Práca za minimálnu mzdu

michaelka33
15. dec 2022

Dobrý deň.
Poprosila by som o radu. Manžel pracuje oficiálne za minimálnu mzdu, ale šéf mu dáva bokom pár stoviek do ruky. Požiadal o polovičnú invalidku bez toho ,aby sa tým šéfovi chválil. Ak mu bude priznaný polovičný invalidný dôchodok, je povinný to oznámiť zamestnávateľovi? Keďže jeho zamestnávateľ je lakomý ako strýko Držgroš pochybujem že mu bude dávať viac o tie menšie odvody, ktoré by za neho platil keď by bol invalid. Poradíte?

sima338
15. dec 2022

Zmeniť prácu.

iv007
15. dec 2022

Ano musi to oznamit mzdarke, lebo ako poberatel ID bude platit ine odvody.Nemusi vsak ukazat sumu dochodku,len ci ma polovicny alebo plny ID

reaan
15. dec 2022

@michaelka33 Vygooglene: "Zamestnanec je povinný oznámiť zamestnávateľovi všetky zmeny súvisiace s trvaním sociálneho poistenia a platením poistného."
Aj tak na to mzdarka pride ked sa jej vratia mesacne vykazy a bude to musiet opravovat, len preto, ze sa zamestnancovi neuracilo o tom informovat svojho zamestnavatela.

alenah31
15. dec 2022

@michaelka33 bude musieť takúto vec oznámiť - dokonca je to jeho povinnosť. Nakoľko ak je zamestnanec ID samotný zamestnanec aj zamestnávateľ platia nižšie odvody - a poisťovniam to musí sedieť. Sama poisťovňa toto oznámenie urobí a zamestnávateľ bude musieť opraviť všetky výkazy za čo sa mu asi pracovníčka, ktorá ich u nich v práci spracováva moc nepoďakuje.

zuzubb007
15. dec 2022

Jasne musi je to jeho povinnost!!!, nesedeli by vykazy a socialka by hned volala, vsetko je to prepojene

lea299
15. dec 2022

Samozrejme, že to oznámiť musí. Keby to aj neoznámil, aj tak by sa to zamestnávateľ dozvedel. Však ale nepočíta sa výška toho dôchodku aj podľa toho, koľko zarobí? Nerobila by som takto na papieri za minimálku a ostatné bokom. Ono je to fajn, pekné, všetko mať peniaze navyše. Ale radšej by som ich mala oficiálne, však to má potom vplyv aj na iné veci.

michaelka33
autor
15. dec 2022

Veľká vďaka za odpovede. Ak mu priznajú invalidku,získa z toho asi viac zamestnávateľ . S jeho diagnózami sme radi že robí aspoň takto...☹

alenah31
15. dec 2022

@michaelka33 a prečo by z toho mal viac získať zamestnávateľ? Obaja budú platiť menej rovnakým dielom - každý zaplatí len polovicu odvodu, na ktorý sa vzťahuje výnimka. Napr. zdravotku teraz platí tvoj muž 4% a zamestnávateľ 10% - ak mu uznajú ID bude tvoj muž platiť 2% a zamestnávateľ 5%.

michaelka33
autor
15. dec 2022

@alenah31 Lebo mu bude platiť určite to isté, ale odvody za neho bude platiť menšie.

alenah31
15. dec 2022

@michaelka33 ale aj tvoj muž bude platiť odvody menšie keď mu bude platiť to isté. OBAJA budú platiť menej. Prečo len tvoj muž by mal platiť menej keď úľava sa týka oboch? A to, že tvoj muž pracuje ako pracuje - minimálka na páske a zvyšok do ruky - veď z toho do ruky neplatí ani jeden nič - tam zasa získavate - a ako vidíš na úkor seba samého to robil - teraz bude mať dôchodok nízky - holt čo na to povedať. Nie je prvý, ktorého toto dobehlo.

babulkomale
15. dec 2022

@michaelka33 a presne preto, ze s tymto suhlasite, tu nikdy nebude dobre. Viete ako dopadne clovek ktory si vypyta vsetko na papieri? Ked ho nutne potrebuju, tak ho vezmu a potom je pre nich drahy a prvy leti z prace. Kvoli takym co nechaju na sebe orat.

melany_y
15. dec 2022

@babulkomale autorka píše jasne, že s jeho diagnózami sú radi, že pracuje aspoň takto. Keby mohol určite by prácu zmenil

lesana25
15. dec 2022

Rátajte aj s tým že takéto odrbavanie systému ovplyvní aj výšku ID, ak by ste potrebovali potom nadávať ako sa štát nestará .