Zelené potraviny

Zelené potraviny nemožno považovať vyložene za potravinové doplnky. Jedná sa totiž o potraviny, prirodzenú súčasť našej stravy. Ich zloženie a pôsobenie na organizmus človeka je komplexné. Nejedná sa o "prázdne kalórie." Obsahujú veľké množstvo živín - minerály, vitamíny, nenasýtené mastné kyseliny, kvalitné bielkoviny, antioxidanty a enzýmy, pripisujú sa im detoxikačné vlastnosti. Fungujú ako adaptogény, tlmia zvýšenú funkciu orgánov a povzbudzujú ich zníženú funkciu. Zelené potraviny môžu užívať dospelí, tehotné a dojčiace ženy i malé deti.

Pri detoxikácii organizmu sa u časti ľudí môžu objaviť očistné reakcie, ktoré prebiehajú ako zhoršenie stavu, výsledkov rozboru krvi, zosilnenie príznakov alebo objavenie sa nových symptómov choroby. Sú spôsobené uvoľňovaním naakumulovaných toxínov z tkanív a orgánov a ich premenou v pečeni a následným vylučovaním z organizmu von cez obličky a tráviacu sústavu, prípadne pokožku. Očistný proces zvyčajne trvá 2 až 3 týždne. Pri silných reakciách býva potrebné znížiť dávkovanie zelených potravín, alebo ich užívanie na čas prerušiť a potom sa k užívaniu znova vrátiť. Je treba odlišovať očistné reakcie od príznakov možnej alergie1 na konkrétnu zelenú potravinu.

Niektoré druhy zelených potravín

  • Chlorella4: sýto zelená sladkovodná riasa, nemožno užívať s liekmi na riedenie krvi (obsahuje väčšie množstvo vitamínu K)
  • Spirulina1: zelenomodrá sladkovodná riasa
  • Zelený jačmeň1: nemožno ho užívať s liekmi na riedenie krvi (obsahuje väčšie množstvo vitamínu K), nemožno užívať pri rádioterapii (ožarovaní)

Kedy môžu zelené potraviny pomôcť?

  • Pri prevencii a liečbe metabolických porúch
  • Pri prevencii a liečbe nádorov
  • Pri prevencii a liečbe kardiovaskulárnych chorôb
  • Pri prevencii a liečbe ochorení dýchacej sústavy (kašeľ, nádcha, zápal priedušiek, zápal pľúc, astma)
  • Pri prevencii a liečbe chorôb tráviacej sústavy (Crohnova choroba11, ulcerózna kolitída, žalúdočné vredy, hnačka, celiakia4)
  • Pri prevencii a liečbe porúch obličiek, močových ciest a lymfatického systému
  • Pri prevencii a liečbe kožných ochorení (vyrážka, atopický ekzém26)
  • Pri prevencii a liečbe neurologických a duševných porúch
  • Pri prevencii a liečbe ochorení žliaz s vnútornou sekréciou
  • Pri prevencii a liečbe gynekologických problémov, ochorení mužských pohlavných orgánov

Viac o zelených potravinách na modrykonik.sk

Použité zdroje

  1. https://web.archive.org/web/20161220224357/http://www.agora-praha.cz/page-77/zelene-potraviny/
  2. https://web.archive.org/web/20100110053829/http://www.zelenepotraviny.cz/
  3. http://www.celostnimedicina.cz/chlorella-versus-spirulina.htm

Hodnotenia a skúsenosti so zelenými potravinami

Máš skúsenosť so zelenými potravinami?
Podeľ sa o ňu a pomôž tak ostatným mamičkám.
Napíš svoju skúsenosť

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke