redakcia
28. nov 2018
2156 

Rozvoňajte si domov s medovníkovým adventným kalendárom. Inšpirácie a postup na jeho výrobu

Adventných kalendárov je pred Vianocami v obchodoch plná hŕba. Aj vás už omrzeli tie čokoládové z obchodu? A čo tak si tento rok vyrobiť jeden doma - voňavý z medovníčkov? Deti môžete do jeho výroby zapojiť tiež. Navyše si užijete veľa spoločnej zábavy. Tie jednoduchšie zvládne ľavou zadnou každá mamina, nemusíte byť ani miestna preborníčka v pečení a zdobení polevou.

    Základ na kalendár tvorí, ako inak, medovníkové cesto. Ak máte svoj obľúbený recept na mäkké, medové a voňavé medovníčky, pustite sa do prípravy cesta. Vy ostatní môžete skúsiť tento osvedčený recept:

Ingrediencie na cesto

  • 2 polievkové lyžice medu   
  • 400 gramov hladkej múky
  • 2 vajíčka
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 2 čajové lyžičky perníkového korenia (škorica, nové korenie mleté, badián, koriander, klinček, fenikel - pomery sú na vás, môžete si kúpiť už namiešané)
  • 140 gramov práškového cukru
  • 100 gramov Hery (alebo 30 gramov kokosového oleja a 70 gramov masla)

Medovníčky sú skôr svetlejšie. Kto chce tmavšie, pridá do cesta asi 1 čajovú lyžičku kakaa

Postup

  1. Vymiešajte cukor s vajíčkami a tukom. Môžete použiť aj robot.
  2. Pridajte perníkové korenie, med a vaječnú zmes. Keby vás napadlo pridať viac medu  podľa hesla "čím viac, tým lepšie," dajte si ho radšej do čaju. Viac medu by z medovníkov urobilo kameň (jedine, že by ste nimi potom chceli ozdobiť adventný veniec).
  3. Preosejte múku so sódou bikarbónou a riadne zapracujte. Zdá sa vám zbytočné špiniť sitko? Chyba, preosiatie totiž pekne našuchorí múku aj samotné cesto.
  4. Cesto nechajte odpočívať v chladničke do druhého dňa.
  5. Odležané cesto vyvaľkajte na plát s hrúbkou asi 3 milimetre a vykrajujte z neho tvary.
    Túto časť deti milujú najviac - všade je múka a odkrojky cesta. Rátajte s tým, že z cesta ubudne, pretože časť skončí ešte surová v bruškách pomocníkov, ale perfektne to stmelí rodinu. Nie to cesto, ale spoločné pečenie.
  6. Medovníčky poukladajte na vymastený plech a pečte pri 180 °C  asi 8 minút. Po upečení budú na dotyk mäkké a budú príjemne pružiť.
  7. Po vychladnutí ozdobte podľa vlastnej fantázie.

Zdobenie medovníčkov

    Na zdobenie použijeme polevu. Tú si buď kúpime (v obchode mávajú dokonca so zdobítkom) alebo si pripravíme domácu. Môžete skúsiť aj zdobenie lentilkami, cukríkmi alebo cukrovými či čokoládovými ozdôbkami.

Bielková poleva

  • 1 bielok
  •  150 až 200 gramov práškového cukru
  • 1 kávová lyžička citrónovej šťavy (môže byť aj kupovaná citrónka)

Množsto použitého cukru závisí od množstva šťavy a veľkosti bielku. Začnite preto so 150 gramami, pridať môžete vždy, ale ubrať nie. K cukru pridajte citrónovú šťavu, bielok a trite asi 15 až 20 minút dotuha. Kto chce medovníčky oživiť farbou , pridá kvapku potravinárskeho farbiva.  Nesnažte sa túto prácu si uľahčiť. Žiadny kuchynský spotrebič nevymieša tak hladkú polevu ako vaša ruka.

Poleva by mala mať konzistenciu asi ako cesto na palacinky. Ak je riedka, pridajte práškový cukor. Naopak, ak je príliš hustá, zrieďte ju troškou citrónovej šťavy. Ideálnu konzistenciu spoznáte tak, že špáradlom kvapnete trochu polevy na tanierik. Keď kvapka drží tvar a nesteká, máte hotovo.

Inšpirácie na medovníkový adventný kalendár

    Stále tápate, ako by mal taký medovníkový adventný kalendár vyzerať? Pozrite si naše inšpirácie. 

1. Jednoduchý medovníkový kalendár pre každého: 
Stačí očíslované medovníčky  napichnúť na špajlu a takto pripravené zápichy vložiť do kvetináča s kvetinárskou penou alebo plastelínou.

2. Medovníkový kalendár - domček:
Domčeky sú vyrobené z kartóna. Pripevniť naň medovíčky môžete bielkovou polevou.

3. Medovníkový kalendár v krabičke:
Základ tvoria medovníčky s číslami. Tie rozložte na farebnú podložku alebo ich poukladajte na podnos či do krabičky. Okolie môžete trochu nazdobiť a máte hotovo. Je len na vás, či urobíte kalendár na jednu tému (ako náš vláčik) alebo použijete medovníčky rôznych tvarov. 

4. Medovníkový kalendár s lentilkami:
Ozdobovenie lentilkami zvládnu hravo aj deti (nezabudnite však nakúpiť dosť lentiliek). Pri ukladaní lentiliek do bielkovej polevy si pocvičia ešte aj jemnú motoriku. Čísla dopíšete bielkovou polevou alebo farebnými polevami z obchodu.

5. Medovníkový kalendár na zavesenie:
Stačí mať iba peknú šnúrku a medovníčky s dierkami. Tvary medovníčkov si zvolíte už podľa seba. Na tento kalendár poslúžia lepšie tvrdšie a pevnejšie medovníčky. Medovníčky môžete zavesiť na jednu šnúrku alebo na stojan (napr. v tvare stromčeka) alebo na veniec, ktorý visí zo stropu.

 6. Medovníkový kalendár s krásnym bielym zdobením:
Pre šikovné ručičky. Upustite uzdu svojej fantázii a vyrobte si kalendár v tvare vianočného stromčeka, snehuliaka, rybky, či Mikuláša. Je len na vás, na čo si trúfnete a čo sa vám páči.

Ak sa pustíte do výroby medovníkového adventného kalendára, nezabudnite sa pochváliť svojimi výtvormi. 

Použité zdroje:

fler.cz

receptnajidlo.cz

kdyzmamchut.blogspot.com
coolmomeats.com
artmama.cz

Tak sme to dnes vyskusali, vydarili sa, dakujem 😉

1. dec 2018

Začni písať komentár...

Odošli