misinka0611
23. nov 2024
75 

Mäkké medovníčky 🎄

Pomaly, ale isto sa nám blížia najkrajšie sviatky v roku - Vianoce. O mesiac nám budú domácnosti voňať po škorici, varenom víne, alebo po vianočnom pečive. 

Keď sa povie vianočné pečivo, ako prvé sa mi vybavia voňavé, nadýchané a mäkké medovníčky, ktoré vždy krásne rozvoňali celú kuchyňu. Ja som verná jednému receptu už niekoľko rokov a dnes by som sa s vami o ten recept rada podelila. 

Na konci článku sa s vami rada podelím aj o jeden tip ako si medovníčky ozdobiť s deťmi. Možno sa vám v čase blížiacich sa vianočných trhov v škole, alebo škôlke bude hodiť 🙂

Na moje obľúbené mäkké medovníčky budete potrebovať:

- 160g. medu

- 160g. kryštálového cukru

- 120g. hery, alebo masla ( záleží od vašich preferencií 🙂 )

- 500g. hladkej múky

- 1KL sódy bikarbóny

- 1KL mletej škorice

- 2ks. vajec + žĺtko na potretie

PostupV rajnici si necháme zovrieť med, cukor a heru ( maslo ). V miske si zmiešame múku, sódu bikarbónu a škoricu. Ja používam cejlónsku škoricu. Po zovretí zmes odstavíme a necháme trošku vychladnúť. Po vychladnutí ju zamiešame k sypkým surovinám a necháme ju vychladnúť. Po vychladnutí k mase pridáme vajíčka a spracujeme cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať minimálne 2 hodiny.

Po vybratí z chladničky ho vyvaľkáme na hrúbku približne 5mm. a vykrojíme z neho rôzne tvary. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 175°C približne 10 minút.

A tu je už sľúbený tip, ako si rýchlo, ľahko a efektne s deťmi ozdobiť medovníčky na vianočné trhy v škôlke, alebo v škole 🙂 Deti budú mať radosť z toho, že priložili ruku k dielu a vy z toho, že po tomto zdobení nie je takmer žiadne upratovanie 🙂

Dobrú chuť 🙂

Začni písať komentár...

Odošli