Ahojte, som v 16. týždni a minulý týždeň som bola u lekára na kontrolu. Prosila som ho, ci by som mohla ostať doma, pretože pracujem ako učiteľka v MŠ a mám teraz v triede 20 3-ročných detí, ktoré musím zdvýhať na ruky, obliekať, kŕmiť, dávať na WC...nehovoriac o tom, ze v kuse plaču a už po 3 týždňoch v škôlke sú zasoplené, kýchajú a kašľú ...Je to pre mňa obrovský stres a celý deň mám mokrý chrbát a celá sa trasiem zo stresu.. Tiež musím za prácou dochádzať denne 30 km autom a keď idem domov málokedy sa sústredim na cestu, lebo som max. unavená .Lekár mi však povedal, že som zdravá žena a musím to nejako zvládnuť, že od teraz ešte nemôžem ostať doma. Je to normálne? Čo mu mám povedať, aby ma nechal doma? Nebojím sa o seba, lebo ja to zvládnem, ale o drobčeka, aby som mu neublížila...
Nemôžem dochádzať autobusom, lebo bývam v zapadákove odkiaľ chodia iba 3x do dňa vlaky , autobusy vôbec. Často robím aj celý deň a nemala by som sa ako dostať domov. Alebo keď začínam už o 6.00 nemám sa tam ako dostať. A prečo musím dvíhať deti? Lebo inak ich od rodičov ráno nedostanem, to by si musela vidieť., keď ich dávam na WC tiež ich musím dvíhať....Alebo si tiež učiteľka a vieš o čom hovorím? Viem, že nie som chorá, nehovorím, že som 🙂
@puff22 by som mu určite povedala,že bud nech ma vypíše,alebo ho vymením za iného lekára.Keby som robila v školke ako ty určite by som šla na PN,lebo može sa stat hocičo bud ta nechtiac kopnú do bruška a to dvíhanie na toaletu je tiež podla mna dost nebezpečné.ja som nemala ani tažkú prácu,ale ked som povedala lekárovi,že chcem byt doma tak ma vypísal.
@puff22 tak v prvom rade sa vyhni takým múdrym tvrdeniam, ako že tehotenstvo nie je choroba.... 🙄
keď máš z akýchkoľvek dôvodov pocit, že tvoje zamestnanie môže byť rizikové pre mimi, tak treba ísť na marodku..
úplne ťa chápem. žiadne bacile ti teraz isto nepomôžu.. o nosení detí na rukách ani nevravím.. myslím, že je úplne jasné, že keď malé dieťa plače, lebo mu je smutno za mamou, tak ho nenechám v kúte sa vyrevať.. 🙄 ja som tiež učiteľka a v prípade tehu určite odchádzam okamžite na rizikové. nebudem predsa dýchať tie bacile! ja už som tehu bola, svojej ženskej som vysvetlila, prečo chcem ostať doma a ona s tým nemala žiadny problém.. to ten tvoj doktor nevie, že existuje aj pojem rizikové pracovisko? z dôvodu... veď to tam napíše a basta! ale je možné aj to, že videl, ako ti na tom záleží a čakal, koľko zaplatíš 😠 ja byť na tvojom mieste, tak ak ho neprehovoríš, zmeň lekára. nech ti je úúúplne jedno, že druhí s tým nesúhlasia, riaď sa svojimi pocitmi, určite ti neprospeje, keď budeš v strese 😔 prajem veľa šťastia a zdravia tebe aj mimi 😉
@puff22 nemusíš,ich dvíhať ....treba to vysvetliť aj rodičom.....a "nožičky majú nato,aby po nich chodili" by bol môj argument ...nosila som do škôlky 2x ,takže som toho videla dosť,ale ak učiteľka nechcela tak dieťa na ruky nezobrala 😉
...a to že často robíš aj celý deň,je po dohode s tebou a kolegyňou,teda že si vzájomne vyjdete v ústrety ak si niečo chcete vybaviť ....treba sa otvorene vyjadriť,ak majú deti tak ťa pochopia a budú ťa zaťažovať minimálne 🙂
@puff22
tiez nechápem prečo z toho gyn robi taky problem ... skus ist za obvodnou, aj ona ta moze dat na PNku ... v detskom kolektive to nie je az taka sranda, hlavne rozne detske ochorenia, ktore sa tam siria ... ak si nahodou neprekonala v detstve kiahne a v skolke to prepukne tak amen tma a to nechcem malovat certa na stenu ... ak sa necitis dobre a vycerpava ta velmi praca, tak by ta mal dat na PNku ... tehotenstvo sice nie je choroba ako sa hovori, ale chranit sa treba hlavne v záujme dieťaťa ...
@fergie23
@raza
...neviem si predstaviť,čo by sa stalo keby sa všetky tehotné učiteľky dali vypísať na PN 😕 ...ak existuje skutočný dôvod ohrozujúci nenarodené dieťa a matku z medicínskeho hľadiska určite ju lekár vypíše aj bez naliehania...ak neexistuje,tak mu treba povedať pravdu,že to nezvládaš-priniesť nejakú pozornosť a vypíše ťa
@puff22 Ako nechapem, preco im to robi problem ? 😠 😠 toto je neskutocne, akoby tu PN-ku mal platit on...typicky chlap, ako prepacte,ale neskutocne ma to nahnevalo, by som najradsje isla z a nima a aj namiesto Teba ho nakopala do zadnej casti tela... 😠 S usmevom na tvari by si sa ho mala ironicky spytat, preco mu robi problem vypisat jeden papier (dokonca ani nie on to vypisuje, lebo to robi sestra/aspon u mojej je to tak)Ja mam gynekologa-zenu a keby som co i len pipla, tak hned by ma vypisala, ani sa ma nepytala uz by pisala papier...no najlepsie by asi bolo vymenit lekara, lenze, ked po inych strankach si s nim spokojna, tak asi tuto cestu volit nebudes...neviem no a nemohla by ta poslat na PN obvodna/y? Ak by si mu/jej vysvetlila situaciu? Drz sa
PS a uplne chapem Tvoju situaciu v skolke, viem,ake su tie male deti a nie som ucitelka MS, ale uz podla mojho syna viem...
@bodka13
tých tehotných učiteliek až tak vela nie je ... povedala by som minimum ... no v takej skôlke je zato kopa virusov, bacilov, rotavirusov, kiahni, soplov, chripkovych stavov a kadejakých "iných zvieratiek" az az 🙂 dvakrat vhodne zrovna pre tehotnu, ktora nemoze nic uzivat ak dostane co i len chripku to nie je ... 🙂
@puff22 ahoj, no je divne, ze ta tvoj lekar nevypisal na pn, ked si mu svoju situaciu vysvetlila - ktovie ci ozaj necaka, ze nabuduce mu das "vsimne" a az potom ta vypise 😠 takze zatial skus ist za svojim vseobecnym lekarom, tomu vysvetli svoju situaciu a nech ta on/ona posle na pn, aspon do najblizsej poradne, a potom skus opat pri dalsej poradni spomenut svojmu doktorovi, ze nech ta vypise... prip. spomen nejaky ten kopanec do brucha od neposedneho dietata v skolke a to by malo zabrat, aby ta doktor vypisal... 😉
@bodka13
Vidím, že absolútne nevieš o čom hovorím a nevieš sa vžiť do mojej situácie 🙂 Nevadí je to tiež názor za ktorý ďakujem 🙂. Ja sa nesnažím chrániť seba, ale svoje dieťa, keby som robila s papiermi, alebo čo i len s deťmi 4.- 5. ročnými nad PN by som ani neuvažovala, ale nechcem riskovať, keď nemusím a potom to ľutovať do konca života.
@bodka13 tak napríklad u nás v škole ide každá tehotná na PN. pracujem v ŠZŠ, kde väčšina žiakov je zo sociálne slabých pomerov ( po lopate napísané z rómskych osád, špinavé, soplavé, s x bacilmi...) myslím, že každý vie, že v školách a škôlkach je najviac bacilov... okrem toho, v žiadnej škole nie sú tehotné všetky učiteľky naraz
😉
a ja zas neviem pochopiť, prečo by som mala doktorovi dávať všimné za to, že ma má odôvodnene vypísať na PN..
@puff22 k
ďakujem za milú diskusiu dievčatá, aj za rady....skúsim to asi u toho obvoďaká a uvidíme ako to dopadne, môžno bude mať viac pochopenia 🙂)) Gynekológa teraz meniť nechcem, ale tak ako ste písali ja žiadne všimné doktorom dávať nebudem! Lekári sú tu na to, aby sa o nás maximálne starali, tak isto ako x ľudí v iných povolaniach. Ani mne nikto nedáva žiadne všimné, aby som sa starala o jeho dieťa a snažím sa o všetky starať rovnako 🙂
Ešte raz ďakujem za rady a teším sa na ďalšiu diskusiu s Vami 🙂 Pekný dník
@puff22 asi tu budem so svojim nazorom osamotena, ale myslim si,ze ak nemas ziadne objektivne tazkosti, ma tvoj lekar pravdu.
Este nemas deti, ale predstav si, ze na PN by zaciatkom 2. trimestra chceli ist vsetky zeny, co pracuju v co len trochu stresovom prostredi. Predstav si, ze by si bola sestricka na beznom slovenskom oddeleni, ( vlastne pardon 30 % sestricka, 70% administrativna sila ak mas smolu) a mala mobilizovat nevladnych dospelych ludi, co maju nielen virusy ale povedzme aj niektore horsie, v nemocnici nachytane bakterie. 12 hodin denne.Predstav si, ze tvoja obvodna dr. alebo zubarka by v 16.tt sla na PN ,lebo kazdy den za nou pride 20-30 chorych ludi. Ze by si si z podobnych dovodov hladala pre dieta v pripade potreby netehotnu fyzioterapeutku. A co predavacky v supermarketoch,co sedia hodiny pri pokladni, nemaju sancu si poriadne ani odbehnut na WC a natiahnut sa a ked sa nieco stane, vzdy sa najde nejaky "prijemny"cholerik ,ktory si na nich vyleje frustraciu.
@albireo mozno budem ja so svojim nazorom osamotena. Zena v druhom stave ma byt hlavne v psychickej pohode. Ak sa dobre v praci neciti, alebo sa hoci len obava chorôb, ktore by mohla dostat, ma pravo ležať s vyloženymi nohami a pupkom doma. Ak vedia PN-ku využívať hocijake skupiny, tak tehotna zena ma dvojnasobne pravo.
@puff22 ja keď som bola tehotná, som robila na recepcii vo veľkom hoteli. do 6 mesiaca som denne niekoľko krát zvracala , prvé dva mesiace brala injekcie na žlté teliesko a keď som sa doktora opýtala či by nebolo lepšie aby som ostala doma, tak povedal, že nie som chorá a nevoľnosť časom prejde. taktiež nebral do úvahy, že pracujem s ľuďmi a na recepcii denne vybavím cca 100 a viac ľudí, taktiež, že v práci stojím.
skončilo to tak, že ma na konci 7 mesiaca okýchal jeden hosť a ja som ochorela. užívala som lieky. to bol moment keď som si povedala dosť, že nebudem riskovať zdravie seba a môjho dieťaťa a dala som sa vypísať.
syn má hypotoniu, nízky cholesterol a chodíme na endo. netvrdím, že tieto ťažkosti spôsobilo moje chodenie do práce, choroba v 7 mesiaci a bratie ATB (to už nezistím), no ak by som to mohla vrátiť, tak sa dám za každú cenu vypísať.
ak máš pocit, že je to pre teba záťaž, tak sa daj vypísať. každá z nás je iná, ináč zvláda tehotenstvo. nikto ťa nemôže odsudzovať. vypísať ťa môže aj praktický lekár. prajem ti krásne tehotenstvo 🙂
v dnešnej uponahlanej dobre a v stresovych podmienkach v ktorích robi 80% ludi nemusi byť zrovna dovod PN halvne zdarvotny dovod - podla mna aj stresy, nevhodne prostredie, rušno, hluk može mamičke robiť zle a prečo neisť na PN, to neni ako volakedy že ženy robili na poli tehotne, porodili a frčali zas na polia - strašne vela ludi žije v takej dobe a berie to tak ale aj tehotenstvo ide z dobou a dnes je uplne ina situácia ako bola volakedy a aj to tehu už neni take ako vtedy - ludia nežili v takych stresoch, jeto vidieť aj na tom kolko za doživaju stary ludia a teraz bežne ludia okolo 50tky aj skor umieraju a infarkty už bežne v 30tkach a to je všetko z tejto doby - tak prečo si nemože mamička v klude vychutnať tehotentsvo pekne doma, vpohodi, vklude, bez stresov a nervov - nestoji to za to a je jedno aka je to robota, može to byť hocičo aj kancelárska - ked sa na to žena neciti tak nech je doma - vobec na tom nič zle nevidim a aj tie detičky su potom ine. ked to ženy prehanaju len aby dokazali že chodia do roboty a zvladaju to tak sa ani nedivim že tie deti nervozne už od narodenia, že maju každu chviločku nejake zdravotne problemy a pod. veci to sa všetko potom odzrkadli.
a neviem pohopiť z akeho dovodu neda PN dr. žene čo si to vyžiada to neni že vypište ma na chripku ked ju nemám diagnoza pre tehotne je len jedna tak neviem čo s tym robia take caviky niektorí, žena sama musi vedieť čo zvlada a čo nie ani dr. nevidi do jej tela a neciti ako sa ona može mať...... on tu pn predsa neplati. kolko je ludi čo stale chybaju zo zamestnania lebo sa daju vypisať a potom chodia do zahraničia na brigady aelbo aj u nás, alebo len tak sa vypiše lebo sa ožral a je mu zle tak ide k dr. a ten ho necha doma, alebo sa mu nechce do roboty ja tolkych takychto poznam taky by mali mať vyčitky a na takych by sa malo ukazovať prstom a nie na tehotne - tie to hlavne robia pre zdravie a dobre svojho dieťatka - to moj nazor to je vše 🙂
ked ťa nechce vypisať tvoj gyn. skus poprosiť obvodneho a ked tam nepochodiš tak povec narovinu svojmu dr.
krásne tehulkovanie prajem a pekne si to už 🙂
@albireo
nikto nie je nenahraditelní 🙂 ved stále sa v práci oháňajú zamestnávatelia tým, že na jedno miesto čaká vonku ďalších 10 🙂 takže aj tá zdravotná sestra, zubárka, upratovačka, predavačka a neviem kto každý ešte nie sú nenahraditeľné a majú právo čerpať PNku ... veď si platia nekresťanské odvody do sociálnej poisťovne, tak prečo by sa napr. tá zdravotníčka mala vystavovať kadejakým "zvieratkám" v nemocničnom prostredí keď nemusí ... je to každého slobodná vôla ...
ja osobne by som sa určite nevystavovala rizikám dobrovolne počas tehotenstva ... zdravé dieťa a čo možno najbezproblémovejšie tehotenstvo je pre mňa priorita 🙂 robiť budeme do vysokého dôchodkového veku, takže to si ešte užijeme a možno sa dôchodku ani nedožijeme ... tak si treba užiť v klude aspoň to tehotenstvo a materstvo ... 🙂
@albireo sorry ale pri pohlade na moju vyplatnu pasku a hlavne na kolonky socialne, nemocenske a neviem jake poistenie sa mam sto chuti dat vypisat aj ja co mi nic nie je a sedim si na riti 8 hodin pri PC. ked to zakon dovoluje, preco by nesla kazda jedna na PN ked sa v robote uz neciti dobre? hadam ma na to kazda jedna narok , kedze su nam mesace strhane nemale peniaze do socialneho systemu.
a myslim si ze ked ma niekto na starost 20 deciek ktore maju len 3 roky tak je to urcite maximalne narocne aj pre netehotnu nie to pre tehotnu.
@puff22 v kuse placu, su zasoplene, kychaju, kaslu, same bacile....az mi je deticiek luto, ked takto o nich pises. no je zaciatok skolskeho roka, tak asi tam je toho placu viac, ale ja by som od ucitelky v skolke cakala, ze to nebude brat takto depresivne. prepac, nechcem sa ta dotknut, ale na mna tak posobis, a ja by som taku ucitelku pre svoje deti nechcela. to len taky moj pohlad na vec, ked uz sa pytas na nazory. nebudem ta sudit. len sa ta spytam....naozaj sa ti chce trcat doma na pn cele dni, ked bude vonku krasne, cele dni, vikendy s obmedzenymi vychadzakmi len dve hodiny doobeda a dve poobede? a to cele styri mesiace? ved deti si zvyknu, prestanu plakat, a dvihat ich ta nik nemoze nutit. nebola by skoda cely ten cas presediet doma?
@baryana
To je milé, že ti je ľúto detičiek, ktoré sa narodili zdravé a majú všetko, čo potrebujú od svojich rodičov, ale tehotnej učiteľky, ktorú v práci považujú skôr za slúžku ako za pedagóga tej Ti ľúto nie je. A podľa tvojho vyjadrenia som usúdila, že chúďatka deti, sú choré v škôlke.... ale že ich tam rodičia choré dajú a my sa o ne musíme celý deň starať, merať im teplotu, dávať obklady, utierať zelené hlieny a ďalšie veci o ktorých radšej nebudem hovoriť to je podľa teba asi v pohode. Nechcela si ma uraziť, ale dotklo sa ma tvoje vyjadrenie. Ja som sa vždy snažila aj sa snažím a určite sa aj budem snažiť dávať deťom, ktoré prejdu mojimi rukami maximum svojej lásky a zatiaľ sa nikto nesťažoval, skôr za nami deti plaču, keď idú do školy. Rodič má právo vybrať si nie len škôlku, ale aj učiteľa, takže nech sa páči, keď budeš mať alebo máš deti, tak vyberaj 🙂 Držím Ti prsty, aby si nenatrafila na mňa 🙂
A to, že si deti zvyknú...jasné to máš pravdu, ale možno o mesiac, o 2 mesiace, o 3 mesiace, možno o pol roka, to nikto nevie...
Doma sa mi trčať nechce, ale keď si mám vybrať, či budem trčať doma a budem mať tehu bez problémov a v kľude alebo si budem chodiť kam len chcem, čo aj tak nechodím, lebo po práci nevládzem a budem v práci lietať roztrasená a celá spotená, tak si vyberám radšej ten obmedzený pobyt doma 🙂
Tak sa daj vypísať u obvodnej a vykašli na tie mudre názori že tehotenstvo nieje choroba. Ked cítiš že je potrebné byť v klude tak chod na PN a nepočúvaj zakomplexované k.... ved to malé stvorenie v brušku ma večšiu hodnotu ako blbé pripomienky že teh. nieje choroba. Vyskušaj obvodnú a tá doporučí a posunie pn počase tvojmu gyn.doktorovi.
@bodka13 ucitelka v MS ma take situacie, ked to dieta jednoducho musi zobrat na ruky ... mam 2-rocneho syna - od septembra je skolkar ... prve 3 dni ho ucitelka musela odo mna z naruce zobrat, lebo plakal a inak sa nedalo, cize ho musela zobrat k sebe na ruky ... no su aj take deti ... mozno si to nezazila, tak nevies
@puff22 na PN podla mna narok mas, ved pracujes vo vyslovene rizikovom prostredi. Deti prinasaju mnoho chorob a nielen sopliky, ktore teraz pre teba nie su prinosom. Ked mas takeho neochotneho dr., by som zvazovala vymenu za tolerantnejsieho. Mne dr, hned po potvrdeni tehotenstva, ponukla, ze ak sa necitim dobre, moze ma vypisat PN. Takze vo vypisani PN urcite nie je problem, skor v tej ochote....
@puff22 ja úplne súhlasím s @bodka13 ... si tehotná alebo chorá? zdvíhať trojročných na wc - neviem,čo za wc máte v škôlke, ale vo všetkých čo som kedy videla boli minizáchody prispôsobené na výšku drobcov, normálne si tam sadli, žiadne dvíhanie...dvíhanie na ruky od rodičov - tiež im treba vysvetliť, že si tehotná a teda nemôžeš deti dvíhať...bacile, soplíky, vírusy? - prevez sa mhd, tam ich je viac a horších, aj na ulici, v obchode, kdekoľvek na verejných priestranstvách - čo budeš sedieť doma a dýchať kyslík z fľaše? ... V prvom rade sa porozprávaj s riaditeľkou v mš, nech ťa napr. preradí k predškolákom, ktorých netreba dvíhať 😎 - zamestnávateľ je povinný ti v tomto vyjsť v ústrety ( v rámci možností)... a nezabudni na to, že ak ostaneš doma na PN tak vychádzky máš max 2x2hodiny denne, inak musíš byť doma, môže ti prísť kontrola a nespoliehala by som sa na to, že do zapadákova sa im nebude chcieť...
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@puff22 tehotenstvo nie je choroba 😉 hlavne sa nalaď pozitívne 🙂 ....to,že sa cítiš unavená je úplne prirodzené,každá sme si tým prešli ...neboj sa,drobcovi neublížiš 🙂 ....nerozumiem,prečo by si musela dvíhať deti na ruky,však sú chodiace -takže im treba primerane ich veku vysvetliť,že máš v brušku bábo a uvidíš tú spoluprácu 😉 ...do práce nemôžeš dochádzať autobusom?