Pomaly, ale isto sa nám blížia najkrajšie sviatky v roku - Vianoce. O mesiac nám budú domácnosti voňať po škorici, varenom víne, alebo po vianočnom pečive.
Keď sa povie vianočné pečivo, ako prvé sa mi vybavia voňavé, nadýchané a mäkké medovníčky, ktoré vždy krásne rozvoňali celú kuchyňu. Ja som verná jednému receptu už niekoľko rokov a dnes by som sa s vami o ten recept rada podelila.
Na konci článku sa s vami rada podelím aj o jeden tip ako si medovníčky ozdobiť s deťmi. Možno sa vám v čase blížiacich sa vianočných trhov v škole, alebo škôlke bude hodiť 🙂
Na moje obľúbené mäkké medovníčky budete potrebovať:
- 160g. medu
- 160g. kryštálového cukru
- 120g. hery, alebo masla ( záleží od vašich preferencií 🙂 )
- 500g. hladkej múky
- 1KL sódy bikarbóny
- 1KL mletej škorice
- 2ks. vajec + žĺtko na potretie
Postup: V rajnici si necháme zovrieť med, cukor a heru ( maslo ). V miske si zmiešame múku, sódu bikarbónu a škoricu. Ja používam cejlónsku škoricu. Po zovretí zmes odstavíme a necháme trošku vychladnúť. Po vychladnutí ju zamiešame k sypkým surovinám a necháme ju vychladnúť. Po vychladnutí k mase pridáme vajíčka a spracujeme cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať minimálne 2 hodiny.
Po vybratí z chladničky ho vyvaľkáme na hrúbku približne 5mm. a vykrojíme z neho rôzne tvary. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 175°C približne 10 minút.
A tu je už sľúbený tip, ako si rýchlo, ľahko a efektne s deťmi ozdobiť medovníčky na vianočné trhy v škôlke, alebo v škole 🙂 Deti budú mať radosť z toho, že priložili ruku k dielu a vy z toho, že po tomto zdobení nie je takmer žiadne upratovanie 🙂
Dobrú chuť 🙂
Začni písať komentár...