Rozviazanie pracovného pomeru dohodou

adamemma
3. feb 2016

Ahojte!

Bola som 6 rokov doma s deťmi, najprv sa mi narodila dcérka, bola som s ňou na materskej, potom na rodičovskej dovolenke do jej 3 rokov, keď mi skončila rod. dov., a presne v ten deň sa mi narodil synček (áno, v ten istý deň ako dcérka, len o tri roky neskôr! 🙂 ), aj s ním som bola na materskej, a aj na rodičovskej dov., ktorá mi teraz v máji skončí. Predtým som bola zamestnaná v jednej firme, kde som sa chcela vrátiť, aj som kontaktovala šéfa, ale on mi povedal, že ma môže zobrať naspäť na moje miesto, ale za tých 6 rokov sa toľko vecí zmenilo v odbore (telekomunikácia), čo mu aj verím, že by som musela všetko začať od začiatku, a že by to bolo časovo a psychicky tak náročné, že by som to s dvoma maýli detmi určite nezvládla. Ponúka mi teraz rozviazanie pracovného pomeru s dohodou. Moja otázka znie: Bolo by to pre mňa dobré, čo môžem očakávať teraz na úrade práce, dostala by som podporu, aspoň kým si nájdem nejakú inú robotu? Ćo by ste mi poradili? Ďakujem!

alenah31
3. feb 2016

@adamemma výpoveď dohodou neexistuje...existuje len Dohoda u ukončení prac. pomeru. Lenže pozor, ak podpíšeš takúto výpoveď pripravíš sa o odstupné. Pokiaľ chceš lepšie fin. zabezpečenie - dá sa síce napísať aj Dohoda o ukončení prac. pomeru, ALE musí byť daná zamestnávateľom a nie tebou, musí tam byť špecifikované, že je výpoveď najlepšie podľa § 63 bodu a. alebo b. ZP a bude ti vyplatené odstupné podľa § 76 ZP. Ja na tvojom ieste normálne mesiac pred ukončením RD písomne oznámim zamestnávateľovi úmysel vrátiť sa, 2-2 dni si vezmem dovolenku a až na tretí deň by som ten PP ukončila. Pokiaľ dostaneš odstupné + preplatia ti zvyšok dovolenky riadne ti to navýši vymeriavací základ na výpočet dávky v nezamestnanosti, ktorú by si mala poberať 6 mesiacov (pokiaľ s splnila podmienky evidencie na ÍP samozrejme). Pokiaľ ti až tak moc o peniaze nejde tak normálne ukonči prácu Dohodou o ukončení prac. pomeru aj z tvoje strany.

evita68
3. feb 2016

@alenah31 si protirečíš.. najskôr napíšeš, že výpoved dohodou neexistuje, potom napíšeš, že takouto výpoveďou sa pripraví o odstupné.. trošku ju môžeš pomotať.. a dohoda je dohoda dvoch strán, aká prosím ťa zo strany zamestnávateľa?? tu strana neexistuje žiadna..
@adamemma kedy presne má dieťa 3 roky?

adamemma
autor
3. feb 2016

evita68 synček bude mať 3 roky 14.mája

evita68
3. feb 2016

@adamemma takže to je sobota.. najlepšie by bolo pre teba súhlasiť s dohodu o skončení PP k 16.5... v tento deň budeš čerpať dovolenku, v tento deň skončenie PP a ostatnú dovolenku nech ti preplatia.. keď budeš mať v tento deň príjem cca 110 eur, budeš mať max. podporu..
Ak si ešte vybojuješ, že v dohode o skončení PP budeš mať ako dôvod skončenia nadbytočnosť, tak budeš mať nárok aj na odstupné.

adamemma
autor
3. feb 2016

Ďakujem veľmi pekne za odpovede...