Ahojte, odkedy som bližšie k pôrodu tak nemyslím na nič iné ako na to ako a kedy sa mi spustí pôrod.... kedy zistím že už som začala rodiť.... ale hlavne uvažujem nad tým ako si pôrod uľahčiť aby tak dlho netrval a aby menej bolel... pretože viem že bez bolesti to nepôjde.... viete mi teda poradiť ako si pomôcť pri kontrakciách a samotnom pôrode? 🙂😊👀
Za mňa veľa pohybu pred pôrodom. Počas pôrodu psychická pohoda, dôvera v seba aj v bábo, čo najviac pohybu vo zvislej polohe, ideálny je tanec, a správne dýchať.
Ale z mojej skúsenosti je najsamlepšie pre ľahký pôrod pred tým porodiť zo 2-3 deti 🤣 môj štvrtý bola úplná malina.😉
@amelia000 čítala som že pomáha teplá sprcha, fitlopta a chodenie ale tak ja asi vyskúšam všetko.... len neviem ako to funguje keď by som chcela rodiť s Epidurálkou.... kedy o ňu požiadať... potom kedy ju počas pôrodu pichajú a koľko stojí....
@zitaje no vyskúšam ten pohyb lebo pri prvom som len trpela celý čas na posteli na boku a nebolo mi moc lepšie 🤨
@dominika_79 precitaj si knihu hypnoporod, velmi ju zeny odporucaju pripadne ak ta zaujima ako to funguje v tele s hormonmi tak ja som 2 dni dozadu citala :
http://www.hypno-porod.sk/porod-v-extaze/
@dominika_79 EPI by som si dala gynekológ sa bude pýtať či ju chces a pôjdeš na poučenie k anesteziologovi.Pichaju, keď si už dostatočne otvorená a podľa toho koľko trvá pôrod dopichnu ďalšiu.Na pôrod sa nedá pripraviť si myslim.mozes čítať, skúšať a realita môže byť iná.
@amelia000 pozriem to ďakujem 🙂
@eliska13 no uvažujem nad ňou lebo pri prvom som ju nemala
Proti bolesti epidural, ja som povedala sestricke ze hned ako budu moct nech mi pichnu. Proti strachu predporodny kurz. Ja som si vdaka tomu porod mega uzila 😊😊
@queen_mary takže stačí povedať že ju chcem už keď prídem že som začala rodiť?
@dominika_79 nie dopredu ja som bola v 8 m u anestéziológicky musíš podpísať papiere a možnosť Tá pošle k internemu
@dominika_79 niekto si ju zaplatí a aj tak mu ju nestihnú dať potom peniaze vrátia aspoň to tak bolo
@dominika_79 nie, musis mat vybavene poucenie o epi. Ja som to mala, a na kurze nam sestricka povedala, ze kto chce, nech povie, ze chce epidural hned ako to bude mozne, ze netreba cakat na velke bolesti. A potom zasa, ked budes mat len maly naznak bolesti, tak si pytat opat pichnutie. Ja som to tak robila a bola to parada🙂 sme kecali s muzom a porodnou asistentkou, az som zacala citit tlaky a zrazu porodila 🙂 ku koncu ti uz nepichnu, ale to uz su len tie tlaky.
@queen_mary moja anestézioligicka medzitým odišla na iné oddelenie takže som chvíľu čakala a cítila všetko pokým mi prvá prestala účinkovať to bolo peklo tak sa mi roztriasli nohy, že som ich nevedela zastavit a kolená mi búchali o seba😀bez EPI by som nikdy nešla pre mňa to bola veľká psychická opora.Otvaranie ma nebolelo, ale kontrakcie velmi
@eliska13 jaj no a to sa mám u gynekologičky spýtať alebo sa rovno ísť objednať ku anestéziologovi?
@eliska13 no mne nevrátili peniaze a nedali mi ju pri prvom
@queen_mary no ja na kurz teraz nejdem tak kedy to teda riešiť?
@queen_mary a to si mala zadarmo alebo si za ňu platila?
@eliska13 no hadam to aj mne stihnú dať a pomôže mi to 😶
K tej epi - nastuduj si na stránke nemocnice, ako to je, viem že v Ruzinove musíš mať absolvovane poučenie o epi, inak ti ju nepichnu. Tak sa informuj priamo v nemocnici, lebo tu budeme zbytočne filozofovať, či musíš alebo nemusíš poučenie mT, keďže je to všade inak.
Ako prípravu na pôrod odporúčam Aniball - je tu na mk aj skupina, kde s aniballom cvičia a píšu svoje skúsenosti, skús sa pridať tam.
Za mňa odporúčam nič extra si neštudovat a hlavne nepozerať ziadne videá, len ta to zbytočne vystresuje, aj tak je kadzy pôrod iný. Drzim palce
Neboj sa,ked zacnes rodit budes to vediet...urcite to neprespis...ani to nebude tvrqt pol hodi u,ze by si nestihla prist do porodnice...bud budes mat bolesti pravidelne alebo nepravidelne...ja som mala 7 nepravidelnych od 1 rana do 7 rana...a prisla som otvorena na 4 prsty...ale vedela som,ze su to take bolesti ake cele tehotenstvo neboli takze to zistis urcite...a treba sa ani nie pripravit ako na udit dobrou naladou a ist tam s kludom a doverou,ze sa postaraju....
@sweetdreams1 no dobre ďakujem 🙂
@derdia no tak ja viem že kontrakcie rozoznám od tých falošných
A ked si rodila prve ako si zistila ze uz rodis? Podla mna sa to neda s nicim pomylit. Fit lopta bola napr podla mna hrozna vec. To pri druhom ani skusat nebudem. Sprcha trosku pomohla. Ale najviac som bola rada tomu ze som mohla chodit alebo stat atd nie lezat. Skusali ze aby som si lahla na bok no to bola vrazda to som vydrzala snad ani nie minutu
@dominika_79 caj z malinovych listov velmi pomaha
@dominika_79 treba vela chodit a ked sa da pichnut epi. A hlavne pocuvat porodnika a spolupracovat a bude to ok. A to ci so zacala rodit , neboj sa to zistis😊
@dominika_79 ja som bola pozitívne naladená, že to bude prebiehať rýchlo a nebude ma to bolieť 🙂 cvičila som s aniballom a keď prišiel porod, pri bolestiach som si dala pichnúť epi, cim som nebola unavená keď prišlo na tlačenie a vďaka aniballu som vedela že už rodín (cítila som tlak) a netrebalo ma strihať ani šiť cim som spokojne “odchádzala” na izbu a užívala som si malú 🙂
@mima1 mne pri prvom odtiekla plodová voda a potom som už len bola nonstop v kontrakciách až do kým sa nenarodila
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@dominika_79 a uz si preto nieco urobila? Pozerala? Citala? 🙂