Čo je a čo ovplyvňuje prolaktín?

certica1000
7. okt 2010

Chcela by som sa čo najviac informovať o prolaktíne... Mám 21 rokov. Menštruácia mi meškala cca 7 dni už 3 mesiace za sebou. Ďalším príznakom je to že ma bolia bradavky a som strašne na ne citlivá (ale nevyteká mi z nich žiadna tekutina). A nedávno som sa dočítala o hladine prolaktínu preto sa chcem spýtať či sa to týka prolaktínu alebo nie. Je pravda že to môže byť aj zo stresu? A ako sa to môže liečiť? Je pravda že nebudem môcť mať v budúcnosti deti? Je potrebne ísť s tým aj ku gynekológovi? Ďakujem veľmi pekne

dara76
7. okt 2010

Prolaktín (luteomammotropný hormón, PRL) je hormón produkovaný v pars distalis adenohypofýzy typom chromofilných buniek - tzv. laktotropnými alebo luteotropnými bunkami (LTH - bunky, mammotropné bunky). Je to fylogeneticky veľmi starý hormón stavovcov, ktorý má široké spektrum rôznych účinkov.

* Vyvoláva sekréciu materského mlieka (ktorá bola predtým pripravená zvýšenou hladinou estrogénov) a spolu s ďalšími hormónmi sa podieľa na jej udržiavaní
* Stimuluje množenie buniek prsnej žľazy
* Určitá jeho hladina je u ženy nevyhnutná na tvorbu hormónov vo vaječníkoch, zvýšená hladina ale ich tvrbu utlmuje
* Ovplyvňuje materské chovanie ženy po pôrode
* Ovplyvňuje homeostázu tekutín a elektrolytov
* Ovplyvňuje metabolizmus vápnika a glukózy
* Ovplyvňuje štiepenie tukov (lipolýzu) v organizme

katka1981
7. okt 2010

Ahoj, ked som bola kvoli stitnej zlaze v Lubochni na odberoch, vzali mi aj krv na prolaktin. Mala som ho velmi vysoky. Vystresovana som hladala na koniku informacie a vystresovala som sa este viac. Nakoniec to bolo z nevyspatia a stresu, dalsi odber bol v pohode. A na zvyseny prolaktin su lieky, Parlodel, dava sa aj na zastavenie laktacie, aj ten som brala. Neboj sa, chod k obvodnemu lekarovi, povedz aky mas problem, a posle ta bud k endokrinologovi alebo chod gynekologovi. Len necitaj ziadne somariny co ta vystresuju.

oacka
7. okt 2010

Ahoj, my sme sa dva roky márne snažili o miminko,tak sme začali zisťovať,kde je problém. v centre asistovanej reprodukcie mi robili hormonálny profil - 3x počas jedného cyklu mi odobrali krv- a zistil sa vysoký prolaktín. je to hormón, čo podporuje tvorbu mlieka počas kojenia, a zabraňuje ovúlácii, preto som aj ja mala nepravidelnú menštruáciu, vajíčko mi nedozrievalo, bola to menštruácia "naprázdno". zistí ti to buď tvoj gynekológ alebo endokrinológ. rok a pol som brala Parlodel jednu tabletku denne a už máme trojmesačné miminko. Prolaktín spôsobuje aj vyrážky a má ho zvýšený veľmi veľa žien. a aj mne povedal doki,že je to zo stresu. určite to nie je nič strašné, hoci s ním môžu súvisieť aj iné komplikácie, tuším že polycystické vaječníky.. ak máš obavy, poraď sa s dokim, ale nemáš sa prečo stresovať.

medyna
8. okt 2010

ahoj, ja som asi pred 10 rokmi mala problemy s menzesom, tak som sla k lekarovi, a z odberov zistili, ze mam velmi vysoku hodnotu prolaktinu (nemavala som menzes aj pol roka). Na moju otazku, ze ako to budeme riesit, mi doktor povedal, ze teraz s tym nebudeme robit nic !!!!, az ked budem chciet mat babatko. To som fakt nechapala. Ten doktor bol dost velky hnup 😠 . Odisla som od neho, ale pravdou je, ze som ten vysoky prolaktin neriesila, zacala som brat antikoncepciu, menzes sa mi upravil na zaklade hormonov z nej a nezaoberala som sa tym.
Babatko sa nam podarilo po vysadeni antikoncepcie asi po pol roku (ale to sme sa nesnazili, brali sme to ked to ma prist, tak to pride a bola som s tym zmierena). Teraz mam krasnucku malinku dcerusku a uz na toho hnusneho doktora ani nepozriem, ked ho stretnem na ulici.