Propagačné výtvarníctvo - uplatnenie

janulienka83
16. sep 2020

Ahojte mamicky chcela by som sa s vami poradit. Dcerka by chcela ist studovat propagacne vytvarnictvo alebo garaficky dizajn na strednu skolu do banskej stiavnice. Vsetci blizky ju odhovaraju aby tam nesla, ze kde sa po skole zamestna. Radia jej gymnazium. Uci sa dobre, umenie a tvorenie ju bavi. Skola by ju bavila, ale zacina mat uz aj ona pochybnosti o buducom uplatneni. Ak mate niektora skusenosti s tymto odborom prosim vas podarilo sa vam alebo vasim detom zamestnat v odbore?

keksina12
16. sep 2020

bratova dcéra bola na umeleckej, ale po škole fakt nemala moc uplatnenie a šla študovať architektúru, kde jej pomohlo že bola na umeleckej, ale zase jej chýbala matika a iné z gympla. jej kamarátka študovala to isté, potom si spravila nadstavbu a chcela ísť učiť na ZUŠ, ale výtvarníkov je už mnoho a išla studovať VŠVU, kde je ťažké sa dostať.
Takže za mňa, na umeleckú už dnes chodí kdekto, lebo sa tam netreba učiť, ale využitie to moc nemá, ja by som skôr riešila gympel, alebo nejakú odbornú školu a umenie sa dá robiť,učiť aj popri..napr na ZUŠ alebo ako samouk.

mirola
16. sep 2020

Ja som studovala propagacne vytvarnictvo na ivanskej ceste, ale len dva roky, potom som isla na gympel. Naozaj vela vela vela sme malovali, kazda praca bola u mna vydreta. Sama som zhodnotila, ze moj talent nie je talent ale len drina a naucena prax pretoze ma k tomu viedli od mala. Moji spoluziaci boli talentovani naozaj, kreslili s lahkostou, mali vizie, vedeli znazornit hlbku, perspektivu, strukturu na prvy sup. Pri kresleni boli uvolneni, ja som sa pri nom trapila, malovala do noci, milion krat prerabala. Urobila by som tu skolu, ale nic mi to nedavalo. Nerozvijala som sa tymto smerom. Ak ma dcera ale skutocne talent nie je to zla volba. Moji spoluziaci su niektori umelci, ini pracuju v reklamnych agenturach, alebo sa dali na graficky dizajn. Moja mama studovala fotogragiu a graficky dizajn, je modna navrharka. Proste je to cisto kreativna cinnost. Logicke predmety idu uplne do uzadia. Na gympli som preto potom musela vela dohanat. Uplatnenie je ale v dnesnej dobe naozaj siroke. Jeden spoluziak robi este evetny a jeden je tetovac velmi uspesny. Ak ju to naplna a ma na to urcite by som ju nechala vydat sa tymto smerom.

cairka
16. sep 2020

Aj moje dietko chce ísť na umeleckú, na grafický dizajn asi. Podľa mňa v dnešnej dobe nejde ani tak o druh školy, ale aby úspešne zmaturovali - a to sa im skôr podarí tam, kde ich to baví -a potom sa rozhodli, čo ďalej...Napokon, ani z gympľa by nič nemala, keby nešla na výšku, takže to bude mať rovnaké. Môj chce byť tatér, ale to je samozrejme ešte len taký sen 🙂

kiwi3
16. sep 2020

ja som tiez vystudovala umenie a zijem. ak na to ma, tak ju nechaj vydat sa smerom, akym chce ona. vzdy lepsie zarobit o stovku menej ako byt frustrovany, robit len to, "co ma uzivi" a mat zo zivota velke h. na druhej strane, nikde ani nie je napisane, ze sa tam fakt dostane...

pieksamaki
16. sep 2020

@mirola
Presne si to vystihla....

vikybotka
16. sep 2020

Takto propagačná grafika je v tejto dobe nevyhnutny odbor... Zameriava sa na loga, etikety, reklamu ako taku grafici v dnesnej dobe maju platy 1500- do velmi veľa. Záleží presne od toho ci ju to bude baviť. A nikdy by som dieta ani netutila ze co ma studovat aby vam to niekedy nemohla zazlievat ze ona to sla/nesla srudovat koli vam 🙂

hettinka
16. sep 2020

@janulienka83 ak sa učí dobre, tiež Radim gymnázium. Tvoriť môže aj v ZUS a môže úst na vysokú školu potom študovať výtvarne umenie, učiteľský smer, graficky dizajn spolu s informatikou, architektúru...alebo aj hocičo iné, tam už sú možnosti otvorene.
Z umeleckej SS sa uplatnia len najlepsi a pre VS sú možnosti už limitovane

hettinka
16. sep 2020

@cairka a čo z maturity na škole o ničom? Zo je ako štátnica na sociálnej práci. Papier pre papier, uplatnenie žiadne.

cairka
16. sep 2020

@hettinka , a čo z maturity z gymľa?

keksina12
16. sep 2020

@cairka z gympla máš lepší štart pre vysokú školu napr. hocijakého zamerania....z umeleckej jedine VŠVu a iné výtvarné predmety, ale tam je ťažšie sa dostať a samozrejme aj ťažšie sa uplatniť. A ak po gympli nebude chciet ist na výšku, dá sa spraviť nadstavba na odbornej škole, hoc aj na umeleckej, obchodnej a inej.

cairka
16. sep 2020

@keksina12 , ale tú nadstavbu si môže urobiť aj po umeleckej. Koľko ľudí dnes pracuje v odbore, v akom robili strednú školu....

hdpe
16. sep 2020

@janulienka83 umelci mali vždy ťažší život pokiaľ nemali zazobaných rodičov aspoň na začiatok.

janulienka83
autor
16. sep 2020

Dcérka by potom chcela ísť na VŠ študovať architektúru.

marca12
16. sep 2020

@janulienka83 v tom pripade jednoznacne gympel. Architekturu z umeleckej tazko da,len prijimacky ako by zvladla.

hettinka
16. sep 2020

@cairka tak určite viac, ako z maturity na neprespektívnom odbore nejakej druhotriednej školy. Z gymnázia má najlepšiu prípravu na vysokoškolské štúdium, pokiaľ má výborné známky, niet čo riešiť. Kresliť si môže aj na krúžku a ak ju to skutočne baví a má talent, má lepšie vyštudovať potom umelecký smer na VŠ. Môže dokonca aj maturovať z Umenia a kultúry na gymnáziu, kde súčasťou je vlastný umelecký projekt.

hettinka
16. sep 2020

@janulienka83 v tom prípade isto gymnázium a nech chodí na výtvarku, lebo súčasťou prijímačiek je kresba osoby a priestoru, sú tam talentovky.
A zájdite si na DOD na školu, kam by chcela ísť, sledujte stránku školy, lebo slovenské a české školy majú rôzne podmienky. V ČR je napríklad Test studijních předpokladú, niekde chcú SCIO testy. A tiež, architektúra sa kedysi dala študovať aj na VŠVÚ, ale aj na stavebnej fakulte. Architektúra dnes už nie je o kreslení iba, skôr o matike, fyzike, aj informatike. Na gymnáziu bude mať aj angličtinu na vyššej úrovni B2, bez čoho sa ďalej potom nepohne.

Moja dcéra pozerala túto VŠ https://www.fa.vutbr.cz/ ale potom z toho zišlo, lebo sa rozhodla pre iný odbor. Ale referencie majú super. Len treba mať dobrú prípravu zo školy a kreslenie môže aj cez letné školy, alebo ZUŠ dotiahnúť.

zaba21
16. sep 2020

@janulienka83
Moja dcéra študovala na umeleckej strednej škole, ale jej nešla matika..takže to bol jeden z dôvodov.... Pokračovala neskôr na pedagogickej fakulte, učiteľstvo výtvarnej výchovy. Ale nakoniec pracuje mimo odbor.
Pokiaľ uvažuje tvoja dcéra o štúdiu architektúry, tak určite voľte gymnázium, tak ako ti aj iní poradili.