kacena85
2. jún 2018
279

Moje testovanie s Rajo Laktofree

Moje zdravotné problémy začali pol roka po pôrode dvojičiek. Dokola bolesti brucha, zlé trávenie, nafúknuté brucho, hnačky striedali zápchy, dokola prelievanie v žalúdku. Po gastro vyšetrení mi bola oznámená diagnóza- laktózová intoleracia. Ja čo som odmala milovala mliečne, od jogurtov až po rôzne kaše, cheescaky, koláčiky fajne kysnuté od babky, omáčky. Neviem ako,prečo no proste to tak prišlo a už to tu asi aj navždy zostane. Prvé čo mi napadlo "Hmmm a čo budem teraz jest?"

Zachránilo ma zistenie, že existujú bezlaktózové výrobky a doplnky v lekárni na trávenie laktózy. Ako som spomínala, bolo to tak 5 rokov späť. Jediné bezlakto výrobky na Slovensku boli od Rajo, a to mlieko a maslo, ak si dobre spomínam. To bolo radosti 🙂. Postupne rokmi sa pridávali rôzny iní výrobcovia, skúšala som rôzne značky aj produkty, samozrejme veľké obchodné reťazce nezaostávajú. Prišli s lacnejšími výrobkami. Roky to bolo ok ale časom postupne mi začali opäť zdravotné problémy a opäť som si všimla, že po mliečnych produktoch. Nechápala som, veď predsa sú bezlakto.... Až časom som sa dočítala, že aj medzi bezlakto výrobkami sú rozdiely a ten najpodstatnejší je zostatkový podiel laktózy. Všetky lacné produkty od obchodných reťazcov majú zbytkový podiel laktózy 0,1 % a len Rajo a ešte nemenovaný iný výrobca má zbytkovú laktózu 0,01%, čo je podľa mňa dosť veľký rozdiel. A na to neupozornia ani doktori... Tak snáď som dakomu pomohla aspoň takto.

V rámci testovania Rajo produktov som mala možnosť vyskúšať Rajo bezlakto mlieko 1,5% a 3,5%, smotanu na varenie bezlakto 10%, smotanu na šľahanie bezlakto 30% a tvaroh bezlakto jemný hrudkový.

Mlieko u nás najčastejšie využívam na prípravu raňajok typu ovsené vločky s ovocím, ryžová kaša, rôzne pudingy a tiež do zákuskov a koláčikov. Ani jedno mlieko nemá nič negatívne a som s nimi maximálné spokojná. Má aj dostatočnú trvanlivosť.

Smotanu na varenie som vyskúšala na zapečené mäso s novými zemiačikmi v šupke, upečené v trúbe, smotana sa super vpila, jedlo bolo šťavnaté a mäkké.

Smotana na šlahanie ma sklamala. Neviem, či som ja urobila dakde chybu ale dva x sa mi zrazila pri šlahaní krému s mascarpone, čo sa mi bežne pri smotane klasickej ešte nestalo. Pýtala som sa na to aj skúsenej cukrárky a ona s touto smotanou nemá skúsenosť ale používa na šlahanie krémov len smotanu 33%. Tak neviem, či sa mi to zrazilo kvôli tomu. Použila som ju aj na prípravu ganage krému ako polevu na tortu vymiešanú s čokoládou na varenie. Smotana s čoko sa nezrazila a neboli tam ani hrudky.

Tvaroh som použila na tvarohový koláčik s kakaom, veľmi chutil celej rodine a bol jemný, chutný a šťavnatý. Pripravila som z neho aj šišky bez drožďia pečené v trúbe. Tie sa mi naopak zdali veľmi suché a také hutné pevné až tvrdé. Veľmi by som uvítala tvaroh aj taký úplne jemný bezlakto, do plniek koláčikov by bol isto lepší.

Doma mám vždy aj Rajo bezlakto maslo, s tým som veľmi spokojná, príjemná jemná chuť ľahko roztierateľné a super aj do plniek toriet. Použila som ho do pudingovej kakaovej plnky na tortu.

Osobne som s bezlakto výrobkami od Rajo veľmi spokojná. Uvítala by som isto viac druhov napríklad jogurtov, mliečne kaše ryžové, krupicové, kľudne aj dáku ľadovú kávu. Neskutočne veľa výrobkov je z mlieka, ktoré si človek s lakto into nemôže dopriať. Potešilo ma pridanie Acidka do vašej ponuky. Tam by bolo super zaradiť tiež rôzne príchute.

Som veľmi rada, že som mohla vyskúšať dané výrobky a ďakujem!

#test_rajo3

#recenzia