Vynechaná menštruácia už 2 mesiacie

9. okt 2021

Užívam antidepresíva a antipsychotiká na úzkostnu depresívnu poruchu. Úplne sa mi rozhádzal menštruačný cyklus. V máji som dostala až po 50 dňoch, potom po 35 a teraz mi mešká už 52 deň. Predtým som mávala normálne 28 dňový cyklus. Robila som si odvtedy už 3 tehotenské testy. Vyšli negatívne. Kvôli liekom mám zvýšený prolaktin. Má niekto podobnú skúsenosť s narušením cyklu pri užívaní AD a AP?

euka210
9. okt 2021

Ano, des a hroza...brala som Rispen, cykly aj 50d. ked mi po 4r zmenili na Questax, tak zrazu cyklus normalny 28-30d ako predtym.

eestimlha
9. okt 2021

ano, ked som brala vysoke davky lieku Seroquel (kvetiapin), tak mi vynechala/oneskorila sa menstruacia. Ked som neskor mala znizenu davku, tak sa cyklus stabilizoval a bol ako predtym. Spytajte sa lekara (psychiatra), co sa s tym da robit, ci sa da upravit davkovanie, alebo vymenit za ine antipsychotikum. Ake antipsych. uzivate? Myslim, ze prolaktin zvysuje hlavne antipsychotikum, antidepresivum asi nie, alebo menej. Mam skusenost z mojho okolia, moj znamy, uzival Rispen, velmi zle mu robil, vratane vysokeho prolaktinu, neskor zmeneny na Aripiprazol a je to neporovnatelne lepsie (je stabilizovany, berie aripiprazol vyse 2r)

autor
9. okt 2021

@eestimlha užívam Solian. Tak snáď to bude z tých liekov.

luccija
9. okt 2021

Aj antidepresíva zvyšujú prolaktin.Ak si vtedy začala brať lieky môžete to byť z toho.Nebola si očkovana?ja som 2,5 m nedostala menzes

eestimlha
9. okt 2021

ano, je to casty neziaduci ucinok (info z pribaloveho letaku - viac info tu https://www.adc.sk/databazy/produkty/pil/solian...) - kopirujem:
Poruchy endokrinného systému:

Časté: amisulprid vyvoláva zvýšenie plazmatických hladín prolaktínu, čo je vratné po vysadení lieku. Dôsledkom môže byť tvorba a vylučovanie mlieka mliečnou žľazou mimo obdobia dojčenia (galaktorea), vynechanie menštruácie, zväčšenie prsných žliaz u mužov, bolestivosť prsníkov a neschopnosť dosiahnuť erekciu potrebnú pre pohlavný styk.

autor
9. okt 2021

@luccija nie som očkovaná

autor
9. okt 2021

@eestimlha ďakujem za info, ja už príbalové letáky nečítam, lebo som z toho mala akurát stavy