Zamestnávateľ nevypláca príplatky za víkendy a sviatky

22. sep 2023

Baby je trestné, keď majiteľ nevypláca zamestnancom príplatky za sviatky a víkendy? Môžem podať na neho trestné oznámenie a následne sa to bude riešiť?

stanulienkat
22. sep 2023

Určite to rieš na inšpektoráte práce. Bolo by najlepšie, keby ste sa spojili viacerí zamestnanci.

autor
22. sep 2023

@stanulienkat pracujú tam mladé baby, majú kamarátsky vzťah s majiteľom, nemyslím si, že by ho udali

stanulienkat
22. sep 2023

To je dosť blbé.. Ja by som upozornila najprv zamestnávateľa, že má takúto povinnosť- o čom on určite vie a následne oslovila inšpektorát práce. Určite sa nenechaj odbiť, sú to tvoje peniaze, za ktoré si pracovala.

moonlight1210
22. sep 2023

A ty tam robis tiez? Alebo to riesis z vlastnej iniciativy za tie dievcata?

Ak tam robis, ries urcite za seba.

Ak nerobis, zvaz co urobis, lebo oni mozu mat dohodnuty zvysok penazi na ruku, len to nehovoria nahlas, ale vyhovuje im takto rozdelena mzda.

alenah31
22. sep 2023

Dohľad nad dodržiavaním Zákonníka práce má Inšpektorát práce a nie polícia. V prvom rade podávaš podnet na prísl. pobočku IP - tí vyšlú kontrolu, neohlasujú sa vopred (nemajú tú povinnosť). Ak sa nedostatky pri vyplácaní mzdy preukážu zamestnávateľ ich musí odstrániť - nevyplatené zložky mzdy doplatiť (aj poopravovať všetky mesačné výkazy zaslané na SP a ZP a na finančnú správu) a dostane mastnú pokutu. Zároveň si zamestnávateľ môže byť istý, že mu následne príde kontrola aj z DÚ a SP. Podnet na IP vieš poslať aj anonymne no mal by byť podložený.

autor
22. sep 2023

@moonlight1210 robím tam len pár dní, ale hľadám si niečo iné, keďže ten plat sám o sebe nie je nič moc. A robí sa hlavne cez víkendy, prišlo mi to nefér, keďže som počítala s tým, že mi klasicky dá prídavky 🤷‍♀️. Premýšľala som, že by som počkala na svoju výplatu a až potom následne riešila.

autor
22. sep 2023

@alenah31 ďakujem ❤️

autor
22. sep 2023

Príplatky ups

moonlight1210
22. sep 2023

A tie ostatne dievcata vedia, ze maju na priplatky narok, ale neriesia to?

melanta
22. sep 2023

Robíš tam pár dní. To je koľko? Odrobila si už nejaké dni za august, mala si mzdu za mesiac august a v nej si nemala zaplatené víkendy a sviatky? Ak áno, vyzvala by som zamestnávateľa písomne alebo mailom (aby si mala aj dôkaz), aby do konca mesiaca zaplatil víkendy a sviatky. Ak tak neurobí, podnet na Inšpektorát práce. Ak tých pár dní je iba za september, tak ešte si nemala mzdu a teda nevieš, čo ti zaplatí alebo nezaplatí a nemáš čo zatiaľ riešiť.

miriam11
22. sep 2023

Treba si prečítať pracovnú zmluvu. Možno je v nej niečo uvedené týkajúce sa nevyplacania príplatkov.

nafka0483
22. sep 2023

@miriam11 Akoze co tam ma byt uvedene? Ze zmluvne dohadujeme ze porusime zakonnik prace a priplatky vyplacat nebudeme?

moonlight1210
22. sep 2023

@miriam11 neviem o tom, ze by to slo zrusit. Ani keby zamestnanec pisomne vyjadril suhlas, ze sa ich vzdava.

Ako kedysi, ked boli len stravne listky, nebolo mozne, aby sa dohodli, ze to bude vyplatene formou penazi miesto listkov. I keby zamestnanec sam s takym navrhom prisiel.
Veci dane zakonnikom prace sa nemozu zrusit. Ak iny zakon, alebo zakonnik prace sam na inom mieste neuvadza, za akych podmienok sa to zrusit/zmenit da.

Jedine, co moze byt, je ze sa dohodne vyplatenie mzdy roznymi formami (napr. cast v peniazoch, cast v naturaliach, atd.), ale vypocet tych priplatkov vo mzde aj tak musi byt. Musia tvorit sucast podkladov pre vypocet. Nemoze ich uplne vynechat.

Ak to robi, najskor ma upravenu aj evidenciu dochadzky, aby nebolo z nej vidiet, ze sa robi cez vikendy, sviatky. Takze to ma osetrene.
IP ale moze chciet aj pri elektronickej dochadzke vidiet povodnu neupravenu verziu (byva vidiet, ze bola editovana. Ale ak si ju pisu rucne, tak zial, nemaju mu cim argumentovat). Alebo prist na kontrolu aj cez vikend. Nevyhodou je, ze mozu povedat, ze vynimocne sa robi cez vikend a za ten mesiac im to vynimocne i zaplati (ten jeden den, ktory kontrolovali).

Neviem, o aku pracu ide. Ci je to napr. prevadzka, kde je jasne, ze sa robi cez vikend, atd. To by musel vysvetlit, kto vlastne vtedy pracuje (v obchode, restauracii,… - su napr. pohyby v pokladni), ked to nikto nema v paske, ani v dochadzke.

Autorka ho moze nahlasit, ale moze sa stat, ze aj tak nic nezistia, ak to ma dobre osetrene.

dajana555
22. sep 2023

.

autor
22. sep 2023

@moonlight1210 nemajú kartičku na písanie, klasicky sa zapisujú na papier, čo je veľká nevýhoda, sami sa dohadujú, kedy môžu robiť a kedy nie. Pracuje sa v malom podniku v gastre. Neviem, dokáže to ľahko skryť, keby chcel a nič by sa nevyriešilo. Cez víkendy majú otvorené aj do 12, preto to vhcem hlavne riešiť.

janagem
22. sep 2023

Ako bolo napísané vyššie. Pracovala si tam v auguste?

melanta
22. sep 2023

A odkedy tam pracuješ? Keď píšeš, že pár dní. Lebo je 22.9. čiže ak pár dní, tak ešte si výplatu nemala. Tak ako vieš, že ti nezaplatia víkend a sviatok? A čo chceš riešiť, kým sa tak nestane?

autor
22. sep 2023

@janagem nepracovala som v auguste, bola som tam len pár dni. Jedna z nich mi povedala, že mám na ne zabudnúť

melanta
22. sep 2023

Takže ty tam pracuješ pár dní, výplatu si logicky ešte nemala, ale už sa pýtaš, či môžeš na neho podať trestné oznámenie za to, že neplatí víkendy, lebo jedna kolegyňa povedala. Čo tak zapojiť rozum a buď nepracovať niekde, kde sa ti nepáči, alebo počkať, ako dostaneš vyplatenú mzdu a potom riešiť konkrétnu reálnu situáciu.

autor
22. sep 2023

@melanta len som sa pýtala, logicky nejdem to hneď riešiť 😂. V tej robote sa mi páči, len mi príde toto nespravodlivé, keďže momentálne som počula od ďalších 2 ľudí, že ten majiteľ nevypláca a ľudia prichádzajú a odchádzajú a podľa mňa neriešia, keďže mu to musí prechádzať dlho

melanta
22. sep 2023

Prechádza mu to, pretože ľudia to neriešia. Treba odísť a nahlásiť to na Inšpektorát práce. A nájsť si iného zamestnávateľa. Ak sa rozhodneš pracovať pre neho, pretože sa ti tam páči, si len ďalšia, vďaka ktorej to takýmto ľuďom prechádza.

autor
22. sep 2023

@melanta jasne hľadám si niečo lepsie popritom, len to ide pomaly, neplánujem tam zostať, nechcem ho v tom podporovať .

janagem
22. sep 2023

Tak teda ešte nevieš či len baby trepu alebo je to fakt.

nelca84
22. sep 2023

Este si nemala ziadnu vyplatu a uz vies, ze nedostanes priplatky. Ak ich naozaj nedostanes, podaj podnet na IP, ale neodporucam anonymne.

autor
22. sep 2023

baby prosím ja to momentálne nejdem riešiť, však nemám ani dôkaz ani níč, len mi to povedalo pár ľudí, zaujalo ma to, či sa to da vyriešiť, keď budem mať potvrdené, že nevypláca tak, ako by mal, vtedy niečo budem podávať..
@nelca84
@janagem

petra19972001
19. apr 2024

Ahoj baby ..som zamestanana od februára a dnes som sa dozvedela že zamestanavtel nevyplaca prácu za vikendy a sviatky!ako to riešit aby som dostala peniaze ze som robila vikendy??? Ďakujem....

nelca84
19. apr 2024

@petra19972001 ako dozvedela? Nevyplatil ti? Za ktory mesiac?

petra19972001
1. máj 2024

Ahojte... ja mam tiez problem. Robim u zamestnavatela od 15.2.24 a neplatia vôbec víkemdy a sviatky a to robim v obchode s potravinami! V aprili co prišla mzda som to nejako neriešila a pravdu ani som si nevšimla že mi neprišlo za vikendy... ale teraz čo prišla za marec už su tam neni a výplata uplne otrasna ani 800eur.😡 viete mi poradit kde takuto skutočnosť môzem nahlasiť? Pretože robila som.aj nadčasy min.mesiac velmi vela a o 59h sa ma snažili okašlat a povedali ze oni to nemozu pisat do výplatnej pasky taky nadčas lebo že je to vela penazi tak.mi ich manžer doniesil osobne a aj tak o 20e menej ako mali ešte doplatiť. Viete poradiť čo daľej? Ďakujem

nelca84
1. máj 2024

@petra19972001 no mozes sa obratit na inspektorat prace, ale ak sa dochadzka vedie fiktivne, ze tie nadcasy nie su zaznamenane a vyplacane mimo pasku, tak ani oni s tym nic nespravia. Jednoducho pracovat len podla skutocne vykazanych hodin. Inak je to nedohladatelne a mozes sa akurat sudit...