Tabletky proti bolesti počas snažilkovania a v tehotenstve

maria_taini
11. sep 2015

Ahojte! S manželom už dlhšie veľmi túžime po bábätku. Vždy som to odkladala, kvôli mojim zdravotným problémom. Ešte na strednej som mala úraz hlavy a od vtedy mám posťahované svaly krčnej chrbtice a zablokované všeličo možné. Mávam silné bolesti hlavy a krčnej chrbtice. Riešim to už roky - cvičeniami, liekmi, fyzioterapeutom, ale je to komplikované a ktovie či to niekedy prejde. Bez tabletky od bolesti nevydržím dlhšie ako 2 týždne. Mám aj iné zdravotné problémy, ale tie viem nejako zvládnuť aj bez liekov. Preto sa vás pýtam, ak ste niektorá v podobnej situácii, alebo ste boli, ako ste ju riešili? Viem, že od bolesti sa v tehotenstve môže brať len paralen, ale ten mne príliš nezaberá.

maslenka47
11. sep 2015

@maria_taini teda neviem, ake ine lieky od bolesti by si chcela brat. Paracetamol ti je malo, brufen sa nesmie minimalne v 3 trimestri ale ze vobec.

Ak beries nejake lieky od bolesti na predpis, tak ich pouzitie a pripadny prinos/rizika v tehotenstve by si mala prediskutovat s tym, co ti ich predpisal.

prego81
11. sep 2015

@maria_taini
podla mna to riesis na nespravnom mieste a aj v nespravnom case 🙂
Mala by si zacat u lekarov ktori ti predpisuju tieto lieky - povedat ze planujes dieta a spytat sa ako dalej. Vsetky lieky su zaradene do kategorii podla kontraindikacie v tehotenstve (riziko pre plod) ale aj tak sa pozera na prinis/riziko ako pise @maslenka47
Tiez by som to riesila s gynekologom ak ta to tak velmi trapi
No a ked otehotnies tak az vtedy budes vediet ake mas bolesti (ono to moze byt v tehotenstve uplne inac)...
Snad ti niekto napise pozitivnu skusenost aby ta povzbudil ale nespoliehala by som sa na skusenosti inych zien. Porad sa s lekarmi/fyzioterapeutom, dnes sa da v medicine velmi vela
Drzim palce

maria_taini
autor
11. sep 2015

@prego81 Ďakujem.
@maslenka47
S gynekológom a lekármi som to rozoberala, tí odporúčajú len paracetamol, ale áno, na tie bolesti je prislabí. Skôr potrebujem trochu povzbudenia od žien, čo sa pretĺkajú podobnými problémami a ktoré boli možno aj nútené brať silnejšie lieky, ako to dopadlo potom s bábätkom a tak. Pravdaže by som robila všetko preto, aby som sa liekom vyhla. Ale niekedy sa jednoducho nedá aj keď človek neviem ako chce...

maslenka47
12. sep 2015

@maria_taini a chapem, ze musis, tiez som musela brat pocas tehotnosti lieky (nie od bolesti). Vies, ono to vlemi zavisi od toho, co "chces" brat a ako casto/pravidelne to "chces" brat.

Napriklad kyselina acetylsalicylova (anopyrin) preukazatelne poskodzuje plod - na to existuju studie (poskodenie srdca a obliciek). A anypyrin nie je zrovna silny liek. To ale neznamena, ze ked zhltnes jednu tabletku, automaticky bude dieta vadne. (Takisto ako alkohol neposkodi dieta ked si raz das poharik v ramci nejakej rodinnej oslavy).

Existuju lieky, u ktorych mas takmer zarucene, ze ked ich budes brat pravidelne, poskodis seba alebo dieta. Tiez je mnozstvo liekov, u ktorych sa predpoklada mozny neziaduci ucinok, ale ak to tvoj stav vyzaduje, tak ti ich predpisu.

Pokial ti tehotenstvo uplne oblicky a pecen (moze sa stat, tehotenstvo znamena zvysenu zataz), tak s obcasnou jednou tabletkou sa zrejme telo vysporiada skor, ako stihne napachat nejake zasadne "skody". A zase su aj tabletky, u ktorych ti staci jedna a bude z toho nestastie - napriklad ak v ucinkoch lieku figuruje riedenie alebo zabranovanie riedenia krvi, tam ti fakt na nestastie staci jedna ak nie su indikovane lekarom na zaklade tvojho stavu (a pritom su baby, co bez fraxiparinu /riedenie/ nemozu ani otehotniet).

mamadoma
12. sep 2015

Skús kraniosakralnu terapiu.

astonka
12. sep 2015

@maria_taini no najlepšie sa bude o takýchto problémoch poradiť s lekárom, ak si tehotna tak určite su nejaké ine alternatívy,každemu pomaha -zaberá niečo ine...

barus77
19. sep 2015

ahoj, ako si pokročila ohľadne liekov? ja som v podobnej situácii, kvôli zdrav.problémom bez liekov od bolesti nevydržím, beriem ich denne.... ľuďom čo to nepoznajú sa ľahko povie, že ich máš prestať brať, ja sa na tých múdrostiach už len smejem. tiež sa snažím brať úplné minimum, ale inak to nejde, tiež skúšam všetko možné aj nemožné. asi ti teda neporadím, len ťa skôr chcem povzbudiť že v tom ozaj nie si sama, je nás takých veľa 🙂 moji lekári mi hovoria, že dokým nezistím že som tehotná tak ich mám brať ako zvyčajne, a potom to poriešime.

maria_taini
autor
19. sep 2015

@barus77 Tak nepokročila som... Stále viem len o paralene. Rozoberala som to aj s kamoškou farmaceutkou... Ale zas keď si vezmeme, koľko žien aj do 3. mesiaca netušia, že čakajú bábo a berú všelijaké lieky a tak. A s tým súhlasím... Ľudia, ktorí nezažili nechápu. Mňa tiež často odsudzujú prečo sa napchávam tabletkami (pritom ja som dosť proti liekom a tak), ale keď nedokážeš inak normálne fungovať, tak čo máš robiť...

tanyan
26. sep 2015

síce je to trochu z iného súdka, ale mne sa v siedmom mesiaci začal tlačiť zub múdrosti - miestami som nemohla ani rozprávať, ani jesť, len plakať od bolesti... riešila som to gélom na zuby Kamistad (pre dojčatá) a cmúľala som 3x denne Traumeel S (homeopatikum). asi po 2 mesiacoch som prešla na 2x denne a po ďalších 2 už len večer - až do vytrhnutia (asi pol roka po pôrode).
keďže pôrod bol veľmi prudký, pridali a k tomu bolesti chrbta a manžel mi natieral chrbát (od bedrových kĺbov až po lopatky) krémom Traumeel S.
mimochodom, mne paracetamol tiež nezaberá, ale Nurofen sa našťastie môže užívať počas dojčenia - po vytrhnutí zuba aj pri migréne,ktorá mi počas tehotenstva vôbec nechýbala... 😀