Autoimunitná hypotyreóza - skúsenosti s liečbou

syrik
17. jún 2017

Ahojte, už 8 rokov mám túto diagnózu, no od druhého pôrodu sa napriek poctivej liečbe Euthyroxom a "dobrým "výsledkom necítim dobre. Rozmýšľam nad rybim olejom s jodom. Nemáte niekto skúsenosti? Poprípade nejaké iné doplnky výživy, vitamíny, strava.... Ďakujem moc

janinuska
17. jún 2017

Aj ja mam autoimunitnu hypothyreozu, stale mam vysoke ATG ATPO a mohla si otehotneit v pohode? lebo ja nemožem už 9 rokov. Mam euthhyrox 50. Tiež sa citim dost unavena, uživam vitamin D a magnézium.

syrik
autor
17. jún 2017

@janinuska Ahoj, áno, otehotnela som bez problémov. Tiež užívam D,magnézium, aj B-komplex.

ivu80
17. jún 2017

Mám tiež túto diagnózu, beriem euthyrox 150.. mávam občas strašné búšenie srdca, vtedy mám pocit, že asi mi vyskočí z hrude..a nemôžem sa jedovat, lebo vtedy sa mi spraví taká"hráča" v krku a nemôžem sa nadýchnuť... mám 3 deti, diagnózu mi stanovili po pôrode najstaršej,17 rokov dozadu,s tým, že už žiadne deti mať nebudem 😮 moja najmladšia má 7 mesiacov. .a je pravda, že sme sa o ňu snažili dosť dlho 😊

janinuska
17. jún 2017

A podnikli ste aj nejake kroky? My sme sme aj boli v centre asistovanej reprodukcie, ale nepomohli nam tam, ja jedno dieta mam, 11 ročne, ale nemožem mat druhe. Autoimunitnu tyreoitidu mi zistili 4 mesiace po porode. Zadarilo sa vam normálnou cestou?

sosovica
17. jún 2017

pripajam sa k vam.Od 11rokov sa lecim na hypothyreozu.Mam 26.V auguste 2016mi zmenili davku zo 150na 112 a odvtedy?Cele zleeee.Strasna unava slabost.Dokonca som dostala ochorenie s nazvom TETANIA.Ako ste si pomohli?Alebo niečo čo by to mohlo zmierniť.

sosovica
17. jún 2017

Pridam ešte že mam krasne 2detičky.Otehotnela som prirodzene a problem nebol

ivu80
17. jún 2017

@janinuska všetky 3 deti prirodzenou cestou 😊 prostredná dcérka toto ochorenie bohužiaľ zdedila po mne tiež 😔a to má len 12 rokov..

lucka011
17. jún 2017

Ahojte. Aj ja mam hypo... Sice nie autoimunitnu, ale mam. Zistili mi ju v prvom thotenstve z vysetrenia. Odvtedy sa dopujem liekmi, uz je to vyse 6 rokov. Vtedy som mala.davku 25, teraz uz mam 75 a na vikend 100. Ale mam pocit, ze mi ju budu musiet znovu zvysit, lebo sa citim strasne slabo a unavene, ak to s tym ovsem suvisi.
Ale otehotniet som nejaky velky problem nemala. Prvy krat sme sa snazili par mesiacov, a to je tak, ze ked len nad tym rozmyslate, tak sa nezadari. Tak sme sa v lete vybrali do Chorvatska, vypnut od vsetkych starosti a nakoniec sme si dcerku priviezli odtial 🙂 A druhy krat sme si kupili dom, poprerabali a popri starostiach okolo neho, sme to najmenej cakali a aj najmenej chceli, tak sa zadarilo, ze vsak co ked si raz nedame pozor 😀 Ale nakoniec sme sa potesili, aspon sme si to odbili nazar 😝
Najhorsie je vsak, ze tuto autoimunitnu zistili nasej starsej 6rocnej pri jednej preventivnej, a odvtedy jej len dvihaju davky, dvihaju a nie a nie sa to upravit. Pomaly uz bude brat silnejsie ako ja. Uz som z toho zufala... ☹

syrik
autor
17. jún 2017

@lucka011 My tiež prvé sme sa snažili asi 3 mesiace a nakoniec sme šli na dovolenku k moru a šup a druhé na prvýkrát. Ja som nikdy nemala nejaké problémy s cyklom, chodilo mi to ako švajčiarske hodinky. Mám dve dcéry a tiež sa bojím, či to nezdedia. Ja už fakt neviem,čomu to mam pripisovat.... Únava, slabosť, pocit na odpadnutie, tocenie hlavy, návaly tepla a následne zimnica...

lucka011
17. jún 2017

@syrik ani ja, vobec. Vsetko vzdy presne. Este som sa smiala, ze ked som mala posledny krat menstr.. pred prvym tehotenstvom, tak po porode som dostala prvy krat presne po roku, na den presne 🙂 po druhom porode skoro tak isto s par dnami hore dole..
Ale moj problem je s vahou. Neviem vobec schudnut. Len keby sa strasne drezurujem a kazdy den poctivo cvicim. Stravou to nedokazem, strasne sa obmedzujem a nic. Nevravim, ze som tlsta, okolie vravi, ze takto to mam najlepsie, ale ja by som si priala schudnut, lebo sa takto necitim vo svojej kozi. Ale nejde to, nech sa snazim ako chcem

jana_machajova
17. jún 2017

Tiež mám túto diagnózu už 18 rokov. Vlastne od detstva a nič okrem euthyroxu na to - aspoň lekári neodporúčajú. Ja keď som sa môjho dr. spýtala na ten jód, povedal, že nemám vymýšľať. Kúpila som si aj ten rybí olej s organickým jódom, párkrát som si to dala, ale prestala som ho brať, keďže treba aj ten euthyrox znížiť dávku alebo vysadiť a nemala som si to ako overiť, či to zaberá, keďže dr. mi to neodporučil.
Nedávno mi zistili zvýšené protilátky na lepok a že to úzko súvisí s touto diagnózou. Ale celiakiu mi zatiaľ nepotvrdili. Tie baby, čo sa cítite unavené, skúste vylúčiť zo stravy lepok.

syrik
autor
18. jún 2017

@jana_machajova Lekári ten jód veru neradi počujú vraj... Ja sa chystám na kontrolu, som zvedavá, čo mi na to povie. A ten lepok sa dá zistiť ako?

sasanja
18. jún 2017

Ahojte!Jod je dobry pre zvacsenu stitnu zlazu, ktora ma aj napriklad uzly...Pozor u autoimunitnej Thyreoiditidy zhorsuje autoimunitny zapal! Takze naopak, jodu by ste sa mali vyhybat...vynimka je tehotenstvo, tam je to potrebne koli plodu a dost casto je nutne aj zvysit davku L-Thyroxinu!
@janinuska
Mozem ti odporucit este pri snazilkovani Selen- Natrium Selenit 300mikrogramov denne. Je to stopovy prvok, antioxidant, u nas v Nemecku volne predajny (aj ked nie najlacnejsi). Je schopny znizit autoimunitny zapal a mame niekolko pacientok, ktore takto otehotneli!Vela stastia!

janinuska
18. jún 2017

@sasanja Dakujem.

jana_machajova
18. jún 2017

@syrik zistili mi to z krvného obrazu pri každoročnej kontrole u internistu. Igg hodnoty som mala zvýšené, tak ma poslal na gastro a tam mi odoberali vzorky z dvanástnika a tenkého čreva. Nič príjemné. Celiakia sa nepotvrdila, ale keďže sa mi tvoria protilátky, odporučili mi vylúčiť aspoň chlieb a rožky a vlastne všetko, čo je z kysnutého cesta. No môžem povedať, že sa cítim lepšie.

syrik
autor
30. jún 2017

@sosovica Aké ste mali príznaky tej tetanie?

syrik
autor
30. jún 2017

Teraz som bola na kontrole, zase mi zvýšil dávku na 88.

sosovica
30. jún 2017

@syrik 3krat zachranka....pocit na odpadnutie,silne busenie srdca obrovský strach ze odpadnem.....vraj vsetko od chrbtice no ta presla no neskutocna unava slabost ostala

syrik
autor
30. jún 2017

@sosovica Ja som tiež mala záchranku už raz... Niečo podobné... Do toho ešte triaška a následne závraty. Neprišli na nič - vraj vyčerpanie.

sosovica
30. jún 2017

@syrik zomna si už aj srandu robili...a 3zachranka mi skoro vynadala že však krv mam v poriadku.....no neurologicke som povedala o tetanii(som rehavilitacna sestra-maserka) a uz som aj objednana na EMG.....a urcite to je nasledkom znizenia davky na stitnu zlazu zo 150na 112mg Euthyroxu...takže tak

syrik
autor
1. júl 2017

@sosovica Mne sa to inak tiež stalo presne mesiac po tom, ako mi znížil dávku po pôrode. Ale je pravda, že to bolo náročné obdobie, že to mohlo aj z vyčerpania byť. A ako sa to lieči?

sosovica
1. júl 2017

@syrik mineralmi,psychologom,tabletkami a naučit sa s tym žiť inak žiadno niekto sa s toho dostane niekto nie