Už nechcem učiť

10. feb 2024

Mám takmer 30 a vyštudovanú VŠ pedagogiku. 2 roky pracujem ako učiteľka na 2. stupni, ale už to nezvládam, ubíja ma to, chodím tam s odporom, plat je tiež nič moc. Vôbec však neviem, akým smerom sa dalej pohnúť. Učím slovenský jazyk a dejepis, ovládam anglický jazyk, nerobí mi problém naučiť sa niečo nové. Práve ten rast a učenie sa mi v práci chýba. Avšak keď pozerám ponuky práce, všade sa vyžaduje hlavne vzdelanie v odbore financií, IT, techniky... Ma vôbec význam skúšať takéto nižšie platené pozície s tým, že sa naučim čo treba? Alebo je to hlúposť?

veklipo
10. feb 2024

Ja mam vyštudovanú pedagogiku slovenčina - nemčina. Začínala som s 0-lovymi IT zručnosťami a bez znalosti EN. Najprv helpdesk, a pomalicky ďalej a ďalej. Po 15r prace v IT som už vo vysokom managemente. Chce to čas, ale da sa.
Pozri AjTyvIT.

misana84
10. feb 2024

Nemate možnosť rastu? Veď máte 1 a 2 atestáciu ak to dosiahnete a budete mat aj 12% tak sa výplata zvýši… a prečo s odporom? Veď pripravte krásne hodiny, ktoré by aj Vás bavili, potom zaujmete aj deti a práca vám zbehne ani neviete ako…ja to berem zasa opačne, že mi platia za nič…

basullinka
10. feb 2024

@misana84 tak, nie každý sa v tomto povolaní nájde. Každý človek je iny a jedine praxou človek zistí, či je to práca preňho. A stane sa aj to, že príde na to, že ho to nebaví, nenapĺňa a žiaci mu lezú na nervy. A v takom prípade je fakt najlepšie to nesiliť 🤷‍♀️

deedol
10. feb 2024

Skusila by som este 8r gym, tam je to zvycajne lahsie s deckami ako na druhom stupni. Ak sa ti to nebude pacit ani tam, tak potom jedine zmenit karieru 🙂
@veklipo neber to prosim ako rypanie, fakt ma zaujima tvoj nazor. Myslis, ze toto sa da aj dnes, ked je it absolventov ovela viac?

alenka7777
10. feb 2024

@misana84 1. a 2. atestacia nie sú kariérny rast. Človek robí aj s atestaciami celé roky to isté, len s vyšším platím. V školstve sa niet kam posunúť, ako je to v iných profesiách.

domkakvet
10. feb 2024

Este nemas vela rokov, oplati sa urobit aj nejake ine studium, alebo ho niecim doplnit a karierne sa da rast aj v skolstve, mozes byt riaditelka.

autor
10. feb 2024

Len ja som sa naozaj nenašla v tej práci s deťmi, možno niekde na strednej ešte ako tak, ale to ma zase demotivuje plat, ten bude stále relatívne nízky. Hlavne keď si dám dokopy koľko psychickej energie ma tá práca stojí. Keď sa bavím s kamarátkou, ktorá po štúdiu sociálnej práce zarába v zahraničnej firme raz toľko ako ja, a to často pracuje z domu a prácu ako takú nemá nejako náročnú, je to strašne deprimujúce.

veklipo
11. feb 2024

@deedol vôbec to neberiem ako rypanie.
Podľa mňa je to v niečom ľahšie v niečom ťažšie. Konkurencia je vyššia ale aj možnosti sú lepšie. Ja keď som začínala, nemala som ani vlastný PC. Sedela som 12h v robote, aby som sa mohla učiť. Internet bol luxus a keď som našla nejaký návod zdarma, bola to ako vyhra v lotérii.
Robim pohovory vo firme a pozývame na pohovor na juniorské pozície aj neitckarov. Ti zasa vedia iné veci a spolu sa ten tím navzájom uci.

misana84
11. feb 2024

@alenka7777 no keď myslite

misana84
11. feb 2024

Môžem sa opýtať koľko by ste chceli zarábať? Aká reálna predstava? Aby ste bola spokojná… pýtam sa kvôli tomu aby som vedela či je to reálne

emm_i
11. feb 2024

Chápem ťa. Ja som sa v školstve síce našla, ale nie so staršími žiakmi. Zistila som počas zástupov a jedného roka, kde som učila pár predmetov aj na 1. stupni, že ma to napĺňa s menšími omnoho viac a tak si ešte musím dokončiť rozširujúce vzdelanie. Človek zistí až v praxi, aké to naozaj je a či si sadne k malým, väčším alebo až 15+ žiakom. Ja neľutujem roky štúdia zameraného na jazyky, lebo mi to dalo veľa, mám obzor a keby niečo, zamestnám sa aj s nimi. Ale žiaľ, netušila som, že menší žiaci mi sadnú viac 🙂 Nabilo ma to novou energiou, keď viem, v čom som sa 100% našla a že práca bude od septembra aj moja záľuba 🙂

autor
11. feb 2024

@misana84 mne vôbec nevadí začať niekde na podobnom plate ako mám teraz. No chcela by som mať nejaký priestor na rast, nie len platový, ale aj pracovný. Tá predstava že o 10 rokov budem stále učiť, len možno za trošku viac, no nie je to príjemné. To vidím aj na kolektíve, väčšinou staršie ženy, ktoré to robia už roky, a nemajú ďaleko od vyhorenia...

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
misana84
11. feb 2024

Tak ak vás to nebavi tak kašlať na to. A tiež kolegyne, lebo práve takí učitelia nám robia “reklamu” a preto má verejnosť o nás takú mienku… ja mám 39, mám za sebou 1 aj 2 atestáciu, kredity, išla som na materskú( oddýchnuť) a po 2 rokoch som sa neskutočne tešila do roboty a vôbec sa nesťažujem, dorábam si další predmet… nemám pocit, že sa neposuvam veď formujem ďalšiu generáciu… keby rodičia do toho nekafrali by to bolo až ideálne…

alenka7777
11. feb 2024

Presneeee. Mňa to neskutočne demotivuje, že o 10 - 20 rokov budem stále na tom istom mieste bez možnosti sa niekam posunúť.

susanicka27
11. feb 2024

Jaaaaj, poznám to,učím 12 rokov.Len na východe je ťažké nájsť si prácu,tak pracujem v školstve,ale práca má absolútne nenapĺňa,nikam neposuva.🙄😔

autor
11. feb 2024

@monsterablue samozrejme, s tým rátam. Ono so školou a praxou ako učiteľka budem rada, ak mi vôbec dajú na tej juniorskej pozícii šancu. Je veľa absolventov hlavne napr. ekonomických odborov, ktorých pravdepodobne uprednostnia.

@alenka7777 áno, tiež ma to desí. Keď som sa bavila s kolegyňou, tá počas mužovej PN musela niekoľko mesiacov robiť po škole doučovania alebo brigádovala v jazykovke aby to zvládli ako rodina. Lebo to proste inak nevychádzalo.

misana84
11. feb 2024

Treba si robiť všetko možné a bude to finančne vychádzať….bez urážky ale som obyčajná učiteľka a mám byt bez hypo…mame drahsie auto, chodíme na dovolenky, aj sa značkovo a kvalitne obliekame… manžel zarába toľko ako ja…čiže nie je podnikateľ ani iteckar… proste stačí mat finančnú gramotnosť a cieľ

misana84
11. feb 2024

A manžel kolegyne si platil socialku? Pn by mu pekne výška bez problémov…

alenka7777
11. feb 2024

@misana84 ja mám porobené všetko možné a žeby som mala nejaký skvelý plat, tak to teda nie. Keď to porovnám s IT sektorom, tak to je 100 a 1.

chvostik1
11. feb 2024

Môžem sa opýtať čo ťa viedlo k tomu, že si sa rozhodla študovať pedagogiku? Však je logické, že ak sa rozhodneš pre štúdium učiteľstva a následne sa zamestnáš v odbore, tak sa kariérne nemáš veľmi kam posúvať (ak ti pozícia triedneho učiteľa nestačí , prípadne zástupca riaditeľa alebo samotná riaditeľka, ale na toto potrebuješ roky praxe).

Roky sa verejne rieši to, že pedagógovia sú nedocenení a majú nízke platy. A ty tu teraz píšeš, že ti chýba vyšší plat a kariérny rast. Tak by ma teda celkom zaujímalo prečo si sa rozhodla študovať práve učiteľstvo.

Inak, toto nemá byť práca, ale poslanie. A rastie sa v ňom hlavne duševne. Keď svoju prácu robíš s láskou a baví ťa, tak ti tie deti, ktoré prejdú tvojimi rukami, vedia dať do života veľmi veľa krásneho.

betulinka1
11. feb 2024

Ved si este mlada, vies sa kopec toho dorucit, naucit. Cize za mna by som skusala hladat aj napriklad administratívu, štátnu spravu. Vies Slovenský jazyk gramaticky spravne, Anglicky jazyk. Podla mna, si skus dat aj zivotopis na profesiu a uvidis.

slovakboy
11. feb 2024

Je to smutné s tým školstvom ako ucitelov podceňuje štát a veľká časť spoločnosti.

slovakboy
11. feb 2024

@veklipo klobúk dole.

luccija
11. feb 2024

Cokolvek treba vyskúšať vies jazyk máš VS...do školstva sa môžeš vrátiť kedykoľvek načo tam teraz zostávať, keď Ťa to nenapĺňa?Neviem z akého si kraja, ale nie sú len pozície v IT, ale aj v iných oblastiach.Kamaratka učiteľka išla do cestovky a je tam roky

zuzana76
11. feb 2024

Skus Henkel, tam aj na junior pozícii dostaneš viac ako v školstve, ale minimálne to čo tam teraz a o rok môžeš mať už viac, len sa príprav, že prvé zhruba dva- tri roky to bude ťažké, zaucit sa, ale potom budeš pekne stúpať. Berú aj ucitelky 😉

letfenixa
12. feb 2024

Učím od 2003 a teda posunula som. Ani jeden školský rok nie je rovnaký. Veď žiaci sú vždy iní a naviac, tie skvelé reformy!, ktoré nás udržujú v bdelosti!

kapurka270
12. feb 2024

Ja stále neviem prečo sa učitelia sťažujú, časovo práca pondelok až piatok beriem ze 7,5 hod. Co počúvam kolegynina dcéra má 2 roky praxe a pod 1200 eur nejde na 1 stupni, je spokojná práca s deťmi ju napĺňa je triedna v 3. triede a ešte na 2 stupni učí zemepis. Ma 2 deti v škôlke takže sa ma co obracať.
Ja robím obchodníka na pošte plat nemám ani 1100 eur ale sme výborný kolektív a práca s ľuďmi ma baví. Možnosť kariérneho rastu nie je ale rozširujem si komunikačné zručnosti sama pre seba lebo min. Ešte 20 rokov do dôchodku.

autor
12. feb 2024

Ono to bol taky detský sen, párkrát som ako dieťa spomenula že by som chcela byť učiteľka, tak to bolo tak nejak automatické. Rodina ma v tom podporovala, počas štúdia ma už nič iné až tak nezaujalo, tak som išla na pedagogickú. Problém nastal, keď som začala učiť na plný úväzok. Z práce prichádzam ako chodiaca mŕtvola, deti ma veľmi psychicky vyčerpávajú, vo väčšine z nich vidím nezáujem. Majú napr. určitý čas aby si prečítali knihu z povinnej literatúry, aby sme sa jej mohli na hodinách venovať. Z 25 žiakov ju prečíta možno 5, ďalších 5 si aspoň prečíta obsah, zvyšok aj zabudne že nejakú knihu máme brať. S väčšinou žiakov sa nedá spolupracovať, prídu, odsedia si tie hodiny, keď sa to hodí prejavia nejakú snahu, aby si vytiahli známky na lepšie.
Je to väčšia škola v hlavnom meste, väčšinu času je všade hluk, pravdepodobne v kombinácii s tým vyčerpaním mi to posledné mesiace spôsobuje migrénu.
Práca mi málokedy končí vtedy, kedy má. Doma po pracovnej dobe opravujem slohy, vytváram či zháňam materiály na hodiny, nie že by to však deti nejako ocenili.
Čo sa platu týka, neviem si predstaviť kúpiť byt bez hypotéky, hlavne keby sme s mužom zarábali rovnako. Ja budem rada, ak nám vôbec dajú tú hypotéku a budeme môcť kúpiť byt.

valise
12. feb 2024

Aj v skolstve sa da posunut, tiez sa mozete dostat do veducej funkcie. Mozete byt skolitelka pre Nivam, alebo ine vzdelavacie institucie, su rozne moznosti