rado_akozvon
5. mar 2019
2881 

Ako som objavil Anjelov z 5. poschodia

Nikdy nezabudnem na ten pocit, keď som v marci 2016 končil svoj prvý deň fotenia na Oddelení detskej kardiochirurgie na 5. poschodí Národného ústavu detských chorôb na Kramároch. Po 6 hodinovom foto-maratóne som kráčajúc dolu schodmi držal v hrdle hrču veľkú ako tenisová loptička. Plač prišiel až v aute, dlhých 30 minút. Nebol som ani trochu pripravený na to, čo som videl a zažil. Bolo to však to najlepšie, čo ma mohlo stretnúť.

Je streda, nádherné slnečné ráno. Môj deň však začína hlboko v podzemí Nemocnice na Kramároch v Bratislave, na operačnej sále spolu s tímom Detskej kardiochirurgie Detského kardiocentra. Počas dvoch hodín fotografujem takmer celý priebeh operácie - uzáveru komorového defektu - 2-ročnej Danky. Osvetlený je len operačný stôl a v hľadáčiku fotoaparátu vidím atmosféru ako z obrazov geniálneho Caravaggia. Danka je veľký bojovník, operáciu zvládne a o niekoľko týždňov už by ste na nej nepoznali, čím si prešla na operačnom stole. Vidieť na vlastné oči drobnú postavičku prikrytú plachtou a celý chirurgický tím opravujúci jej choré srdiečko ma dostane už po pár sekundách. Keď vyjdem po dvoch hodinách z operačnej sály, do hlavy mi vojde myšlienka, kde sú a čo prežívajú jej rodičia. Pri predstave toho, čo musia práve prežívať ma prelomí napoly. Naozaj.

Obliekam si veľký zelený plášť, rúško a návleky a po špičkách vojdem na Jednotku intenzívnej startostlivosti. JIS-ka je oddelenie, kde sa chodí po špičkách a kde sa často rozhoduje o tom, či malé srdiečka budú biť aj ďalej. Zo štyroch lôžok sú obsadené len dve, na jednom leží 7-mesačná Elenka a na druhom 3-týždňový Adamko, ktorý má za sebou prvú náročnú operáciu srdiečka. V najbližších mesiacoch bude musieť podstúpiť ešte dve. Pri jeho postieľke sedí mamina a ticho mu spieva. Taký malý ostrov ľudskosti a nekonečnej materskej lásky uprostred prístrojov, ktoré dieťatko držia pri živote. Keď sa o pár hodín vrátim urobiť ešte pár záberov na JIS-ku, pri Adamkovom lôžku ešte stále počujem tichý spev. 

O pár dverí ďalej, na ošetrovni, práve berú sestričky vzorky krvi Adriánkovi. Dve z nich ho držia za ruky, jedna mu šepká do ucha slová útechy. Pre väčšinu detí je to stále ešte bolestivý zákrok, pre tie ostrieľanejšie - ako napríklad pre Jakubka - denná rutina, ktorú zvládajú bez problémov. Práve fotografie z odberov krvi som neskôr zaradil do svojho výberu pre vernisáž - pre ich rozmanitosť a práve pre tie momenty, kedy sa sestričky spolu s mamičkami pokúšali tíšiť bolesť a plašiť strach malých pacientov.

V herni stretávam malého Samka s maminou - je to neuveriteľne živý šinter, ktorý miluje pohyb a hru a zatiaľ ho vôbec netrápia dve a možno až tri náročné operácie srdiečka, ktoré ho čakajú. O chvíľu sa skamarátime a vyvádzame spolu, fotoaparát ide na chvíľu bokom. Tá smutnejšia strana fotografovania na oddelení ma čaká o pár dní neskôr, keď Samka fotografujem na JIS-ke a na izbe, kde sa zotavuje po operácii. 

Po mojom prvom dni na 5. poschodí, nasledovalo ešte niekoľko fotografovaní na oddelení - ranné vizity, ošetrovňa, veselá herňa, chodby, izby pacientov. Každé z nich odhalilo zaujímavý príbeh - Adriánko v pestúnskej starostlivosti, malý Samko - najväčší šibal na oddelení, Jakubko so smutnou tvárou alebo Peťko - chlapec s krásnymi modrými očami. O pár mesiacov sme vďaka našej nadácii pripravili vernisáž fotografii, ktoré na oddelení visia doteraz.

A ako som sa vlastne ocitol tu, s projektom Ako zvon? Neskôr, keď sa moje fotografovanie na Oddelení detskej kardiochirugie skončilo, postupne som začal spolupracovať s Nadáciou Šťastné srdcia - tá pomáha malým pacientom s chorými srdiečkami a ich rodičom čo najlepšie prekonať ťažké obdobie pred a po operácii. Popri pomoci nadácii som zistil, že deti s chorými srdiečkami potrebujú včasnú diagnostiku a že sa tomu dá pomôcť. 

A tak som - najprv cez objektív a neskôr na vlastné oči - objavil malých hrdinov z 5. poschodia a s nimi aj ich strážnych anjelov - tých v bielych plášťoch. Teraz je na svete Projekt Ako zvon a ja jeho prostredníctvom môžem všetkým mamičkám ako vždy na konci mojich článkov pripomenúť:  Naučte sa počúvať vaše dieťatko. A začnite srdiečkom.

#akozvon #zacnitesrdieckom #anjeliz5poschodia #stastnesrdcia  #prenatalnadiagnostikasrdca #zdravesrdiecko #detskesrdiecka #drztepalce #vernisaz #detskakardiochirugia

Az mi prislo do placu, co si musia ti maly anjelikovia vytrpiet a rodicom skladam hlboku poklonu za to ako to zvladaju. Prajem im zo srdca aby sa co najskor uzdravili.

6. mar 2019

Uzasne napisane. Cloveku sa hrnu slzy do oci, ked to cita. Dakujem, ze su ludia ako vy, ktori otvaraju oci nam.Ludom, ktori su sice zdravi, ale su tak zahlteni kazdodennym zhonom, ze nemaju cas sa zastavit a pocuvat. Mozno aj srdiecko svojho dietatka.

6. mar 2019

❤️🙏🙏🙏

6. mar 2019

Ponúknem Vám pohľad z druhej strany.od 1 roku som bola kontrolovaná s vrodenou srdcovou vadou.mam za sebou(našťastie už v dospelosti)dve výmeny chlopne.neviem a ani si nechcem predstaviť čo prežívala moja mamina a môj manžel(pri prvej ešte frajer)nechcem to zažiť a každý deň sa modlím aby moje zdravé dieťa aj zdravým ostalo.silno držím palce každému a jednému dieťatku a rodičovi na akomkoľvek oddelení!je to psychická záťaž pre blízkych a fyzická pre pacienta.taka akú si to človek bez skúseností nepredstaví.

6. mar 2019

Krásne napísané, precítené každé jedno slovo.... hrdlo mi zovrelo a ledva som to dočítala už sa mi kotúľali slzy po tvári...... ani si neuvedomujeme aké máme šťastie že máme zdravé detičky.....všetkým držím prsty a prajem veľa veľa zdravia...

6. mar 2019

Dobrý deň p. Radko, tu Adamkova mamina🙂. Krásny článok a ešte krajší projekt!!! Je to niečo úžasné čo robíte pre všetky malé srdiečka❤️. Presne si pamätám tú chvíľu na fotke. Teraz Adamkovi spievam vo svojej postieľke❤️. Ďakujeme krásne zato čo robite a za takú úžasnú myšlienku ktorú šírime ďalej!!!

6. mar 2019
Komentár bol odstránený

Ďakujeme ľudom ako ste vy. V neposlednom rade celému tímu DKC a DKCH za “opravu” srdiečka mojej dcérky. Vaše fotografie v článku mi akurát vrátili spomienky na tie miesta. Každý jeden je tam hrdina, malý, či veľký.

6. mar 2019

dakujem, za ma ako rodiča to krajšie napísané ani nemohlo byť

7. mar 2019

Krásne,, slzy mi vyšli von úplne právom... Každému dieťatku prajem iba vwlaaa zdravíčka, to najpodstatnejšie ❤️

7. mar 2019

Ja som to zažila tiež hrča v hrdle a normálne nechuť do jedla tiež som kedysi bola na kramároch na onkologii čo sa deti liečia na rakovinu. Takže uplne viem čo to je. Moja sestra ju mala ale teraz je už dobre.

7. mar 2019

Bože, slzy sa mi tlačia do očí, a keď si človek predstaví koľko je takých detičiek na rôznych poschodiach, na rôznych oddeleniach...Želám všetkým detičkám, aby nikdy nevedeli, čo je bolesť a choroba a tým čo sú choré len jediné, nech sa skoro vyliečia

7. mar 2019

Pri citani tohto clanku sa mi vynorili spomienky ako sme tam travili cas ....ten strach ked ju viezli na salu to dlhe cakanie kym operacia skonci az ju znova uvidime boli to dlhe hodiny neistoty ....dnes je to ine a predsa tie spomienky ostavaju take iste a slzy mi vyhrknu vzdy ked si na to spomeniem tie deti su uzasni bojovnici ako to skvele zvladaju ....je to neuveritelne ❤️❤️ mozem povedat ze personal lekari ci sestricky aj s upratovackami su uzasni ludia s velkym srdcom a to co robia robia s takou obetavostou a laskou ktoru dnes malokedy vidiet bars by to bolo vsade take ako na tomto oddeleni plneho srdiecok ❤❤❤

7. mar 2019

Toto sa neda citat zo suchym okom. Dakujem kazdemu kto pomaha a detickam skore uzdravenie

7. mar 2019

Veľmi krásne, citlivo napísané...áno, tak to je...naša dcérka čakala na srdiečko osem mesiacov...Všetkým detičkám prajem zdravé srdiečka...

7. mar 2019

@lusia8658 Ďakujem pekne a Adamkovi posielam pusu!

8. mar 2019

Začni písať komentár...

Odošli