rado_akozvon
11. feb 2019
394 

Prečo je dnešný pondelok najlepší deň môjho týždňa?

Chcem sa s vami podeliť o skvelé správy! Pondelky väčšinou neznášam veľmi dobre, ale ten dnešný je z rodiny tých najlepších. Tá prvá dobrá správa je, že po dlhom a náročnom snažení a po včerajšej štvorhodinovej bitke pri PC monitore uzrelo svetlo sveta logo projektu Ako zvon. Dúfam, že sa Vám bude páčiť!

Chcel by som veľmi pekne poďakovať Pedrovi Bátorovi, grafikovi, ktorý práve včera so mnou preťal cieľovú pásku pri tvorbe loga a Peťovi Barnasovi a Igorovi za hodiny ich voľného času, ktorými prispeli ku kreatívnemu konceptu. Názov projektu „Ako zvon“ a tiež jeho slogan – „Naučte sa počúvať vaše dieťatko. A začnite srdiečkom.“ pochádza práve z ich kreatívnych hláv. Obrovské ĎAKUJEM vám všetkým za nezištnú pomoc!

Tou druhou výbornou správou je, že tvárou projektu Ako zvon sa práve dnes stala Ivetka Malachovská. Nedajte sa však zmiasť spojením „tvár projektu“. Nie je to len o tom, že budeme využívať jej podporu na propagáciu. Vďaka osobnej skúsenosti v nej totiž v tomto prípade nevidím vôbec „celebritu“ - ale predovšetkým matku a človeka, ktorý je ochotný pomôcť dobrej veci bez jediného zaváhania.  

Navyše problematiku srdcových chorôb detí pozná veľmi dôverne – doteraz už niekoľkokrát pomáhala našej Nadácii Šťastné srdcia. Či to bolo  moderovanie akcii pre našich malých pacientov alebo rozhovormi v Dámskom klube venujúcimi sa tejto problematike. Ivetka je úžasne empatická bytosť plná entuziazmu a veľmi sa teším, že je so mnou na palube.

Dnešný pondelok teda vôbec nebol na zahodenie, bodaj by sa nám takto darilo aj naďalej. Držte palce!

Ozaj, aby som nezabudol:  Naučte sa počúvať vaše dieťatko. A začnite srdiečkom.

#akozvon #zacnitesrdieckom #novelogo #anjeliz5poschodia #stastnesrdcia #primarnosal #ivetanapalube #drztepalce

Pekný deň prajem, držím palce iniciatíve všetkých zúčastnených, nedá mi ale nespomenúť moju skromnu a nie urážlivu poznámku.
Nie je to vec predovšetkým tých lekárov, ktorí sa zaoberajú prenatálnou diagnostikou? Sú dostatočne kritéria, aby morfologicky USG mohol vykonávať skutocny odbornik? Mam pocit, že u nás morfologicky USG často vykonáva aj ‘’ obyčajný ‘’ gynekológ a nie skutočný špecialista, ktorý má na to potrebnu špecializáciu.
Inak tomu nerozumiem, prečo sa nepodchytí toľko vrodených srdcových chýb a ako je možné, že je napríklad Česká republika omnoho ďalej ako my, keď sme po rozdelení okrem IKEM-u boli zhruba na rovnakej štartovacej čiare.
Ja žijem v zahraničí a v kraji rozlohou podobnou bratislavskému som na vyber morfologického USG dostala dva centra.
Bola by som veľmi rada, keby sa diagnostika prenatalnych chýb zlepšila, aby boli rodičia adekvátne informovaní pri pozitívnych výsledkoch a boli navrhnuté riešenia, nielen typu, dieťatko má choré srdiečko, bude lepšie, keď sa nenarodí, len by sa trápilo.
Aby nemuseli zúfalí rodičia surfovať celé noci na internete a hľadať možnosti záchrany svojho dieťatka.
Aby boli rodičia hneď poslaní na ďalšiu konzultáciu na vyššie špecializované pracovisko.
Aby v tom neostali sami.
Aby zachránených deti bolo čoraz viac.
Ďakujem, že som mohla napísať môj názor.
Prajem všetko dobre!

12. feb 2019

katkazuz, ďakujem za Tvoju reakciu. Presne to, čo píšeš je aj cieľom projektu. Takže okrem toho, že budeme oslovovať mamičky, pripravujeme simultánne projekt pre gynekológov - workshopy, tréningy a odborné prednášky na ich konferenciách. Skríning kritických srdcových chorôb sa musí naučiť oveľa väčšie množstvo odborníkov - najmä z radov gynekológov. V Čechách sa podarilo presadiť, aby gynekológovia absolvovali povinné kurzy prenatálnej diagnostiky v Motolskom centre a dosiahli tak oveľa vyššiu znalosť aj problematiky vrodených srdcových chýb. A práve to je pre nás výzva a súčasne odpoveď na Vašu otázku, prečo sú Čechy a iné krajiny tak ďaleko pred nami.

12. feb 2019

Ďakujem veľmi pekne za odpoved, želám celému tímu veľa trpezlivosti, vytrvalosti a úspechov.

12. feb 2019

Začni písať komentár...

Odošli