by za mnou prisiel, neviem ci sa to tak vbec da, sa musim spytat. No zajtra ho beriem na pripravu ze nech vie ak nahodou sa rozmyslim do porodu.
@ewka0012 neber to zle, ale mam pocit, ze len vyplakavas. necitam forum velmi dokladne, ale pamatam si tvoju fotku spred vela tyzdnov v nejakom fore, ktore si, myslim, aj zalozila, a len si sa stazovala - vsetko bolo zle.
viem, ze sa lahko povie, aby si sa netrapila, ked si taky typ osobnosti, ale skus si povedat, ze mas vela veci, za ktore mozes byt vdacna. kolko zien by chcelo otehotniet a nedari sa im, kolke maminy su este len na zaciatku tehotenstva a maju stres, ci babo donosia. ty uz si vo finale, uzi si posledne dni s bruskom, rozpravaj sa s babatkom, ze sa na neho uz tesis, tak nech pride.
a hlavne, nevid vsetko len cierne. nechcem ta urazit, ale uz len z toho mala, co si tu o sebe napisala, mam pocit, ze si strasne umrncana. V kazdej vete mas nejaku staznost. 😖
Drzim palce, nech pride babo coskoro a nech ste zdravi, stastni, a viete si to uzit.
@manila421 ja som manzela pri porode mala a ak budem este niekedy rodit, tak si to zopakujem. aspon mi rychlejsie ubehol cas 🙂 lebo kym som este poriadne nerodila, tak som sa nudila a aspon som sa mala s kym porozpravat 🙂 pri samotnom porode mi to uz bolo jedno, vtedy som si absolutne neuvedomovala, kto je okolo mna. drzim palce aj tebe 🙂
@ewka0012 presne tak, hlavne klud, vsetko je to v tvojej hlave a zalezi len na tebe, ako sa k tomu postavis. Zazila sme to takmer kazda a viem presne, ake to je, prenasala som obe svoje deti, maleho az 8 dni a presla som si tym tiez, ale mozem ti povedat, strach a stres su najvacsi nepriatel. To, co si zazila v nemocnici, vymaz z hlavy a zacni si verit, ze to zvladnes, ze rozpoznas, kedy to pride a ze budes presne vediet, co mas robit, tak nam to bolo dane a urcite to zvladnes!!!. Neboj, tvoj drobcek pride v ten spravny cas 😉, dopraj mu ho, je to prenho naozaj dolezite. A nerozmyslaj nad vahou, zbytocne sa stresujes, ani ultrazvuky nie su smerodatne, proste ver tomu, ze malinky bude mat akurat vahu pre tvoje telo a ze pojde lahko von. Vsetko je to o dovere v seba a vo vlastne sily a o pozitvinom pristupe! mam to odskusane na vlastnej kozi 😀 drzim palce
uzivaj si este volne chvile...potom sa budes starat o babatko..nebudes mat tolko casu :0)
@ewka0012 uz to len nejako vydrz, moja starsia dcera sa narodila normalne, ale az 11 dni potermine, uz mi vraveli, ze ak sa nenarodi do 2 tt po termine, tak musia vyvolat porod, ale vsetko dopadlo dobre a vypytala sa na svet sama. No a mladsia prisla tiez 4 dni po termine.Detickay vedia kedy sa maju narodit, vsetko dobre dopadne. Drzim palceky
Ahooj. Mam podobne skusenosti. Prenasala som z dva dni, ked mi na poradni konecne spravili meranie malej a zistili ze mame 4 kg. Bola som cela straaasne opuchnuta a bolo mi tazko, lebo hroozne kopkala a este boli aj horucavy, no ako pises na nevydrzanie. a malinka nie a nie ist von. Nakoniec sa nado mnou zmilovala taka mlada doktorka a isla za nadriadenym aby ma pozrel, lebo sa jej nezdala hlavne ta vysoka hmotnost babatka. To bolo v piatok a kedze ma nechceli prijimat cez vikend tak mi povedali aby som prisla zbalena v pondelok rano ze mi porod vyvolaju. Ehm, no vyvolavali 16 hodin, tabletky, injekcie aj prepich plodovej vody no malinka nic a tak pred polnocou mi spravili cisarsky rez. Bala saom sa veelmi som chcela rodit prirodzene, ale nakoniec to vobec neb olo take hrozne ani tym cisarskym, prave naopak, rychlo som sa dala do poriadku a rana ma uz pri prepustabi z nemocnice teda po 5 dnoch vobec nebolela.
Hlavne sa neboj, komunikuj s lekarmi a popros ich o zmeranie malinkeho. Hlavne klud, kazda mame ine skusenosti, nebooj nic vsetko zvladnes. Nepozeraj na tych par zlych vec co sa stali skus sa pozerat na to pekne a dobre co Ta po porode caka. A hlavne, pamataj v porodnici budes fakt iba par dni, ktore rychlo zbehnu, ani si nestihnes uvedomit a uz budes domka 🙂 Drzkajte sa a eboj vsetko bude ako my byt 🙂
@ewka0012 ja som s prvou dcérkou mala termín na 2.6 a porodila som ju 9.6, posledné dva mesiace bolo vtedy okolo 30-35stupnov vonku, tak si vieš predstaviť aká som bola opuchnutá, tiež som pribrala 22kg,ale to proste neovplyvníš, poznám baby čo prenášali aj dva týždne 😕 užívaj si klud a nudu, dlho ti to nepotrvá 😀
teraz čakám druhé, behom dvoch mesiacov mám druhý krát silný zápal priedušiek, a termín mám 8.3, niekedy mám pocit ,že malého už vykašlem z brucha 😠 modlím sa aby tam vydržal čo najdlhšie 😀
držím ti palce, a už to nejako tých pár dní vydrž 😀
@ikke ahoj,o toto som sa presne snazila,robit vselico aby som na to nemyslela a uzit si posledne dni brusko,lenze mam pocit ze vsade okolo len deti a porody,neviem ci si to len viac vsimam alebo co,proste zapnem telku,ci v relacii alebo filme,vsade rodia,alebo hovoria nieco o tehotenstve,vtedy uz bud odchadzam alebo prepinam....kamaratky o nicom inom nehovoria,kazdy kto mi pise alebo vola sa pyta co maly,ako sa mam,kedy chce konecne prist na svet....zapnem FB a kazdy kto mi na chate pise sa pyta to iste...ked to kazdy este aj pripomina je tazke na to nemysliet ale snazim sa hovorit si ze to pride vtedy kedy ma,ze to urcite zvladnem ako kazda zena a ze muz bude pri mne
@tigri presne aj mne toto bolo cudne ako ma mozu s crevnou virozou nechat v porodnici s prave narodenymi babatkami a mamickami,ved som ich mohla niecim nakazit,mohli ma dat aspon na gynekologicke,horsie to bolo po psychickej stranke,pozerat sa na to vsetko,oni sa bali ze tie hnacky mi porod vyvolaju tak mi asi tri krat denne robili ctg ked sa dva dni nic nedialo pustili ma domov
@vvrka mas pravdu vyplakavam,ale vie ze aspon tu ma baby pochopia a povzbudia,ze si precitam pribehy inych a ako to dopadlo,aspon to pomoze ze viem ze nie som sama a co mozem cakat 😝 som vdacna za to ze vobec tehotna som a na maleho sa nesmierne tesime s muzom obaja,preto je tato situacia taka tazka,zvlast ked som uz od oktobra doma,sama,v cudzom meste kde nikoho nemam,tak aspon tu vyplakavam lebo osobne nemam komu.ten kto povie ze tehotenstvo je krasne by musel zazit pocas neho to co ja a urcite by ho krasnym nenazval
@tehotnica1669 toto presne skusam,radili mi to ze sa mam viac hybat a vsetko robit tak rezkejsie rychlejsie,od rana upratujem varim,zdviham,zohybam sa,chodim s muzom na dlshie prechadzky,skratka vsetko co sa da aj ked niekedy nevladzem lebo mi velmi tvrdne brucho,aj teple kupele som skusala,aj sex a nic nepomaha,uvidim co zajtra povie doktor,opytam sa na tu vyvolavacku,hadam ma dlho trapit a prenasat nenechaju
ja som tiež prenášala a robila všetko aby už pôrod začal a nič - nakoniec mi vyvolávali aj tak nechcela ist, praskli vodu nechcela ist a nakoniec ju museli ťahaž vakuom a sestra na mne ležala :( jednoducho sa jej nechcelo 🙂
dohodla som s s mojim lekárom - ten mi vyvolal, aj ked hovorili známe aby som si nedávala vyvolávať lebo že deti su potom zlé, vela plaču a pod. - dcéra je jak anjel doteraz - tuk tuk tuk 🙂
@koralinka mne 2x porod vyvolavali, 1x po termine, 1x pred terminom, jedna je ho certica, druha ako anjelik 😀
tento treti vyzera, ze pojde sam, kedze uz teraz som otvorena...
@ewka0012 hlavne to neprehanaj s tym pohybom a hlavne chodenim po schodoch, aby si vobec vladala rodit, to chodenie po schodoch sa odporuca iba dole schodmi, hore sa vyviezt vytahom, aby si nemala svalovicu...ja ked som chcela rodit, aj tak nepomohlo nic...inac sama uvidis, ze pridu omnoho tazsie chvile, ako tieto co prave prezivas, ale kazda prvorodicka a "prvomamicka" sa tym musi prejst, aby pochopila, co je naozaj podstatne...drzim palce, nech sa ti porod co najskor rozbehne a nech je co najviac pohodovy 😉
@ewka0012 ahoj, ja som mala termin 10.11. ale tiez mi lekarka hovorila ze to moze prist aj skor, no stale nic, 11.11. som sa rozhodla ze ju musim trosku "popohnat" :D tak som cely den chodila po schodoch, robila si teply kupel, jedla skoricu:D (vraj to vsetko urychluje porod) a ked sa do vecera nic nedialo tak som bola sklamana, ale to vraj trva niekolko dni nez to vsetko zacne ucinkovat, takze nakoniec to na mna prislo az v noci z 15teho na 16teho;) ale viem ako sa citis, tiez som si uz myslela ze zo mna ani nevide:D skus sa zacat viac hybat a uvidis ze uz to co najskor pride, drzim palce🙂
a baby nehovori sa, ze prvorodicky rodia skor ??? ja by som najradsej tiez uz zajtra :D
@nikolet_89 to sa vôbec nedá povedať, ja som prvé dieťa prenášala 7dní, teraz mi všetci hovoria, že chlapci sa ponáhlajú a rodia sa skôr, myslím, že je to úplne individuálne, ani jedna z nás nemá vypočítaný presný termín pôrodu, každá máme iný cyklus, každá inak otehotnie v čase ovulácie a je tam veeela vela iných faktorov podľa mna 😀
@zuzidr vsak jasne, ale ja sa uz tak nemozem dockat 🙂 nechap ma zle, som rada, ze je mala v poriadku a ak je jej tam stale dobre, nech si este lebedi... ale neviem ako to vydrzim, uz mi je dlho a chcem ju mat uz doma 🙂
@ewka0012 A ťuťu-muťu si neskúšala mne to zabralo malému sa tiež nechcelo bola som zavretá a dok .že aby sme skúsili sa pomaznať s drahým,že spermie napomáhajú k otváraniu sa a podporia pôrod a my sme ráno spravili čo bolo treba a o 1 hod ráno bol drobec vonku 🙂 🙂 Tak ti držím palčeky nech máš rýchly pôrod.
zmenit pôrodnicu a po pôrode aj lekára, u nas v partizánskom by ta takto dlho nenechali trápit, a uz vôbec nie robit posledné sono zač decembra, píses ze sa necítis dobre, ze más hnacky, virozu, takych zodpovednych lekárov by som poslala do teplych krajín
@ewka0012 na tvojom mieste by som si žiadala spraviť sono a hlavne prietoky, ja som prvú dcéru rodila tiež v PN, tak isto mi nerobili sono posledný mesiac a pritom som mala chrípku...nakoniec som rodila na 2 deň po termíne a vodu som mala otrasnú, zelenú a skalenú a to ju malinká ešte aj vdýchla do seba. Teraz chodím do TT a tam mi robia sono každý týždeň a podľa mňa by to mali robiť všade.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
ahoj.
aj ja som mojho teraz uz 3 rocneho Filipka prenášala tyzden. Hoci ked ma prijimali primar tvrdil, ze uz sa narodi coskoro. davali mi rano, vecer injekcie na vyvolanie, ale nezaberali dostala som ich 11 aj tabletku na vyvolanie porodu, ale ani ta nezabrala. Filipko sa narodil az o 2 dni neskor. Na porodnej sale mi dali infuziu a ta nejako rozbehla porod. Nemala som vobec porodne bolesti len ma strasne bolel chrbat, trapila som sa od 8 a o 13.30 bol uz Filipko na svete.
Hoci vedla pocas toho ako som tam bola ja doniesli dalsiu mamicku, ktora porodila asi za 10 minut.
vela šťastia