Skúsenosti po kyretáži

meggie.sk
27. jún 2012

Ahojte bambule. Nech hľadám ako hľadám, nenašla som nič čo potrebujem. Ale idem po poriadku.
Čakali sme mimi, v 10tt sme oň prišli a 24,5 ma čakal kyret. Prvú mršku som dostala o necelý mesiac. BOla som teda dnes na kontrolnom UZV, lekárka tam videla zvyšky palcenty. K tomu mi povedala, že treba sledovať len HCG a malo, podotýkam malo by sa vyplaviť von, no ale nepovedala kedy to chce skontrolovať. Mali ste niečo také, že Vám na kontrolnom UZV zostali zvyšky placenty? AAAAAA povedala k tomu, že z toho môže byť rakovina... Noooo tak to dosť poteší.... 😨 Zajtra mám volať za výsledky HCG ´.... Uvidíme...
A ďalej čo ma zaujíma.... stále si tvrdí svoje, že otehotnieť až za 6 mesiacov, skôr nesmiem !!!Pritom lekár čo mi to robil mi vravel v špitáli, že stačí aj 3 pravidelné mrchy- taký černoško z Kramárov 😉
Ďalšia vec..... keď som niesla papiere po kyrete nej, tak mi vravela, že do prvej mrchy žiaden sex, žiadne kúpanie, len sprcha. Tak som sa jej spýtala dnes či už sa môžem kúpať, že pôjdeme na dovču. No a ona na to, že neodporúča, že by som nemala pol roka ak chcem ďalšie mimi ☹ Je to nromálne, vraj ani z tampónom. Čo sa mám v lete pariť? Byť na kupku a neokúpať sa? Aké máte s týmto skúsenosti.
A ešte posledná vec. V prepúšťacej správe mám napísané okrem iného hydropický abort s výkričníkom. Na to mi povedala len, že či som si niečo nehľadala niečo na nete. No lebo ja tomu tak rozumiem, že? Viete mi to niektorá pls preložiť? Ke´d som sa jej na to pýtala, že či to má veľa žien, tak povedala, že minimum..... ☹ ☹ ☹ ☹
Ja už som z nej na nervy.

nibiru
27. jún 2012

kamoške po kyret odporucili 3m. počkat po nich šla na sono všetko bolo ok hned druhy cyklus otehotnela teraz je v 4m bohuzial uz druhy tyžden hospitalizovana robia sa jej hematomy jeden lekar jej povedal že to može bit dosledok predosleho tehotenstva že tam zostali zvišky po kyretaži alebo sa nedostatočn zahojila stena maternice je oslabena no začali sa je robit dalsie hematomi dva vyšli von no ako jej rastie maternica tvoria sa jej dalsie.aktualne ma zase 2 takže ja by som asi počkala radčej tych 6m..

nibiru
27. jún 2012

@meggie.sk toto som našla na nete.
VložitGynekologickáSexuologickáTěhotenskáUrologickáVšeobecnáPsychologickáDětskáOčníFiltrovat
Příznaky těhotenství Krvácení Léky Neplodnost Šestinedělí Ultrazvuk

22030 Marie1985 - 1.2.2011 11:00:50
Hydropický abort

Dobrý den.
Tak jsem 14 dní po potratu. Dneska jsem dostala hystologický nález a tam je napsaný závěr : hydropický abort. Můžete mi vysvětlit co to znamená? Děkuji předem za odpověď.

Kacenka [Porodní asistentka] - Hydropický znamená charakteristický hydropsem a hydrops je nahromadenie tekutiny v telových dutinách, či tkanivách tzv. vodnateľnosť.

kiwi82
27. jún 2012

@meggie.sk ahoj, tak ja som pred pár rokmi tiež dvakrát potratila. prvýkrát sa jednalo o parciálnu molu. Skús pozrieť diskusie ohľadne parciálnej mole alebo mola hydatidosa,neviem ako sa to presne píše. tiež mi po kyrete ostali kúsky tkaniva s tie dalej bujneli, čiže bolo treba sledovať hcg nadalej. ono mi stúpalo tak som bola potom ešte dvakrát na kyrete. žiaľ aj druhé tehotenstvo bola praciálna mola. ono sa to musí sledovať to hcg pravidelne tuším každý mesiac som chodila na krv skoro pol roka, takže pol roka ak ti povedali že neotehotnieť, tak to môže byť pravda 😒

meggie.sk
autor
27. jún 2012

@nibiru ďakujem ale toto mi tiež veľa nehovorí. Ono to chce nejako normálne vysvetliť. Ja som ozaj zvedavá ako to všetko dopadne. Otázok mám asi naraz veľa ☹

lalinko2010
27. jún 2012

@meggie.sk ja by som ti odporučila zmeniť lekárku v prvom rade.
keď máš pravidelný menzes, tak po troch mesiacoch neni problém aby si otehotnela. kúpať sa môžeš po prvom menzese, prečo sa na takéto pýtaš lekárky, že kedy sa môžeš okúpať? hádam sa nebudeš kúpať vo vani dve hodiny, to že budeš vo vani 15 -20 minút, je ok, kúpalisko je riziko, tam ani tamón nezabráni infekcii, používanie tampónov je na tvojom uvážení, doktor ti to nemôže zakázať a ani odporučiť. zvyšky placenty - mala by si obsolvovať druhý kyrer, môže to byť problém ak niečo zostane v maternici. ale ako som ti odporučila na začiatku - ZMEŇ LEKÁRKU!

meggie.sk
autor
27. jún 2012

@kiwi82 Také v správe nemám napísané.... Čiže je možné, že zvyšky sa už nevyplavia same?

meggie.sk
autor
27. jún 2012

@lalinko2010 čiže ak som mala kyret pred mesiacom, myslíš, že ani ďalšia mrcha to nevyplaví tie zvyšky? Ono ma to kúpanie zaujímanie hlavne na kupku. Pýtala som sa jej kvôli tomu, že na prvej kontrole mi to vyslovene zakázala.
A zmeniť lekárku? No tu u nás iba ak k súkromnej a ja 200€ ročne nemám veru

kiwi82
27. jún 2012

@meggie.sk tak to je fajn, že nemáš molu, mne sa to zdalo pre tú spomínanú rakovinu, lebo aj pri mole, ak stále by to stúpalo sa potom musí chodiť tuším na ožarovanie..... zvyšky sa môžu ale nemusia vyplaviť samé.

lalinko2010
27. jún 2012

@meggie.sk
Niečo som našla, ale či je to aj tak zrozumiteľne vysvetlené, no neviem!
Dobrý deň, mala som missed abort v 9.tt, toto sú výsledky z histológie:
Hist. nález a záver: Decidua a hydropicky zmenené chóriové klky.
Záver: hydropický potrat

Môže ísť o niečo vážnejšie? Je šanca, že ďalšie tehot. bude OK? Dá sa preto niečo urobiť? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

Odpoveď:
Histologický nález nehovorí o tom, prečo bol plod potratený. Je možné, že ste prekonali vírusovú infekciu, alebo mal plod vadu nezlučiteľnú s ďalším životom. Stáva sa to mnohokrát a ďalšie gravidity sú u týchto žien úspešné. Po tejto gravidite si oddýchnite minimálne tri-štyri mesiace, až potom sa snažte o ďalšie tehotenstvo. Na začiatku gravidity sa vystríhajte chrípky, alebo iného ochorenia, užívajte vitamíny pre tehotné. Šanca, že ďalšie tehotenstvo úspešne donosíte je vysoká.

Lekári nič nevysvetlia tak aby si tomu rozumela. ďalší menzes nevyplavý zvyšky, to sa musí vyčistiť všetko! inak to nejde, ale na toto ti dá odpoveď len lekár.
ja som počas tehotenstva konzultovala určité otázky na nete u dr. Španku a furt ma ukľudnil a vysvetlil, tak by som chápala. daj jeho meno do googla a vyhodití adresu kde odpovedá, nechcem reklamu robiť.

lalinko2010
27. jún 2012

@meggie.sk zmena lekárky! aj keby som mala dochádzať za lekárkou, tak radšej budem dochádzať akoby som mala chodiť k takej ktorá mi neodpovie na to čo potrebujem vedieť!

meggie.sk
autor
27. jún 2012

@kiwi82 Juj, no teda ešte bude tuším "veselo"... ako keby som nič iné nemala na programe... Stále čumím do tej správy, oni si píšu tou svojou lekárčinou ale fakt nevidím molu. Tak neviem či mám byť aj rada. Ale tak ma naplašila tou rakovinou.....
Opíšem to čo to tam vlastne je, možno ste niektorá zbehlejšia.

- hydropicke choriové klky, s parciálnou proliferáciou trofoblastu bez signifikantných atypií
- fibrinoid, tkanivový detritus
- tehotenská decidua, miestami regresívne zmenená
- krvné kolagulá, hlien
- sekrečné až hypersekrečné endometrium
Záver: zvyšky po gravidite, hydropický abort ! - je to zakrúžkované s výkričníkom

lenkaa222
27. jún 2012

@meggie.sk noo ja som po kyrete tiež mala zvyšené HCG - ale nepovedali mi z čoho... aa tiež mi doktorka radila počkať aspon 6 mesiacov... noo otehotnela som po dvoch mrchách..všetko bolo v poriadku, teda, iba to HCG zvyšené...aa tehotenstvo som mala rizikové - po každom potrate je rizikové! aa od 29tt som ležala s nohami hore a maly sa narodil v 32tt...ale to myslim,že nebolo kvôli tomu potratu ale zo stresu čo som prežívala...
aa po kyrete sme mali normálne sex aj som sa kupala...

meggie.sk
autor
27. jún 2012

@lalinko2010 hľadám, ale našla som len poradňu ohľadne antikoncepcie. napíš mi rposím do správy kde je niečo iné s ním.

lalinko2010
27. jún 2012

@meggie.sk to je tá adresa, ja som tam tiež písala, a nebol problém že som sa nepýtala na antikoncepciu. takže kľudne mu napíš!

molka
27. jún 2012

@meggie.sk ja som po potrate nestihla absolvovať kyret, telo sa vyčistilo samé. Prepúšťali ma domov s tým, že mi zostali vnútri 3 menšie kúsky placenty, ale podľa meraní nepredstavovali źiadne riziko a v pohode sa mi po pár dňoch vyplavili. To s tou možnou rakovinou mi môj gynekológ tiež spomínal, ale vraj sa nemám báť, deje sa to iba veľmi výnimočne. Treba sledovať hcg, aby začalo klesať a po nejakej dobe by už nemalo byť.
Otehotnieť mi odporúčali štandardne po 6.mesiacoch, ale ja som už po 2.menzese otehotnela a v pohode som donosila zdravú dcéru.

poleva
27. jún 2012

@meggie.sk ja som po 2 missedoch,,,nemá význam tlačiť na pílu
každá sme iná.jedna môže otehotnieť po mesiaci od zákroku a dieťa donosí,a druhá môže o 6 mesiacov a skončí sa to zle
to nevie nikto...sama ako cítiš sa rozhodni,ja som tlačila na pílu 😀 a dopadlo to ako to dopadlo,aj ked som otehotnela presne po roku ešte aj termín pôrodu som mala opäť augustový
potom som to nechala tak a otehotnela som zhruba za 15 mesiacov a máme dvojičky 🙂
prajem všetko dobré

nana776
27. jún 2012

@meggie.sk
Ahoj.No ak ti tam nieco zostalo tak by ti to mali hned vybrat.Ja som potratila ☹ ale chvalabohu vsetko mi dali prec.No asi po par mesiacoch ma chytili hrozne bolesti ale nic mi nenasli.Otehotnela som po roku.Skorej som sa bala.Nie kazde tehotenstvo ktore mas po potrate je rizikove.Mozno ak skorej otehotnies.

meggie.sk
autor
27. jún 2012

@molka ďakujem, trošku ukľudnujúcejšia odpoveď. Bodaj by to aj u mň§a tak bolo. No skôr ako po 3 mesiacoch sa určite snažiť nebudeme. Prvé kontrolné HCG som mala - odpíšem.... S - HCG 41,74 / u / e
tak som to aspoň vylúštila, ešte tak vedieť ako sa v tých číslach vyznať. Tie zvyšky sa ti vyplavili po prvom menzese, či nevieš?
@poleva nechem tlačiť, ale ako som spomínala vyššie, skôr ako po 3 mesiacoch nebudeme skúšať.

molka
27. jún 2012

@meggie.sk bolo to už pred 5 rokmi, tak si to presne nepamätám, ale tuším sa mi vyplavili po pár dňoch.
Bolo by fajn, ak by ťa lekárka ešte raz skontrolovala sonom, možno sa ti už všetko vyplavilo.

meggie.sk
autor
27. jún 2012

@molka No práveže som bola dnes, prvý menzes mám za sebou, Ale nespomenula, že by som mala ísť na ďalšie sono. Akurát, že treba sledovať hodnoty HCG a to volám zajtra.

molka
27. jún 2012

@meggie.sk tak neviem, možno sú tie kúsky ozaj minimálne. Ale hladinu HCG treba kontrolovať, podľa toho sa možno lekárka ďalej rozhodne. Ak by si dostala silné bolesti alebo začala prudko krvácať, hneď bež na pohotovosť. Aj keď si myslím, že nič také ti nehrozí. 😉

meggie.sk
autor
27. jún 2012

@molka No uvidíme. Zajtra budem asi múdrejšia. Ve´d napíšem. Ozaj a to kúpanie myslíš, že teda môžem? Ideme do Dudiniec a tam je aj hotelový bazén aj termál.

molka
27. jún 2012

@meggie.sk vieš, nie som lekár, ale mne vtedy nič také nezakázali. Ja som potratila v septembri, takže som sa už nekúpala. Ale logicky si neviem predstaviť, čo také by ti mohlo pri kúpaní hroziť. Žeby infekcia? Ale to by si potom nemohla mať ani styk, ako po šestonedelí. Ja by som sa na tvojom mieste určite kúpala - ale to hovorím len za seba. Nikdy som o takom zákaze po potrate nepočula.

kiwi82
27. jún 2012

ja by som určite nešla niekde na plaváreň ani na kupko. doma sa tiež len sprchujem. pri takých hromadných kúpaniach v bazenoch hrozí infekcia, šak vieš, že si tam sem tam aj niekto čurkne 😉 a predsa máš ten vchod do pošvy či ako to nazvať teraz taký rozšírenejší, predsa je to operácia, zákrok..... ja by som neriskovala.

p3tra11
27. jún 2012

@meggie.sk mrzi ma, co sa ti stalo 😔 aj ja som po MA... v sprave z histologie som mala uvedene: zvysky gravidity... takze to som tiez nebola mudrejsia, preco prave my ☹
co sa tyka kupania: vo verejnych bazenoch, ci prirodnych kupaliskach urcite nie... pockaj este aspon jeden cyklus, ved aj v auguste este bude teplo...

meggie.sk
autor
27. jún 2012

@p3tra11 Sto ľudí, sto názorov, tak sa budem len pozerať na rodinku a možno slniť, čo ja teda nemusím. Ak sa msmiem spýtať, mala si aj nejaké zvyšky placenty po kyrete?

trish22
27. jún 2012

Baby, prečo si myslíte, že sa zvyšky nevyplavia pri ďalšom MS??? Telo je múdrejšie a treba to nechať na prírodu. jeden kyret stačí si myslím. a ak nemá ťažkosti ..... netreba to komplikovať. teda je to iba môj názor.
my po prvej MS nečakáme 6 mesiacov. telo samo vie, keď je pripravené na tehu tak to príde a keď nie je tak to nepríde. treba tomu nechať voľný priebeh. ani po 6 mesiacoch ti nikto nezaručí že bude všetko v poriadku.
Ale je to iba môj názor!!!!

trish22
27. jún 2012

a čo sa týka kúpalísk, určite nie! Načo zbytočne riskovať infekciu? a po kyrete si treba dávať ešte väčší pozor. predsa je tam rana v maternici. ☹

p3tra11
27. jún 2012

@meggie.sk zvysky som nemala, aspon o nich neviem, ale za to som mala velmi silny zapal... myslela som, ze od bolesti umriem, neviem, ci ma zle pocistili, ci co, ale vyskocili mi teploty, a aj napriek zakazu kupania som to robila, v horucej vani, lebo to bolo jedine, co mi pomahalo... doktor mi predpisal antibiotika a kupanie mi dalej nezakazoval, vzal mi vtedy stery a vysledky naozaj neboli priaznive... na tri mesiace mi dal HAK, nech si vsetko oddychne a potom sme sa kludne mohli snazilkovat... vyslo nam to presne na rok od kyretu... drzim prsty

petkaa28
27. jún 2012

@meggie.sk ja som bola na kyrete 24.4. a uz som bola v jazere aj v bazene. Lekar mi o zakaze kupania nic nepovedal. Do 1. ms zakazal sex, otehotnenie po 3 mesiacoch. Tak cakame, ale kupat sa budem urcite...